Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mikey
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 31

Zamieszczone przez axk
    Istnieje możliwość iż zostaniesz poproszony o zaprzestanie fotografowania lub opuszczenie świątyni.
    A jeżeli się nie zgodzę i będę fotografował dalej?

Komentarz

• Troyan
      Początki nałogu
      • 2007
      • 317

To Cię wyproszą mniej lub bardziej kulturalnie, czy to się tak trudno domyslic ?
      Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• Mikey
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 31

Zamieszczone przez Troyan
        To Cię wyproszą mniej lub bardziej kulturalnie, czy to się tak trudno domyslic ?
        Przyjdzie "bramkarz" i mnie wyniesie przed kościół czy wezwą policję?

Nie rozumiem tego, to jest bezczelne, że ktoś wymaga ode mnie zapłaty za to żebym miał pozwolenie fotografować w kościele. Jeżeli ludzie którzy biorą ślub "wynajmują" kościół na ceremenię, a ja jestem z nimi to w czym problem?
        Ostatnio edytowany przez Mikey; 24772.

Komentarz

• himi
          Zablokowany
          • 2006
          • 2638

Nie, ksiądz może zrobić akcję i głośno przez mic poprosić cię o wyjście. I będziesz w czarnej d....

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

Zamieszczone przez Mikey
            Przyjdzie "bramkarz" i mnie wyniesie przed kościół czy wezwą policję?
            Nikt Cię nie będzie wynosił, jeżeli już to zostaniesz o to poproszony. Zadaj sobie pytanie czy byłbyś gotów zaryzykować wyproszenie i popsuć tak ważną uroczystość z powodu kawałka papieru którego "wyrobienie" nie stanowi żadnego problemu.

Przywitanie się z kapłanem przed ceremonią oraz uzgodnienie szczegółów dotyczących fotografowania wskazuje na profesjonalizm oraz kulturę osobistą fotografa. Czytając Twoje dotychczasowe wypowiedzi odnoszę wrażenie iż obie cechy są Ci obce.
            EOS + Speedlite

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Zamieszczone przez Mikey
              ...to jest bezczelne, że ktoś wymaga ode mnie zapłaty za to żebym miał pozwolenie fotografować w kościele...
              Nie ma w tym niczego bezczelnego. Zasady ustala gospodarz czyli kapłan. Przecież nikt Cię nie zmusza do fotografowania ceremonii - jeżeli coś Ci nie pasuje to daj sobie spokój.
              EOS + Speedlite

Komentarz

• Pawel_G
                Uzależniony
                • 2008
                • 527

Powracając do tematu wątku to byłem na kursie w Sianowie (Kuria Koszalińsko - Kołobrzeska) w dniu 13.06.09. Było bardzo przyjemnie i szybko bo planowo miało to trwać 6 godzin a zakończyło się po 1,5 . Osobiście polecam bo fajnie szybko i sprawnie choć ja ze Szczecina miałem kawałek drogi ale jednak warto bo biorą tylko 70 zł a w Szczecinie chyba coś koło 250 zł a trzeba być 3 dni na kursie. Teraz czekam na przesyłkę licencji pocztą.

Komentarz

• Eknana
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 16

Zamieszczone przez tomit
                  smelbo - w Krakowie dopiero w październiku niestety :/
                  6-7 październik (wtorek-środa)
                  13-14 październik (wtrek-środa)
                  Sam chętnie chyba na niego pójdę, szkoda że tak późno Już można się zapisać także niedługo to zrobie - potem może jeszcze miejsc zabraknąć i będzie kolejne czekanie kilka msc-y
                  Więcej info: http://www.liturgia-foto.pl/
                  W Krakowie kurs odbywa się - średnio - co miesiąc, ale w związku z wyjazdem księdza (Stanisława), który tym wszystkim się zajmuje następny cykl zacznie się dopiero od października.
                  Znam się z osobą, która współorganizuje ten kurs i tak dla ciekawości przekazuję, że na ostatnim było ok. 60 osób (przewidziana norma, to 20) i zainteresowanie tym kursem z miesiąca na miesiąc jest coraz większe.
                  "Co głowa to rozum, co rozum to głowa,
                  I woda sodowa, i woda sodowa"
                  (Jan Brzechwa, Palcem w bucie. Woda sodowa, 1947)

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Mikey
                    bo ja zbytnio kulturalny nie jestem :-D dziękuję za komplement.
                    Takim osobom stanowczo dziękujemy. Wątek przeczyszczony.

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Wracając do tematu wątku - wczoraj z żoną robiłem pierwszy ślub "komercyjne" - ksiądz od razu zapytał o pozwolenia z kurii - sprawdził czy obydwoje mamy i czy są ważne.. nie miał żadnych uwag - potem jeszcze wygonił spod ołtarza wszystkich pstyrykaczy mówiąc że wszyscy wiedzą że mają fajne aparaty ale są ludzie wyznaczeni i tylko oni mogą zostać
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Vitez
                        Takim osobom stanowczo dziękujemy. Wątek przeczyszczony.
                        Czyżbym za mało usunął?
                        Proszę nie kontynuować tu wojenek religijnych (czyli nie odpowiadać temu "panu" ) żeby nie zmuszać mnie do dalszego czyszczenia.

