Canon 6D vs Nikon D600

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tkosiada
    Początki nałogu
    • 2007
    • 419

Odp: Canon 6D vs Nikon D600

Fajną rzeczą której nie uświadczyłem w nikonie, a która mnie wpieniała w N to praca wspomagania w lampie
    Miałem pecha i moja SB700 fiksowała, za to w CLS bez problemu
    W C możesz wyłączyć błysk i używac lampy jako wspomaganie AF w słabym swietle lub nawet bocznych czujników, a robi się to w menu aparatu, łatwy dostep, z takim wspomaganiem to jak 1D
    Juz nawet 430ex II kryje wszystkie punkty w 5D II i 6D, ale 6D ma 11, chyba tak...
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez MM-architekci
      tylko ze 7d to crop ;]
      a lyzka na to niemozliwe...

a tak serio - no i co z tego ze crop? ma wade w postaci mniejszego zakresu stosowalnych ISO (wzglednie po prostu gorszego obrazka przy tym samym),
      w zamian jest wiecej GO i punkty AF rozlozone po calym kadrze. a w tym konkretnym przypadku 6D vs 7D jest jeszcze korpus duzo mocniej uszczelniany,
      zbudowany do wbijania gwozdzi i z duzo bardziej rozbudowanym i szybszym ukladem AF. po co konkretnie ktos mialby upierac sie, zeby wybrac do tego
      tematu 6D zamiast 7D (poza oczywistym wyjasnieniem: "bo to jest FF" - czyli magiczne haslo ktore, za przeproszeniem, wydluza lepiej niz wszelkie tabletki )...

do tej pory zaden crop nie sprawdzal sie tak dobrze na slubach w porownaniu do pelnej klatki w kwestii jakosci zdjec ;]
      zgadzam sie. tez ma takie wrazenia co do obrazka.
      z tym ze mialem na mysli fotografie akcji w szerszym sensie. i jesli w gre wchodzi sport, to jednak wolalbym 7D od 6D.
      Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
      www albo tez flickr

Komentarz

• MM-architekci
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2227

Zamieszczone przez akustyk
        a lyzka na to niemozliwe...

a tak serio - no i co z tego ze crop? ma wade w postaci mniejszego zakresu stosowalnych ISO (wzglednie po prostu gorszego obrazka przy tym samym),
        w zamian jest wiecej GO i punkty AF rozlozone po calym kadrze. a w tym konkretnym przypadku 6D vs 7D jest jeszcze korpus duzo mocniej uszczelniany,
        zbudowany do wbijania gwozdzi i z duzo bardziej rozbudowanym i szybszym ukladem AF. po co konkretnie ktos mialby upierac sie, zeby wybrac do tego
        tematu 6D zamiast 7D (poza oczywistym wyjasnieniem: "bo to jest FF" - czyli magiczne haslo ktore, za przeproszeniem, wydluza lepiej niz wszelkie tabletki )...

rozumiem. ale fotografia akcji to nie tylko kotlet...
        nie traktuj mnie jak kompletnego amatora i ignoranta ;]
        fakt fotografowalem zawodowo tylko kilka lat ale kilkadziesiat imprez, koncertow etc oraz ponad 100 slubow, nie mowiac juz o innych sesjach, wystarczy mi zeby wiedziec co potrzebuje ;]
        a ze nie siedze od jakiegos czasu w sprzecie na biezaco i nowosci nie testowalem stad temat

sprzet ma mi sluzyc wlasnie do kotletow, z pozostalymi tematami jak fotografowanie architektury oraz rodziny poradzi sobie tym bardziej

zaden krop ktory mialem nie sprostal slubniakom pod wzgledem jakosci

pracuje prawie zawsze bez lampy i ma to dla mnie duze znaczenie
        no comment...

