Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • HurricanE
    Coś już napisał
    • 2008
    • 86

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Chyba źle się wyraziłem, za co przepraszam. Chodzi mi o pewne zjawisko gdy klient szuka fotografa który bierze dużo, bardzo dużo i przychodzi na ślub ze sprzetem o wartości przekraczającej cenę dobrego auta z salonu. Są klienci na takie usługi - jak w każdej innej branży. Sa po prostu ludzie z pieniędzmi dla których fotograf kótry bierze za ślub 5k to nie fotograf - oni chcą takiego za 20k. Znam osoby które robiąc zakupu na allegro sortują towar po cenie "od najwyższej", bo tak - nie oceniam bo to nie moje pieniądze. No i o takie zjawisko mi właśnie chodziło.
    Oczywiście każdy robi sprzętem jaki mu pasuje - i ja oddałem kilkdziesiąt ślubów z cropa i klientci do dzisiaj są zadowoleni i nie muszę się wstydzić tamtych prac. Ale na FF po prostu było mi łatwiej.
    Pozdarwiam
    Łukasz
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Komentarz

• liquidsound
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1956

Tak dużo się gada o cropie vs FF, a nikt z kolegów zwolenników cropa nie pokazał "broniących się" zdjęć ślubnych z cropów. Czy to swoje czy kogoś, bez znaczenia. Bo ja mogę Wam pokazać mnóstwo genialnych fot ślubnych z FF (nie swoich)
      1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
      Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• briho
        Bywalec
        • 2010
        • 219

HurricanE, w porządku, po prostu się nie zrozumieliśmy . Zgadzam się z tym, że z FF w niektórych sytuacjach jest łatwiej (choćby kościół), ale daleki jestem od twierdzenia jak niektórzy, że do ślubów tylko i wyłącznie pełna klatka.

liquidsound, napisz do mnie na priv, podeślę linka do mojej strony.

Komentarz

• elduce
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 19

Dobre fotki można zrobić czymkolwiek, o ile umie się we właściwy sposób wykorzystać cechy danego aparatu. Kiedyś robiłem na cropie, obiektywie 17-40L i lampie i taki zestaw wymuszał na mnie określone podejście do tematu. Te zdjęcia wcale nie były gorsze od tych które robię w tej chwili na FF i w miarę jasnych sałkach. Były po prostu inne. Natomiast problem leży w tym, że już od jakiegoś czasu klient pożąda zdjęć z małą głębią ostrości, a taki efekt jest nie do uzyskania na cropie i szkle z f4. Zmieniają się też gusta klientów co do procesu post produkcji. Kiedyś miało być ślicznie i kolorowo, o HDR nawet nie wspomnę... a teraz coraz częściej ma być vintage, ala analog z przeterminowanym, lub źle wywołanym filmem...
          Zupełnie inna sprawa to to, że FF i jasne szkło daje nam po prostu więcej możliwości, niż crop.
          W sumie jedne z fajniejszych fotek ślubnych jakie ostatnio oglądałem, pochodziły z fuji x poraktowane presetamie vsco. Problem w ty, że trudno było by puki co w Polsce sprzedać podobne zdjęcia, choć i to się pomału zmienia.
          Ostatnio edytowany przez elduce; 42526.

Komentarz

• GoomeX
            Początki nałogu
            • 2007
            • 338

Tak samo na apsc można zrobić fajny reportaż ślubny jak i na ff. Różnica moim zdaniem jest taka, że na ff łatwiej się pracuje i szybciej uzyskuje się ładniejszy efekt.
            7D i dobre szkła też nada się do kotleta. Swego czasu (nie pamiętam autora) widziałem fotki ślubne właśnie robione na 7D, ef-s 17-55, i chyba 85L. Fotki były wyjątkowo dobre.
            Natomiast wiadomym jest, że znaczna większość pewnie statycznie (pomijając amatorów pokroju gości weselnych z Wujem Zenkiem na czele) w zastosowaniach komercyjnych dominuje z FF.

