Nie! Dla cenzury internetu!!

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mar_ko
    Bywalec
    • 2010
    • 144

Zamieszczone przez Janusz Body
    Za login: admin i hasło:admin1 należy się nagroda. Darwina. :-)
    Nie pamiętam gdzie się natknąłem na artykuł, ale czytałem kiedyś, że to dość częsty przypadek. I to wcale nie u przeciętnego użytkownika, który może zwyczajnie nie mieć świadomości, że TRZEBA to zmienić. Wielu "poważnych" administratorów nie robi tego z czystego lenistwa, bo "kto i po co chciałby się włamywać na naszą stronę..."
    W artykule podano też listę najczęściej wykorzystywanych haseł. Pamiętam, że byłem zdziwiony ich banalnością i "ergonomicznością" - 12345 itp.

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez mar_ko
      Nie pamiętam gdzie się natknąłem na artykuł, ale czytałem kiedyś, że to dość częsty przypadek. ....
      Tyle, że to strona rządowa. Teksty Grasia o "przygotowaniu na cyberatak" brzmią podwójnie śmiesznie. :-)

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• mar_ko
        Bywalec
        • 2010
        • 144

Tyle, że to strona rządowa. Teksty Grasia o "przygotowaniu na cyberatak" brzmią podwójnie śmiesznie. :-)
        Trochę tak, jakby 65 milionów lat temu w "Dinofaktach" podali informację: "Z całą stanowczością stwierdzamy, że żaden meteoryt nas nie zaskoczy".

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

niekoniecznie, bo "przygotowanie na atak" oznacza przedsiewziecie srodkow do zapobiezenia jakiemus tam poziomowi i metodom ataku, a nie gwarancje, ze sie nic nie stanie. to jak z tymi slynnymi nocnikami w Szwejku - byl jeden pod lozkiem, drugi w sieni, trzeci w szafie, czwarty pod oknem i piaty za drzwiami. a jak delikwenta dorwala biegunka, to sie wzial i w lozku ....
          www albo tez flickr

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez akustyk
            ..... bo "przygotowanie na atak" oznacza przedsiewziecie srodkow do zapobiezenia jakiemus tam poziomowi i metodom ataku, .....
            Loginem: admin
            Hasłem: admin1

!?

Kruca bomba - poziom zabezpieczeń z gatunku "dziecinny". Na rządowym serwerze! Żeby chociaż hasło było admin123 albo 321admin to było by hasło z podstawówki a tak jest z przedszkola. :-)

EDIT: Korporacje i większe firmy mają ściśle określone procedury i wymagania odnośnie haseł, nie wspominając o bankach. Moje zabezpieczenia w sieci domowej są znacznie silniejsze (też da się złamać).
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Komentarz

• jacek_73
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2587

Janusz, nie kpij z rządowych expertów. Przecież ONI się starają i czują że dadzą radę
              Jestę fotografę
              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Goomis
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1893

Moje zabezpieczenia w sieci domowej są znacznie silniejsze (też da się złamać).
                Myślę, że dotyczy to większości społeczeństwa
                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• mc_iek
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 790

Może wzorem "Ściąganego"? Tam trzeba było wpisać:

login: login
                  password: password
                  Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

!?
                    ale skad masz pewnosc, ze tak rzeczywiscie bylo?

bo w starciu na linii rzad - obywatel, jakie tu ma miejsce, przez domniemanie rzad jest ta strona, ktora nie ma prawa miec racji?

znana jest jedna wersja wydarzen, upowszechniona przez krakerow. skad pewnosc, ze tak wyglada prawda?
                    zupelnie pomijam, ze mowa jest o jakims jednym hasle, wyrwanym z kontekstu. nawet jesli zalozyc, ze to co pisza ci krakerzy (bez jakiegos dowodu) jest prawda, to chyba jednak nieco za duzym uproszczeniem jest przekonanie, ze to jest jedno i jedyne zabezpieczenie danych administracji panstwowej za pieniadze podatnikow.

duzy system zabezpieczen nie ogranicza sie do pojedynczego hasla. ja tez moge powiedziec, ze moje haslo truecrypta do domowego dysku backupowego to 123, ale to nadal nie znaczy, ze dostaniesz sie w ten sposob do mojego emaila, konta bankowego, danych deklaracji podatkowych itd. itp. myslmy logicznie...

