Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jago
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1503

No to naprawdę bardzo fajnie, tylko po co wam to?
    Chociażby po to, że jak kiedyś będę chciał sprzedać i wysłać, to nie będę musiał szukać opakowania zastępczego.

Manie to choroby i to się leczy.
    Wow ....... nie wiedziałem, że i ja zapadłem na manię. Od siebie dodam tylko, że jeszcze od czasu do czasu lubię sobie pooglądać.

Jak widać niektórym w ogóle lampka się nie zapala.
    Rzeczywiście powinna się chociaż zajarzyć ........ żeby odebrać osobiście trzeba wpłacić połowę ceny kwoty końcowej na konto bankowe !!??
    Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Em Es
      Zablokowany
      • 2011
      • 394

aukcja z którą miał problemy kolega z forum :
      http://allegro.pl/show_item.php?item=1839747100

i kolejna aukcja - inny nick :
      http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa...889799859.html

to że obie aukcje są ze sobą spokrewnione to pewne
      nikt obcy nie skopiowałby tak durnego opisu jak w pierwszej aukcji

i ciekaw jestem czy o tej nowej też poczytam na CB...
      całe szczęście że postraszony policją oszust oddał całą kasę...
      Ostatnio edytowany przez Em Es; 42017.

Komentarz

• gregohr
        • 2008
        • 10

Zamieszczone przez Em Es
        a
        i ciekaw jestem czy o tej nowej też poczytam na CB...
        oczywiście że poczytasz- kilka postów poprzedzających jest o tej aukcji

Komentarz

• Em Es
          Zablokowany
          • 2011
          • 394

to ja wiem bo sam jako pierwszy wkleiłem jej poprzednią odsłonę na którą naciął się kolega z CB niestety :/
          pisałem w sensie - czy i tą aukcję wygrał jakiś forumowicz ?

Komentarz

• Hubi78
            Bywalec
            • 2009
            • 152

Czytaj uważniej to będziesz wiedział o czym jest dyskusja

Komentarz

• Em Es
              Zablokowany
              • 2011
              • 394

Zamieszczone przez Hubi78
              Swoją drogą to jeśli się trafi ktoś kto ma czas na chodzenie po sądach to za 6500zł mógłby mieć w miare fajny zestaw tylko czy gra warta świeczki?
              ciekawe jak "wychodzić" coś czego sprzedający nie posiada raczej mógłby zablokować
              sobie na jakiś czas 6,5kzł i narazić się na dodatkowe koszty...

Czytaj uważniej to będziesz wiedział o czym jest dyskusja
              o pudełkach
              ...wyobraź sobie że czytam uważnie i wiem o czym jest dyskusja

Komentarz

• Las3k
                Bywalec
                • 2010
                • 163

Zamieszczone przez Em Es
                ciekawe jak "wychodzić" coś czego sprzedający nie posiada
                Była taka słynna akcja z Jeepem Cheeroke dawno temu - sprzedający musiał wejść w posiadanie zgodnego z opisem aukcji auta i sprzedac je po cenie wylicytowanej zwycięzcy aukcji. A skąd i za ile go wziął - to już tylko jego problem.
                C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Komentarz

• Em Es
                  Zablokowany
                  • 2011
                  • 394

nikt nie zmusił jednak "fizycznie" tego pana do przekazania Jeepa "nabywcy"...
                  to był martwy wyrok tak naprawdę

jak się komuś nudzi + lubi stracić parę zł i zasilić adwokatów kolejnymi kilkoma zł - takie aukcje są dla niego... bo takich zakończeń jak opisywane wyżej w temacie nie jest wiele
                  (pełny zwrot kasy)

Komentarz

• Hubi78
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 152

Należność zasądzoną przez sąd zawsze może ściągnąć komornik....Nie rozmawiamy o pudełkach tylko o podejrzanych aukcjach....Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że nabijasz posty