Komentarz

• mysza82
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 18

A ja mam pytanie do Panów i Pań...
              Mam mega dylemat posiadam obecnie C20mm F2/8 i czegoś mi w nim brak, z racji używania 35mm... Jestem zwolennikiem systemówek obiektywów i mam ciągły dylemat co kupić szerszego, czy C14mm, czy Samyang 14mm, czy Tokina 16-28mm.
              Powiem tak uwielbiam stałki, pożyczyłem kiedyś C16-35L2 i jakoś mnie nie urzekł więc boję się tej zmiennej Tokiny.
              Co do S14mm to jest nie C i bez AF, wg testów lepszy, ale jakoś mi się wydaje że Ci PRO nie używają Samyanga, tylko Canona
              I taki dylemat czy C14, czy coś innego... No i czy Canon 14mm nie jest za szeroki na śluby?
              Fotograf www.wrobelstudio.pl

Komentarz

• crazy
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1554

Zamieszczone przez mysza82
                Mam mega dylemat posiadam obecnie C20mm F2/8 i czegoś mi w nim brak, z racji używania 35mm... Jestem zwolennikiem systemówek obiektywów i mam ciągły dylemat co kupić szerszego, czy C14mm, czy Samyang 14mm, czy Tokina 16-28mm.
                Powiem tak uwielbiam stałki, pożyczyłem kiedyś C16-35L2 i jakoś mnie nie urzekł więc boję się tej zmiennej Tokiny.
                Co do S14mm to jest nie C i bez AF, wg testów lepszy, ale jakoś mi się wydaje że Ci PRO nie używają Samyanga, tylko Canona
                I taki dylemat czy C14, czy coś innego... No i czy Canon 14mm nie jest za szeroki na śluby?
                Mam Tokinę przedtem miałem właśnie samiego 14mm. Bylem mega zadowolony i nie mam takiego zdania jak Ty, że pro używają tylko Canona. Używa się tego co komu pasuje i pozwala uzyskać zakładany Cię cel. 14mm świetne do kościoła i na plenery na ślub juz gorzej. Tokina znakomita optycznie i ostra. Ale jak widzę masz już wyrobione zdanie ;-)
                Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Tom77
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2875

Z racji używania 35mm brakuje ci czegoś w 20mm i chcesz kupić 14mm ? Dobrze zrozumiałem ?

Komentarz

• mysza82
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 18

Zamieszczone przez crazy
                    Mam Tokinę przedtem miałem właśnie samiego 14mm. Bylem mega zadowolony i nie mam takiego zdania jak Ty, że pro używają tylko Canona. Używa się tego co komu pasuje i pozwala uzyskać zakładany Cię cel. 14mm świetne do kościoła i na plenery na ślub juz gorzej. Tokina znakomita optycznie i ostra. Ale jak widzę masz już wyrobione zdanie ;-)
                    Nie no aż tak wyrobionego nie mam, ale boje się zoomów, nadal w głowie wydaje mi się że stałki są lepsze A dlaczego zamieniłeś Samiego na Tokine?

Zamieszczone przez Tom77
                    Z racji używania 35mm brakuje ci czegoś w 20mm i chcesz kupić 14mm ? Dobrze zrozumiałem ?
                    No tak myślę aby sprzedać C20mm i zakupić 14mm tylko nie wiem czy C czy S, czy własnie ta Tokina 20mm wydaje mi się za wąska, szkoda że Canon nie ma obiektywu 16mm 1.8
                    Ostatnio edytowany przez mysza82; 19415.

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

Nie no aż tak wyrobionego nie mam, ale boje się zoomów, nadal w głowie wydaje mi się że stałki są lepsze A dlaczego zamieniłeś Samiego na Tokine?

No tak myślę aby sprzedać C20mm i zakupić 14mm tylko nie wiem czy C czy S, czy własnie ta Tokina 20mm wydaje mi się za wąska, szkoda że Canon nie ma obiektywu 16mm 1.8
                      Nie ma się czego bać zoomow, wymieniłem dla wygody mimo że waga wzrosła i miałem jeszcze 24mm z której średnio byłem zadowolony wiec sprzedałem 2szkla w zamian za jedno lepsze
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Mojlo
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 116

A może Tamron 15-30 mm f/2.8 ?
                        ...

Komentarz

• mysza82
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 18

Zamieszczone przez Mojlo
                          A może Tamron 15-30 mm f/2.8 ?
                          A co to? Dobre to? Bo cena ciekawa.

Komentarz

• Ligo
                            Początki nałogu
                            • 2012
                            • 387

A co to? Dobre to?
                            Tego nie wie nikt.
                            Na dzień dzisiejszy.

Komentarz

• cubbus
                              Początki nałogu
                              • 2014
                              • 389

Bo cena ciekawa.
                              Cena jest z kosmosu jak za kundla. No i waga dla Pudziana.
                              Widzę ostrość na nieskończoności...!

Komentarz

• mysza82
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 18

No ale to co, nie polecacie stałki C14mm? Bo za droga czy ogólnie za szeroka na śluby?
                                Bardzo też myślę nad tą Tokiną ale po zakupie zapewne czeka mnie wizyta u nich aby mi skalibrowali z body

Komentarz

Pracuję...