Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Na zapas mam 5D mark II z Canonem 24-70 f2.8. Jak by co to jeszcze Canon 350 czeka w pogotowiu.
Gorzej będzie z tą lampą, bo nawet, nie mam skąd pożyczyć. Będzie trzeba jakoś ze 3-4 zlecenia zrobić, a później w planach jest zakup lampy Canon Speedlite 600EX-RT. Wtedy 580-tka powędruje do plecaka jako zapas.
Zamieszczone przez af-p
a lampy canona awaryjne są...
Czemu tak piszesz? Moja już z 10 lat śmiga. Miałeś jakieś przygody z lampami Canona?
Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.
A czy to nie powinien być podstawowy aparat? Przynajmniej w kościele i na plenerze.
Zamieszczone przez Michal
Gorzej będzie z tą lampą, bo nawet, nie mam skąd pożyczyć. Będzie trzeba jakoś ze 3-4 zlecenia zrobić, a później w planach jest zakup lampy Canon Speedlite 600EX-RT.
Nie lepiej by się było "szarpnąć", wyłożyć "tysiaka" i kupić coś w rodzaju YN568EXII, Pixela lub coś podobnego, a do tego 2 wyzwalacze radiowe YN. Na początek wystarczy, robiłbyś bez stresu, miał możliwość wyzwalania bezprzewodowego i wtedy spokojnie zbierać na 600EX-RT (jeśli masz taką potrzebę).
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
5d mII nie nadaje sie na podstawowy sprzęt. Do kościoła i na plenerze pewnie będę go używać. Wszędzie indziej 7D sprawdza się lepiej. 5d jest dobry ale w studio i tam raczej pozostanie jako sprzęt podstawowy.
Co do lamp, to wolę tego drugiego tysiaka wziąć na raty i nie męczyć się z transmiterami. Mam w 7D wbudowany transmiter do lamp systemowych. Wystarczy mi tych doczepianych transmiterów w studio.
5d mII nie nadaje sie na podstawowy sprzęt. Do kościoła i na plenerze pewnie będę go używać. Wszędzie indziej 7D sprawdza się lepiej. 5d jest dobry ale w studio i tam raczej pozostanie jako sprzęt podstawowy
a ja głupi od tylu lat używam, i dopiero teraz się dowiedziałem że się nie nadaje,co ja cholera teraz poczne? co pocznę?co...
użytkownicy forum to kopalnia wiedzy
No, dobra, wystarczy tego zbijania się. Po prostu piszę co widzę. Wystarczy, że piątka trafi na ciemniejsze tło, albo na czarny element i już ma problem z ostrzeniem. Siódemka tych przypadłości nie ma. A, swoją drogą to jakoś wolę nosić siódemkę niż piątkę. Piątka z kolei jest idealna do studia, lub jak coś mam robić na duży format.
Do "ślubniaków" wystarczy siódemka.
Kończę już te moje wywody. Jak kogoś uraziłem, to sorki, ale dla mnie pełna klatka to nie priorytet.
No, dobra, wystarczy tego zbijania się. Po prostu piszę co widzę. Wystarczy, że piątka trafi na ciemniejsze tło, albo na czarny element i już ma problem z ostrzeniem. Siódemka tych przypadłości nie ma. A, swoją drogą to jakoś wolę nosić siódemkę niż piątkę. Piątka z kolei jest idealna do studia, lub jak coś mam robić na duży format.
Kończę już te moje wywody. Jak kogoś uraziłem, to sorki, ale dla mnie pełna klatka to nie priorytet.
Swoim klientom też tak mówisz ?
W fotografii ślubnej jakość zdjęć jest niemalże priorytetem. Komfort pracy fotografa jest daleko z tyłu. Niestety 7d jest daleko za 5dmkII w kwestii produkcji obrazka. Więc, albo nie masz 5d ( a masz możliwość pożyczyć, bądź ktoś znajomy ma) albo robisz za kilka stówek materiał ala wyprostowany jpeg z podbitą saturacją.
Na zdjęciach 15x21, czy na jpg, który dostaje klient tego nie widać. Przynajmniej ja nie widzę róźnicy. Może pora na okulistę. A, nie byłem parę miesięcy temu i było ok. Wiem, że na tym forum FF jest cool a reszta to amatorszczyzna, ale ja tak nie uważam.
5D mII mogę pożyczać, jak nim nie pracuję, czyli dostęp nieograniczony - można powiedzieć. Pisałem o tym kilka stron wcześniej. Jak również, że pewnie pod koniec przyszłego roku go pewno odkupię.
