Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Jest na kartonie. Poza tym umieszczenie włącznika oraz widać dedykowany przycisk do nagrywania/LV.
    Ale z uwagi na cenę to bardziej się nadaje do humoru niż tutaj.

Komentarz

• najeli
      Uzależniony
      • 2008
      • 992

Zamieszczone przez szuler
      kto zgadnie co to za aparat http://www.allegro.pl/item988531890_canon_eos.html dla niecerpliwych zaznaczam, że jest symbol
      Mastah opisu, nie ma co
      Ale w sumie cena adekwatna do modelu.. ;-)
      www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
      C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• pcplus
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 42

Być może sprzedający uważa , że sprzedaje wyższy model niż przypadko widnieje na kartoniku, no i wysyłka za 50 zł (chyba ma wliczone OC AC i NW
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        zauważcie jeszcze że na książeczce jest napisane 18-135 IS KIT, a sprzedaje bez obiektywu
        Ostatnio edytowany przez pcplus; 2712. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sal
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1122

Zamieszczone przez pcplus
          Być może sprzedający uważa , że sprzedaje wyższy model niż przypadko widnieje na kartoniku, no i wysyłka za 50 zł (chyba ma wliczone OC AC i NW
          Co dziwnego w kosztach przesyłki 50zł?
          To dosyć standardowa kwota przesyłki kurierskiej z ubezpieczeniem.
          Zamieszczone przez pcplus
          zauważcie jeszcze że na książeczce jest napisane 18-135 IS KIT, a sprzedaje bez obiektywu
          I co w związku z tym?
          Pomijając zabawność opisu (a raczej jego braku), to nie bardzo rozumiem powyższe komentarze.
          Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• pcplus
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 42

Zamieszczone przez sal
            Co dziwnego w kosztach przesyłki 50zł?
            To dosyć standardowa kwota przesyłki kurierskiej z ubezpieczeniem.

I co w związku z tym?
            Pomijając zabawność opisu (a raczej jego braku), to nie bardzo rozumiem powyższe komentarze.
            no przecież wszystko kręci się wokół tego zabawnego opisu aukcji ...

Komentarz

• bastiano
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 40

Zamieszczone przez zieli33
              Aukcja już zakończona. Ktoś jednak kupił. Wszyscy wiemy w jakich granicach mogą się zawierać dodatkowe koszty związane z pakowaniem i wysyłką.
              Jak się chce uniknąć opłat allegro to mamy np. giełdę na CB czy na OC. Sam sporo sprzętu foto przez forum kupiłem/sprzedałem.
              Dawno nie sprzedawałem na allegro, w ostatnim czasie tak sie skladalo ze kupowalem. Mialem na sprzedaz obiektyw, klientem okazal sie czlowiek z tego forum, zaproponowalem aukcje prywatna, gdyz takowa kiedys byla, niestety, okazalo sie ze juz nie ma takiej opcji, wiec wystawilem od 1 zl, podalem link klientowi, w kosztach transportu podalem rzeczywista cene sprzedazy, klient zalicytowal, zamknalem aukcje, odwolujac licytacje i tyle, nie bylo absolutnie moim zamiarem kogokolwiek oszukiwac, wrecz przeciwnie, propozycja zakupu przez allegro dawala kupujacemu szanse zapoznania się z moimi komentarzami, oraz zabezpieczala go przed ewentualnym oszustwem pod tytulem " ja Ci cos sprzedawałem ?" Przeprosiłem osobę która usunąłem z licytacji, napisałem dlaczego to zrobiłem. Sam niejednokrotnie bylem usuwany z aukcji z roznych powodow - wiadomo jakich - sprzedajacy po prostu sie z kim dogadal i tyle - bywa. Przepraszam wszystkich oburzonych, i mam nadzieje ze sprawa stała się jasna.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez fil91
              moim zdaniem to była "aukcja prywatna" wystawiona pod konkretnego użytkownika ( możliwe że z naszego forum bo sprzęt wystawiony jest również na giełdzie cb http://canon-board.info/showthread.php?t=61639) ale oczywiście mogę się mylić:-|
              bingo
              Ostatnio edytowany przez bastiano; 5787. Powód: Automerged Doublepost
              http://sebastianfrost.com

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Zamieszczone przez crasy
                Natknalem sie na taka aukcje:
                http://allegro.pl/item999864538_praw...cf2gb_bcm.html

Zainteresowalo mnie to, poniewaz wiem, ze w moim miescie jest ktos kto zajmuje sie fotografia o takim samym nazwisku (numer tel zgadza sie z tym ze strony www). Po prostu zaciekawil mnie opis i przebieg aparatu jak na kogos kto "trzaska" wesela.
                Wg mnie opis "lekko" przeklamany :/
                Przecież ta puszka mogła robić za backup. W czym problem?

