Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Em Es
    Zablokowany
    • 2011
    • 394

może po skradzionych zdjęciach ? a może po kontakcie na gmail a nie via Allegro ?
    schemat się powtarza... tylko cena za wysoko na złapanie leszcza

Komentarz

• seti_60d
      Coś już napisał
      • 2011
      • 64

Zamieszczone przez Em Es
      http://www.kupsprzedaj.pl/o/canon-5d-eos-mark-2/1313599

może po skradzionych zdjęciach ? a może po kontakcie na gmail a nie via Allegro ?
      schemat się powtarza... tylko cena za wysoko na złapanie leszcza
      Co do tego ogłoszenia, to raczej niewiedza albo głupota osoby sprzedającej - pisze on(a), że cały zestaw, czyli wskazuje to na to, że wszystkie obiektywy i torba (a może i 2 body widoczne w tej torbie) to zestaw i to można kupić.

Z drugiej strony tytuł wskazuje ewidentnie, że mamy do czynienia z samym body, a o gwarancji nie ma mowy, czyli cena jak najbardziej adekwatna.

Zdjęcia oczywiście poprzeklejane, ale też uszkodzenie mózgu sprzedającego, bo każdy patrząc na to ogłoszenie od razu myśli o wałku.

Allegro daje jednak jakieś dodatkowe info i przynajmniej trochę bezpieczeństwa. Z tym ogłoszeniem jest tak, że jak ktoś ma ochotę, to powinien kupić, choć tu się nie da kliknąć i kupić... a potem można dochodzić praw przed sądem. Tak naprawdę niewiele można, bo to tylko ogłoszenie, dopiero jak sprzedający wyrazi jakoś jasną zgodę na sprzedaż całego zestawu ze zdjęć za tę cenę (choćby via mail) to można już coś zrobić.

Zaraz spróbuję po prostu to kupić, bo się opłaca

Dodane:
      Patrzyłem inne ogłoszenia tego usera, to raczej nie żaden wałek...
      Ostatnio edytowany przez seti_60d; 41931. Powód: literówki i dodane zdanie na końcu
      aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez Em Es
        ...nagrywamy moment odbioru i otwarcia paczki kamerą/kamerką i robimy to tak aby mieć świadka w postaci pracownika poczty/kuriera - jeśli w paczce jest zonk spokojnie wybieramy 112 i zapraszamy do przyjazdu z powodu oszustwa...
        W teorii może jest to jakieś zabezpieczenie jednakże nie sądzę aby w rzeczywistości ktokolwiek robił takie "ceregiele" przy odbieraniu przesyłki.
        Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Bez przesady - to, że zdjęcie zapożyczone przy cenie 10.500zł to nie wyglada wcale na wałek
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• ahaed
            Bywalec
            • 2007
            • 146

Zamieszczone przez Em Es

zakupy od niepewnych sprzedawców - załóżmy że otrzymujemy paczkę - ale co jest w środku nie do udowodnienia jeśli nie jestesmy mądrzejsi od oszusta - opisywałem ileś stron temu jak się zabezpieczyć - nigdy nie odbieramy w domu/firmie , odbieramy na poczcie/oddziale firmy kurierskiej , nagrywamy moment odbioru i otwarcia paczki kamerą/kamerką i robimy to tak aby mieć świadka w postaci pracownika poczty/kuriera - jeśli w paczce jest zonk spokojnie wybieramy 112 i zapraszamy do przyjazdu z powodu oszustwa

niestety po tabunach durnych maili z dzikiego lądu pojawiły się inne zagrożenia na Allegro i radzę na to uważać

O ja pi...... .

Bez komentarza.
            Rozumiem bezpieczeństwo przy transakcji, ale to już zaczyna podpadać pod fobię.
            Sprzedaje właśnie śmieszną przejściówkę. Też mnie nagrasz? Daj mi najpierw scenariusz do przeczytania i zaoferuj gażę za to. Wtedy porozmawiamy o nagrywaniu.
            Bo jak na razie, to mojej zgody przy odbiorze osobistym byś nie miał.
            Nie jestem osobą publiczną więc mam prawo odmówić.

