Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Fajną rzeczą której nie uświadczyłem w nikonie, a która mnie wpieniała w N to praca wspomagania w lampie
Miałem pecha i moja SB700 fiksowała, za to w CLS bez problemu
W C możesz wyłączyć błysk i używac lampy jako wspomaganie AF w słabym swietle lub nawet bocznych czujników, a robi się to w menu aparatu, łatwy dostep, z takim wspomaganiem to jak 1D
Juz nawet 430ex II kryje wszystkie punkty w 5D II i 6D, ale 6D ma 11, chyba tak...
a tak serio - no i co z tego ze crop? ma wade w postaci mniejszego zakresu stosowalnych ISO (wzglednie po prostu gorszego obrazka przy tym samym),
w zamian jest wiecej GO i punkty AF rozlozone po calym kadrze. a w tym konkretnym przypadku 6D vs 7D jest jeszcze korpus duzo mocniej uszczelniany,
zbudowany do wbijania gwozdzi i z duzo bardziej rozbudowanym i szybszym ukladem AF. po co konkretnie ktos mialby upierac sie, zeby wybrac do tego
tematu 6D zamiast 7D (poza oczywistym wyjasnieniem: "bo to jest FF" - czyli magiczne haslo ktore, za przeproszeniem, wydluza lepiej niz wszelkie tabletki )...
Zamieszczone przez MM-architekci
do tej pory zaden crop nie sprawdzal sie tak dobrze na slubach w porownaniu do pelnej klatki w kwestii jakosci zdjec ;]
zgadzam sie. tez ma takie wrazenia co do obrazka.
z tym ze mialem na mysli fotografie akcji w szerszym sensie. i jesli w gre wchodzi sport, to jednak wolalbym 7D od 6D.
a tak serio - no i co z tego ze crop? ma wade w postaci mniejszego zakresu stosowalnych ISO (wzglednie po prostu gorszego obrazka przy tym samym),
w zamian jest wiecej GO i punkty AF rozlozone po calym kadrze. a w tym konkretnym przypadku 6D vs 7D jest jeszcze korpus duzo mocniej uszczelniany,
zbudowany do wbijania gwozdzi i z duzo bardziej rozbudowanym i szybszym ukladem AF. po co konkretnie ktos mialby upierac sie, zeby wybrac do tego
tematu 6D zamiast 7D (poza oczywistym wyjasnieniem: "bo to jest FF" - czyli magiczne haslo ktore, za przeproszeniem, wydluza lepiej niz wszelkie tabletki )...
rozumiem. ale fotografia akcji to nie tylko kotlet...
nie traktuj mnie jak kompletnego amatora i ignoranta ;]
fakt fotografowalem zawodowo tylko kilka lat ale kilkadziesiat imprez, koncertow etc oraz ponad 100 slubow, nie mowiac juz o innych sesjach, wystarczy mi zeby wiedziec co potrzebuje ;]
a ze nie siedze od jakiegos czasu w sprzecie na biezaco i nowosci nie testowalem stad temat
sprzet ma mi sluzyc wlasnie do kotletow, z pozostalymi tematami jak fotografowanie architektury oraz rodziny poradzi sobie tym bardziej
zaden krop ktory mialem nie sprostal slubniakom pod wzgledem jakosci
pracuje prawie zawsze bez lampy i ma to dla mnie duze znaczenie
zaden krop ktory mialem nie sprostal slubniakom pod wzgledem jakosci
no przy tym punkcie wyjscia (w pelni rozumiem, sam mam i cropa i FF) to faktycznie nie ma sie co ogladac na puszki nie cropowe.
z tym ze niewatpliwie AF czy to w 5D mkII czy 6D to na pewno nie bedzie najlepsze, co sie da za te pieniadze kupic, niestety.
z tej dwojki nieodmiennie wybieram 6D, bo ta matryca jest wyraznie lepsza
Generalnie sklaniam sie ku 6d. Na dodatek na firme nowka wychodzi w bardzo dobrej cenie.
softgbs a Tobie ktorym lepiej sie fotografuje? nie patrzac juz na same kwestie techniczne ;]
Generalnie wolę Canona - po prostu czuję ten aparat
a i jeszcze jeden fakt - D600 i D800 mają jedną cholernie wkurzającą bolączkę - wbudowaną lampę błyskową, która nagminnie mi wyskakiwała (używam 2 body na szelkach reportera dual x). Wystarczy taką urwać i jest gwarantowany error w body = koniec roboty na tym aparacie. Ja sobie poradziłem zaklejając taśmą samą lampę i przycisk ale wyglądało to komicznie :P
MM-architekci, uważaj na to to 6D, bo gdy ciemno to af szału nie robi. Będziesz się wnerwiał. Ja na wesele nie wybrałbym się z 6D ( no może tylko kościół) i sigmą, która posiadam. Gdzieś już to pisałem, że jakbym musiał zarabiać tą ogniskową i pełną klatką, to albo kupiłbym 5dmkIII, albo pogonił sigmę. Na potrzeby amatorskie póki co wystarcza. Do pracy to mam cropa :-)
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
70-200 jeżeli nie mówimy o wersji IS II to chyba najlepsze jest teraz Tamrona. Jest VR i ostrość między IS I, a IS II Canona. Tylko białe nie jest, nie wygląda i nie budzi respektu. No i pytanie do czego to szkło.
Tamronem 70-200 2.8 VC USD bawiłem się w zeszłym roku i muszę przyznać że jest konkret - ostrością faktycznie przebija 70-200 2.8 IS czy też bez IS - pierwszej generacji, pancernością już niekoniecznie
Ok mogę mały update zrobić przyda się dla potomnych ;]
ISO w porównaniu do D700, 5d2 konkretna różnica. iso3200 wygląda bardzo dobrze. Nawet tryb H1 jest w pełni używalny, H2 juz gorzej ale przy potrzebie krótkiego czasu a sensownym oświetleniu można go wykorzystać np. przy teleobiektywie i dużej głębi. Zwłaszcza jak plik docelowo zmniejszymy do 3000px na dłuższym boku co nadal da opcje odbitek 30x20 bez problemu.
Komentarz