Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • magix
    Początki nałogu
    • 2006
    • 298

Zamieszczone przez c24rny
    Witam,
    wie ktos cos moze o najblizszym kursie w rejonie krakow - katowice ?

pozdro.
    Ostatnio się odbył w Krakowie z końcem maja . Były organizowane jak uzbierało sie około 20 chętnych, ale nie wiem czy będzie kolejny przed wakacjami. Więcej informacji tutaj i trzeba pytać:
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Komentarz

• virpower
      Coś już napisał
      • 2005
      • 64

No właśnie - co z Poznaniem? czy ktoś się orientuje kiedy w Poznaniu lub może i gdziekolwiek można taki kurs dla fotografów zrobić? ..muszę mieć papier - po co nieprzyjemności.. Hmmm...

Komentarz

• Dżobert
        Coś już napisał
        • 2007
        • 80

Niestety przegapiłem kursy w warszawie na początku kwietnia. Czy ktoś się orientuje czy w okolicach warszawy będą jeszcze organizowane kursy dla fotografów?
        "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Komentarz

• virpower
          Coś już napisał
          • 2005
          • 64

Przeczytałem kilkanaście stronic tu u nas na forum, i sięokazuje że w zasadzie to nikt nic nie wie na temat gdzie i kiedy sie cokolwiek odbędzie hmm... JAK KTOś COś WIE TO NIECH PISZE! ..jak jak cokolwiek się dowiem, to będe wklejał KOCHANI! Inteersuje mnie Poznań i Radom - kursy.. ..5tego lipca mam foto-ślub, nie chciał bym nieprzyjemności jakichkolwiek w kościele hmmmm.. ..Pozdrowionka! Seb

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez virpower
            Przeczytałem kilkanaście stronic tu u nas na forum, i sięokazuje że w zasadzie to nikt nic nie wie na temat gdzie i kiedy sie cokolwiek odbędzie
            Twoja lokalna kuria powinna wiedzieć. Telefon i z głowy, zamiast czekać godzinami, dniami, miesiącami na łaskę forumowiczów .

Komentarz

• zanussi
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1696

Z powodu przegapienia kursów w Bielsku-Białej wysłałem mail z prośbą o wpisanie mnie na najbliższy kurs w Krakowie. Panowie z okolicy którzy nie mają legitymacji lub się wahają....zapisywać się w Krakowie!:smile:
              Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• MorF
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 31

Mam prosbe do uczestnikow ostatniego kursu w Warszawie,
                wcielo mi akurat jedna jedyna kartke z notatkami, ktora mnie interesowala w tym calym kursie (oprocz kartki - zaswiadczenia oczywiscie :P )
                chodzi mi o to gdy Ks. wymienial co konkretnie w jakim sakramencie powinno zostac uwiecznione,
                moze ktos kto to notowal, moglby przeskanowac?
                Bylbym b.wdzieczny
                Sprzedam gripy,
                http://canon-board.info/showthread.php?t=33988

Komentarz

• endrju
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 275

A kiedy taki kolejny kurs w Warszawie jest?
                  C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
                  &
                  C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Komentarz

• MorF
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 31

Zamieszczone przez endrju
                    A kiedy taki kolejny kurs w Warszawie jest?
                    w przyszlym roku pewnie.
                    Wszystkie info na stronie Kurii
                    Sprzedam gripy,
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=33988

Komentarz

• Cluer
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 192

Zamieszczone przez Don_Pedro_123
                      A gdzie to wyczytałeś? W Kościele katolickim podczas liturgii nie ma momentów, których nie wolno fotografować. Jedynie niektórzy księża proszą o powstrzymanie się z pstrykaniem podczas niektórych momentów - najczęściej dotyczy to homilii.
                      Ja się nie znam, ale kiedyś rozmawiałem z moim proboszczem (na okoliczność własnego ślubu) i mówił, ze np. w momencie podniesienie nie nalezy robić zdjęc. Moment przeistoczenia to najwazniejszy punkt liturgii i należy uszanować sacrum. Może to tylko jego sugestia ?

