Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

UWAGA na oszustów na allegro!!

Witam!

Nie wiem czy taki wątek powstał ale nie czas teraz na szukanie, jeśli powstał proszę dokleić i z góry przepraszam.

Dzisiaj około 20:15 wygrałem aukcje na nie małą sumę (1850zł) po około 4 minutach odzywa się ktoś na gg - podaje numer konta oraz pełne dane do wpłaty i prosi abym wpłacił pieniądze po czym dodaję że po wpłacie wyśle towar na swój koszt, poprosił aby wysłał meila poprzez system allegro bezpośredniego z mojego niku, po czym dostałem odpowiedz że pisze z komórki....wał jak 100% uczulam wszystkich aby każdą przeprowadzoną transakcję potwierdzali poprzez rozmowę telefoniczną lub poprzez meile wysyłane za pośrednictwem servisu allegro.

PS: nie wiem jak u was ale u mnie allegro w tej chwili praktycznie nie funkcjonuje.....założę się że wykorzystują niesprawność systemu do oszukiwania ludzi....qurde łapy po wyrywać!!

Pzdr.
    Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• m_o_b_y
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1095

Zamieszczone przez towersivy
      Witam!

Nie wiem czy taki wątek powstał ale nie czas teraz na szukanie, jeśli powstał proszę dokleić i z góry przepraszam.

Dzisiaj około 20:15 wygrałem aukcje na nie małą sumę (1850zł) po około 4 minutach odzywa się ktoś na gg - podaje numer konta oraz pełne dane do wpłaty i prosi abym wpłacił pieniądze po czym dodaję że po wpłacie wyśle towar na swój koszt, poprosił aby wysłał meila poprzez system allegro bezpośredniego z mojego niku, po czym dostałem odpowiedz że pisze z komórki....wał jak 100% uczulam wszystkich aby każdą przeprowadzoną transakcję potwierdzali poprzez rozmowę telefoniczną lub poprzez meile wysyłane za pośrednictwem servisu allegro.

PS: nie wiem jak u was ale u mnie allegro w tej chwili praktycznie nie funkcjonuje.....założę się że wykorzystują niesprawność systemu do oszukiwania ludzi....qurde łapy po wyrywać!!

Pzdr.

Czy mógłbyś podać adres, pod którym można zobaczyc Twoją ofertę szkieł do Canona?
      Pozdrówka
      m_o_b_y
      --------------------------------------------------------

Komentarz

• franker
        Początki nałogu
        • 2007
        • 305

Zamieszczone przez towersivy

fakt, ostatnio coś licytowałem, 5 min. przed końcem licytacji jakieś błędy z logowaniem, licytacją itp.
        przedmiot oczywiście sprzedany

Komentarz

• zby
          Bywalec
          • 2006
          • 102

towersivy, nie kupuje na allegro zbyt czesto (kilkadziesiat transakcji) ale takie walki zdarzyly mi sie juz dwa razy. w obu przypadkach moja szybka interwencja u obslugi allegro zaowocowala natychmiastowym zawieszeniem konta zlodzieja. bylem mile zaskoczony szybkoscia zalatwiania tego typu reklamacji na allegro.szkoda tylko, ze gdyby byla to powiedzmy moja mama, czyli osoba korzystajaca z allegro ale o necie majaca nikle pojecie, pewnie pozegnala by sie z pieniedzmi:/
          pozdrawiam
          pozdrawiam,
          zby

Komentarz

• towersivy
            Uzależniony
            • 2005
            • 992

Heh najlepsze jest to że licytacji jednak nie wygrałem.....wczoraj najwidoczniej ktoś zawiesił prace systemu, @#$@$# gnoje to wykorzystały i zapewne oszukali mnóstwo osób.Właśnie dostałem od innej osoby która licytowała inny sprzęt u tego sprzedawcy.....cytat" Witam, wczoraj wygraliśmy oboje sprzęt u tego samego sprzedawcy, po krótkiej chwili skontaktował się ze mną podał numer konta itp, pieniądze wpłaciłem a dzisiaj po przyjściu do Pracy ogarnął mnie strach bo aukcja dalej trwa.....czy Pan również wpłacił Pieniądze??.........." nie no szok jednak już kogoś oszukali.

Komentarz

• Premislaus
              Coś już napisał
              • 2006
              • 94

Allegro jako portal jest o.k, natomiast ciągłe awarie techniczne to jest już inna historia. Licytujesz i nie jesteś pewien czy "system" sie nie zawiesi. Ja także rzadko dostaję dziwne maile, ale jeżeli nie zgadza się z adresem podanym na allegro to od razu zgłoszenia do Administratora portalu.
              Być albo nie być, o jest pytanie :-D

Komentarz

• terminator
                Początki nałogu
                • 2007
                • 325

Jeżeli system Allegro w trakcie końcowej licytacji się zawiesi, wszystkie aukcje, które się kończą, są automatycznie przedłużane o 24 godziny. A wałki się zdarzają. System Allegro wysyła automatycznie maila z powiadomieniem o wygranej aukcji (chyba, że macie wyłączoną opcję) i są tam dane sprzedającego, często nr konta. Żadne GG.
                __________________________________________________ ____
                " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• scooter
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 857

