Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie wiem czy taki wątek powstał ale nie czas teraz na szukanie, jeśli powstał proszę dokleić i z góry przepraszam.
Dzisiaj około 20:15 wygrałem aukcje na nie małą sumę (1850zł) po około 4 minutach odzywa się ktoś na gg - podaje numer konta oraz pełne dane do wpłaty i prosi abym wpłacił pieniądze po czym dodaję że po wpłacie wyśle towar na swój koszt, poprosił aby wysłał meila poprzez system allegro bezpośredniego z mojego niku, po czym dostałem odpowiedz że pisze z komórki....wał jak 100% uczulam wszystkich aby każdą przeprowadzoną transakcję potwierdzali poprzez rozmowę telefoniczną lub poprzez meile wysyłane za pośrednictwem servisu allegro.
PS: nie wiem jak u was ale u mnie allegro w tej chwili praktycznie nie funkcjonuje.....założę się że wykorzystują niesprawność systemu do oszukiwania ludzi....qurde łapy po wyrywać!!
Nie wiem czy taki wątek powstał ale nie czas teraz na szukanie, jeśli powstał proszę dokleić i z góry przepraszam.
Dzisiaj około 20:15 wygrałem aukcje na nie małą sumę (1850zł) po około 4 minutach odzywa się ktoś na gg - podaje numer konta oraz pełne dane do wpłaty i prosi abym wpłacił pieniądze po czym dodaję że po wpłacie wyśle towar na swój koszt, poprosił aby wysłał meila poprzez system allegro bezpośredniego z mojego niku, po czym dostałem odpowiedz że pisze z komórki....wał jak 100% uczulam wszystkich aby każdą przeprowadzoną transakcję potwierdzali poprzez rozmowę telefoniczną lub poprzez meile wysyłane za pośrednictwem servisu allegro.
PS: nie wiem jak u was ale u mnie allegro w tej chwili praktycznie nie funkcjonuje.....założę się że wykorzystują niesprawność systemu do oszukiwania ludzi....qurde łapy po wyrywać!!
Pzdr.
Czy mógłbyś podać adres, pod którym można zobaczyc Twoją ofertę szkieł do Canona?
Pozdrówka
fakt, ostatnio coś licytowałem, 5 min. przed końcem licytacji jakieś błędy z logowaniem, licytacją itp.
przedmiot oczywiście sprzedany
towersivy, nie kupuje na allegro zbyt czesto (kilkadziesiat transakcji) ale takie walki zdarzyly mi sie juz dwa razy. w obu przypadkach moja szybka interwencja u obslugi allegro zaowocowala natychmiastowym zawieszeniem konta zlodzieja. bylem mile zaskoczony szybkoscia zalatwiania tego typu reklamacji na allegro.szkoda tylko, ze gdyby byla to powiedzmy moja mama, czyli osoba korzystajaca z allegro ale o necie majaca nikle pojecie, pewnie pozegnala by sie z pieniedzmi:/
pozdrawiam
Heh najlepsze jest to że licytacji jednak nie wygrałem.....wczoraj najwidoczniej ktoś zawiesił prace systemu, @#$@$# gnoje to wykorzystały i zapewne oszukali mnóstwo osób.Właśnie dostałem od innej osoby która licytowała inny sprzęt u tego sprzedawcy.....cytat" Witam, wczoraj wygraliśmy oboje sprzęt u tego samego sprzedawcy, po krótkiej chwili skontaktował się ze mną podał numer konta itp, pieniądze wpłaciłem a dzisiaj po przyjściu do Pracy ogarnął mnie strach bo aukcja dalej trwa.....czy Pan również wpłacił Pieniądze??.........." nie no szok jednak już kogoś oszukali.
Allegro jako portal jest o.k, natomiast ciągłe awarie techniczne to jest już inna historia. Licytujesz i nie jesteś pewien czy "system" sie nie zawiesi. Ja także rzadko dostaję dziwne maile, ale jeżeli nie zgadza się z adresem podanym na allegro to od razu zgłoszenia do Administratora portalu.
Jeżeli system Allegro w trakcie końcowej licytacji się zawiesi, wszystkie aukcje, które się kończą, są automatycznie przedłużane o 24 godziny. A wałki się zdarzają. System Allegro wysyła automatycznie maila z powiadomieniem o wygranej aukcji (chyba, że macie wyłączoną opcję) i są tam dane sprzedającego, często nr konta. Żadne GG.
__________________________________________________ ____
" W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
chyba że... muszą zbudować drogę."
