Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.
Na obecną chwilę posiadam 3 tyś zł z przeznaczaniem na jasną stałkę 35mm, ale przydała by mi się też lampa Canon 580exII (obiektyw nowy, lampa używana).
Do wyboru ma Sigmę 35 1.4 (około 3200zł) lub Canona 35 2.0 IS (około 2200zł) i zostało by na lampę.
Doradźcie proszę czy warto dokładać tysiaka do tej Sigmy, czy wziąć Canona i lampę?
Duża jest różnica w GO między tymi szkłami na pełnej dziurze (nie chodzi mi o wyliczenia w kalkulatorze tylko obrazek w praktyce)
Obecnie posiadam C 430exII i YN 568 jednak na salach weselnych nie dają rady dlatego myślę o C580exII.
skoro Ci za ciemno na sali, to ja bym odwrócił sytuację, celował w nowa lampe, i tu bym poszedł po całości czyli 600EX (w używce naprawdę nie wiesz jak i ile kto błyskał, wymiana palnika w 580exII to 250zł i może kondensatora za kolejne 100zł -robiłem w Krk) i używkę szkła np. C35mm bez is lub 28mm f/1.8(kiedys "oddasz" bez straty lub z minimalną) popracował, doskładał i pomyslał o szkle docelowym czyli f/1.4 C lub S
skoro Ci za ciemno na sali, to ja bym odwrócił sytuację, celował w nowa lampe, i tu bym poszedł po całości czyli 600EX ...
Wstępnie myślałem właśnie o C600EX jednak cena dość wysoka i stwierdziłem, że na razie kupiłbym używkę 580EXII, a na przyszły sezon (jeśli wszystko będzie szło w dobrym kierunku) kupię 600EX
Zamieszczone przez tombas
...używkę szkła np. C35mm bez is lub 28mm f/1.8...
Myślałem nad tymi szkłami jednak o ile się zorientowałem dużo im brakuje do w miarę przyzwoitego szkła - "mydełko", wolny i głośny AF.
Potrzebuję pewnego, szybkiego szkła zwłaszcza do kościoła, ale nie tylko.
Wybór padł na Sigmę 35 1.4 jednak przeglądając forum i nie tylko powstała w mej głowie myśl o Canonie 35 2.0IS zwłaszcza jak się okazało, że plan zakupu na allegro za 2900 się nie powiódł - sprzedający, który wystawił tę Sigmę na licytacje od 2899 powiedział mi telefonicznie, że poniżej 3100 nie sprzeda.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
miałem sigmę 35mm teraz mam canon 35/2.0 IS - jedno i drugie szkło bardzo dobre , osobiście bym brał na Twoim miejscu canon 35/2.0 IS - używka na gwarancji ok 1700PLN i dwie lampy 580EX1 i ex2
Myślałem nad tymi szkłami jednak o ile się zorientowałem dużo im brakuje do w miarę przyzwoitego szkła - "mydełko", wolny i głośny AF.
Potrzebuję pewnego, szybkiego szkła
znajomy fotograf z ul. jagiellońskiej (może wiesz o kogo chodzi) ma C28mm f/1.8 i bardzo sobie chwali, własnie jako szkło na sale
tlustyx na Twoim miejscu brałbym Canona 35 2.0 IS + lampa.
Posiadałem cały sezon sigmę 35mm 1.4, a teraz mam wyżej wymienionego Canona i jestem jeszcze bardziej zadowolony ze względu na AF.
Wiadomo, że ostrość i bokeh na korzyść sigmy, jednak ten Canon wcale gorszy nie jest, a jeżeli chodzi o AF to na pewno lepszy + o połowę mniejsza waga!
Miałem S35A, mam C35IS i tak już na dłuuuuuuugo pozostanie
Warunki robienia zdjęć się nie zmieniły i tam gdzie S błądzila C daje radę i nie żongluję teraz przynajmniej szkłami, jestem spokojny o ilość trafień.. a waga? Cóż.. dla niektórych ma znaczenie, dla mnie akurat nie.
Dzięki za odpowiedzi.
A jak ten Canon, czy na f2 jest w pełni użyteczny, czy trzeba przymknąć?
W Sigmie boję się AF-u, że będzie słaby/powolny.
Co do ceny to chcę nowy, bo na fakturę muszę kupić.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
Miałem przyjemność fotografować dwukrotnie Sigmą 35 1.4. Dwa różne egzemplarze, oba perfekcyjnie ostrzyły w punkt i porównywanie do szkieł Canona. Sigma bardzo ostra od 1.4, przyjemna plastyka, uniwersalna ogniskowa, ale przegrała podobnie jak 35 L z 24 L II.
Przyznam, że jestem zaskoczony waszymi opisami że S 35mm poszła na sprzedaż i wolicie nową C 35 f2
Ja ją mam od paru dni, na razie sprawuje się bardzo dobrze, a sam AF nie myśli tylko od razu trafia, a na f2 ostro i pewnie,
W stosunku do 28mm f1,8 na f2 lepszy kontrast, ładniesze kolorki, a AF chyba tyci szybciej ale tu moge sie mylić tlustyx czy kombinacja: 430II + wyższe iso/mniejszy czas nie poprawia efektu, rzeczywiście potrzebujesz większą moc?
...tlustyx czy kombinacja: 430II + wyższe iso/mniejszy czas nie poprawia efektu, rzeczywiście potrzebujesz większą moc?
Nie chodzi o brak mocy tylko poprawność naświetlenia. Przy palniku obróconym do góry lub w bok ani c430exII ani YN568 nie naświetlają poprawnie. Muszę korygować moc błysku w zależności od odległości nawet do +2EV i nie ma to raczej związku z brakiem mocy bo w manualu w takich warunkach 1/4 wystarcza.
Co do samego obiektywu to zdecydowałem, że biorę Canona 35 2.0 IS USM, a za resztę kasy lampę.
Co sądzicie o 16-35 2.8 do fotografowania w trakcie przygotowań w domu?
da sie zrobic, ale dla mnie to szkło akurat w tym zastosowaniu niczego nie urywa, prędzej na błogosławienstwo dla uratowania jakichkolwiek kadrów, bo ciasnota bywa spora
Co sądzicie o 16-35 2.8 do fotografowania w trakcie przygotowań w domu?
Jak trafisz na mieszkanie w bloku to jak nie posiadasz 24mm to UWA jest koniecznością niestety. A wiadomo, że większość ludzisków jednak w pięknych PRL-owiskich blokach mieszka...
Jak masz dom lub jakieś mieszkanie gdzie odejdziesz 3-4m to spokojnie 50 lub nawet 85 jest super.
Komentarz