Co robisz w tym przypadku?
            CBA? FBI? CIA? MI6? Specnaz?
            fotografia
            akwarystyka

Komentarz

• Em Es
              Zablokowany
              • 2011
              • 394

chyba przeoczyłeś że to wątek dotyczący podejrzanych zakupów... a nie od normalnych allegrowiczów...

niestety niczego nie dam do przeczytania i z gaży też nici... nigdzie też nie pisałem o hipotetycznym nagrywaniu przy odbiorze osobistym - to akurat każdy myślący człowiek
              potrafi umówić w sposób zapewniający bezpieczeństwo obu stronom...

więcej zrozumienia słowa pisanego życzę

...a jakby ktoś chciał cię nagrać to zapewniam że mógłby to zrobić tak że nie miałbyś o tym pojęcia - ale to już mało istotne

Komentarz

• Hubi78
                Bywalec
                • 2009
                • 152

Zamieszczone przez szambonur
                właśnie dlatego nic przez allegro nie kupuje...
                Bo nie umiesz kupowac to nie kupujesz.

Komentarz

• ahaed
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 146

Zamieszczone przez Em Es
                  ...a jakby ktoś chciał cię nagrać to zapewniam że mógłby to zrobić tak że nie miałbyś o tym pojęcia - ale to już mało istotne

Ach te stare komunistyczne czasy

A czy to aby jest do końca zgodne z prawem?

Rozumiem się zabezpieczyć przy transakcji. Ale takie "zabezpieczenia" są już trochę chorobliwe.
                  Czytałem cały temat. Więc spokojnie, nie wyrwałem słów z kontekstu. Po prostu bałbym się transakcji z Tobą. Mam wrażenie, że jesteś jednym z tych co się potem czepiają każdej najmniejszej pierdoły.

No ale luz.
                  Tak tylko napisałem swoje zdanie i nic więcej.
                  fotografia
                  akwarystyka

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Zamieszczone przez Em Es
                    chyba przeoczyłeś że to wątek dotyczący podejrzanych zakupów... a nie od normalnych allegrowiczów...
                    Czyli, zgodnie z Twoją logiką ja jestem podejrzany. Nic na allegro jeszcze nie sprzedałem, kupiłem trochę mniej niż 20 przedmiotów...

Komentarz

• tombas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2194

Zamieszczone przez MC_
                      Czyli, zgodnie z Twoją logiką ja jestem podejrzany. Nic na allegro jeszcze nie sprzedałem, kupiłem trochę mniej niż 20 przedmiotów...
                      sorry Cie bardzo ale tak to wygląda:-P może nie podejrzany, ale napewno zachował bym daleko idąca ostrożnośc w wypadku zakupu na większa kwotę i nie wpłacał kasy
                      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

A gdybym sprzedawał przez to forum?

Komentarz

• tombas
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2194

Zamieszczone przez MC_
                          A gdybym sprzedawał przez to forum?
                          nie mieszaj 2 róznych spraw, wątek jest o aukcjach allegro, nie każda sprzedaż forumowa jest równoczesna ze sprzedażą na allegro i odwrotnie
                          Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
                          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• MC_
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3444

Tylko spytałem.

Chociaż, zupełnie teoretycznie, gdybym coś kupował na większą kasę to... też bym miał duże opory przed wysłaniem kasy

Komentarz

• Adamss68
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 45

Hubi78,czy możesz mi napisać,na czym polega umiejętność kupowania na Allegro?
                              Ostatni zostałem zrobiony we wała...przez Allegro,gość podszył się pod konto innego Allegrowicza.

Komentarz

• Merde
                                Grzeczny i układny podpis
                                • 2008
                                • 7756

Zamieszczone przez Adamss68
                                Hubi78,czy możesz mi napisać,na czym polega umiejętność kupowania na Allegro?
                                Ostatni zostałem zrobiony we wała...przez Allegro,gość podszył się pod konto innego Allegrowicza.
                                Co znaczy "podszył się"? Włamał na konto, czy wysłał maila który wyglądał jak od rzeczywistego użytkownika?
                                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...