Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez tombas
    ok, ale czy ktoś poznał moje racje?
    Sugerowałem, żeby to wyjaśnić na PW z Vitezem, zadyma w pralni nikomu (poza forumowymi trollami) nie służy.
    Czasem zdarza się, że odwołanie aukcji nie jest spowodowane sprzedażą poza Allegro, ale to są naprawdę sporadyczne przypadki. IMHO twoja "próba" wyjaśnienia (moje małpy, mój cyrk) tylko się do tego przyczyniła.
    Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• N00bek
      Zablokowany
      • 2010
      • 734

a czy to jest gdzieś literalnie/dokładnie zapisane?
      Forum CB powołuje się na pkt 4 regulaminu giełdy. Zatem jeśli zamieściłeś coś na allegro, a link do tego na cb, to niestety tutaj Cię mają. Bo CB jest w tym przypadku pośrednikiem w zakupach.
      Jedynym rozwiązaniem byłoby coś takiego (chociaż brzmi nielegalnie):
      "gdybyś usunął wpierw ogłoszenie na cb, a następnie na aukcji - wtedy niestety cb traci zdolność odebrania Ci dostępu do giełdy" -oczywiście są to moje dywagacje na ten temat.

tombas, skoku i co teraz? będzie wyciągać o sobie najgorsze brudy i rzucać się błotem? Wrzućcie sobie na luz i omijajcie się długim łukiem.

http://allegro.pl/canon-80-200-mm-f-...464084173.html
      Nie bardzo rozumiem, przecież na żytniej jeszcze naprawiają 80-200/2.8 - wiem, bo około 2 miesięcy temu znajomy korzystał z naprawy af'a.

Komentarz

• tombas
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2194

Zamieszczone przez N00bek
        Forum CB powołuje się na pkt 4 regulaminu giełdy. Zatem jeśli zamieściłeś coś na allegro, a link do tego na cb, to niestety tutaj Cię mają. Bo CB jest w tym przypadku pośrednikiem w zakupach.
        "gdybyś usunął wpierw ogłoszenie na cb, a następnie na aukcji - wtedy niestety cb traci zdolność odebrania Ci dostępu do giełdy" -oczywiście są to moje dywagacje na ten temat.
        wydaje mi się, że dokładnie tak zrobiłem
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        wydaje mi się, że dokładnie tak zrobiłem
        aukcja "zakończona" o 15.36 prosze niech ktoś z modów sprawdzi kiedy zniknęło z cb (bo moge się mylic, z reszta jak kazdy, no może poza...)
        Ostatnio edytowany przez tombas; 6231. Powód: Automerged Doublepost
        Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Sugeruję, by nie udzielać tego typu porad, bo interpretacja administracji c-b może być zgoła odmienna.
          Jeśli wystawiasz aukcję Allegro i ogłaszasz się z tym na C-B, to doprowadź aukcję do końca. Bez konsekwencji można wycofać aukcję, jeśli nie było żadnych licytujących.
          Jeśli wystawiasz aukcję z zamiarem wycofania jak się tylko trafi dobra oferta poza Allegro - nie reklamuj tej aukcji na forum.
          Trzymajcie się tej zasady, a będzie dobrze.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Tak gwoli wyjaśnienia, karać będziemy za wycofywanie ofert kupna z niewiarygodnego powodu na 3 minuty przed końcem aukcji itp. Jeśli ktoś zakończy przed czasem aukcję w której nikt nie zalicytował to to jest zupełnie inna bajka.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2194

Zamieszczone przez MacGyver
              Tak gwoli wyjaśnienia, karać będziemy za wycofywanie ofert kupna z niewiarygodnego powodu na 3 minuty przed końcem aukcji itp.
              super, tylko że do konca mojej było 6 dni, a więc...?
              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

tombas - prośba. Założyłeś już wątek w pralni na ten temat więc proszę tam kontynuować. Ten wątek nie jest od wyjaśniania problemów indywidualnych użytkowników. Najlepszy sposób wyjaśnienia tej kwestii przedstawił Ci Merde i z niego skorzystaj. Publiczne bicie piany w żaden sposób sprawie nie pomoże, a wręcz odwrotnie.
                Proszę tu więcej nie śmiecić.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• lynx
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 127

Nie bardzo rozumiem, przecież na żytniej jeszcze naprawiają 80-200/2.8 - wiem, bo około 2 miesięcy temu znajomy korzystał z naprawy af'a.
                  Naprawiają, o ile mają jeszcze części do naprawy. Do tak starych konstrukcji raczej mało co już mają i nie są w stanie zdobyć brakujących. Tutaj jest sporo uszkodzeń, bo nie działa i af i przesłona, więc raczej spore obawy o możliwość naprawy. Może być również i tak, że koszty naprawy byłyby zbyt wysokie w stosunku do wartości tego dziadka i dlatego sprzedający chce się go pozbyć.

Komentarz

• irekaro
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 262

też widziałem ten obiektyw ale stwierdziłem, że nie warto. nawet gdybym miał ten obiektyw używać manualnie to tak; soczewka porysowana, przysłony ręcznie nie da sie przymknąć. to już lepiej kupić tokinę manualną 80-210 czy jakoś tak - ze światłem 2,8. a połowę tańsza.
                    canon

Komentarz

• Sunders
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2746

http://allegro.pl/tokina-at-x-11-16-...472154666.html
                      Następny odwoływacz
                      http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Zamieszczone przez Sunders
                        Transakcja odwołana - fakt. Chociaż z drugiej strony patrząc ma na koncie blisko tysiąc innych transakcji i tylko jeden negatyw. Ja tam w każdym razie nie uogólniam i wszystkich odwoływaczy jedną miarką nie mierzę.
                        C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Sunders
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2746

IMO wystawiane na allegro obiektywy jednak podejrzanie często ulegają uszkodzeniu:
                          http://allegro.pl/show_item.php?item=1435981492
                          http://allegro.pl/show_item.php?item=1360301252

Komentarz

• Jago
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1503

Zamieszczone przez Merde
                            Dokładnie tak.
                            Czyli innymi słowy aby nie dostać od Was klapsa należy przesłać Wam skan zaświadczenia z Policji o zgłoszeniu kradzieży lub fakturkę z naprawy rzeczy, która została wycofana przez sprzedającego z Allegro
                            C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Sunders
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2746

Zamieszczone przez Jago
                              aby nie dostać od Was klapsa należy przesłać Wam skan zaświadczenia z Policji o zgłoszeniu kradzieży lub fakturkę z naprawy rzeczy, która została wycofana przez sprzedającego z Allegro
                              Wydaje mi się, ze uczciwiej, bezpieczniej i prościej, byłoby po opisaniu stanu i wystawieniu w dziale "sprzedam" na CB, nieużywanie przedmiotu oferowanego do sprzedaży

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

Zamieszczone przez Jago
                                Czyli innymi słowy aby nie dostać od Was klapsa należy
                                ..... ciągnąć ten temat we właściwym wątku :cool:.
                                http://canon-board.info/showthread.php?p=938388
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...