Potwierdziła to moja znajoma fotografka, która na ten moment mszy odkłada aparat dając tym samym do zrozumienia księdzu ze nie bedzie kłapała lustrem w chwili gdy przez kilka sekund w kościele jest cicho jak makiem zasiał
                      Ale podkreślam - ja się nie znam

Z trzeciej strony dobre ujęcie, zbliżenie kapłana z podniesioną hostią byłoby bardzo efektowne...
                      My mamy zdjęcie księdza - trafione centralnie "z przodu" w chwili gdy miał ręce szeroko rozłożone i lekko zerkał na mszał.
                      Tez efektowny moment.
                      40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Komentarz

• sj_sj
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 70

Drodzy forumowicze, zgadzam się, że nie powinno się robić zdjęć podczas homilii, choć to bardzo dobry moment, by uwiecznić młodą parę unieruchomioną, która niemalże zapozowałaby tak jakby się chciała zaprezentować. Ale homilia to nie sesja fotograficzna, to słowo kierowane do nich, na którym muszą oni skupić uwagę. Podniesienie również nie wskazane, chociaż pięknie wychodzi para w chwili zadumy z lekko spuszczonymi głowami.

Źródło: Kurs liturgiczny

Ps. ostatnie zapomniałem pójść przed ślubem do księdza powiedzieć, ze foce, a mnie nie znał. Spytał się podczas mszy u uprawnienia. Ughh róbta uprawnienia

Komentarz

• habakuk
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 575

Zamieszczone przez sj_sj
                          Drodzy forumowicze, zgadzam się, że nie powinno się robić zdjęć podczas homilii, choć to bardzo dobry moment, by uwiecznić młodą parę unieruchomioną, która niemalże zapozowałaby tak jakby się chciała zaprezentować. Ale homilia to nie sesja fotograficzna, to słowo kierowane do nich, na którym muszą oni skupić uwagę. Podniesienie również nie wskazane, chociaż pięknie wychodzi para w chwili zadumy z lekko spuszczonymi głowami.
                          takie sprawy się uzgadnia z księdzem. jak dotąd zawsze udało mi sie go przekonać, że fotografowanie w trakcie kazania długim obiektywem to nie zbrodnia. inna sprawa, że na kazaniu ja zwykle gnam na balkon/chór.

Komentarz

• miklo
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 681

Zamieszczone przez habakuk
                            inna sprawa, że na kazaniu ja zwykle gnam na balkon/chór.
                            Przewietrzyć się i pośpiewać? ;-)

Komentarz

• Nikusek
                              • 2005
                              • 8

Nie wiem czy pisał już ktoś o kursach w Warmińsko-Mazurskim. Kuria nie organizuje żadnych kursów, ponieważ jest za mało chętnych. W zamian wymyślili, że udostępnią skrypt takich kursów i wykładów i zrobią egzamin. Żeby dostać zaświadczenie trzeba wysłać podanie ze zdjęciem (adres można znaleźć go na stronie kurii - http://archidiecezjawarminska.pl). Jak znajdzie się kilka chętnych osób poinformują o dacie egzaminu. Na egzaminie wystarczy odpowiedzieć na kilka pytań i zapłacić 100 zł za wydanie legitymacji

Komentarz

• macieksowinski
                                Dopiero zaczyna
                                • 2007
                                • 27

Jeśli chodzi o Poznań i kurie wielkopolską to kursy odbywają się raz do roku w grudniu. Aby zapisać się na taki kurs trzeba mieć jakieś skierowanie ze swojej parafii wydane przez proboszcza. Niewiem o co chodzi z tym skierowaniem ale info na temat kursów jest pewne, gdyż pochodzi od pracownika kurii. Miałem "marną przyjemność" odbyć w tym tygodniu rozmowę telefoniczną właśnie w tym tygodniu, gdyż też potrzebuje taki odbyć kurs, a kuria nie infomuje o nim na sowjej stronie www. A i co najciekawsze to aktualnie na terenie Polski wszystkie kurie nie dogadały się jeszcze co do jednolitych warunków wydawania "legitymacji fotografa liturgicznego" i np. legitymacja wydana przez kurie w Poznaniu może ale prawdopodobnie nie będzie respektowana przez księdza z innej kurii. Śmieszne i dziwne? No cóż Polska :> A jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?
                                www.blackmustache.com.pl

Komentarz

Pracuję...