Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • solti
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Odp: Kursy liturgiczne

Zrobić możesz, ale z honorowaniem już jest różnie. Generalnie zazwyczaj zaświadczenie z jednej diecezji powinno być honorowane w pozostałych, ale wcale nie musi. Tak naprawdę w diecezjach innych, niż ta, która wydała zaświadczenie, wszystko zależy od dobrej woli księdza. Tyle w teorii (informacje zasłyszane kilka lat temu na kursie od księdza prowadzącego kurs) a jak jest w praktyce, to pewnie więcej potrafią powiedzieć inni koledzy, bo ja osobiście fotografuję tylko dla znajomych i poza diecezję jeszcze nie wyjechałem
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Komentarz

• r_m
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2418

Zamieszczone przez malwie
      czy kurs liturgiczny muszę zrobić tylko i wyłącznie w moim województwie, czy mogę w całym kraju ?
      Zrobić w całym kraju, ale kiedyś teoria mówiła tak, że "ważny" jest robiony w tej diecezji, w której jest dany kościół. W tej chwili normalni księża nawet nie wymagają okazania zaświadczenia, większość jedynie pyta, czy "ekipa" (foto/video) była na kursach, ale jeśli trafisz na wyjątkowo up...wego, może sobie odpisać dane z Twojego "świadectwa"/"legitymacji"/"zaświadczenia"*, dokładnie oglądać, sprawdzać ważność** i mieć zastrzeżenia, jeśli będzie z innej diecezji.

* - w niektórych jest to "legitymacja" nawet ze zdjęciem, w innych "świadectwo ukończenia", w innych "zaświadczenie o udziale w ..."
      ** - bywały o określonej ważności, i bez żadnej daty ważności, zależnie od diecezji

Uzupełnienie: zgoda na pracę ekipy podczas uroczystości zależy od księdza, warto o tym pamiętać i odpowiednio wcześniej przyjść do niego, przedstawić się i poprosić o zgodę. Podejście "mam świadectwo to mogę robić co chcę i klecha nie będzie mi rozkazywał" nie jest najlepszym podejściem, znajomy był gościem na ślubie, na którym ksiądz poprosił pana fotografa przez głośniki o nieprzeszkadzanie w nabożeństwie i przerwał mszę do chwili, gdy fotograf usiadł w ławce.
      Ostatnio edytowany przez r_m; 27495.

Komentarz

• solti
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

Generalnie posiadanie zaświadczenia nie zwalnia z pytania księdza o pozwolenie - też jest o tym na kursie. Powinno być za to tak, że jeżeli już mamy zaświadczenie z danej diecezji, to ksiądz, po wcześniejszym uzgodnieniu warunków fotografowania, nie powinien odmówić fotografowi.
        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
        galeria.solti.pl

Komentarz

• merida
          Początki nałogu
          • 2010
          • 416

Kurs kursem, ale są czepialscy księża. Miałem sytuację, gdzie ksiądz ewidentnie chciał się*o coś*przyczepić i jak już*pokazałem papier, to dosłownie wyrzucił mnie z zakrystii za brak krawata(czarne spodnie,biała koszula,czarne buty i marynarka były. Na szczęście miałem w samochodzie krawat, którego już*nie wyciągam ze schowka na wszelki wypadek.
          Instagram

Komentarz

• DarekB
            Bywalec
            • 2005
            • 182

W Olsztynie tylko dla swoich ziomków robią. Pierwsze pytanie przy zapisywaniu to miejscowość i jak nie podlega się pod ich jursdykcję to nie ma szans.

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez merida
              jak już*pokazałem papier, to dosłownie wyrzucił mnie z zakrystii za brak krawata
              Wiadomo. Klient w krawacie jest mniej awanturujący się.

Zamieszczone przez DarekB
              W Olsztynie tylko dla swoich ziomków robią. Pierwsze pytanie przy zapisywaniu to miejscowość i jak nie podlega się pod ich jursdykcję to nie ma szans.
              Msze także powinni odprawiać tylko dla mieszkańców diecezji.

Komentarz

• DarekB
                Bywalec
                • 2005
                • 182

Zamieszczone przez aptur
                Msze także powinni odprawiać tylko dla mieszkańców diecezji.
                Jedynie przy tacy nie ma problemu ;-)

Komentarz

• malwie
                  • 2016
                  • 12

Normalnie czarna mafia! Zrezygnowałam z kursu w Opolu na który miałam jechać jutro. Po pierwsze trwa 3 soboty, koszt 200zł, no i musiałabym dojezdzać co tydzień 120 km na owy kurs. Po drugie na kurs nie przyjmą mnie bez zaświadczenia od mojego księdza proboszcza, który rekomenduje mnie na taki kurs. Więc poszłam po wymaganą rekomendacje i cooo. Pierwsze pytanie które padło to jaki jest mój status rodzinny? Więc mówię, że jestem mężatką. A proboszcz pyta mnie cy u nas w parafi był ślub, więc mówię mu, że mam tylko cywilny. i co???? Nie dostałąm owej rekomendacji bo żyje w grzechu!!!!!! Czujecie jaka paranoja. Co ma to czy jestem mężatką, rozwódką czy niewierzącą do mojego wykonywanego zawodu! Masakra jakaś, aż śmieszne!

Komentarz

• solti
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1159

trwa 3 soboty
                    W Poznaniu 3, ale godziny...
                    galeria.solti.pl

Komentarz

• malwie
                      • 2016
                      • 12

Zamieszczone przez solti
                      tak dokładnie, 3 soboty wielkiego postu w godzinach 10-15

Komentarz

• rafels3
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 454

Łapcie kurs w Łódzkiem. Kilka godzin bezstresowej pogadanki z całkiem ludzkimi księżmi. Zapisy na kurs ogłaszają na stronie diecezji łódzkiej. Polecam

Komentarz

• r_m
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2418

proboszcz pyta mnie cy u nas w parafi był ślub, więc mówię mu, że mam tylko cywilny. i co???? Nie dostałąm owej rekomendacji bo żyje w grzechu!!!!!!
                          Wiesz, powinnaś docenić, że zechciał z Tobą rozmawiać, i nie kazał innym wiernym na Was pluć, choć chyba idziemy w takim kierunku, że i coś podobnego może zostać uchwalone.
                          Katowice, jeśli nic się nie zmieniło, to dwa dni, bez żadnych dziwnych wymagań, zbiórka "co łaska" na koniec, potwierdzenie bez daty ważności (dobrych kilka lat temu, ale chyba nic się nie zmieniło).

Komentarz

• iza73
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 222

Czujecie jaka paranoja. Co ma to czy jestem mężatką, rozwódką czy niewierzącą do mojego wykonywanego zawodu! Masakra jakaś, aż śmieszne!
                            Paranoja to wogóle te kursy, znaleźli sobie źródło dochodu. Byłam na kursie w Katowicach i tak wogóle nie było nic konkretnego ale papierek jest

Komentarz

• 5pirit
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 433

Zamieszczone przez solti
                              A kiedy i gdzie w Poznaniu? I czy można z innego miasta?
                              eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• rafels3
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 454

Zamieszczone przez 5pirit
                                A kiedy i gdzie w Poznaniu? I czy można z innego miasta?
                                Jak ogłoszą, to tutaj podadzą info:
                                Archidiecezja Pozna?ska - Kurs dla fotograf?w i operator?w sprz?tu audiowizualnego 2015

Komentarz

Pracuję...