Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Koledzy czy ktoś miał okazję w pracy porównać oba sprzęty? Zasadniczo na korzyść 6d przemawia opcja wyższego iso. I to głównie do mnie przemawia, w drugiej kolejności praca AF.
Ewentualnie porównanie którego do Nikona d700 na którym najwięcej pracowałem w ostatnim czasie. Ponieważ i tak obecny sprzęt idzie do wymiany to zmiana systemu nie jest problemem.
Przy szkłach systemowych typu 24-70 2.8 / 70-200 2.8 nie będzie prawie wcale różnic. Co innego stałki.
Mam do czynienia z dwoma systemami - ja pracuje na 6D a moja Aga na D600.
W skrócie:
- 6D faktycznie ISO 3200+ robi robotę
- AF szybki, dość celny - z lepszą powtarzalnością niż w 5D mkII ale to jest kosmetyczna poprawa i jest nieco przereklamowana
- banding przy mocnym wyciąganiu cieni - tego nie ma w nikonie
- D600 ma lepszy AF servo, pojedynczy na stałkach z serii af-s G bardzo wolny ale super celny i powtarzalny, na szkłach D porównywalny z tym w 6D
- AF na bocznych punktach faktycznie działa
- D600 lepsza rozpiętość tonalna i to mocno, ISO3200 i więcej - słabsze nieco niż w 6D
Przy szkłach systemowych typu 24-70 2.8 / 70-200 2.8 nie będzie prawie wcale różnic. Co innego stałki.
Mam do czynienia z dwoma systemami - ja pracuje na 6D a moja Aga na D600.
W skrócie:
- 6D faktycznie ISO 3200+ robi robotę
- AF szybki, dość celny - z lepszą powtarzalnością niż w 5D mkII ale to jest kosmetyczna poprawa i jest nieco przereklamowana
- banding przy mocnym wyciąganiu cieni - tego nie ma w nikonie
- D600 ma lepszy AF servo, pojedynczy na stałkach z serii af-s G bardzo wolny ale super celny i powtarzalny, na szkłach D porównywalny z tym w 6D
- AF na bocznych punktach faktycznie działa
- D600 lepsza rozpiętość tonalna i to mocno, ISO3200 i więcej - słabsze nieco niż w 6D
Powiem tak, korzystałem z iso3200 na d700 i czasem 6400 i dla mnie są to wartości akceptowalne do pracy. Oczywiście kwestia warunków etc. ale to nie ważne.
Czy w 6D af jest jak w 5d2 ? bo jeśli tak to kicha jest :/. Miałem 5d2 i tam tylko środkowy punkt nadawał się do pracy.
Jeśli więc D600 ma niewiele słabsze iso od 6d ale różnica w af jest i bliżej mu do d700 to zostane w nikonie ;]
softgbs wybierając teraz dla siebie, w który system byś poszedł?
Miałem dwa D800 - oba mi się trafiły ze skopanym AF, chciałem D600 i zostawić szkła jednak wróciłem do canona:
- nikon jest świetny do pracy na ciągłym AF - tyle że ja wolę pracować na pojedynczym
- korzystam wyłącznie z centralnego punktu AF
- nowe szkła nikona af-s G (stałki) są rewelacyjne - niestety mają strasznie wolny AF, stare są spoko ale są mniej precyzyjne i powtarzalne
- największy argument po ilość własnych presetów do LR wypracowanych przez 3 lata na 5d mkII
- z nikona wyciśnie się więcej przy obróbce - lecz wymaga to sporej ilości czasu, zwłaszcza dla mnie po zmianie systemu był to koszmar
Prawda jest taka że oba systemy są już teraz cholernie do siebie zbliżone. Najlepiej pożyczyć, popstrykać i ocenić.
Co do iso w D600 to takie 6400 wygląda prawie jak 3200 z D700, a chyba nawet lepiej
AF w D600 subiektywnie oceniając jest nadal bliski temu w 5D mkII, nie wiem dlaczego tutaj użytkownicy lewitują z radości po zmianie z 5D mkII na 6D. AF jest ledwo zauważalnie szybszy, polepszyła się nieco jego precyzja i powtarzalność - strzelam o 20-30% co jest owszem odczuwalne.
Gdyby szło poszukać 5D mkII z przebiegiem do 50 tys w cenie do 4 tys to nie kupowałbym 6D.
Czy 6D ma skrajne punkty, w sensie bodaj 7 w sumie, tez krzyzowe jak 5d2 srodkowy?
skrajne punkty 6D sa zblizone sprawnoscia od tego co znasz z 5D mkII. moze ciut lepsze, ale nie zakladalbym sie.
srodkowy jest swietny, ale tu nadal nie ma wielkich watpliwosci, ze puszka nie jest tworzona pod katem fotografii akcji.
da sie, ale w tej cenie sa duzo lepsze narzedzia.
Przy iso3200+ : 6D decydowanie nr1, później D600 i najsłabszy z całej trójki - 5D mkII.
Jeśli sytuacja przy ISO 3200+ wymagałaby podkręcania cieni oraz ekspozycji w RAW o dość duże wartości to D600 wypadłby nieco lepiej niż 6D - D600 wygenerowałby dość mocno ziarniste zdjęcie, a 6D mniej detalu w cieniach + banding wszystkim dobrze znany - ale to są skrajne przypadki i jest to bardziej ratowanie wpadki fotografa w złych warunkach oświetleniowych
D600 ma wolniejszy AF niż D700 jeśli chodzi o miejsca z małą ilością światła typu mega ciemne kościoły czy też sale - wymaga wtedy wspomagania AF z lampy lub jakiegoś dobrego wyzwalacza.
AF na bocznych będzie działać o wiele lepiej w D600 niż w 6D
skrajne punkty 6D sa zblizone sprawnoscia od tego co znasz z 5D mkII. moze ciut lepsze, ale nie zakladalbym sie.
srodkowy jest swietny, ale tu nadal nie ma wielkich watpliwosci, ze puszka nie jest tworzona pod katem fotografii akcji.
da sie, ale w tej cenie sa duzo lepsze narzedzia.
W tej cenie? Jakie?
BTW. W moim odczuciu AF lepszy w sensie celniejszy i bardziej powtarzalny, szybszy nie. No i u mnie boczne działaja całkiem sprawnie(one shot), w 5dII nadawaly sie tylko do robienia statystyk w folderze reklamowym. W 6d boczne trafiają przy 2 swietlowkach kompaktowych(1/250 iso8000 f1.8). Oczywiscie nie zawsze, ale na tyle często aby w ogóle myśleć o ich użyciu(w 5D wiedziałem ze mam tylko jeden punt AF). Fakt są to odczucia ze spokojnego domowego pstrykania a nie z akcji, w sezonie będę mógł powiedzieć coś więcej.
a 6D mniej detalu w cieniach + banding wszystkim dobrze znany
6D też ma banding przecież to tak łatwo skorygować na poziomie oprogramowania aparatu...
No tak, teraz poprawiliśmy (ale nie naprawiliśmy) AF, za kilka lat zmienimy oprogramowanie
w cenie 6D kupisz 7D i jeszcze zostanie. AF pod katem akcji to 7D ma zdecydowanie lepszy, nie oszukujmy sie
W dobrym oświetleniu tak. Crop też może być zaletą sam w sobie(przyroda,sport,lotnictwo) ale w domyśle chodziło o FF i prace w marnych warunkach oświetleniowych.
Komentarz