Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robertskc7
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1513

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Kup sobie 2x d750 do tego 35 plus 50 i 85 i pozamiatany Canon.
    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• grzesiula
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 33

Zamieszczone przez zdebik
      Z tego co pisza, lepiej miec dwie takie same puszki (muscle memory, postprocesing).

Co Cie ciagnie do Canona, za malo masz problemow?
      He he, kto ich nie ma...

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez robertskc7
      Kup sobie 2x d750 do tego 35 plus 50 i 85 i pozamiatany Canon.
      Robiłem prawie cały ślub 35 ED i miałem wrażenie że jest chwilami za wąsko, sprzedałem kupiłem 24-35 F2 było lepiej, choć czasem ostrośc nie trafiła, 50 i 85 obowiązkowo.

Komentarz

• mareq78
        Dopiero zaczyna
        • 2016
        • 25

35 to zdecydowanie za wąsko Ale jest świetny nikkor 20 1.8. A to już wystarczająco szeroko.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
        Af w d750 jest świetny. Z pewnością lepszy niż w 6d ( środkowe porównywalne Ale sklanialbym się ku d750)
        Ostatnio edytowany przez mareq78; 56645.

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

@grzesiula
          Pamiętaj, że do fotografii ślubnej (i nie tylko zresztą) same obiektywy i puszki nie wystarczą. Warto przeznaczyć jakąś część na inne akcesoria - lampy błyskowe, komputer, monitor, oprogramowanie itd.
          Zostań w nikonie jeśli 35 jest dla Ciebie za wąskie teraz wyszedł fantastyczny nikkor 28/f1.4. Do tego 50/f1.4 i 85f/1.4.
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• grzesiula
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 33

jinks -Dzięki za cenne wskazówki o których pamiętam,gdyż komp posiadam a i eizo stoi na biurku choc raczej z tej niższej półki:-)( dla mnie wystarcza), lampa jest jedna systemowa i jedna studyjna blendy i inne softboxy.Wracając do szkieł to wspomniany przez Ciebie nikkor 28 1.4 kosztuje zbyt wiele dla mnie, kupie jego ciemniejszego brata ze swiatłem 1,8.
            Jeśli na forum canona Polecacie mi nikona hmmm, to cos w tym musi być :-), nie jestem osobą która czeka na dofinansowanie i dopiero zaczyna przygodę z ślubniakami :-)
            W systemie nikona siedzę 8 lat i cenie sobie wiele rzeczy, możliwości matryc są imponujące szczególnie w FX, af bardzo przyzwoity, wybór szkieł porównywalny do canona , ale w każdym systemie są i minusy ...

Komentarz

• merida
              Początki nałogu
              • 2010
              • 416

Tak wszedłem z ciekawości popatrzyć na opinie 6d2, przeczytałem ostatnich kilka stron i widzę, że kicha jak na dzisiejsze standardy, a przede wszystkim jej cenę. Od dawna planowałem przejście z canona na nikona, ale po drodze nabyłem fuji xt2 i potem dokupiłem tylko szkła, teraz skompletowałem lampy i planuję dokupić kolejne body. Jako, że jestem osobą, która wszystko lubi sama sprawdzić na sobie, kupiłem jakiś czas temu również d750 z dwoma szkłami (28 1.8, 35dx) i lampą by go przetestować. Możliwości matrycy jakie daje canon to rozpacz w stosunku do niego. Natomiast, samo robienie zdjęć nikonem jakoś mi nie leżało. Cała ergonomia to nie mój klimat. Z af było niby bdb ale nieco gorzej niż*się spodziewałem. Za to współpraca z lampą znakomita. Najbardziej drażniącym mnie w nikonie elementem było klepiące okropnie lustro (nawet w trybie cichym). Ogólnie w jednym czasie miałem do dyspozycji 5d3,6d,xt2 i d750. Biorąc pod uwagę przyjemność i wygodę fotografowania, możliwości oraz stosunek ceny do jakości zostawiłem ostatecznie xt-2 i 6d, z czego ten drugi mam jako zapasowe body ze względu na najniższą wartość. W planach mam zakup drugiej puszki fuji. Canon strasznie przespał etap wprowadzania bezlusterkowców i świetnych matryc nikona/sony. Oczywiście dalej masa osób robi i robić będzie na lustrzankach, chociaż po własnych doświadczeniach widzę, że w większości przypadków taki fuji sprawdza się znakomicie. Co do d750 w cenie pomiędzy 6d i 5d3 jest od nich po prostu lepszy, od 5d3 "tylko" dzięki swojej matrycy, bo wszystko inne wolałem w piąteczce. Nie ukrywam, że nim kupiłem xt2 po głowie chodził mi już nawet 1dx, ale jakoś waga i poręczność małych aparatów bardziej do mnie przemówiła. Myślę również, że zmiana systemu nie zawsze jest bolesna jak myślałem na początku, a sporo szkieł canona przerobiłem
              Instagram

Komentarz

• robertskc7
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1513

Crop XT2 kosztuje prawie 7 tyś złotych. Gdyby to był FF jego cena była by w okolicy 5d d800. Fajnie Ci, że miałeś możliwość i kasę na 4 body. Ja jednak z tego kombo wziął bym 5dmkIV
                www.robertzbiec.pl

