To ile trwa kurs jakie są potrzebne zaświadczenia i ile to kosztuje czy też nie zależy od danej Kurii Diecezjalnej. U mnie zaświadczenie było bezterminowe, ale kosztowało 150 zł, trwało 3 dni i wymagane było zaświadczenie od swojego proboszcza. Ludzi było od groma i to nawet z Gliwic.
Kursy liturgiczne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Właśnie o to chodzi, że w czasie podniesienia nie siedzi się. To jeden z tych kluczowych momentów, w których możesz klęczeć lub ewentualnie stać - ale na pewno nie siedzieć. Więc nie pisz, proszę: "komu i w czym to przeszkadza?" w tak istotnej religijnie i liturgicznie kwestii.
Wyobraź sobie, że był to facet z branży (od kilkunastu lat) i to nawet po kursie - przynajmniej miał kwit (widziałem).no to jest ekstremalny przyklad i smiem twierdzic ze nie byl to profesjonalny fotograf - sorry ale ludzie z branzy wiedza jak sie zachowac
Nie wiem, jak jest "tam" - wiem, jak jest u nas. Często przeszkodą w normalnym załatwieniu spraw jest nasza polska mentalność i wynikająca z niej kombinatorka. Ty pójdziesz do księdza, przywitasz się i porozmawiasz - większość biegających z aparatami po kościele nie widzi takiej potrzeby - przecież oni są zaproszonymi gośćmi, więc po co mają kogokolwiek o coś prosić. Jest wolność, więc oni będą robić fotki komórką i już...tutaj fotografuje sluby, bylem w US na jednym slubie i nigdy nie spotkalem sie z zaswiadczeniami etc....zawsze ale to zawsze jest mila atmosfera i nikt mnie nie pouczal czy tez robil jakichs afrontow, co wiecej zawsze przed ceremonia jesli to jest kosciol w ktorym jestem pierwszy raz to pytam/pytamy Ksiedza czy mozna ewentulanie uzyc lamp, czy ma jakies zastrzezenia/sugestie i w 99.9% odpowiedz jest mniej wiecej w tonie: nie ma problemu i zadnych zakazow, nakazow - z perspektywy czasu moge powiedziec ze w PL sa wszedzie i zawsze problemy, wlasnie przegladalem watek odnosnie podrozowania/kontroli bagazu o przewozenia sprzetu foto - oczywiscie na Okeciu najwiecej problemow, i standardem jest juz puszczanie ludzi w skarpetkach przez bramki, niedlugo bede rozbierac do bielziny, o kulturze samych celnikow nie bede sie wypowiadac
Ja robiłem już zdjęcia w wielu miejscach i zapewniam Cię, że większe problemy miałem z organizatorami imprez "cywilnych" niż "kościelnych".
Gdyby Polacy okazywali sobie trochę więcej szacunku, to żyłoby się nam wszystkim o wiele łatwiej.---------------
Don_Pedro_123
---------------Komentarz
-
Szczegółów póki co nie było za dużo. Chyba jest co łaska, ksiądz prosił zrobić przelew na dom samotnej matki w Chyliczkach (opowiadał historię prawie 30 minut
.
Zaświadczenia nie wymagane.Mordo Ty moja !Komentarz
-
moja wina, prostuje co napisalem poniewaz nie bylo to precyzyjne, oczywiscie w czasie podniesienia nie siedze, zreszta podczas slubu nigdy jeszcze nie siedzialemWłaśnie o to chodzi, że w czasie podniesienia nie siedzi się. To jeden z tych kluczowych momentów, w których możesz klęczeć lub ewentualnie stać - ale na pewno nie siedzieć. Więc nie pisz, proszę: "komu i w czym to przeszkadza?" w tak istotnej religijnie i liturgicznie kwestii.
wyjatek?
a tu sie zgadzam w calej rozciaglosci...Nie wiem, jak jest "tam" - wiem, jak jest u nas. Często przeszkodą w normalnym załatwieniu spraw jest nasza polska mentalność i wynikająca z niej kombinatorka. Ty pójdziesz do księdza, przywitasz się i porozmawiasz - większość biegających z aparatami po kościele nie widzi takiej potrzeby - przecież oni są zaproszonymi gośćmi, więc po co mają kogokolwiek o coś prosić. Jest wolność, więc oni będą robić fotki komórką i już...
Ja robiłem już zdjęcia w wielu miejscach i zapewniam Cię, że większe problemy miałem z organizatorami imprez "cywilnych" niż "kościelnych".
Gdyby Polacy okazywali sobie trochę więcej szacunku, to żyłoby się nam wszystkim o wiele łatwiej.
pzdr
jarekKomentarz
-
to ja jeszcze zalinkuje adres z karteczki od księdza z Warszawy, gdyby ktoś nie miał i potrzebował.
Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
Komentarz
-
-
W Sosnowcu kurs podobno kosztuje 50 pln i zaświadczenie jest ważne 5 lat.To chyba troszkę nie teges co?
W większości diecezji podobno jest bezterminowo oraz co łaska :-D?
Prawda?fotografia
akwarystykaKomentarz
-
Słuchajcie ostatnio byłem w Łodzi na kursie w kurii (100zł) ale powiem że to nie było nudne, miejscami wręcz ciekawe-może dlatego że xiądz był spoko i nawet dowcipkował. Dla ludzi którzy chcą się czegoś dowiedzieć polecam kursy w Łodzi. I oczywiście zaświadczenie dożywotnie
Komentarz
-
Ja troszke z innej beczki...
Jak niby wyglada/ma wygladac "zaswiadczenie od proboszcza" wymagane w niektorych diecezjach?Komentarz
-
Idziesz do kancelarii do ksiedza i mówisz mu jaka jest sprawa, i daje Ci kwit-wiekszość ksieży nie robi problemu nawet jak ktoś nie praktykuje.Komentarz
-
-
Co do warszawy to się spóźniłeś/aś
co do kursów, świeżę info zawsze w http://canon-board.info/showthread.p...ht=liturgiczne
I małe pytanie, gdzie to województwo warszawskie?Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
Komentarz
-
---------------------------
stopkaKomentarz
-
Hmmm... ja właśnie jestem po pierwszej, teoretycznej części kursu i np. Ksiądz mówił, że fotograf jest w pracy i jeśli garnitur krępuje mu ruchy to nie obowiązku go zakładać, czyli ubrać się tak aby było wygodnie, ale bez przesady (czyli nie krótkie spodenki i sandały).
Co do klękania to powiedział że wystarczy pochylić głowę...
Co ksiądz to obyczaj?
acha, jeszcze mówił, że Nie MOŻNA robić zdjęć w trakcie kazania...Komentarz
Komentarz