Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
wtacając do okradania...fiskus wisi mi ~530 PLN. Czy (wiedząc o tym ile ma mi oddać po złożeniu prze ze mnie pit-a) odda mi kasę po 3 miesiącach (bo taki ma czas) z odsetkami ??
Druga sprawa i znowu fiskus. Dlaczego oni mają 3 miesiące na oddanie mi pieniędzy a ja im mamm oddać w przeciągu paru dni ?? Może też oddam im po 3 miesiącach...w końcu wszyscy są równi wobec prawa tak ??
Miklo, absolutnie nie robisz nic złego czy nawet wątpliwego. Jeżeli to stały sprzedawca (a tak wygląda), gość jest zwyczajnie nieuczciwy i do tego niechlujny i bez wyobraźni (pakowanie!).
Nie no spoko, po prostu strach sprzedawac cokolwiek klientowi, ktory w przypadku problemu z przesylka podpieprza Cie w kazde mozliwe miejsce.
Oczywiscie nie ma watpliwosci ze gosc zawalil sprawe, nie dosc ze zle zapakowal towar to jeszcze zapomnial o fakturze i gwarancji. Oczywiste jest ze teraz jest w plecy 1300 zeta i moze mu nie jest latwo tak po prostu wyskoczyc z tych pieniedzy.
Oczywiscie moze gosc jest wrednym skur* i od poczatku chcial Cie oszukac, specjalnie wyslal lampe z peknietym palnikiem, bez gwarancji i faktury, liczac na... hmm... no wlasnie na co
Tak czy inaczej, sorry, moze i nie na miejscu ten moj zart w pierwszym mailu. Tez bym sie wkurzal na Twoim miejscu.
NIE ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W KAŻDYM ZDANIU. POPIERAM DZIAŁANIA.
Tak trzymaj miklo!! Masz święte prawo walczyć o swoje pieniądze, czas i reputację. Łatwo pisać że przesadzasz, ale jakoś osoby krytykujące Cię nie straciły w tym przypadku forsy. To jest wolny rynek, cwaniaków lub partaczy likwidują prawa właśnie tego rynku (może oprócz firm państwowych :wink: ). Jako klient działał bym podobnie.
Trzecia sprawa - czemu offtopikujecie? (pytanie glownie do dwoch moderatorow i mattnicka )
gdzie? w ktorym miejscu ? zgloszenie sprawy do US przez miklo u niektorych wywolalo oburzenie, a jest to normalna moim zdaniem procedura przy nieuczciwych sprzedawcach ktorzy sa nam winni kase! (brak towaru i brak kasy plus zero kontaktu)
mattnick od pierwszego stycznia do 30 kwietnia jest wiecej niz kilka dni na zaplacenie podatku - wiec IMHO jest sprawiedliwie
Miklo no mercy dla sprzedawcy ktory postepuje w takim stylu.
Gdyby sam sie kontaktowal probowal sprawe naprawic to byloby zupelnie inaczej. Przeciez mozliwe ze ma mala plynnosc finansowa i taki przypadek spowodowal jakies problemy ... wszystko sie moze zdarzyc.
Nie ma sie co zastanawiac ... skieruj sprawe na policje i do allegro. Od allegro dostaniesz jakies tam odszkodowanie przy okazji.
Pazurek sluchaj jest sprawa ... mam do sprzedania 5D z 24-105L IS za 4000 zl z faktura i gratisami ... bierzesz ?
Panowie - coś drgęło w pozytywnym wymiarze. Sprzedawca odezwał się do mnie mailem. Podobno lampa została wysłana i będzie u mnie na początku tygodnia. Jeśli faktycznie tak się stanie, to z mojej strony odebrane to zostanie jako pozytywne zakończenie sprawy i dam Wam znać. Mój przypadek będzie wtedy wyglądał na jednorazowy wypadek przy pracy.
Tak więc napiszę w poniedziałek / wtorek - jak sprawa wygląda. Wszystko wskazuje na to, że jednak będzie ok i moja opinia o ecamera.pl będzie jak najbardziej pozytywna.
McKane, Zielony: trafiliscie jak kula w plot ze swoimi "przykladami", bo nie rozmawiamy tutaj o "okazjach" tylko normalnej sprzedazy podczas ktorej "cos" nie wypalilo. Jakos ni chu* sprawa miklo mi nie wyglada na przekret ze strony sprzedawcy i to z kilku powodow. No ale wiecie lepiej. Zreszta ok, poczekajmy az sie wszystko wyjasni. Sam jestem ciekaw.
Wczoraj rano dostałem paczkę. Ekstra zapakowana, w środku kilka gratisów (bardzo przyjemnych). Niestety lampa ma drobny feler, o którym sprzedawca mógł nie wiedzieć - zoom lampy nie śmiga. Zdarza się. Rozmawialiśmy przez tel. Dzisiaj odsyłam paczkę na koszt sprzedawcy i czekam na następną :-)
Tym razem nie mam obaw. Spokojnie poczekam kilka dni i oczywiście Was powiadomię
Na newsach już też napisałem. Nie miałem zamiaru robić facetowi obciachu, bo miałem kaprycho. W pewnym momencie zwątpiłem w powodzenie tej misji ;-) Jak widzisz - relacjonuję "na żywo". Jak napisałem - teraz spokojnie czekam. Na koniec (jeśli będzie szczęśliwy) oczywiście też napiszę :-)
Komentarz