Dysk zewnętrzny a formatowanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 7four
    Uzależniony
    • 2009
    • 850

Zamieszczone przez mati113
    Witam

Mam nadzieje że w odpowiednim dziale założyłem temat.Jeśli nie to bardzo proszę o przeniesienie.Więc przejdę do rzeczy.Mam 2 dyski zewnętrzny tylko i wyłącznie do przechowywania swoich zdjęć.Kupując dyski od razu po włożeniu do komputera zrobiłem formata ale teraz mam pytanie.Czy muszę i co ile formatować dysk?. Czy to w ogóle jest potrzebne?. Bardzo proszę o odpowiedzi.
    Formatować nie musisz, co najwyżej co jakiś czas zrób sprawdzenie na błędy, nie wiem jaki masz dysk zewnętrzny ale po odłączeniu poczekaj chwilę aż talerze przestaną się kręcić. Jeżeli zdjęcia masz tylko na tym dysku, pomyśl o drugim, i co jakiś czas przegrywaj. Lepszym rozwiązaniem teraz już są dyski sieciowe w obudowie w której zabezpieczysz dane na poziomie raid1 + kopia co jakiś czas na zewnętrzy. Obojętnie co nie zrobisz dane i tak możesz stracić

No i nie formatuj dysku z danymi
    Ale jak dysk jest już pusty to przeformatować nie zaszkodzi.

Komentarz

• pan.kolega
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2817

Dysk magnetyczny nieuzywany robi sie nieswiezy.

Zeby odswiezyc dysk wystarczy odczytac kazdy bit.
      Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Makudonarudo
        Początki nałogu
        • 2006
        • 381

Zamieszczone przez pan.kolega
        Dysk magnetyczny nieuzywany robi sie nieswiezy.
        To to mi tak cuchnęło w szufladzie przed tyle miesięcy ......
        Przejrzałem każde zdjęcie na nim i od razu zaczął przyjemnie pachnieć rozgrzanymi talerzami .

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez janmar
          W sumie to:

Nie oto chodzi by złapać króliczka....ale by gonić go.

I to na dziś jedyny optymistyczny akcent.Któregoś dnia dotarło do mnie ile skrupulatnie przechowywanych zdjęć ,slajdów ,negatywów ,odbitek ,płyt,dysków mam w domu .
          Przeszło 50 lat z aparatem i manią przechowywania.Oczywiście zaraz myśl jak to przechować i na czym .Skanować,mikrofilmy czy coś innego.
          Znam odpowiedż.Luz panowie.
          Nie o to chodzi by.... itd.To najważniejsze jest tylko dla nas.My nie mamy czasu na przeglądanie inni ochoty,więc martwić się nie warto.
          Bo jedno co warto to dalej fotografować warto.Bo to życie,bo to rozwój.
          A że ślady nasze zasypie piasek czy zarośnie trawa to oczywiste.Wcześniej czy póżniej
          co za różnica?
          To płomienne oświadczenie nie dotyczy spraw komercyjnych.Te są jakieś inne..
          Archiwizujcie w sercach ...
          Świetnie napisane Marku.. w zasadzie masz rację, tylko czasem może być problem, np. po takim mailu, który jakiś czas temu dostałem:

Na państwa stronie internetowej widziałem państwa fotografie z Ogrodu Botanicznego w Krakowie. Jedno chciałbym przymierzyć to zdjęcie do okładki tomu „Ogrody botaniczne” kolekcji XXXX, jaką nasza redakcja przygotowuje dla wydawnictwa YYYY. Chodzi o pionową fotografię żółto ukwieconego drzewa z czerwonymi kwiatami (tulipanami?) na pierwszym planie. Żywe, ładne kolory. Za zdjęcie mogę zaoferować ZZZ zł.

Bardzo proszę o odpowiedź, czy będę mógł spróbować przymierzyć te zdjęcia do okładki? Jeżeli wyrażą Państwo zgodę to bardzo proszę o wglądówkę fotografii. A może dysponują Państwo jeszcze innymi kadrami tego drzewa, których nie umieścili Państwo na stronie? Jeżeli tak to bardzo bym prosił o wglądówki.
          I tu może być problem - że czasem może być potrzeba do czegoś wrócić.. i może nie być do czego wracać..
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

a jaki system plików będzie lepszy do dysku na zdjęcia? który będzie łatwiejszy do odzyskania w przypadku awarii?
            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• AMMarshall
              Uzależniony
              • 2009
              • 671

Odzyskiwałem nie raz pliki i z FAT'ów i z NTFS i ZTCSO do odzyskiwania chyba bez różnicy jaki system plików będzie.
              NTFS będzie OK.
              Adam Marczak Marshall
              Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• 7four
                Uzależniony
                • 2009
                • 850

Zamieszczone przez airhead
                a jaki system plików będzie lepszy do dysku na zdjęcia? który będzie łatwiejszy do odzyskania w przypadku awarii?
                Tutaj nie ma dobrej odpowiedzi :neutral:
                Zależy co,jak i dlaczego się "zepsuło" ??: .
                Narzędzi do naprawy (odzyskania) w sumie jest dużo niezależnie od systemu plików.

Komentarz

Pracuję...