Komentarz

• SirDuncan
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 122

Zamieszczone przez arturs
                          Wracając do tematu wątku - wczoraj z żoną robiłem pierwszy ślub "komercyjne" - ksiądz od razu zapytał o pozwolenia z kurii - sprawdził czy obydwoje mamy i czy są ważne.. nie miał żadnych uwag - potem jeszcze wygonił spod ołtarza wszystkich pstyrykaczy mówiąc że wszyscy wiedzą że mają fajne aparaty ale są ludzie wyznaczeni i tylko oni mogą zostać
                          kiedys, jak pierwszy raz uslyszalem o takiej akcji to tez myslalem sobie: 'wredne pazerne klechy', ale jak widze czasem te tlumy cicoc, wujkow i dzieci z telefonami i 'kartami kredytowymi', ktorzy tlocza sie wszedzie, albo robia zdjecie z konca kosciola z wbudowanym flashem i do tego bezradna mina fotografa, ktory o prostu nie ma jak zrobic dobrego kadru, bo wszedzie pelno 'gosci'... jak bym byl ksiedzem, to z powodow czysto 'fotograficzno-estetycznych' bym cala ta halastre pogonil... nie wspominajac o motywach religijnych, bo nawet wg mnie, marnego katolika, robienie takiej szopki wokol, zakrawa na profanacje i bardziej obraza moje uczucia religijne niz jakies fallusy na krzyzu w muzeum...
                          a nad kursem liturgicznym to sie sam zastanawiam, bo chcialbym wiedziec kiedy powinienem fotografowac, a kiedy nie... nie sztuka wejsci na chama i pstrykac kiedy mi sie podoba 'bo co mi zrobia'. ostatnio bylem na chrzcie dziecka kuzynki i z premedytacja do kosciola nie zabralem sprzetu, bo nie chcialem robic szopek pod oltarzem. skonczylo sie tym, ze i tak pstrykalem aparatem kuzynki (na szczescie G9), bo ja to 'umiem'.
                          5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• chiron
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 113

jak by ktoś wiedział o kursie w okolicach Katowic (Cz-wa, Kraków, Opole itp) w teminie do końca lipca to bardzo proszę o info.
                            Wiem, że nic nie wiem :/

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez SirDuncan
                              kiedys, jak pierwszy raz uslyszalem o takiej akcji to tez myslalem sobie: 'wredne pazerne klechy', ale jak widze czasem te tlumy cicoc, wujkow i dzieci z telefonami i 'kartami kredytowymi', ktorzy tlocza sie wszedzie, albo robia zdjecie z konca kosciola z wbudowanym flashem i do tego bezradna mina fotografa, ktory o prostu nie ma jak zrobic dobrego kadru, bo wszedzie pelno 'gosci'... jak bym byl ksiedzem, to z powodow czysto 'fotograficzno-estetycznych' bym cala ta halastre pogonil... nie wspominajac o motywach religijnych, bo nawet wg mnie, marnego katolika, robienie takiej szopki wokol, zakrawa na profanacje i bardziej obraza moje uczucia religijne niz jakies fallusy na krzyzu w muzeum...
                              a nad kursem liturgicznym to sie sam zastanawiam, bo chcialbym wiedziec kiedy powinienem fotografowac, a kiedy nie... nie sztuka wejsci na chama i pstrykac kiedy mi sie podoba 'bo co mi zrobia'. ostatnio bylem na chrzcie dziecka kuzynki i z premedytacja do kosciola nie zabralem sprzetu, bo nie chcialem robic szopek pod oltarzem. skonczylo sie tym, ze i tak pstrykalem aparatem kuzynki (na szczescie G9), bo ja to 'umiem'.
                              to jeszcze dodam że tam gdzie byli właśnie pstrykacze wyszło najmniej zdjęć bo spora ilość była ze wspomaganiem autofokusa na twarzach - tyle że tam to jakby pomarańczowy reflektor - z takiego zdjęcia potem cokolwiek trudno wyciągnąć.. więc tu jestem wdzięczny księdzu za takie postawienie sprawy bo inaczej to naprawdę robi się dżungla.. co do tego kiedy i czy focić to tu ksiądz nie miał żadnych przeciwwskazań więc można było co się chciało..
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• smelbo
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 60

Zamieszczone przez chiron
                                jak by ktoś wiedział o kursie w okolicach Katowic (Cz-wa, Kraków, Opole itp) w teminie do końca lipca to bardzo proszę o info.
                                Nawet mogła by się zebrać grupka ludzi np. z Krakowa i jechać jednym pojazdem do Katowic czy gdzieś a koszta rozdzieliło by się po równo.
                                C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Komentarz

Pracuję...