Generalnie allegro jest ok jeśli chodzi o reakcje na oczywistych oszustów, natomiast system komentarzy jest porażką ... jeśli np kupisz przedmiot i po kilku dniach dostaniesz PRAWIE wylicytowany przedmiot to po negocjacjach ze sprzedawcą czasami się uda to odkręcić, natomiast jeśli sprzedawca nie ma ochoty na odkręcenie całego cyrku to allegro ma Cię w d....e

Komentarz

• m_o_b_y
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1095

Zamieszczone przez scooter
                    Generalnie allegro jest ok jeśli chodzi o reakcje na oczywistych oszustów, natomiast system komentarzy jest porażką ... jeśli np kupisz przedmiot i po kilku dniach dostaniesz PRAWIE wylicytowany przedmiot to po negocjacjach ze sprzedawcą czasami się uda to odkręcić, natomiast jeśli sprzedawca nie ma ochoty na odkręcenie całego cyrku to allegro ma Cię w d....e

Nie bardzo rozumiem, dlaczego uważasz system komentarzy za porażkę?
                    Jesli kontrahent jest nierzetelny, to mu dajesz negatywa i inni się zastanowią, zanim coś u niego kupią.
                    Ja zawsze sprawdzam komentarze, zanim coś kupię.
                    Pozdrówka
                    m_o_b_y
                    --------------------------------------------------------

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Zamieszczone przez m_o_b_y
                      Nie bardzo rozumiem, dlaczego uważasz system komentarzy za porażkę?
                      Jesli kontrahent jest nierzetelny, to mu dajesz negatywa i inni się zastanowią, zanim coś u niego kupią.
                      Ja zawsze sprawdzam komentarze, zanim coś kupię.
                      Pozdrówka
                      Bo to jest porażka.. Jak dasz negatywa to i dostaniesz go w zamian..IMHO w sporej części wystarczyłoby tylko JEDNA modyfikacja.. żeby sprzedjący musiał PIERWSZY wystawić komentarz.. sprzedawcy najczęściej czakają aż kupujący wystawi komentarz - i jak jest neutralny albo negatyw bo coś jest nie tak to rewanżują się tym samym.. a kupujący przecież z chwilą wysłania pieniędzy pierwszy wywiązał sie z zawartej umowy i na tym jego rola sie kończy.. potem już wszystko w rekach sprzedawcy - jak szybko i sprawnie wyśle towar i będzie ok to dostanie pozytywa, ale jak coś spieprzy to czemu ja jako kupujący mam za to mieć negatywa "w rewanżu" i potem użerać się z obsługą allegro żeby anulować..
                      Sprzedawca powiniem wystawiać komentarz w momencie otrzymania kasy.. i tyle by wystarczyło żeby znacząco usprawnić serwis aukcyjny..

Pozdrawiam
                      Artur
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mattnick
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1735

Zamieszczone przez arturs
                        ... kupujący przecież z chwilą wysłania pieniędzy pierwszy wywiązał sie z zawartej umowy i na tym jego rola sie kończy.. potem już wszystko w rekach sprzedawcy ...
                        No chyba, że wysyłamy za pobraniem
                        30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• arturs
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4196

Zamieszczone przez mattnick
                          No chyba, że wysyłamy za pobraniem
                          Dlatego nie napisałem że to rozwiąże wszystkie problemy ale sporą część na pewno..
                          zresztą ja zarówno prywatnie (głównie kupuję) nie chcę nigdy za pobraniem bo po pierwsze kosztuje parę złotych, po drugie konto łatwiej namierzyć niż jakiegoś hipotetycznego nadawcę cegły, poza tym sporo sprzedawców zwłaszcza droższych rzeczy nie przewiduje opcji za pobraniem, z firmy dużo sprzedajemy poprzez allegro i prawie wszystko za uprzednim przelewem.. i nikt nie robi problemów..
                          Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
                          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• dj_zibi
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 541

Arturs wszystkie droższe sprzęty jak jest taka możliwość chce za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości. Jak nie to odbierasz przy pani w okienku i również przy niej otwierasz jest cegła dzwonisz na policje i po sprawie
                            Moja strona

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez dj_zibi
                              Arturs wszystkie droższe sprzęty jak jest taka możliwość chce za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości. Jak nie to odbierasz przy pani w okienku i również przy niej otwierasz jest cegła dzwonisz na policje i po sprawie
                              A czy ja mówię że nie?? mówię tylko że NA PRZYKŁAD takie małe usprawnienie by pomogło.. nie wiem.. przy aukcji zrobić okienko jaki rodzaj przesyłki w z zależności od tego komentowac itp.. generalnie chodzi o to że allegro zarabia na tym taką kasę że ma głęboko gdzieś opinie użytkowników bo od paru lat ludzie narzekają a nic się nie zmienia.. Sam piszesz - "o ile jest taka możliwość.." a jak nie ma - pomysłów użytkownicy mają dużo tylko allegro nie ma chęci nic poprawiać..
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• dj_zibi
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 541

Arturs źle odebrałes moja wypowiedź to nie był atak a sprostowanie. wiem jak działa allegro troszku kupuje dużo sprzedaje i wiem że kupujących ma glęboko... .
                                Moja strona

Komentarz

Pracuję...