Chcę kupić 50d , odwiedźcie mnie od tego i polećcie 40d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • M2SC
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 16

Chcę kupić 50d , odwiedźcie mnie od tego i polećcie 40d

Witam chce zakupić cyfrowe body canon pod uwagę biorę tylko 40d i 50d , dotychczas cały czas myślałem o 50d ( bo środki mi pozwalają) ale ostatnio przeglądając allegro i patrząc na ceny stwierdziłem że za to kupię 40d plus tamrona 17-50 i pewnie trochę zostanie jeszcze. Jestem amatorem , rocznie robię jakieś 1,5k zdjęć , głównie samoloty , trochę rodzinnych i makro.
    Nie używam wysokich iso (400 max w 98 % przypadkach), zależy mi na sprawnym fokusie, poza tamronem body będzie współpracowało z tamronem 70-300 vc i tamronem 90 2.8 macro
    Poproszę o poradę
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Bierz czterdziestkę i tamrona

...albo poczekaj!

...może lepiej 50D

Pozdrawiam
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• M2SC
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 16

ale pomogłeś :P

Komentarz

• najeli
        Uzależniony
        • 2008
        • 992

50tka ma wyższe iso, dużo lepszy wyświetlacz i mikroregulację back/front focusa.
        Doskonale sobie radzę bez tego :P Ani przez chwilę nie żałowałam, że nie wzięłam 50tki. Ale nie jestem w stanie stwierdzić, czy żałowałabym jakbym ją wzięła :P

Przy Twoich szkłach (rozumiem, że najszerzej masz 70mm) brałabym 40 + szkło.
        www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
        C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• M2SC
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 16

tak w tej chwili najszerzej 70 ale pewnie teZ kupie jakiegos spacerniaka typu 18-135 za jakis czas

Komentarz

• PioterD
            Początki nałogu
            • 2010
            • 270

50D nie wprowadziło istotnych zmian dla ludzi których interesuje fotografia a nie marketingowe nowości. Wyższe iso i argumenty w stylu "lepiej mieć niż nie mieć" można sobie odpuścić. Większa matryca? Hmm chyba tylko do większej możliwości kadrowania fotografii (ok, może się przydać w fotografii lotniczej, ale ja wolałbym zainwestować w dłuższe tele). Układ AF - w 50D zmienieli tyle co nic, podobno jest lepszy ale różnicy w użytkowaniu nie dostrzeżesz. Wyświetlacz - i tak na jego podstawie fotki lepiej nie oceniać - w 40D jest taki sobie (i zupełnie wystarczający) ale 50D pokazuje zdjęcia nieco zbyt "cukierkowo" imo. Mikroregulacja - sprawdź szkło przed zakupem i nie będzie potrzebna, w zoomach i tak miroregulacja niezbyt się przydaje.

Polecam 40D jako świetne body, możliwości do ceny moim zdaniem najlepsze z całej serii xxD.
            5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Komentarz

• jacek_73
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2587

Zamieszczone przez PioterD
              ..Wyższe iso i argumenty w stylu "lepiej mieć niż nie mieć" można sobie odpuścić....
              Jak ktoś wyżej 200 nie wychodzi bo nie musi/się boi (niepotrzebne skreślić) to faktycznie po co wysokie ISO
              Jestę fotografę
              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• bajej
                Coś już napisał
                • 2009
                • 76

w 50d zdjęcia na LCD wyglądają aż nienaturalnie ładnie. Osobiście wolę histogram, a żeby dokładnie ocenić ostrość to i tak trzeba konkretnie powiększać.

Znajdź ładne, zadbane 40d i szklo i będziesz szczęśliwy . Poza tym więcej nawojujesz obiektywem niż puszką

Komentarz

• abyss
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 40

Z innych rzeczy za dpreview:
                  Environmentally sealed (uszczelniony w stosunku do środowiska):
                  40D-Nie
                  50D-Tak (Woda i kurz, pył - przy czym nie można tego traktować jako wodoszczelności)
                  Z przyzwyczajenia Canon

Komentarz

• PioterD
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 270

Jak ktoś wyżej 200 nie wychodzi bo nie musi/się boi (niepotrzebne skreślić) to faktycznie po co wysokie ISO
                    Czemu taka uwaga od której zalatuje nieco ironią? 40D ma ISO do 3200 a nie do 200 przecież:-? Oczywiście uważam że coraz wyższe możliwe i użyteczne wartości ISO przydają się ale iso 1600 i 3200 pozwalają już na tak dużo że rozpatrywanie zakupu 50D dla wyższych wartości tego parametru dla niektórych (dla NIEKTÓRYCH) nie musi być wystarczającym powodem dopłacania do body.
                    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez abyss
                      Z innych rzeczy za dpreview:
                      Environmentally sealed (uszczelniony w stosunku do środowiska):
                      40D-Nie
                      50D-Tak (Woda i kurz, pył - przy czym nie można tego traktować jako wodoszczelności)
                      50D jest dokładnie tak samo "uszczelniony" jak czterdziestka.
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• p0lish
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 366

miałem ten sam dylemat 50 vs 40
                        mam od prawie 2 lat 40 i nie żałuję
                        jedyne 2 wady 40 dla mnie to baaaaaaaaaardzo słaby LCD i czasami wariujący AWB
                        to właściwie 1 wada vs 50d bo tam wyświetlacz przejaskrawia fotki
                        bierz 40d i będzie na statyw!
                        Blog

Komentarz

• Bogdan56_Ch
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 377

Zakup aparatu to ważna czynność w życiu fotografa. Canon 50D ma trochę więcej zalet od 40D (patrz choćby opinie powyżej) i dodatkowo mikroregulacja, która pozwala na robienie zdjęć bez wysyłania obiektywu do kalibracji. Co do LCD, nie przejaskrawia, wystarczy tylko lekko przyciemnic i jest OK.

Komentarz

• M2SC
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 16

dla mnie wb nie problem bo robie w rawach a od przegladania fotek jest komp

Komentarz

• WiatruMistrz
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 402

Coś ty zbieraj na Canon EOS-1D X do marca zdąrzysz odłożyć , na serio miałem ten sam dylemat i nie ma bata żębym kupił 40tke bo te detale które je różnią są dla mnie wazne...
                              Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
                              Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
                              http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

Pracuję...