Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przerabiałem przy kołpakach - ale pasera zaskoczyłem, bo regulamin allegro jest BOSKI i pozwala się bronić nawet przed paserką nieumyślną, więc koleś oddał kaskę z podziękowaniem za współpracę - ale fakt STRESSSSSS jest /był/
* Fundusze z UE / Prawo - jeśli szukasz pomocy
* Canon 350D + Canon 50mm 1/8 + Tamron 17-50mm 2/8
To taki trochę sport. Wpłacasz kasę a potem czekasz... czekasz... czekasz.... Adrenalina, stres, telefony itp. Coś ala ruletka.
Znam ciekawsze sporty
A Ci, którzy uważają że warto dla 200zł prosić się o kłopoty dostrczają tylko roboty oszustom, których niestety cała masa
Oczywiście to tylko moje zdanie ale ja wolę zapłacić więcej i mieć sprzęt od ręki od sprawdzonego sprzedawcy.
Spokój kosztuje a zrozumie się to dopiero jak się człowiek SAM natnie. Niestety nie chcemy się uczyć na błędach innych.
Niestety tak jest. Ludzie cały czas mają nadzieję, że ich takie coś nie spotka do momentu aż wysyłka przedmiotu się zaczyna opóźniać.
Co do opcji zapłać więcej miej spokój popieram w 100%.
To tak samo jak z zakupem np telefonu bez gwarancji. Często są to groszowe sprawy, ale jednak taniej potem coś pada i naprawa naprawa... wychodzi więcej niż nowy.
Oszuści i naciągacze dobrze wiedzą że niska cena kusi i to bardzo.
Ale i tak znajduje podobnych Mu kosmitów, którzy kupują u niego wpłacając kasę i czekając miesiące na sprzęt. Zupełnie tego nie kumam...
Miło, jestem kosmita Najśmieszniejsze, że najwięcej mają do powiedzenia osoby, które w ogóle nie mieli do czynienia z tym sprzedawcą. Cieszy mnie, że tak martwicie się o dobro mojego portfela, warto wiedzieć, że jest tutaj tyle życzliwych osób. Teraz drobna kalkulacja- nowy Canon 7d od ręki kosztuje 4.900 zł, grip Canona ok. 600 zł, co daje nam 5.500. Ja za ten zestaw dałem powiedzmy 4500 zł. Jakby nie licząc zaoszczędziłem więcej niż 200 zł. Owszem, sprzętu jeszcze nie dostałem, od samego początku wiedziałem, że muszę czekać, bo takie są warunki aukcji. Tutaj fani brazyliskich seriali pewnie się cieszą, bo film musi byc kontynuowany ku uciesze ludu A nóż mu się noga podwinie, a niech gość straci kase, zawsze coś się dzieje Tak serio, gdyby mi to nie odpowiadało to albo żaliłbym się na forum albo robił coś bardziej pożytecznego. Oszuka mnie? Na razie się na to nie zanosi, a zawsze jest program allegro.
PS. Swoją drogą, podejrzenia klientów allegro o paserstwo to już zwyczajne chamstwo. Jest to zwykła licytacja, równie dobrze możecie kupić dom na Hawajach za 1 zł. Wściekacie się jak ludzie odwołują aukcję, które maja niskie ceny pod byle pretekstem, a jak ktoś godzi się na takie warunki finansowe to już na pewno oszust
Owszem, sprzętu jeszcze nie dostałem, od samego początku wiedziałem, że muszę czekać, bo takie są warunki aukcji.
...
Oszuka mnie? Na razie się na to nie zanosi, a zawsze jest program allegro.
Przekręt działa tak że do pewnego momentu wszyscy towar dostają. Aparat odbierzesz jeśli nie jesteś na samym dole piramidy.
W przypadku otc_poznan ten interes kręci się już trochę za dlugo jak na przekręt typu piramidka. Jakieś 2 tyg. temu dostali duzo negatywów za zbyt długi poślizg, ale ostatnio znów dostarczają towar i jak ktoś wytrzymał ponad 2 miesiące czekania to dostał.
