Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KUBAwo
    Początki nałogu
    • 2008
    • 449

Zamieszczone przez Podmiotek
    Ja wprawdzie zaczynam robić zdjęcia lustrzanką, ale myślę już o przyszłości i chcę się zapisać na kurs w Łodzi. Najbliższy ma się tam odbyć w marcu, ale o wymogu zaświadczenia od proboszcza nie znalazłem nic na stronie. Kolega był chyba rok temu na takim kursie i opowiadał, że może go zrobić każdy, nawet niewierzący (ponoć prowadzący nawet o tym mówił podczas zajęć).

Tutaj jest link do kursu i nic w nim nie ma o zaświadczeniu od proboszcza:

Ale może to tylko taka zmyłka?
    Bo zazwyczaj to nie jest wymagane...
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• DarekB
      Bywalec
      • 2005
      • 182

Bylem na lodzkim szkoleniu i nie wymagali zadnych zaswiadczen. Cala rejestracja poprzez strone. Kosztowalo to okolo 100zl, w tym bezterminowe zaswiadczenie i identyfikator ze zdjecie. Obiad u siostrzyczek cale 10zl ;-)

Komentarz

• Preskaler
        Bywalec
        • 2007
        • 176

KK to najbardziej niedemokratyczna instytucja i jeśli zaświadczenia z jednej Kurii nie uznaje w innych to co się dziwić, że w każdej panują (mogą panować) inne wymogi. O tym zaświadczeniu słyszałem i pewnie w jednych regionach nie ma tego wymogu (tych bardziej nowoczesnych) a w innych (tych zacofanych) jest.

Komentarz

• Podmiotek
          • 2012
          • 7

Zamieszczone przez DarekB
          Bylem na lodzkim szkoleniu i nie wymagali zadnych zaswiadczen. Cala rejestracja poprzez strone. Kosztowalo to okolo 100zl, w tym bezterminowe zaswiadczenie i identyfikator ze zdjecie. Obiad u siostrzyczek cale 10zl ;-)
          Myślę o udziale w kursie, bo wiem, że taki jest obowiązek, żeby fotografować w kościołach. Ale czy Twoim zdaniem czegoś ciekawego się dowiem? Kolega, o którym wspominałem, mówił, że plusem jest to, że to nie suchy wykład, ale też możliwość dyskusji i elementy warsztatowe, które cokolwiek pokazują.

A wracając do kwestii zaświadczeń od proboszcza. W filmie (http://www.youtube.com/watch?v=NWHERbIF0js) jeden z prowadzących ten kurs mówi o fotografujących: "nawet jeśli są praktykującymi katolikami". Co oznacza - IMHO - że można nie być praktykującym katolikiem czy katolikiem w ogóle - żeby skończyć kurs.

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

". Co oznacza - IMHO - że można nie być praktykującym katolikiem czy katolikiem w ogóle - żeby skończyć kurs.
            Nie ma szczegółowych ogólnokrajowych przepisów na tą chwilę,o ile wiem.
            Gospodarz danego obiektu , ma prawo i ustala zasady.Tylko bezpośrednie uzgodnienia z
            zarządzającym obiektem pozwalają na spokojne rozpoczęcie sesji.
            Organizujący kursy również określa warunki wstępne lub ich brak.
            Na terenie kraju są również inne religie i ich obiekty,zasady.
            Posiadanie zaświadczenia o odbytym kursie nie jest tożsame z prawem do fotografowania obrządku religijnego.
            Zaświadczenie daje informację że fotograf miał mozliwość zorientować się jakie jego działania są niepożądane i nie tolerowane z punktu ogólnych zasad.

Komentarz

• s1nn3r
              Coś już napisał
              • 2009
              • 65

Orientowałem się jak wygląda sprawa w zachodniopomorskiem. Pasowałby mi Szczecin bo blisko ale tam jest tragedia. Ksiądz powiedział, że na ostatnią edycję listopad 2011 r. ledwo zebrali chętnych. Widocznie wszyscy co mieli zrobić to już zrobili a nowych nie przybywa .
              Szczecin - planowany na październik 2012 czyli na końcu sezonu ślubnego ...
              Koszalin - 24 marzec 2012 r. i będzie trzeba się bujać aż do Koszalina ...

Komentarz

• szczemat
                Bywalec
                • 2010
                • 101

s1nn3r - dzięki za cynk! Właśnie sam miałem przejść się u siebie i dowiedzieć się gdzie i kiedy jest organizowany ten kurs. Skąd wziąłeś informację i możesz mi coś więcej napisać o kosztach oraz miejscu kursu? Będę ogromnie wdzięczny :-).

Do tej pory fotografowałem bez kursu i nigdy nie miałem problemu, ale w tym roku postanowiłem, że zrobię :-).
                5D III + 60D
                S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
                C430EXII + C580EXII
                + parę innych gratów :-)

Komentarz

• s1nn3r
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 65

Spoko, już podaje info, może inni skorzystają.
                  [email protected]

Najbliższy kurs odbędzie się 24 marca 2012 r. Wszelkie dodatkowe informacje można uzyskać pod tym adresem meilowym lub telefonicznie 94 946 87 18.

