Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michał Świerkot
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 48

Przed chwilą dzwoniłem do gościa, można odebrać osobiście, 30 km od Wrocławia, w komplecie opakowanie, rachunki, w pudelku wycięty kod kreskowy ( wysłany na promocję Canona - zwrot kasy ). Właściciel od dwóch lat posiada ten aparat, nie zna przebiegu, od roku zajmuje się fotografią ślubną.
    Canon 5d MarkII, Canon 50d, Canon 50mm/1.4, Canon 24mm/1.4II, Canon 70-200/2.8 USM, Canon 580 EXII i dużo innych śmieci.
    Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• El_Chueco
      Coś już napisał
      • 2005
      • 90

I się wszystko wyjaśniło :]
      - ciekaw jestem jego zdjęć ślubnych :]
      GG: 559899

Komentarz

• Michał Świerkot
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 48

No jeszcze trzeba by spróbować odebrać osobiście.
        Canon 5d MarkII, Canon 50d, Canon 50mm/1.4, Canon 24mm/1.4II, Canon 70-200/2.8 USM, Canon 580 EXII i dużo innych śmieci.
        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez El_Chueco
          I się wszystko wyjaśniło :]
          - ciekaw jestem jego zdjęć ślubnych :]
          Pewnie też zajumane z sieci ;-)
          Ale wracając do tematu - rozumiem podejrzenia, ale nie dopuśćmy do tego, żeby przerodziły się one w paranoję.
          Kradzież zdjęć sama w sobie jest naganna, ale wyciąganie na tej podstawie takich wniosków jak kilka postów wyżej też nie jest roztropne.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• szunaj
            Coś już napisał
            • 2010
            • 57

Jak dla mnie to nic się nie wyjaśniło.
            Telefonowałem do sprzedającego wczoraj i wówczas sprzedający na pytanie ile lat ma ten sprzęt i czy ma dokumenty zakupu odpowiedział że nie wie dokładnie ile lat ma sprzęt dwa albo trzy i że musi sprawdzić, powiedział też że dokumenty są. Poprosiłem by te udzielone mi informacje umieścił w opisie tej swojej aukcji. Jak widać w opisie aukcji nadal brak takich informacji.
            Przy takim podejściu do opisywania sprzedawanego sprzętu jakie prezentuje ten sprzedawca który zdecydował się sprzedać tego typu sprzęt ale nie wie ile ma on lat a jakimś cudem cenę skalkulował to on dla mnie jest mało wiarygodnym sprzedawcą by kupować u niego cokolwiek. Pamiętać należy że opis w aukcji sprzedawanego przedmiotu zobowiązuje sprzedawcę do tego by po zakupie nabywca otrzymał zakupiony przedmiot zgodny z tym opisem ale w tym przypadku nie ma to zastosowania bo nawet zdjęcia przedmiotów nie przedstawiają tego co jest sprzedawane! To co kupimy w tej aukcji i w jakim to jest faktycznie stanie to zagadka, takie są fakty! To co powiedział sprzedający przez telefon to tylko ulotne słowa których nie chce potwierdzić w opisie aukcji.
            Pozdrawiam.
            mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Komentarz

• myu.fokeshi
              Coś już napisał
              • 2007
              • 62

ja nikogo oszustem nie nazwalem, a temat dotyczy "podejrzanych" aukcji, a ta - co potwierdzaja wpisy - jak najbardziej jest. praktycznie zero informacji o sprzecie, skopiowane zdjecia, kto mi powie, ze to nie jest podejrzane. wiecej linkow i mniej dyskusji o faktach w tym temacie

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Zamieszczone przez myu.fokeshi
                micles, dinderi, las3k - nie wiem, Was to bawi?
                Kompletnie nie rozumiem, o co Ci chodzi. Wyraziłem tylko opinię na temat gramatyki uzytej w opisie aukcji, a która MacGyver skomentował, że aukcję wystawił analfabeta. Co więcej, nie wyczułem "kpiny", ani w tym co napisał Micles, ani Las3k.
                W ten sposób mówi się na Śląsku Cieszyńskim, w zupełnie naturalny i normalny sposób. Nie żartowałem z niczego. A w związku z tym, żeby nie prowokować ew. skojarzeń, nie ukraszałem swojej wypowiedzi żadnymi emotikonami.
                Co do "zabawności", zdaję sobie sprawę, że moje poczucie humoru, którego akurat mocno skąpiłem w tym wątku, spotyka się nader często z brakiem zrozumienia. Nie mniej, dziękuję za poinformowanie mnie o tym. Jestem do tego faktu równie mocno przyzwyczajony, jak do tego, że świat pełen jest głupców.
                Pozdrawiam, nie szastając humorem.
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• N00bek
                  Zablokowany
                  • 2010
                  • 734

Zamieszczone przez Michał Świerkot
                  Przed chwilą dzwoniłem do gościa, można odebrać osobiście, 30 km od Wrocławia, w komplecie opakowanie, rachunki, w pudelku wycięty kod kreskowy ( wysłany na promocję Canona - zwrot kasy ). Właściciel od dwóch lat posiada ten aparat, nie zna przebiegu, od roku zajmuje się fotografią ślubną.
                  No to teraz cosik ode mnie. Wysłałem dokładnie 3 dni temu maila do ów gościa. Odpisała mi kobieta, najbardziej po polsku bez zbędnych problemów z gramatyką.

