Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Właśnie o to mi chodzi.
    W artykule napisano: "paserstwo to tzw. przestępstwo umyślne. By postawić zarzut, prokuratura musi udowodnić, że podejrzany był świadomy, że kupuje kradzioną rzecz".

I tak nie jest. Podejrzany nie musi wiedzieć na 100%, że towar jest kradziony. Wystarczy, że z towarzyszących okoliczności mógł przypuszczać, że towar jest kradziony.
    W tym konkretnym przypadku - nie będę oceniał jak było, ale widząc na alledrogo aparat będący nietrafionym prezentem, bez kartonu, pudełka, nówkę, za cenę wyraźnie niższą włącza mi się światełko ostrzegawcze.

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5499

Panowie ! Szkoda czasu na spory doktrynalne
      Gdzie dwóch prawników tam trzy opinie... :cool: - cz Ktoś rozwiąże tą zagadkę. Przepaszam za OT, ale to tak na rozluźnienie atmosfery
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Jeśli ma z tego wyjść jakaś nauka dla użytkowników forum to czemu nie?

A do czasu gdy spory są na poziomie i merytoryczne to chyba nie ma w nich nic złego?

Komentarz

• nowart
          Uzależniony
          • 2007
          • 809

Zamieszczone przez MC_
          Właśnie o to mi chodzi.
          W artykule napisano: "paserstwo to tzw. przestępstwo umyślne.
          a ok, co do tego zgoda. rozumiałem, że odnosisz się do tej konkretnie sprawy w której ciężko nawet prokuraturze udowodnić choćby cień pas. nieumyślnego.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez MC_
          Jeśli ma z tego wyjść jakaś nauka dla użytkowników forum to czemu nie?
          Na to to bym jednak nie liczył ...
          Ostatnio edytowany przez nowart; 12039. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MC_
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3444

Do tej konkretnej sprawy, jak pisałem, staram się nie odnosić, bo akt na oczy nie widziałem, a dziennikarzom nie ufam
            Wiesz, telewizja kłamie, spisek masoński itp.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Panowie - proszę o powrót do tematu. Jeśli macie ochotę na "ogólnoprawniczą" dyskusję zapraszam do Hydeparku .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Zamieszczone przez MC_
                W tym konkretnym przypadku - nie będę oceniał jak było, ale widząc na alledrogo aparat będący nietrafionym prezentem, bez kartonu, pudełka, nówkę, za cenę wyraźnie niższą włącza mi się światełko ostrzegawcze.
                Jak wogóle można wpaść na pomysł, aby kupić nowy aparat za taką kasę bez opakowania i żadnych papierów ?????? Litości ........
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• rafalk75
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 46

zawiadomienie na policji złożone. Teraz papiery powędrują na posterunek gdzie mieszka delikwent. Ja niestety czekam na to by na allegro to też załatwić. Co do papierów o których w tym przypadku jest mowa to była faktura i podobno istnieje też gwarancja - niestety przepływ informacji w tej aukcji był "pod psem".
                  System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Zamieszczone przez rafalk75
                    zawiadomienie na policji złożone. Teraz papiery powędrują na posterunek gdzie mieszka delikwent. Ja niestety czekam na to by na allegro to też załatwić. Co do papierów o których w tym przypadku jest mowa to była faktura i podobno istnieje też gwarancja - niestety przepływ informacji w tej aukcji był "pod psem".
                    To jak to w końcu jest - są papiery, jest faktura i gwarancja tylko nie ma sprzętu.
                    Będziesz sie musiał Kolego uzbroić w cierpliwość, bo Allegro się nie spieszy ( 2-3 m-ce ).
                    Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
                    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• rafalk75
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 46

Na to wygląda że prawie wszystko jest oprócz wykonanego przelewu pomiędzy sprzedawcą i właścicielem aparatu. Tak dla przypomnienia Sprzedawca allegro i właściciel aparatu to dwie różne osoby. niestety pośrednik przywłaszczył sobie kasę. Co mi potwierdzono to to że jest gwarancja (nie okreslona czy sklepowa czy canon polska), jest faktura - mam skan. Niestety nieznane są nadal zdjęcia i numer seryjny (na fakturze te numery nie występują a sprzedawca ani właściciel nie dostarczył tych danych). Zaś zdjęcia przedstawione przez sprzedawcę chyba jednak nie przedstawiają tego egzemplarza który był sprzedawany. Przesłano mi 3 zdjęcia. Na dwóch z nich występują dwa różniące się kartoniki. Jeden z info że ma 24-105 jako kita, na drugim bez tej informacji choć zrobione zdjęcie jest z tej samej strony pudełka więc to jest podejrzane.
                      Ostatnio edytowany przez rafalk75; 14785.

Komentarz

• Hubi78
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 152

Zamieszczone przez Bolek02
                        Jak wogóle można wpaść na pomysł, aby kupić nowy aparat za taką kasę bez opakowania i żadnych papierów ?????? Litości ........
                        Od kiedy to pudełko robi zdjęcia?
                        Pudełko nie ma wartości tylko naiwny tak mysli
                        Jeśli chodzi o papiery to masz racje

Komentarz

• rafalk75
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 46

ciekawe tylko że skoro twierdzicie że zestaw kosztuje 10-11 tys (bo faktycznie tyle kosztuje) to jestem ciekaw jak na fakturze pojawia się kwota będąca 65% tych wartości. I to właśnie mnie zastanawiało, ale na policji dowiedziałem się że w tym miejscu Polski zdarzają się takie "atrakcyjne oferty cenowe". Co to miało znaczyć już nie wnikałem.
                          Ostatnio edytowany przez rafalk75; 14785.

Komentarz

• Em Es
                            Zablokowany
                            • 2011
                            • 394

może ktoś niezbyt rozgarnięty sfabrykował fakturę... to tylko kawałek papieru który może stworzyć nawet dziecko - jak zechce to nawet z danymi istniejącej i renomowanej firmy...

Komentarz

• MC_
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3444

Jak się pojawiła taka kwota? Najczęściej magiczne słowo brzmi: "podatki".

Komentarz

• Bolek02
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 3225

Zamieszczone przez Hubi78
                                Od kiedy to pudełko robi zdjęcia?
                                Pudełko nie ma wartości tylko naiwny tak mysli
                                Jeśli chodzi o papiery to masz racje
                                Jak kupujesz w sklepie sprzęt to nie bierzesz pudełka i całej reszty ? - no to super
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez rafalk75
                                ciekawe tylko że skoro twierdzicie że zestaw kosztuje 10-11 tys (bo faktycznie tyle kosztuje) to jestem ciekaw jak na fakturze pojawia się kwota będąca 65% tych wartości. I to właśnie mnie zastanawiało, ale na policji dowiedziałem się że w tym miejscu Polski zdarzają się takie "atrakcyjne oferty cenowe". Co to miało znaczyć już nie wnikałem.
                                Może warto było wniknąć, jeśli znaja takie przypadki. Albo zwykły przekręt albo towar pochodzący np z kradzieży Taka faktura to czysta fikcja.
                                Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...