Komentarz

• merida
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 416

To nie tak, że szastam pieniędzmi, po prostu najważniejszy był dla mnie świadomy najlepszy możliwy wybór. Kupując używany sprzęt sprzedaje się*go w takiej samej albo zbliżonej cenie. Na zakupie Nikona ze szkłami i lampą "straciłem" 100zł, co jest niczym przy możliwości osobistego przetestowania. Gdybym zostawał w canonie pewnie pokusiłbym się o nową piątkę i została by 6d w zapasie. Chociaż piątka trójka to bardzo udane body. Biorąc pod uwagę zakup bez vatu xt2 za 6k, a sprzedaż używanego 5d3 za 7k, nie miałem nad czym się zastanawiać jak już*zdecydowałem się na bezlustra.
                  Instagram

Komentarz

• horak
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 589

merida, czy mógłbyś mi napisać jak prezentują się szumy na iso 6400 w tym fuji porównując do 6d ? Szumi jakiś zauważalnie bardziej czy podobnie ? Czy używasz może 23/2.0, 23/1.4 lub 35/2.0 , bo muszę kupić jeden z nich, najprawdopodobniej 23/2.0 lub droższy 23/1.4 - możesz coś dobrego lub złego o nich powiedzieć. Myślę też nada 18-55 żeby mieć coś uniwersalnego na wyjazdy. Ja co prawda chcę kupić x-t20 bo potrzebuję coś małego ale jakość obrazka jest chyba identyczna jak w twoim x-t2. Mimo wszystko chodzi mi cały czas po głowie a6300, nie rozważałeś go ?
                    Ostatnio edytowany przez horak; 34022.

Komentarz

• bober5264
                      Coś już napisał
                      • 2013
                      • 93

moja dziewczyna kupiła ostatnio xt-20 i 56 1.2, ten mały sprzęcik naprawdę robi wrażenie, elektroniczny wizjer jest całkiem całkiem, iso całkiem porównywalne do 5d3/6d jedno i drugie ma wady i zalety, ale jak pobawilem się tym zestawem fuji a potem wziąłem 5d3 z zapiętym 70-200 to myślałem że mi ręka odpadnie, nie wiem czy to rozsądne zamienić 5d3 na 2 x xt20 ale chyba tak zrobie
                      x-pro2 + x-t10 | 23 2.0 + 50 2.0

Portfolio
                      Ślubnie

Komentarz

• horak
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 589

Coraz więcej osób o tym myśli i słyszę, że niektórzy tak robią. Klient ślubny a zaryzykuję, że większość innych również, nie zauważy różnicy miedzy FF a takim Fuji. Ja boję się jednego - obróbki raw z fuji w lightroomie - macie jakieś doświadczenie ?

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4335

Zamieszczone przez horak
                          Coraz więcej osób o tym myśli i słyszę, że niektórzy tak robią. Klient ślubny a zaryzykuję, że większość innych również, nie zauważy różnicy miedzy FF a takim Fuji. Ja boję się jednego - obróbki raw z fuji w lightroomie - macie jakieś doświadczenie ?
                          piszesz :
                          Klient ślubny a zaryzykuję, że większość innych również, nie zauważy różnicy miedzy FF a takim Fuji.

czyli nie jest istotna jakość zdjęć na monitorze/wydruku tylko jaki aparat widzi klient ?

jp
                          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• tomfoot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2362

Zamieszczone przez jan pawlak
                            piszesz :
                            Klient ślubny a zaryzykuję, że większość innych również, nie zauważy różnicy miedzy FF a takim Fuji.

czyli nie jest istotna jakość zdjęć na monitorze/wydruku tylko jaki aparat widzi klient ?

jp
                            Istotne jest tylko to, co napisze DxO :-)

Przeczytaj raz jeszcze, co kolega napisał i spróbuj zrozumieć, bo chyba za dużo używasz walkmana i percepcja czegokolwiek szwankuje.

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4087

Moje 5d3 ma na liczniku okolo 30K klapniec od 2013 roku. Aparatu uzywam praktycznie raz w tygodniu po okolo 3 godziny. Niewiele ale... na gripie juz gumy wymienialem a dzis sie zorientowalem, ze zaczely odlazic od body.

Do tej pory myslalem, ze to domena Nikonow. Jak Wam trzymaja gumy? Czy miewacie z tym problemy?
                              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• tombas
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2194

Zamieszczone przez zdebik
                                Moje 5d3 ma na liczniku okolo 30K klapniec od 2013 roku. Aparatu uzywam praktycznie raz w tygodniu po okolo 3 godziny. Niewiele ale... na gripie juz gumy wymienialem a dzis sie zorientowalem, ze zaczely odlazic od body.

Do tej pory myslalem, ze to domena Nikonow. Jak Wam trzymaja gumy? Czy miewacie z tym problemy?
                                z oryginału do 6d odłaziły po 1,5 roku, przy przebiegu 30k klapnec body, czasem na slubach poca sie łapy, ale żeby kleje od tego puszczały????- słabo, zobaczymy czy w gripie do 5D4 za 1,5k pln wytrzymaja dłuzej
                                Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                                (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

Pracuję...