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

zaden krop ktory mialem nie sprostal slubniakom pod wzgledem jakosci
          no przy tym punkcie wyjscia (w pelni rozumiem, sam mam i cropa i FF) to faktycznie nie ma sie co ogladac na puszki nie cropowe.
          z tym ze niewatpliwie AF czy to w 5D mkII czy 6D to na pewno nie bedzie najlepsze, co sie da za te pieniadze kupic, niestety.

z tej dwojki nieodmiennie wybieram 6D, bo ta matryca jest wyraznie lepsza
          www albo tez flickr

Komentarz

• softgbs
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 37

Generalnie sklaniam sie ku 6d. Na dodatek na firme nowka wychodzi w bardzo dobrej cenie.

softgbs a Tobie ktorym lepiej sie fotografuje? nie patrzac juz na same kwestie techniczne ;]
            Generalnie wolę Canona - po prostu czuję ten aparat

a i jeszcze jeden fakt - D600 i D800 mają jedną cholernie wkurzającą bolączkę - wbudowaną lampę błyskową, która nagminnie mi wyskakiwała (używam 2 body na szelkach reportera dual x). Wystarczy taką urwać i jest gwarantowany error w body = koniec roboty na tym aparacie. Ja sobie poradziłem zaklejając taśmą samą lampę i przycisk ale wyglądało to komicznie :P
            lovestorymakers com

Komentarz

• poszukiwacz2006
              Uzależniony
              • 2007
              • 824

MM-architekci, uważaj na to to 6D, bo gdy ciemno to af szału nie robi. Będziesz się wnerwiał. Ja na wesele nie wybrałbym się z 6D ( no może tylko kościół) i sigmą, która posiadam. Gdzieś już to pisałem, że jakbym musiał zarabiać tą ogniskową i pełną klatką, to albo kupiłbym 5dmkIII, albo pogonił sigmę. Na potrzeby amatorskie póki co wystarcza. Do pracy to mam cropa :-)
              Pozdrawiam
              Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
              hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• softgbs
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 37

Sigma 35 czy 85 to fajne szkło ale też nie wybrałbym się z nim na reportaż gdzie jest mało światła - nawet z 1D X
                lovestorymakers com

Komentarz

• MM-architekci
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2227

skusze sie na 6d

bedzie pracowal prawdopodobnie z 28/1.8 canona jesli chodzi o szersze szklo i 70-200/2.8 canona
                  no comment...

Komentarz

• jellyeater
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1631

70-200 jeżeli nie mówimy o wersji IS II to chyba najlepsze jest teraz Tamrona. Jest VR i ostrość między IS I, a IS II Canona. Tylko białe nie jest, nie wygląda i nie budzi respektu. No i pytanie do czego to szkło.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• softgbs
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 37

Tamronem 70-200 2.8 VC USD bawiłem się w zeszłym roku i muszę przyznać że jest konkret - ostrością faktycznie przebija 70-200 2.8 IS czy też bez IS - pierwszej generacji, pancernością już niekoniecznie
                      lovestorymakers com

Komentarz

• MM-architekci
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2227

tamron vc kosztuje ponad 5k nowy, uzywke nie widze za bardzo

70-200 canon bez is kosztuje ok 3000 zl , dla mnie to zasadnicza roznica ;]

sigmy 2.8 z zoomow praktycznie zawsze byly mydlane wiec je odrzucam w ogole

pracowalem na tym szkle z pelna klatka bylo wiec i z 6d nie spodziewam sie jakiejs lipy
                        no comment...

Komentarz

• MM-architekci
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2227

Wyłamałem się jednak i stanęło na... D610 ;]

Jako że miałem jeszcze 70-200/2.8 nikkora i nie chciał się sprzedać to łatwiej było pozostać w systemie.

Jak będę pamiętał odświeżę temat w czerwcu po ślubach ;]
                          no comment...

Komentarz

• MM-architekci
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2227

Ok mogę mały update zrobić przyda się dla potomnych ;]

ISO w porównaniu do D700, 5d2 konkretna różnica. iso3200 wygląda bardzo dobrze. Nawet tryb H1 jest w pełni używalny, H2 juz gorzej ale przy potrzebie krótkiego czasu a sensownym oświetleniu można go wykorzystać np. przy teleobiektywie i dużej głębi. Zwłaszcza jak plik docelowo zmniejszymy do 3000px na dłuższym boku co nadal da opcje odbitek 30x20 bez problemu.
                            no comment...

Komentarz

Pracuję...