Komentarz

• Tibby
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 51

Swoją drogą to jeśli się trafi ktoś kto ma czas na chodzenie po sądach to za 6500zł mógłby mieć w miare fajny zestaw tylko czy gra warta świeczki?
                      Jako nabywca zrobiłbym to tak: proszę podać adres do odbioru osobistego, przyjeżdżam, oglądam aparat. Aparat leży na stole, z lapka wykonuję przelew na połowę wartości (już nawet założyłbym konto w tym samym banku co sprzedający, by od razu doszła kasa), resztę daję w gotówce, spisujemy umowę. Dziekuje i do widzenia. (wszystko zgodnie z opisem na aukcji, że na początek wpłata połowy wartości).
                      Oczywiście to tylko teoria, w praktyce do sprzedaży nie doszłoby, ponieważ sprzedający zapewne by się nie zgodził. Nie było by też
                      Należałoby też wystawić negatyw i kolejny numer z tego konta byłby utrudniony, a dla uważnych, co sprawdzają zakończone aukcje też mogłaby być wskazówka, że taki aparat z takim opisem krązy po serwisie.

Tylko w praktyce, negatywa nie będzie, bo ludzie jakoś dziwnie boją sie negatyw wystawić, by samemu negatywa nie dostać. I dlatego allegro jest jakie jest, może w końcy skopiują pomysł, by sprzedawca nie mógł negatywa wystawić.

Komentarz

• Em Es
                        Zablokowany
                        • 2011
                        • 394

Należność zasądzoną przez sąd zawsze może ściągnąć komornik....Nie rozmawiamy o pudełkach tylko o podejrzanych aukcjach....Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że nabijasz posty
                        sam nabijasz posty pisząc coś co nie ma związku - sąd nakazał sprzedać Jeepa
                        ciekawe jaką pracę widzisz do wykonania dla komornika skoro skazany Jeepa nie posiadał... właśnie dlatego to martwy wyrok

nie martw się o moje posty , nie mam nic do sprzedania

Komentarz

• trolluch
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 100

Zamieszczone przez Tibby
                          ...(już nawet założyłbym konto w tym samym banku co sprzedający, by od razu doszła kasa)...
                          Nie trzeba zakładać konta, jest coś takiego jak system BlueCash. Przelew w kilka minut pomiędzy różnymi bankami, sam testowałem
                          coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Komentarz

• Hubi78
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 152

Allegro to nie zabawa w piaskownicy dla małych dzieci tylko portal aukcyjny który rządzi się swoimi prawami. Każda transakcja to zawarcie umowy Kupna-Sprzedaży.
                            Jak myslisz dlaczego Sprzedający oddał pieniądze naszemu koledze z forum?
                            Ponieważ wcześniej czy później i tak został by skazany za wyłudzenie i oszustwo. Nie ma tu znaczenia czy osoba która użyczyła konta czy też osoba na które konto zostały przelane pieniążki.
                            Kupiłem kiedyś Perfumy na alledrogo no i okazały się podrobione do tego sprzedawca zapewniał że jest możliwy zwrotu jeśli perfum się nie spodoba. Mój zakup nie był jakiś wielki, ponieważ wartość 120-150zł juz nie pamiętam dokładnie.
                            Skończyło się tak, że zgłosiłem sprawe na Policji i sprzedawca odpowiadałby za handel podrobionym towarem, wyłudzenie i oszustwo. Jak dzielnicowy przyszedł do kobiety dwa razy, to od razu odechciało się tej pani oszukiwać ludzi.

Komentarz

• Chris_11
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 572

Zamieszczone przez trolluch
                              Nie trzeba zakładać konta, jest coś takiego jak system BlueCash. Przelew w kilka minut pomiędzy różnymi bankami, sam testowałem
                              Nie po to ludzie licytują na takich szemranych aukcjach byle tylko zaoszczędzić niekiedy 200zł wpłacając nieznanym osobom po kilka tysięcy polskich nowych złotych, żeby jeszcze dodatkowo płacić za przelewy.
                              Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

to można jeszcze wykorzystać "chargeback" przy płatności kartą.. wtedy bank martwi się żeby kasę odzyskać..
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...