Na świeżo, po wizycie w kurii (lubelskiej): Na podaniu o przyjęcie na kurs musi być "rekomendacja" księdza proboszcza Waszej parafii, czy pastora albo popa by zaakceptowali- na prawdę nie wiem, ale ksiądz, który ma prowadzić zajęcia powiedział, że potrzebują zaświadczenia, że jestem wierząca-praktykująca..., co chyba raczej inne wyznania wyklucza...
Kursy liturgiczne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
djcargo : oczywiście że nie jednocześnie.
konsos : może z tego i dla księdza wynikła jakaś nauczka ...Komentarz
-
-
niestety na marcowy termin kursu w Warszawie lista już jest zamknięta, tak więc postanowiłem wybrać się na kurs w moje rodzinne strony do Katowic, tak się składa, że w tym terminie będe tam służbowo, jeśli ktoś z Forumowiczów również jest chętny to proponuję jakoś się umówić, miło byłoby się spotkać na miejscu :-)Komentarz
-
~Bobb, jedziesz teraz- 10, 11 marca na kurs do Katowic, również się wybieramy ze znajomymi.
Jeśli tak to mam pytanie czy wiesz jak wygląda to wszystko- zapisy, czy potrzeba jakieś zdjęcia itd. ?
Komentarz
-
budzikk
dzwoniłem dziś do Kurii w K-cach i dowiedziałem się, że zapisy są wyłącznie w 1-szym dniu przed rozpoczęsciem kursu, zasugerowano mi, żebym był wcześniej tj. przed 16.00, ale w przeciwieństwie do Wawy nie zdarzyło się jeszcze, żeby nie było miejsc, więc ponoć mogęw być spokojny ;-)
Acha, nie trzeba zabierać żadnych "rekomendacji" od swojego proboszcza, jedynie należy posiadać jakiś dowód tożsamości ze zdjęciem, natomiast samych zdjęć nie trzeba.
Opłata z tego co zrozumiałem jest dowolna, ale "sugerowana" to 50 zł na cel harytatywny.Komentarz
-
Bobb, to chyba tylko w Lublinie takie klocki: rekomendacja proboszcza, zdjęcie legitymacyjne do przyniesienia od razu na kurs i opłata w wysokości 190 PLN. Acha, i dostaje się pocztą imienne zaproszenie, które trzeba na kurs przynieść.Agnieszka
5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX IIKomentarz
-
AgaP, to zapraszamy do Katowic, w końcu zgodnie z informacją uzyskaną w Kurii Warszawskiej zezwolenia te mają zasięg ogólnopolski, tak więc możesz śmiało zdobyć "uprawnienia" gdziekolwiek.
Ważne jest to co powiedział mi ksiądz na koniec - tak czy inaczej o tym czy i jak można fotografować decyduje ksiądz i jemu też się zdarzyło, że nie zgodził się na pracę fotografa, który np. kładł mu się na podłodze przed ołtarzem
Komentarz
-
ja dostałem mail z kurii warszawskiej. Nie ma słowa szczęść boże, ale 2 razy przypomniano o konieczności płacenia. Dodatkowo jako prezent za 10zł otrzymam książkę o której nigdy nie słyszałem. Qrczak, a można było te 10PLN na ekspozycje bez tajemnic przeznaczyć. Dziś jestem antyklerykałemKomentarz
-
daj spokój... cel charytatywny- nowa bryka dla księdza, jakby to było na chore dzieci, dom dziecka etc. to jak najbardziej, ale szczytny cel może być w każdego pojęciu inny!
Do zobaczenia na kursie w takim bądź razie.
Komentarz
-
No tak, masz rację, a z informacji uzyskanej w Wawie wynika, iż zamierzają wprowadzić pozwolenia czasowe, najprawdopodobniej z rocznym terminem ważności, wyobrażacie sobie jaki to będzie spęd na "szkoleniach"?
Na pocieszenie usłyszałem, że ma być więcej niż jeden kurs rocznie, w tym momencie na usta ciśnie mi się słowo KOMERCJALIZACJA...
Tak czy inaczej do zobaczenia na kursie :-)Ostatnio edytowany przez Bobb; 22936.Komentarz
-
ja filmuję i fotografuję w kościołach (nie jednocześnie :-) ) i powiem szczerze że IMHO wbrew pozorom z kamerą jest trudniejsza robota (jeśli są dwie osoby - fotograf i kamerzysta)
Niezależnie od tego w jakim kościele, czy posiada się "licencję" czy nie - żelazna zasada - należy przed ceremonią porozmawiać z księdzem, pokazać się i spytać o pozwolenie (tak profilaktycznie) i ewentualne o jego sugestie.
---
Kiedyś w obcej parafii- być może dzięki wstępnej rozmowie - pod koniec ślubu ksiądz podziękował mi i pochwalił z mównicy - że byłem "niewidoczny" itp. i trochę mnie zareklamował ;-). Zaskoczyło mnie to totalnie, bo zachowywałem się tak normalnie. Ciekawe jak się inni musieli zachowywać skoro na ich tle mnie pochwalił? Może tak jak tu pisano powyżej - wchodzili między młodych a księdza ??Ostatnio edytowany przez spino; 5340.
UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529Komentarz
-
Ciekaw jestem, czy faktycznie "dobrowolny cel charytatywny" to będzie numer konta w banku jakiejś fundacji (i na to mogę dać z przyjemnością), czy będzie "chodzić" taca wśród uczestników kursu w Katowicach. Na drugą opcję nie ma bata, nie dam nic i koniec.Komentarz
-
Wpłatę na konto zawsze można odliczyć od podatku ;-)
Info dla chętnych na kurs w Kielcach - jest już dzisiaj!!!
szczegóły na stronie http://www.kielce.opoka.org.pl/?mod=...osci;120;;1237
cyt:
Osoby chcące filmować lub wykonywać zdjęcia podczas uroczystości religijnych w kościołach, zapraszamy na przygotowujący do tego kurs. Odbędzie się on w budynku Kurii Diecezjalnej w piątek 06.03.2009 r., rozpoczęcie o godz. 17.00. Zapytania telefoniczne pod numer 602758365.
Należy przynieść zdjęcie o wymiarach 3,5 x 2,5 cm.Komentarz
-
Kurs Liturgiczny - Katowice
10 - 11.03.2009 - Aula Wydziału Teologicznego - ul.Jordana 18 - na wprost Katedry
godz. 16.30 - 18.00
2 dni obowiązkowe.
Pozdrawiam
M.S.

Komentarz
Komentarz