Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Em Es
    Zablokowany
    • 2011
    • 394

axk - to też prawda - ja chłodno podchodzę do takich "okazji" o czym świadczą moje wcześniejsze wpisy w tym temacie ...ale ludzie (także forumowicze CB) są różni , czasami za dużo wiary , czasami wręcz naiwność - oczywiście nie pochwalam takich "zakupów" - ale z drugiej strony więcej złego widzę po stronie oszustów

ogólnie to życzę wszystkim samych udanych zakupów i aby nigdy nie musieli się denerwować z powodu jakiegoś spryciarza który wymyślił sobie jak szybko podreperować budżet

Komentarz

• tomeh
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 37

Cwaniaków na aukcjach nie brakuje. Zawsze patrze na komentarze dlatego i nie kupuję u początkujących.
      Ciekawostki

Komentarz

• lynx
        Bywalec
        • 2005
        • 127

Dla mnie napisanie w aukcji "odbiór osobisty po przedpłacie" to jest jak napisanie "to jest przekręt". Uczciwy sprzedający dopuszczający odbiór osobisty nigdy nie stawiałby takiego warunku, tylko umówiłby się na odbiór w bezpiecznym miejscu i z zadowoleniem odebrałby gotóweczkę z ręki do ręki. Obowiązkowa przedpłata przy odbiorze osobistym w uczciwej transakcji nie ma najmniejszego sensu.

Komentarz

• fil91
          Bywalec
          • 2009
          • 140

Zamieszczone przez lynx
          Dla mnie napisanie w aukcji "odbiór osobisty po przedpłacie" to jest jak napisanie "to jest przekręt". Uczciwy sprzedający dopuszczający odbiór osobisty nigdy nie stawiałby takiego warunku, tylko umówiłby się na odbiór w bezpiecznym miejscu i z zadowoleniem odebrałby gotóweczkę z ręki do ręki. Obowiązkowa przedpłata przy odbiorze osobistym w uczciwej transakcji nie ma najmniejszego sensu.
          Tak i nie
          Sam tak nie robię , ale widzę zastosowanie dla tej opcji... np. przy sprzedaży bardzo drogich przedmiotów, kiedy to sprzedający może się obawiać próby "przekrętu" przy odbiorze( mam na myśli kradzież , płatność przez kupującego fałszywymi banknotami itd.)

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Ja tez napisałem do autora aukcji i dostałem nawet adres w Katowicach gdzie można obejrzec sprzęt przed zakupem chwilę później Allegro usunęło aukcję
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2194

Zamieszczone przez fil91
              Tak i nie
              Sam tak nie robię , ale widzę zastosowanie dla tej opcji... np. przy sprzedaży bardzo drogich przedmiotów, kiedy to sprzedający może się obawiać próby "przekrętu" przy odbiorze( mam na myśli kradzież , płatność przez kupującego fałszywymi banknotami itd.)
              jak sprzedwałem 2 razy auto (no może nie były to "bardzo drogie przedmioty":-P ) to udawałem się z kupującym do wpłatomatu i to "załatwiało" sprawe fałszywek, reasumując omijam szerokim lukiem aukcje z odbiorem po przedpłacie, bo albo cos jest nie tak ze sprzedajacym albo ze sprzetem (lub jego brakiem)
              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Em Es
                Zablokowany
                • 2011
                • 394

http://allegro.pl/nikon-d3s-12-1-mp-i1922680188.html

tak wygląda "sprzedaż" na przejętym koncie...

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez Em Es
                  Ew. ustawka z kupującym żeby obniżyć prowizję alledrogo.
                  Chyba że masz jakieś bliższe informacje odnośnie tej transakcji?
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• AMMarshall
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 671

Zamieszczone przez Em Es
                    Ale perła!!!!
                    Dałeś znać administracji Alledrogo?
                    Adam Marczak Marshall
                    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• tombas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2194

Zamieszczone przez Em Es

przesadziłes ze swoja ocena!, sprzet do odebrania w Polance Wielkiej, firma FORSI ma siedzibe w ... (zgadnij) TAK w Polance Wielkiej, a że adres do korespondencji inne niz w zakładce o mnie- to nic istotnego
                      jak napisał Merde "zwykła" ustawka, zrobili już wszystkie zdjęcia zegarkom i sprzedaja bo naczytali się o nowej jedynce canona
                      Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
                      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Em Es
                        Zablokowany
                        • 2011
                        • 394

tombas - niestety ale jesteś w błędzie
                        na forum Nikona masz wypowiedź kogoś kto korespondował ze "sprzedawcą" - dostał odpowiedź mocno trącącą translatorem - w połączeniu z adresem na gmail - naprawdę łatwo to poskładać

Forum fotograficzne. Tematyka to fotografia, sztuka fotografii, techniczne aspekty fotografii oraz sprzęt fotograficzny głównie marki Nikon. Porady, recenzje i testy sprzętu fotograficznego oraz galeria zdjęć.

i treść linkowanego posta :

"Napisałem maila do sprzedawcy (na adres podany w aukcji - inny niż na stronie "o mnie" z pytaniem, czy świadomie wystawił aparat tak tanio, wygląda na to, że ktoś przejął konto:
                        Cytat:
                        Witam,
                        Nikon w nowych warunkach ze wszystkimi jego dokumentami i accessoriess. Posiada 2 lata gwarancji.
                        Transakcja będzie zarządzany przez Allegro.pl.
                        Daj mi znać, jeśli zgodzić się,
                        Carlos "

taaa , pewnie Santana

Komentarz

• jaceksw
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 152

Zamieszczone przez Em Es
                          Witam,
                          Nikon w nowych warunkach ze wszystkimi jego dokumentami i accessoriess. Posiada 2 lata gwarancji.
                          Transakcja będzie zarządzany przez Allegro.pl.
                          Daj mi znać, jeśli zgodzić się,
                          Carlos "

taaa , pewnie Santana
                          Ilich Ramirez Sanchez - znany jako Carlos. Tyle, że on siedzi... i nie za sprawy z Allegro.

Komentarz

• tomfoot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2362

Teraz wypadałoby się spytać tego co kupił co u niego słychać? I czy zna definicję paserstwa. Ewentualnie naiwności, jeżeli carlos mu sprzęciku nie dośle bo "przesyłka zaginęła na poczcie".

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez tomfoot
                              Teraz wypadałoby się spytać tego co kupił co u niego słychać? I czy zna definicję paserstwa. Ewentualnie naiwności, jeżeli carlos mu sprzęciku nie dośle bo "przesyłka zaginęła na poczcie".
                              Niestety, dzięki wspaniałemu serwisowi Allegro nie ma już jak zapytać.
                              Chyba że wystawi komentarz do aukcji, dopiero wtedy widać pełny nickname.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• DarekB
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 182

Może nie to, że podejrzane ale... pierwszy raz widzę taki sposób sprzedaży sprzętu wartego niemałą kasę.
                                http://motoallegro.pl/400mm-14mm-28m...909808302.html

Komentarz

Pracuję...