Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
Dziś byłam u swojego księdza proboszcza i oto co dostałam za informacje od niego:
Kurs dla fotografów i operatorów kamer video w Diecezji Pelplińskiej
Kierując sie troską o świętość liturgii, a także miejsca jej sprawowania, Diecezjalna Komisja do Spraw Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego informuje, że w sobotę 18 kwietnia 2009r., o godzinie 9.30, w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Pelplinie, rozpocznie się specjalny kurs dla fotografów i operatorów kamer. Uczestnikami kursu mogą być jedynie osoby uczestniczące w życiu Kościoła i parafii, szanujące świętość miejsca i czynności liturgicznych. Każdy kandydat winien przywieść opinię własnego księdza proboszcza oraz podpisane przez niego pismo polecające. Opłata za kurs wynosi 250zł. Obejmuje ona koszty szkolenia, materiały dydaktyczne oraz obiad.
Obowiązujące przepisy liturgiczne wymagają ukończenia takiego kursu, aby było można dokumentować różnego rodzaju wydarzenia liturgiczne we wnętrzu kościoła.
Uprasza się księży proboszczów o poinformowanie chętnych do wzięcia udziału w kursie i przysłanie zgłoszeń na adres: ks. Adam Matuszewski, Plac Mariacki 7 , 83-130 Pelplin.
To jest jawna dyskryminacja... z biegiem czasu nic tylko sie utwierdzam czym tak naprawde jest instytucja nazywana "kosciolem" , a mamy XXI wiek niby...
Polemika czym jest kościół mogłaby trwać 100 lat, nie ma co kruszyć kopii. Zachciało im się uregulowań to sobie wymyślili. Najgorsze jest to że na takich spotkaniach-kursach, nikt konkretnie nie powie kiedy można robić zdjęcia a kiedy nie.
Trzeba uważnie obserwować i nie zakłócać porządku liturgii.
Po każdym takim diecezjalnym kursie wystosowane jest pismo to wszystkich parafii o legitymowanie osób które chcą w kościołach wykonywać zdjęcia. Więc papierek trzeba mieć, bo jak pojedziemy na zapadła wieś, gdzie proboszcz uważa się za boga to mogą być problemy w razie braku świstka.
Oczywiście ceny za te kursy są... przepraszam, nie ceny tylko dobrowolne ofiary w z góry określonej kwocie są różnorodne, w zależności od diecezji i chęci szybkiego zarobku.
Po jednym takim kursie, który trwa około 3-4 godzin, ktoś może zgarnąć nawet 14000 złotych. Oczywiście nadal trzeba pamiętać że papier papierem, ale jak ksiądz powie że nie wyraża zgody to będziemy mieli problem.
To jest jawna dyskryminacja... z biegiem czasu nic tylko sie utwierdzam czym tak naprawde jest instytucja nazywana "kosciolem" , a mamy XXI wiek niby...
dyskryminacja czy nie to szkoda czasu na takie dywagacje bo one nic nie zmienią - tu przynajmniej określili jasno co, gdzie, kiedy i za ile a nie jakieś "co łaska".. co do opinii od proboszcza to oczywiście może być kwestia dyskusyjna..
ale na opłatę za taki kurs/papier nie ma się co oburzać bo prawie każdy z fotografujących zawodowo ślub na tym zarabia - nie mówcie że biorąc od tysiąca do trzech za ślub nie stać fotografa na 50-250 zł na taki papier - nawet raz do roku bo to hipokryzja..
Wiem wiem dlatego nic wiecej juz nie pisz ;] ,oplata to co innego i w to nie wnikam ani w jej wysokosc , ale papierek polecajacy jednoznaczny jest dla mnie z tym ze musi to byc osoba wierzaca , a to juz... ekhm no ;].
Ciekawe, czy jak się Księdzu auto zepsuje, to idzie do katolickiego mechanika, czy do po prostu najlepszego mechanika Spotkałem się już z odmową wykonania zlecenia ze względu na przekonania religijne. Odmówiono wprawdzie nie mnie, ale mojemu kumplowi z branży video. Sam jestem protestantem i zapisałem się na najbliższy kurs - dla świstka. Ciekawe, co z tego wyjdzie :0)
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
I zapytam od razu, czy ktoś wie, jak ma ta rekomendacja od proboszcze wyglądać?? (o treść mi chodzi- albo może proboszczowie są już w tym względzie "przeszkoleni" i sami wiedzą? :wink
No właśnie - czy na ślubach protestanckich/prawosławnych/żydowskich/muzułmańskich (bo chyba wolno na nich fotografować i się to robi, a w Polsce są osoby tych wyznań, mimo że należą do mniejszości, więc tym bardziej jest prawdopodobne, że fotograf będzie innego wyznania, a więc nieobeznany z ceremonią) duchowny żąda jakichkolwiek papierów na potwierdzenie ukończenia stosownego kursu? Czy takie kursy są w ogóle organizowane?
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
No właśnie - czy na ślubach protestanckich/prawosławnych/żydowskich/muzułmańskich (bo chyba wolno na nich fotografować i się to robi, a w Polsce są osoby tych wyznań, mimo że należą do mniejszości, więc tym bardziej jest prawdopodobne, że fotograf będzie innego wyznania, a więc nieobeznany z ceremonią) duchowny żąda jakichkolwiek papierów na potwierdzenie ukończenia stosownego kursu? Czy takie kursy są w ogóle organizowane?
Nie - nigdy o czymś takim nie słyszałem ani nikt tego ode mnie nigdy nie wymagał. Jedyne co obowiązuje to poziom IQ wystarczający do tego, by wyczuć, kiedy można a kiedy nie.
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
Komentarz