W fotografii ślubnej jakość zdjęć jest niemalże priorytetem. Komfort pracy fotografa jest daleko z tyłu. Niestety 7d jest daleko za 5dmkII w kwestii produkcji obrazka. Więc, albo nie masz 5d ( a masz możliwość pożyczyć, bądź ktoś znajomy ma) albo robisz za kilka stówek materiał ala wyprostowany jpeg z podbitą saturacją.
nic dodać, nic ująć. zakończmy to. pliiiiiiizzzzzz
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Michal
Na zdjęciach 15x21, czy na jpg, który dostaje klient tego nie widać. Przynajmniej ja nie widzę róźnicy. Może pora na okulistę. A, nie byłem parę miesięcy temu i było ok. Wiem, że na tym forum FF jest cool a reszta to amatorszczyzna, ale ja tak nie uważam.
5D mII mogę pożyczać, jak nim nie pracuję, czyli dostęp nieograniczony - można powiedzieć. Pisałem o tym kilka stron wcześniej. Jak również, że pewnie pod koniec przyszłego roku go pewno odkupię.
dla mnie klasyczne "wyparcie" to co mam jest najlepsze i tego się bede trzymal, reszta to "jakies wymysły"
Parę stron wcześniej już o tym pisałem, ale powtórzę - do ślubów 7D nadaję się jak najbardziej. Oczywiście w zestawie z dobrymi i w miarę jasnymi szkłami. Używam 7D od paru lat i z doświadczenia wiem, że klient nie zauważa różnicy między FF a cropem.
Parę stron wcześniej już o tym pisałem, ale powtórzę - do ślubów 7D nadaję się jak najbardziej. Oczywiście w zestawie z dobrymi i w miarę jasnymi szkłami. Używam 7D od paru lat i z doświadczenia wiem, że klient nie zauważa różnicy między FF a cropem.
Parę stron wcześniej już o tym pisałem, ale powtórzę- do ślubów tylko FF.... Oczywiście w zestawie z dobrymi i w miarę jasnymi szkłami...
a tak powaznie to masz rację... ale tylko w wypadku używania na ślubie przesłon rzędu 9-11
Do Ślubów nada się każdy sprzęt. Tylko efekty będą różne. Już nie robię ślubów, ale gdy się tym zajmowałem to chyba w 2005/2006 roku zaczynałem od 30D, a wtedy byli też tacy co robili na 350D/400D, 20D i też klienci byli zadowoleni.
Potem przesiadłem się na 5D MK2 i to było naprawdę skok jakościowy. Jako support kupiłem sobie jeszcze 50D, i tutaj ogromne rozczarowanie - te dwie puszki generowały tak różny obrazek. Oczywiście nie każdy klient dostrzeże różnicę - nie każdy też szuka wymagającego klienta.
Da się zrobić piękne zdjecia nawet starym aparatem - inną kwetsią jest natomiast komfort pracy i margines błędu na jaki nam sprzęt pozwoli. A FF wybacza znacznie więcej.
Pozdrawiam
http://moj-aparat.blogspot.com/
C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;
Jak dla mnie do robienia ślubów wystarcza spokojnie 6d + 35 is f2 + 85 1,8. Taki zestaw nie kosztuje drożej od niektórych wymienianych tu cropowych kompletów. Jeszcze lepszą opcją zamiast 85 mm, może być drugie, tym razem cropowe body + 50 1,4. W torbie jeszcze mam 17-40 i lampę 430EX, ale bez tych dwóch ostatnich spokojnie da się obejść, o ile ma się przynajmniej jedno pełnoklatkowe body i w miarę jasne obiektywy.
Pewnie że lepszą opcją były by dwa body ff plus 35mm 1,4L, 85mm 1,2L i 24mm 1,4L, ale tym sprzętem który wymieniłam powyżej jestem w stanie uzyskać podobną jakość zdjęć. Cropem już nie...
Dyskusja o wyższości FF nad cropem w fotografii ślubnej chyba nigdy nie będzie miała końca . Wydaje mi się, że w tej dyskusji zapominamy o jednej, ale istotnej rzeczy - to fotograf robi zdjęcia, a nie sprzęt. Co z tego, że fotograf obwiesi się super wypasionym sprzętem, jak korzystać z niego nie potrafi i po prostu nie "czuje" fotografii ślubnej. A takich już spotykałem, widziałem też efekty ich pracy (opłakane), mimo że robili aparatami typu Nikon D3. Wyżej ktoś napisał, że po przesiadce na mkII zaobserwował duży skok jakościowy. Ja z kolei nie widzę jakiejś przepaści między moim 7D, a mkII, który niedawno zakupiłem. Jasne, będę z FF korzystał, ale jakoś mocno się nie napalam. FF nada się do kościoła i na plener, na weselach dalej będę używał 7D, z uwagi na lepszy AF. Wg. mnie jedyna istotna przewaga FF nad cropem to wyższe użyteczne ISO. Tzw. plastyka zdjęć nie robi dla mnie większej różnicy, a już na pewno nie dla 99% klientów.
Zamieszczone przez HurricanE
Oczywiście nie każdy klient dostrzeże różnicę - nie każdy też szuka wymagającego klienta.
Widzisz, do tej pory robiłem śluby cropem i wcale nie uważam, żeby moi klienci nie byli wymagający
Komentarz