Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • HurricanE
    Coś już napisał
    • 2008
    • 86

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Zamieszczone przez Marv84
    Zwykle ślub trwa ok 50minut a znając scenariusz czasami można się w tym czasie jeszcze nudzić
    Dobrze napisane. Jak sie obleci kilkadziesiąt ślubów to zna się je na pamięc- czasem jest sporo czasu na eksperymenty z kadrami i ogniskowymi.
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Komentarz

• szwayko
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2085

135L vs 70-200 2,8 IS
      Ja mam 100/2.0 (juz drugi po rozklekotaniu pierwszego po 10latach) i mialem T70-200/2.8 - na wypadek potrzeby dluzszej ogniskowej. Z racji wagi w torbie czy malej porecznosci przypietego szkla na drugim body wymienilem na 200/2.8. Rzadko sie uzywa tej ogniskowej, ale w razie co jest pod reka i w torbie tak nie przeszkadza. Na wakacje fajnie miec 70-200mm, ale tego z f/4.
      frickr FB
      www.szwajkowski.pl

Komentarz

• dreamstorm
        Uzależniony
        • 2009
        • 642

dreamstorm sprawa jest prosta, chodzisz na śluby to wiesze że niczego nowego tam nie wymyąlają. Scenariusz ten sam i wiesz czego się można spodziewać dlatego na spokojnie teczka lezy otwarta na ławce tak żeby nie wchodziła w kadr i jazda. Aparaty zawsze na szelkach i nie trzeba się martwić że spadnie jakiś. Kościoły są różne w jednym ledwo mieści sie 80osób w innym jest miejsca dla tysiąc siedzeń, raz idzie w ruch 135L raz 200L ale moim ulubieńcem jest 85L choć tu AF zupełnie inny. Zwykle ślub trwa ok 50minut a znając scenariusz czasami można się w tym czasie jeszcze nudzić
        Jasne, każdy ma jakiś swój styl. Dla mnie torby/plecaki są nieporęczne. Sama ceremonia to spoko, dużo czasu, można nawet kilka razy chodzić do plecaka i wymieniać, ale wychodzenie z kościoła, od razu jakieś płatki/ryż , życzenia, fotka wspólna jak młodzi chcą...i to powoduje, że tę torbę musisz ze sobą ciągle tachać i na nią uważać. Plusem na pewno jest to, że z plecakiem/torbą nie wygląda się jak obwoźny tragarz. A z ciekawości, czego używasz? Torby czy plecaka?

135tka się sprzedała wczoraj. Teraz poluję na Tamrona SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD
        Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• Tommeck
          Bywalec
          • 2013
          • 136

Zamieszczone przez dreamstorm
          A z ciekawości, czego używasz? Torby czy plecaka?
          Na wesela plecak - mieszczą się body, szkła, lap i akcesoria. Leży na podłodze, więc jest ok. Ale na sesje torba - bo wygodniejszy dostęp mobilny - nie trzeba za każdym razem zamykać spacerując dalej.

Komentarz

• Marv84
            Początki nałogu
            • 2011
            • 292

Sam osobiście używam torby lowepro 650D tej największej z silikonowym zamkiem z góry do błyskawicznego dostępu. Dawniej jechałem z plecakiem ale czas dostępu do niego jest wiele dłuższy niż do torby. Mając body na szelkach można mieć obie ręce wolne a aparaty nie zsuną sie z ramienia i śmiało można nosić torbę. Szkła w niej tak ustawiam żeby bez całkowitego otwierania teczki można je wyjąć. Ostatnio myślałem nad pasem i mieć przy sobie jeszcze dwa szkła pod ręką ale nie kupiłem jeszcze, może w tym sezonie
            L

Komentarz

• dreamstorm
              Uzależniony
              • 2009
              • 642

Sam osobiście używam torby lowepro 650D tej największej z silikonowym zamkiem z góry do błyskawicznego dostępu. Dawniej jechałem z plecakiem ale czas dostępu do niego jest wiele dłuższy niż do torby. Mając body na szelkach można mieć obie ręce wolne a aparaty nie zsuną sie z ramienia i śmiało można nosić torbę. Szkła w niej tak ustawiam żeby bez całkowitego otwierania teczki można je wyjąć. Ostatnio myślałem nad pasem i mieć przy sobie jeszcze dwa szkła pod ręką ale nie kupiłem jeszcze, może w tym sezonie
              Dziękuję. Cena tej torby konkretna Zona urwie mi łeb jak kolejną kupię....a może się nie zorientuje Na razie mam torbę i plecak, ale torba to jakaś daremna bez przegródek nawet, a plecak jest tak wypchany, że zamek już był w naprawie.
              Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• Marv84
                Początki nałogu
                • 2011
                • 292