Generalnie allegro jest ok jeśli chodzi o reakcje na oczywistych oszustów, natomiast system komentarzy jest porażką ... jeśli np kupisz przedmiot i po kilku dniach dostaniesz PRAWIE wylicytowany przedmiot to po negocjacjach ze sprzedawcą czasami się uda to odkręcić, natomiast jeśli sprzedawca nie ma ochoty na odkręcenie całego cyrku to allegro ma Cię w d....e
Generalnie allegro jest ok jeśli chodzi o reakcje na oczywistych oszustów, natomiast system komentarzy jest porażką ... jeśli np kupisz przedmiot i po kilku dniach dostaniesz PRAWIE wylicytowany przedmiot to po negocjacjach ze sprzedawcą czasami się uda to odkręcić, natomiast jeśli sprzedawca nie ma ochoty na odkręcenie całego cyrku to allegro ma Cię w d....e
Nie bardzo rozumiem, dlaczego uważasz system komentarzy za porażkę?
Jesli kontrahent jest nierzetelny, to mu dajesz negatywa i inni się zastanowią, zanim coś u niego kupią.
Ja zawsze sprawdzam komentarze, zanim coś kupię.
Pozdrówka
Nie bardzo rozumiem, dlaczego uważasz system komentarzy za porażkę?
Jesli kontrahent jest nierzetelny, to mu dajesz negatywa i inni się zastanowią, zanim coś u niego kupią.
Ja zawsze sprawdzam komentarze, zanim coś kupię.
Pozdrówka
Bo to jest porażka.. Jak dasz negatywa to i dostaniesz go w zamian..IMHO w sporej części wystarczyłoby tylko JEDNA modyfikacja.. żeby sprzedjący musiał PIERWSZY wystawić komentarz.. sprzedawcy najczęściej czakają aż kupujący wystawi komentarz - i jak jest neutralny albo negatyw bo coś jest nie tak to rewanżują się tym samym.. a kupujący przecież z chwilą wysłania pieniędzy pierwszy wywiązał sie z zawartej umowy i na tym jego rola sie kończy.. potem już wszystko w rekach sprzedawcy - jak szybko i sprawnie wyśle towar i będzie ok to dostanie pozytywa, ale jak coś spieprzy to czemu ja jako kupujący mam za to mieć negatywa "w rewanżu" i potem użerać się z obsługą allegro żeby anulować..
Sprzedawca powiniem wystawiać komentarz w momencie otrzymania kasy.. i tyle by wystarczyło żeby znacząco usprawnić serwis aukcyjny..
... kupujący przecież z chwilą wysłania pieniędzy pierwszy wywiązał sie z zawartej umowy i na tym jego rola sie kończy.. potem już wszystko w rekach sprzedawcy ...
Dlatego nie napisałem że to rozwiąże wszystkie problemy ale sporą część na pewno..
zresztą ja zarówno prywatnie (głównie kupuję) nie chcę nigdy za pobraniem bo po pierwsze kosztuje parę złotych, po drugie konto łatwiej namierzyć niż jakiegoś hipotetycznego nadawcę cegły, poza tym sporo sprzedawców zwłaszcza droższych rzeczy nie przewiduje opcji za pobraniem, z firmy dużo sprzedajemy poprzez allegro i prawie wszystko za uprzednim przelewem.. i nikt nie robi problemów..
Arturs wszystkie droższe sprzęty jak jest taka możliwość chce za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości. Jak nie to odbierasz przy pani w okienku i również przy niej otwierasz jest cegła dzwonisz na policje i po sprawie
Arturs wszystkie droższe sprzęty jak jest taka możliwość chce za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości. Jak nie to odbierasz przy pani w okienku i również przy niej otwierasz jest cegła dzwonisz na policje i po sprawie
A czy ja mówię że nie?? mówię tylko że NA PRZYKŁAD takie małe usprawnienie by pomogło.. nie wiem.. przy aukcji zrobić okienko jaki rodzaj przesyłki w z zależności od tego komentowac itp.. generalnie chodzi o to że allegro zarabia na tym taką kasę że ma głęboko gdzieś opinie użytkowników bo od paru lat ludzie narzekają a nic się nie zmienia.. Sam piszesz - "o ile jest taka możliwość.." a jak nie ma - pomysłów użytkownicy mają dużo tylko allegro nie ma chęci nic poprawiać..
Arturs źle odebrałes moja wypowiedź to nie był atak a sprostowanie. wiem jak działa allegro troszku kupuje dużo sprzedaje i wiem że kupujących ma glęboko... .
Komentarz