Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djaras
    Coś już napisał
    • 2008
    • 87

Z tego co znalazłem na forum "żółtego bractwa" to 17-19 marca, odbędzie się takowy kurs w GDYNI, ul. Świętojańska, Kolegiata.
    Wybiera się ktoś?
    450D.

Komentarz

• bakulik
      Uzależniony
      • 2005
      • 767

Zamieszczone przez djaras
      Z tego co znalazłem na forum "żółtego bractwa" to 17-19 marca, odbędzie się takowy kurs w GDYNI, ul. Świętojańska, Kolegiata.
      Tak, nawet pisałem o tym tu http://canon-board.info/showthread.php?p=607165.
      Pozdrawiam
      Łukasz Bakuła
      „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• myszeczka22lat

Witam
        Dziś byłam u swojego księdza proboszcza i oto co dostałam za informacje od niego:

Kurs dla fotografów i operatorów kamer video w Diecezji Pelplińskiej
        Kierując sie troską o świętość liturgii, a także miejsca jej sprawowania, Diecezjalna Komisja do Spraw Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego informuje, że w sobotę 18 kwietnia 2009r., o godzinie 9.30, w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Pelplinie, rozpocznie się specjalny kurs dla fotografów i operatorów kamer. Uczestnikami kursu mogą być jedynie osoby uczestniczące w życiu Kościoła i parafii, szanujące świętość miejsca i czynności liturgicznych. Każdy kandydat winien przywieść opinię własnego księdza proboszcza oraz podpisane przez niego pismo polecające. Opłata za kurs wynosi 250zł. Obejmuje ona koszty szkolenia, materiały dydaktyczne oraz obiad.
        Obowiązujące przepisy liturgiczne wymagają ukończenia takiego kursu, aby było można dokumentować różnego rodzaju wydarzenia liturgiczne we wnętrzu kościoła.
        Uprasza się księży proboszczów o poinformowanie chętnych do wzięcia udziału w kursie i przysłanie zgłoszeń na adres: ks. Adam Matuszewski, Plac Mariacki 7 , 83-130 Pelplin.

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

To jest jawna dyskryminacja... z biegiem czasu nic tylko sie utwierdzam czym tak naprawde jest instytucja nazywana "kosciolem" , a mamy XXI wiek niby...
          no comment...

Komentarz

• donald7000
            Początki nałogu
            • 2004
            • 382

Polemika czym jest kościół mogłaby trwać 100 lat, nie ma co kruszyć kopii. Zachciało im się uregulowań to sobie wymyślili. Najgorsze jest to że na takich spotkaniach-kursach, nikt konkretnie nie powie kiedy można robić zdjęcia a kiedy nie.
            Trzeba uważnie obserwować i nie zakłócać porządku liturgii.
            Po każdym takim diecezjalnym kursie wystosowane jest pismo to wszystkich parafii o legitymowanie osób które chcą w kościołach wykonywać zdjęcia. Więc papierek trzeba mieć, bo jak pojedziemy na zapadła wieś, gdzie proboszcz uważa się za boga to mogą być problemy w razie braku świstka.
            Oczywiście ceny za te kursy są... przepraszam, nie ceny tylko dobrowolne ofiary w z góry określonej kwocie są różnorodne, w zależności od diecezji i chęci szybkiego zarobku.
            Po jednym takim kursie, który trwa około 3-4 godzin, ktoś może zgarnąć nawet 14000 złotych. Oczywiście nadal trzeba pamiętać że papier papierem, ale jak ksiądz powie że nie wyraża zgody to będziemy mieli problem.

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez MM-architekci
              To jest jawna dyskryminacja... z biegiem czasu nic tylko sie utwierdzam czym tak naprawde jest instytucja nazywana "kosciolem" , a mamy XXI wiek niby...
              dyskryminacja czy nie to szkoda czasu na takie dywagacje bo one nic nie zmienią - tu przynajmniej określili jasno co, gdzie, kiedy i za ile a nie jakieś "co łaska".. co do opinii od proboszcza to oczywiście może być kwestia dyskusyjna..
              ale na opłatę za taki kurs/papier nie ma się co oburzać bo prawie każdy z fotografujących zawodowo ślub na tym zarabia - nie mówcie że biorąc od tysiąca do trzech za ślub nie stać fotografa na 50-250 zł na taki papier - nawet raz do roku bo to hipokryzja..

