Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wg prawa, zawarliście transakcję, która jest wiążąca dla obu stron. Sprzedający ma OBOWIĄZEK dostawy towaru, zgodnie z warunkami transakcji. Masz prawo dochodzić swoich praw.
Ja bym powalczył o takie szkło, w tej cenie. Trzeba zacżąć pisać pisma w prawniczym stylu.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Z jednej strony masz rację, z drugiej, to żerowanie na czyjejś pomyłce, czego nie chciałem robić, ale tym kręceniem bardzo mnie zachęcają.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Z jednej strony masz rację, z drugiej, to żerowanie na czyjejś pomyłce, czego nie chciałem robić, ale tym kręceniem bardzo mnie zachęcają.
To zagroź podaniem do sądu z linkiem do sprawy Jeepa Cheerokee...
Handlują obiektywami to niech ściągną następny dla Ciebie - ich koszty to ich problem... Szczególnie jak ściemniają...
Na razie oficjalna wersja jet taka że obiektyw sprzedał ktoś z innego działu i zapomnieli usunąć aukcji a cena była taka bo to prezent od canona ....... Napisałem że jak już nie mają tego szkła to w ramach rekompensaty poproszę 16-35 w jakiejś super cenie, to odpisali że tak, oczywiście, po kosztach za 5840 zł.
Wow, gratulacje dla pomyslowosci dla nich Ktos sprzedal Cos, co sprzedane mialo nie byc! Ale z drugiej strony mialo byc sprzedane tylko nie w takiej cenie
Napisz im ze jak nie maja tego obiektywu w takiej cenie to w ramach rekompensaty mozesz wziac tego 16-35 za KWOTE Z AUKCJI Za kazdy blad w zyciu sie placi, czasami ciezko, czasami nie, niech cierpia. A jak nie beda chcieli isc na ugode to postraszyc Ciekawe czy wszystko ladnie oplacaja Pewnie i urzedy mogly by sie przywalic troche
sprawa jest dosc jasna i typowo polaczkowa jednak w tym przypadku polaczki sa po stronie firmy
gdyby napisali ze sie machneli z cena to normalnie moznaby odpuscic bo przeciez sie zdaza i swin nie ma sobie co podkladac
ale oni "dostali obiektyw od canona" po jak mniemam wyjatkowo niskiej cenie wiec i po niskiej go chcieli sprzedac a wiec wszystko jest ok jesli chodzi o sumienie kupujacego
jak dostali "prezent od canona" to chyba za darmo dostali - bo "prezent" to raczej za darmo się dostaje.. no to i tak są 1699 zł do przodu na tej aukcji.. ja bym nie odpuścił
Kodeks cywilny. Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).
Nie śledziłem tej aukcji...
To była aukcja z Kup Teraz? Jeśli tak, to z łatwością się wykręci, że popełnił błąd przy wystawianiu aukcji.
Jesli licytacja to Ci się ten obiektyw prawnie należy :]
To była aukcja z Kup Teraz? Jeśli tak, to z łatwością się wykręci, że popełnił błąd przy wystawianiu aukcji.
Było tam kup teraz.
Tylko co do wykręcenia się, jakim trzeba być nie-ogarniętym żeby przy potwierdzaniu poprawności treści aukcji, nie zauważyć takiej delikatnej różnicy w cenie?
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Cytowane wcześniej artykuły z kodeksu cywilnego sa oczywiście istotne w tej sprawie, ale nie jest tak jednoznaczne, ze mają zastosowanie w sposób literalny. Wystawiając przedmiot do sprzedaży, akceptujemy również regulamin serwisu aukcyjnego, czyli tutaj Artykuł 7 Regulaminu Allegro. Czyli niejako "podpisujemy" umowę, której postanowienia stoją ponad zapisami kodeksu.
Sprawa jest jednoznaczna - została zawarta transakcja, taka sama jak np. wymiana waluty na platformie Online Trading, Citibanku. Nikogo nie obchodzi, ze ktoś popełnił błąd i wcisnął 1 mln, zamiast 1 tys.. Był wystawiony towar, został przybity i obie strony MUSZĄ wywiazać się z warunków transakcji, bez względu na konsekwencje finansowe dla tej drugiej strony.
Oczywiście można odstąpić od wymagalności, ale TYLKO za obopólną zgodą. Jeżeli osoba, która wylicytowała przedmiot nie zgodzi sie na anulowanie transakcji, sprzedający ma obowiązek wywiazać sie z niej na zasadach, jakie określił. W tym wypadku, sprzedać obiektyw za 1.699 PLN. I nie ma tu róznicy, czy była "licytacja", czy "Kup teraz".
Kwestia, czy kolega Pank bardzo chce mieć to szkło, czy nie Nie jestem prawnikiem, ale jak by co, chętnie pomoge napisać odpowiedni list, za możliwośc odkupienia tego obiektywu za 2.000 pln, jeśli moje sugestie okażą sie skuteczne
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Cytowane wcześniej artykuły z kodeksu cywilnego sa oczywiście istotne w tej sprawie, ale nie jest tak jednoznaczne, ze mają zastosowanie w sposób literalny. Wystawiając przedmiot do sprzedaży, akceptujemy również regulamin serwisu aukcyjnego, czyli tutaj Artykuł 7 Regulaminu Allegro. Czyli niejako "podpisujemy" umowę, której postanowienia stoją ponad zapisami kodeksu.
Nieee no, Panie... Regulamin Allegro ponad Kodeksem cywilnym?! Regulamin Allegro może, a w zasadzie powinien być tworzony na podstawie Kodeksu cywilnego, a nie wbrew niemu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Mellan
Sory, że przeszkadzam. Znacie jakiś dowcip?
No fakt, każdy dowcip jest dobry pod warunkiem, że jest krótki, a ten powyżej ciągnie się i ciągnie -końca nie widać. :-D
Ostatnio edytowany przez basala; 17401.
Powód: Automerged Doublepost
Nieee no, Panie... Regulamin Allegro ponad Kodeksem cywilnym?! Regulamin Allegro może, a w zasadzie powinien być tworzony na podstawie Kodeksu cywilnego, a nie wbrew niemu.
Taka jest siła UMOWY, bo akceptacja regulaminu, którą "podpisał" każdy allegrowicz jest umową
A co do kawałow o fotografii:
Leci samolot z fotografem na pokładzie.
Po pewnym czasie wychodzi stewardesa i mowi: "Prosze panstwa, jeden z silnikow przestal dzialac. Nie ma się co martwić, mamy jeszcze 3 silniki, dotrzemy na miejsce tylko z godzinnym opoznieniem.
Fotograf wstaje i mowi: "No ale sesja, studio, modelka zmówione, ja musze byc tam na czas..."
Leca dalej, nagle stewardesa znowu wychodzi i mowi: "Prosze panstwa, drugi silnik sie zepsul, ale prosze sie nie matwic, mamy jeszcze 2 i na miejscu bedziemy tylko z 2 godzinnym opóznieniem."
A fotograf wstaje i mowi: "No ale sesja, studio, modelka zmówione, ja musze byc tam na czas. Co ja powiem zleceniodawcy?"
Po jakimś czasie, znowu wychodzi stewardesa i mowi: "Prosze panstwa zepsul nam sie 3 silnik, ale prosze sie nie martwic, mamy jeszcze 1, bedziemy na miejscu z 3 godzinnym opoznieniem."
Fotograf nie wytrzymuje, wstaje i krzyczy: "No tak niech sie jeszcze k***a 4 zepsuje i bedziemy tak latac i latac... !"
Komentarz