Tak sobie myślę, że zarabiają na tym, ża zamawiają towar płacąc gotówką z wyprzedzeniem i wtedy są naprawdę spore rabaty. A ponadto coś kręcą z podatkami, bo niby czemu faktura dochodzi 2 tyg. poźniej i klient musi o nią walczyć.
Jeżeli miałbym ustosunkować się do postu Szychy, który marudzi, że pełno tutaj zawistników, którzy tylko czekają na aferę, a w tym przypadku układ jest uczciwy bo płaci się mało a czeka długo... moim zdaniem nie zupełnie. Sprzedawca strasznie ściemnia odnośnie długości czekania. Na stronie "o mnie" najpierw pisze, że okres oczekiwania wynosi 2-2,5 tyg. po wygraniu aukcji. Potem wspomina że maksymalnie 21 dni roboczych co już się ma nijak do obiecywanych wczesniej 2 tyg., a na koniec drobnym druczkiem jest podane 45 dni roboczych jako ostateczny termin. 45 dni roboczych to już 2 miesiące kalendarzowe. Jak widać po komentarzach i ten termin jest przekraczany. Dodatkowo z komentarzy można wyczytać że jest utrudniony kontakt telefoniczny, okłamywanie klienta że "towar będzie wysłany za 2 dni". Czy takie postępowanie można nazwać uczciwością odnośnie kupującego? Moim zdaniem nie.
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi Moja wycieczkowa galeria
Miło, jestem kosmita Najśmieszniejsze, że najwięcej mają do powiedzenia osoby, które w ogóle nie mieli do czynienia z tym sprzedawcą.
Jeśli uraziłem - przepraszam, nie miałem takiego zamiaru.
Co do reszty - koledzy MMM i Sprocket powiedzieli chyba wszystko - zgadzam się w 100%.
A i jeszcze jedno: nigdy nie będę czekał 2 miesiące na zapłacony towar i trząsł portkami, że mnie jednak oskubią.
I to niezależnie od tego ile bym miał zaoszczędzić
jestescie załośni jak hienny dawaja wam pozywke a wy walicie na serial argentynski czytacie negatywy czynie bo ludzie sa jak szarancza a Pan MMM czy on cos ma do powiedzenia wątpie sam uwikłany jest w swoje machinery i czy do konca czysto czy koledzy moga powiedziec nieoszukał nas ?? widzicie date zakupu gosc kupil miech temu obliczyl sobie 45 dni niewiadomo jak skoro wszyscy dostawaja do max 2 miechow a co z innymi pozytywami co dostawaja w czasie ? szczesciarze fotojapan skoczyli po 3 miesiacach a on wali jus od roku czasu i jedzie dalej co gorsza negaty kasuja sie jak to robi ? ? oszukuje hmmm a co wy drobni ciulacze powiecie wiekszosc z was niema kasy nawet na lampe 580 za 1,5k a co dopiero sprzet za 5 k i wszyscy co opisuja te bzdury to sa nowo zalogowane hieny czyzby konkurencja która niezarabia kupujac 5 dm || za 7k a sprzedaje za 8,4k czy to jest fer a jak dzwonisz np do fotoit lub foto ive prosisz o 100 zł rabatu mówia ci ze oni sami maja 100 zł zysku na tym smiech ludzie 5d np kosztowal przed wakacjami 7,3 a teraz ile 8,4 k i kupuja boo co sprzet maja od reki a hieny na was zarabiaja a otc gosc nie stawia sprawe jasno kupujesz czekasz i po co pisza na komentarz tylko dla wytrwałych by kupił jakis mlokos co chce sprzet za 5 dni zenada rozpisujcie sie dalej serial trwa ciekawe keidy wam sie skonczom odcinki na zalogowanie sie i opisywanie głupot . pzdr haj live ... czy jakos tak
Komentarz