Kurs trwa jeden dzień, odbędzie się w Centrum Edukacyjno-Formacyjnym w Koszalinie –Wilkowie koło Seminarium Duchownego. Koszt tego kursu tj. 100zł. Na kurs trzeba przywieźć rekomendację od swojego księdza proboszcza i jedno zdjęcie legitymacyjne.

Kurs rozpocznie się o godz. 10,00 a zakończy mniej więcej 14,00-15,00. Jest oprócz wiedzy zajęcia praktyczne w kościele.

Pozdrawiam

Emilia Gawrońska

Sekretariat Wydz. Duszp.
                  To zlepek kilku mejli zanim dowiedziałem się wszystkich ważnych rzeczy .
                  Najlepiej skontaktuj się z tą kobietą i zapisz na listę.
                  Do zobaczenia w Koszalinie

Będę jechać aż ze Stargardu buu ... muszę sobie zaktualizować mapę fotoradarów ;p.

Komentarz

• szczemat
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 101

Dzięki wielkie za te informacje :-). Później skrobnę maila i się zapiszę na listę. Także widzimy się 24 marca :-).
                    5D III + 60D
                    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
                    C430EXII + C580EXII
                    + parę innych gratów :-)

Komentarz

• Podmiotek
                      • 2012
                      • 7

Zamieszczone przez janmar
                      Nie ma szczegółowych ogólnokrajowych przepisów na tą chwilę,o ile wiem.
                      Gospodarz danego obiektu , ma prawo i ustala zasady.Tylko bezpośrednie uzgodnienia z
                      zarządzającym obiektem pozwalają na spokojne rozpoczęcie sesji.
                      Organizujący kursy również określa warunki wstępne lub ich brak.
                      Na terenie kraju są również inne religie i ich obiekty,zasady.
                      Posiadanie zaświadczenia o odbytym kursie nie jest tożsame z prawem do fotografowania obrządku religijnego.
                      Zaświadczenie daje informację że fotograf miał mozliwość zorientować się jakie jego działania są niepożądane i nie tolerowane z punktu ogólnych zasad.
                      Zapisałem się na kurs w Łodzi (a dokładniej będzie w Porszewicach pod Łodzią). Ciekawa rzecz - formularz zapisu jest tak zrobiony, że trzeba przesłać zdjęcie o konkretnych wymiarach (w punktach). Wystarczy, że jest pomyłka o 1 punkt i już zdjęcie jest odrzucane.
                      Przy okazji wymiany korespondencji zapytałem o to, czy można być niewierzącym i wziąć udział w kursie. Odpowiedź była twierdząca.
                      Kurs, niestety, dotyczy tylko fotografowania w kościołach rzymsko-katolickich. Zatem nie dowiem się, jak sprawa wygląda w kościele luterańskim czy synagodze.

Komentarz

• DarekB
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 182

Sprawa ma się tak, że jak dobrze gadasz z szefem danego obiektu to i do meczetu możesz wejść ze sprzętem. A jak głupio gadasz albo nie gadasz wcale, to żaden papier ani identyfikator Ci nie pomoże.
                        Będą o tym mówić w Porszewicach.
                        Obiadek polecam u siostrzyczek ;-)

Komentarz

• linux888
                          • 2011
                          • 12

Mam taką głupią prośbę. Czy mógłby ktoś zwolnić miejsce na kursie w Krakowie? Niestety zobaczyłem że lista jest zamknięta a niestety znajoma prosiła mnie o wykonanie zdjęć na ślubie który odbędzie się w kwietniu (przed datą kolejnego kursu).
                          Jeżeli komuś te dwa miesiące nie robią różnicy to byłbym bardzo wdzięczny.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• Preskaler
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 176

Spróbuj może zapisać się na ten późniejszy termin i opłać kurs a poproś o potwierdzenie, że jesteś uczestnikiem kursu. Myślę, że to powinno wystarczyć bo w okolicach Krakowa są inteligentni duchowni.

Komentarz

• Zbyszko666
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 970

Kurs fotografowania i filmowania.

Kurs fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii dla Archidiecezji Katowickiej odbędzie się w dniach 12-13 marca br. w auli Wydziału Teologicznego U.Śl. w Katowicach, ul. Jordana 18. Początek o godz. 16.30.

Od 1 lutego br. przyjmowane są zapisy na kurs drogą mailową ( [email protected]) lub telefonicznie 32/251-05-61.

W zgłoszeniu proszę podać imię i nazwisko oraz adres zamieszkania.
                              Ilość miejsc ograniczona.

Komentarz

• epicure
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 676

Czy ktoś coś wie o kursach w Poznaniu?
                                nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

Pracuję...