Mail ode mnie wyglądał tak:
                  Treść wiadomości:
                  Witam

Jaki przebieg posiada sprzedawany przez Pana korpus?
                  W jakich warunkach był wykorzystywany...
                  Czy w zestawie jest pudełko oraz części z zestawu?

Pozdrawiam
                  Tomasz
                  , a odpowiedź wyglądała między innymi tak:
                  WITAM!

POSIADA OKOŁO 50 TYŚ KLATEK

BYŁ WYKORZYSTYWANY W FOTOGRAFII ŚLUBNEJ

POSIADAM CAŁY ZESTAW
                  Raz wiadomo o przebiegu, a raz nie? Jeszcze około godziny 20.30 wykonałem telefon. Tym razem zgłosiła się kobieta, która to przekazała mi informację, że przebieg wynosi 50 tysięcy klatek. Zdziwił mnie jednak fakt, że na hasło "potwierdzenie z żytniej" poplątał się jej język i rozmowa między nami została skończona..., przepraszam prowadzę auto czy mógłby Pan zadzwonić później.

Oczywiście, nie jestem w stanie zweryfikować gdzie była i co robiła, ale takiej ciszy w samochodzie chyba nikt nie ma

Rzecz jasna mowa o tej aukcji http://allegro.pl/sprzet-canon-zestaw-i1427184329.html

Komentarz

• Merde
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez N00bek
                    Zdziwił mnie jednak fakt, że na hasło "potwierdzenie z żytniej" poplątał się jej język i rozmowa między nami została skończona...,
                    Nie wiem czemu zakładasz, że użytkownik sprzętu marki Canon musi mieć wiedzę o nim na poziomie przeciętnego onanisty sprzętowego z c-b.
                    PS: 40D nie musi "lądować" na Żytniej żeby mu odczytać przebieg, o tym chyba powinieneś wiedzieć... Dalej IMHO szukacie dziury w całym.

Komentarz

• zieli33
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 193

Ot ciekawostka.
                      Licytacja Cnona 1 link zakończona na 306zł
                      Teraz ponownie wystawiona pomimo sprzedania link. Tym razem cena wywoławcza 375zł.
                      W tytule boster E1, w opisie boster E2.
                      C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez zieli33
                        Ot ciekawostka.
                        Licytacja Cnona 1 link zakończona na 306zł
                        Teraz ponownie wystawiona pomimo sprzedania link. Tym razem cena wywoławcza 375zł.
                        W tytule boster E1, w opisie boster E2.
                        Za pierwszą aukcję dostał pozytywa, sam komentarza nie wystawił.
                        Obstawiam, że kupujący się wycofał z transakcji, dlatego aparat znów trafił na alledrogo.
                        Marcina kojarzę z dawnych czasów i o ile ręczyć za jego uczciwość nie mogę, to nie wydaje mi się że jest oszustem. E1/E2 to pewnie zwykła literówka - jeśli ktoś jest zainteresowany, to sobie dopyta.

Komentarz

• zieli33
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 193

Wystawił temu użytkownikowi komentarze za 2 inne aukcje na których wygrał licytacje.
                          Nie sugeruję, że ktoś jest oszustem (i nic na to nie wskazuje). Mi to wygląda na podbijanie ceny przez znajomych.
                          C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• myu.fokeshi
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 62

http://allegro.pl/canon-ef-70-200-f-...432713784.html

wszystkie aukcje tego uzytkownika wydaja mi sie podejrzane. 0 komentarzy, brak mozliwosci odbioru osobistego, brak telefonu, szczatkowe informacje o przedmiocie, brak prawdziwych zdjec, zanizona cena i jeszcze do tego faktura vat. smierdzaca sprawa
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            http://allegro.pl/canon-24-70-f-2-8-i1433772526.html

nie tyle podejrzany co bardzo ciekawy opis polecam lekture!
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            moze by tak zrobic akcje dodawania do obserwowanych dla jaj? heh
                            Ostatnio edytowany przez myu.fokeshi; 13183. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• pawciolbn
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 653

ej. ciekawy nie ciekawy, ale ma koleś rację. sam wystawiłem ostatnio 55-250 i teraz 17-55 i w ciągu dnia mmiałem przy tele 146 odwiedzin 38 obserwujących, a przy 17-55 mam 46 odwiedzin i 12 obserwujących po dniu. Ciekawe ilu z CB obserwuje te aukcje, a później komentarze...
                              5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• matti_1989
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 123

Zamieszczone przez pawciolbn
                                ej. ciekawy nie ciekawy, ale ma koleś rację. sam wystawiłem ostatnio 55-250 i teraz 17-55 i w ciągu dnia mmiałem przy tele 146 odwiedzin 38 obserwujących, a przy 17-55 mam 46 odwiedzin i 12 obserwujących po dniu. Ciekawe ilu z CB obserwuje te aukcje, a później komentarze...
                                Ja bardzo często obserwuję podobne aukcje, żeby być na bieżąco z cenami oraz z trendami prowadzania licytacji przez polskich allegrowiczów, takie dane później się przydają.

Komentarz

Pracuję...