Kruca bomba - poziom zabezpieczeń z gatunku "dziecinny". Na rządowym serwerze! Żeby chociaż hasło było admin123 albo 321admin to było by hasło z podstawówki a tak jest z przedszkola. :-)

EDIT: Korporacje i większe firmy mają ściśle określone procedury i wymagania odnośnie haseł, nie wspominając o bankach. Moje zabezpieczenia w sieci domowej są znacznie silniejsze (też da się złamać).
                    nie masz pewnosci, ze rzadowe sa gorsze niz korporacyjne. powtorze: opierasz ocene na czyims (anonimowym) ogloszeniu w internecie, pozbawionym informacji o kontekscie itd. itp. jestes pewny, ze slusznie? uwazasz, ze gdyby login do jakiegos serwera publicznego wygladal tak jak na tym ogloszeniu, to trzeba by bylo wielkiej akcji "ataku na serwery rzadowe" zdenerwowanego narodu, zeby ktos w koncu przebrnal przez takie zabezpieczenia... sorki... myslmy samodzielnie, nie lykajmy wszystkiego co populistyczne media kleca
                    www albo tez flickr

Komentarz

• jacek_73
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2587

akustyk: a widziałeś filmik wsadzony na stronie kancelarii rządu? chyba nie powiesz, że sam się tam 'wsadził'. Chłopaki podali login i hasło i każdy mógł na serwery sobie wejść i się przekonać :-D
                      Jestę fotografę
                      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Właśnie dlatego, ze usiłuję myśleć samodzielnie i wyciągać wnioski z wypowiedzi co poniektórych członków rządu to... mam większe zaufanie do hakerów niż do ichniego systemu bezpieczeństwa. :-)

Janusz,

Komentarz

• grzechol54
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 33

Co by nie robili ci nasi eksperci od zabespieczen tamci sobie poradza,no chyba ze ciekawi wiadomosci na stronach rzadu sami zablokuja serwer.[

Komentarz

• 4kwiatek
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 232

!?

Janusz... Oni mają takie procedury i zabezpieczenia. Ale nie od dzisiaj uczą że najsłabszym ogniwem jest człowiek . Na głupotę nie ma procedur i zabezpieczeń. Ja wierzę obu stronom bo sam widziałem okno z szybą pancerną... tylko otwarte .

Pozdrawiam...

Komentarz

• bs300f
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 68

A skutek tych zabezpieczeń jest taki że hasła poprzyklejane są do monitora lub schowane pod klawiaturą ( przykład z życia wzięty ). Zmiana hasła wymuszana co dwa tygodnie musi zawierać 6 liter ( w tym jedna musi być duża ) i 2 cyfry hasło nie może być takie jak ostatnie 12 haseł. To jedna z polis aby zalogować się do windowsa a tam jeszcze minimum 3-4 kolejne hasła potrzebne do programów, baz itp.
                              Ludzie zwyczajnie powoli nie są w stanie zapamiętać wszystkich pinów, haseł, kodów dostępu etc.

Pozdr

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez bs300f
                                A skutek tych zabezpieczeń jest taki że hasła poprzyklejane są do monitora lub schowane pod klawiaturą ( przykład z życia wzięty )....

Hasło przyklejone do monitora czy pod klawiaturą nie jest widoczne w sieci.

Są proste sposoby "mnemotechniczne" żeby pamiętać wszystkie hasła. :-) Trzeba tylko trochę wysilić pomyślunek.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...