Pozdrawiam
              Artur
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• MM-architekci
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2227

Wiem wiem dlatego nic wiecej juz nie pisz ;] ,oplata to co innego i w to nie wnikam ani w jej wysokosc , ale papierek polecajacy jednoznaczny jest dla mnie z tym ze musi to byc osoba wierzaca , a to juz... ekhm no ;].
                no comment...

Komentarz

• woyd
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 488

Zamieszczone przez MM-architekci
                  Ciekawe, czy jak się Księdzu auto zepsuje, to idzie do katolickiego mechanika, czy do po prostu najlepszego mechanika Spotkałem się już z odmową wykonania zlecenia ze względu na przekonania religijne. Odmówiono wprawdzie nie mnie, ale mojemu kumplowi z branży video. Sam jestem protestantem i zapisałem się na najbliższy kurs - dla świstka. Ciekawe, co z tego wyjdzie :0)
                  Ostatnio edytowany przez woyd; 1641.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• AgaP
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 70

W Lublinie taki kurs ma się odbyć 6-7 marca.

I zapytam od razu, czy ktoś wie, jak ma ta rekomendacja od proboszcze wyglądać?? (o treść mi chodzi- albo może proboszczowie są już w tym względzie "przeszkoleni" i sami wiedzą? :wink
                    Ostatnio edytowany przez AgaP; 24354.
                    Agnieszka
                    5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II

Komentarz

• Evitagen
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 62

Wiedza wiedza, musisz tylko proboszczowi powiedziec z jakiej okazji ma ja wypisac.

Komentarz

• pjoter
                        • 2008
                        • 10

Nie zapomnij tylko sypnąć mu troszkę mamony.

Komentarz

• AgaP
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 70

Zamieszczone przez pjoter
                          Nie zapomnij tylko sypnąć mu troszkę mamony.
                          Iiii, tam, nie demonizujmy, są tacy co za darmo na pewno wypiszą. Nasz raczej tak, z tego co słyszałam.
                          Agnieszka
                          5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II

Komentarz

• bakulik
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 767

Zamieszczone przez woyd
                            Sam jestem protestantem...
                            No właśnie - czy na ślubach protestanckich/prawosławnych/żydowskich/muzułmańskich (bo chyba wolno na nich fotografować i się to robi, a w Polsce są osoby tych wyznań, mimo że należą do mniejszości, więc tym bardziej jest prawdopodobne, że fotograf będzie innego wyznania, a więc nieobeznany z ceremonią) duchowny żąda jakichkolwiek papierów na potwierdzenie ukończenia stosownego kursu? Czy takie kursy są w ogóle organizowane?
                            Pozdrawiam
                            Łukasz Bakuła
                            „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• woyd
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 488

Zamieszczone przez bakulik
                              No właśnie - czy na ślubach protestanckich/prawosławnych/żydowskich/muzułmańskich (bo chyba wolno na nich fotografować i się to robi, a w Polsce są osoby tych wyznań, mimo że należą do mniejszości, więc tym bardziej jest prawdopodobne, że fotograf będzie innego wyznania, a więc nieobeznany z ceremonią) duchowny żąda jakichkolwiek papierów na potwierdzenie ukończenia stosownego kursu? Czy takie kursy są w ogóle organizowane?
                              Nie - nigdy o czymś takim nie słyszałem ani nikt tego ode mnie nigdy nie wymagał. Jedyne co obowiązuje to poziom IQ wystarczający do tego, by wyczuć, kiedy można a kiedy nie.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Gregor79
                                • 2009
                                • 7

Zamieszczone przez Vitez
                                Był, ponieważ sam w nim uczestniczyłem... Kosztowało mnie to 200zł na 10 lat.
                                Prywatne portfolio
                                Strona firmowa

Komentarz

Pracuję...