Torba całkiem fajna, kolega w takiej nosi 300/2.8 i się mieści spokojnie ja w niej miałem puszke z założonym 70-200 na środkowej przegródce do szybkiego dostępu. Ogólnie to mozna w niej nosić jak ja to robię dwa aparaty z założonymi obiektywami. Torba na sprzet powinna być solidna bo sprzęt swoje kosztuje.
                L

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2085

Ja np. używam ThinkTank Urban Disguise 60 V2.0 i do niej są szelki Shoulder Harness V2.0. Często robię z niej plecak i jest bardziej mobilnie.
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Marv84
                    Początki nałogu
                    • 2011
                    • 292

szwayko właśnie oglądałem te teczki i całkiem całikiem. W 650D słabo się już mieszcze ale to wina tego że wymagam zawsze mieć dwa body uzbrojone w obiektywy i tak schowane. Do tego wszystko ma tulipany bo nie na każdy mam UV. A Ty ja to rozkładasz też dwie puszki ze szkłami?
                    L

Komentarz

• Marv84
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 292

Szukam jakiegoś sprawdzonego macro do ujęć obrączek i takich detali. Nie koniecznie chcę sie rzucać od razu na 100L bo może jest jakaś tańsza alternatywa? Myślę o tokinie 100mm macro. ktoś pomoże?
                      L

Komentarz

• Wojtko
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 152

Może 50 1.8 z pierścieniem makro ze stykami af chyba firmy Soligor? Koszt nie przekroczyłby 800 zł. Pracuję czasem takim zestawem (mały, poręczny, tani) i daje on bardzo dobry obraz przy przymknięciu przysłony do 4-5.6. Minus to zastosowanie zestawu tylko w celach makro, gdyż 50. z pierścieniami nie ostrzy na nieskończoność.

Komentarz

• Marv84
                          Początki nałogu
                          • 2011
                          • 292

Wojtko 800zł za zestaw to można by przeżyć ale ograniczenia jakie stawia są chyba za duże. Gdybym miał aps-c kupiłbym 60mm macro bo tania i dobra. Tokina 100mm uzywka niekiedy jest poniżej 1000zł. Kiedyś przegapiłem sigme 105mm poszła za 650zł :/
                          L

Komentarz

• dreamstorm
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 642

A może wystarczą zwykłe pierścienie macro na M42? 30 zł to kosztuje, podpinasz do jakiegokolwiek obiektywu M42.

--- Kolejny post ---

BTW - planuję kupić 70-200 f2.8 ze stabilizacja
                            Szukam oczywiście czegoś, na czym nie stracę przy odsprzedaży, gdyby się okazało, że noszenie takiego kloca na ślubach jest zbyt uciążliwe, wiec nowe odpadają.
                            Moim typem nr 1 jest tamron 70-200 VC USD, ale o używki trudno, więc pewnie skończy się na C70-200 f2.8 IS ver I
                            Zauważylem, że wahania cen są ogromnę, sięgające nawet 1 tys zł.
                            Czy możecie doradzić jaka cena jest już okazyjna dla obiektywu bez śladów użytkowania? - ok 4300?

Znalazłem też coś takiego
                            http://allegro.pl/e-oko-canon-70-200-2-8-l-is-usm-standobry-gw-1mc-i5012719045.html
                            Myślicie, że warto?

Komentarz

• Wojtko
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 152

Rzeczywiście to spore ograniczenie, ale sądzę, że w oparciu o 50 1.8 można to rozwiązać jeszcze taniej. Choć w m42 bym się nie bawił. Z typowych obiektywów makro używałem tylko 100 L i sprawdzał się w makro jak i w portrecie. Do zbliżeń używałem też 24-70 pierwszej wersji, ale miałem wtedy tylko zoom 24-70 + 70-200 bez IS, przy tym zestawie czasem ratowało kadrowanie z plików jakie generował 5d II. 100L to bardzo kontrastowe, ostre i lekkie szkło, niestety niezbyt użyteczne jako portretówka do fotoreportażu, bo bardzo wolno działa af. W plenerze daje większe możliwości i bije na głowę 85 1.8.
                              Ostatnio edytowany przez Wojtko; 38980. Powód: literówka

Komentarz

• dreamstorm
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 642

70-200 2.8 IS właśnie kupiłem, więc wyjdzie w praniu co potrafi.

Komentarz

Pracuję...