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Zamieszczone przez bastiano
                  Dawno nie sprzedawałem na allegro, w ostatnim czasie tak sie skladalo ze kupowalem. Mialem na sprzedaz obiektyw, klientem okazal sie czlowiek z tego forum, zaproponowalem aukcje prywatna, gdyz takowa kiedys byla, niestety, okazalo sie ze juz nie ma takiej opcji, wiec wystawilem od 1 zl, podalem link klientowi, w kosztach transportu podalem rzeczywista cene sprzedazy, klient zalicytowal, zamknalem aukcje, odwolujac licytacje i tyle, nie bylo absolutnie moim zamiarem kogokolwiek oszukiwac, wrecz przeciwnie, propozycja zakupu przez allegro dawala kupujacemu szanse zapoznania się z moimi komentarzami, oraz zabezpieczala go przed ewentualnym oszustwem pod tytulem " ja Ci cos sprzedawałem ?" Przeprosiłem osobę która usunąłem z licytacji, napisałem dlaczego to zrobiłem. Sam niejednokrotnie bylem usuwany z aukcji z roznych powodow - wiadomo jakich - sprzedajacy po prostu sie z kim dogadal i tyle - bywa. Przepraszam wszystkich oburzonych, i mam nadzieje ze sprawa stała się jasna
                  aż za bardzo jasna - moje podsumowanie:

ściemniasz i tyle - bo jak tak było to czemu nie ustawiłeś ceny na 3750 zł? tylko taka kombinacja z kosztem przesyłki?
                  piszesz że nie zamierzałeś nikogo oszukać? a prowizję dla allegro zapłacisz od 1 zł a nie od ceny sprzedaży.. wiem ,wiem że jak kali ukraść krowę to dobrze (bo przecież allegro to krwiopijcy i zdziercy ) a jak jemu ukradną to już źle...
                  na miejscu kupującego jakbym był złośliwy to bym zażądał sprzedaży za 1 zł i odbioru osobistego - i w świetle prawa byś nic nie wskórał..
                  Micles też mógłby się lekko oburzyć i coś mógłby wywalczyć..
                  masz tyle szczęścia, że allegro mi odpisało na zgłoszenie że niestety na aukcję zakończoną nie mogą zareagować ale wezmą Cię pod lupę.. dobre i tyle.. więc nie pisz bajek że wystawienie aukcji i sprzedaż czegoś za 1 zł wartego parę tysięcy ma "ubezpieczyć" kupującego bo to nieprawda, a jak wyżej napisałem - mógłby zażądać od Ciebie wydania towaru za 1 zł - miało to na celu jedynie uniknięcie płacenia prowizji bo jeśli to człowiek z forum kupił to w zasadzie tak samo płaci - za pobraniem albo przelewem i allegro nie ma nic do rzeczy.. z komentarzami równie dobrze mógł się zapoznać przy aukcji z normalną ceną.. ciesz się że okazał się uczciwy bo mogłeś kasę wtopić przez swoją "oszczędność"..
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• bastiano
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 40

Zamieszczone przez arturs

ściemniasz i tyle - bo jak tak było to czemu nie ustawiłeś ceny na 3750 zł? tylko taka kombinacja z kosztem przesyłki?
                    piszesz że nie zamierzałeś nikogo oszukać? a prowizję dla allegro zapłacisz od 1 zł a nie od ceny sprzedaży.. wiem ,wiem że jak kali ukraść krowę to dobrze (bo przecież allegro to krwiopijcy i zdziercy ) a jak jemu ukradną to już źle...
                    na miejscu kupującego jakbym był złośliwy to bym zażądał sprzedaży za 1 zł i odbioru osobistego - i w świetle prawa byś nic nie wskórał..
                    masz tyle szczęścia, że allegro mi odpisało na zgłoszenie że niestety na aukcję zakończoną nie mogą zareagować ale wezmą Cię pod lupę.. dobre i tyle.. więc nie pisz bajek że wystawienie aukcji i sprzedaż czegoś za 1 zł wartego parę tysięcy ma "ubezpieczyć" kupującego bo to nieprawda, a jak wyżej napisałem - mógłby zażądać od Ciebie wydania towaru za 1 zł - miało to na celu jedynie uniknięcie płacenia prowizji bo jeśli to człowiek z forum kupił to w zasadzie tak samo płaci - za pobraniem albo przelewem i allegro nie ma nic do rzeczy.. z komentarzami równie dobrze mógł się zapoznać przy aukcji z normalną ceną.. ciesz się że okazał się uczciwy bo mogłeś kasę wtopić przez swoją "oszczędność"..
                    Jesli juz tak bronimy wszelkich reguł, i mamy tak zacnych tropicieli oszustów to moze w koncu pojawi sie watek o podejrzanych fotografach ślubnych bez regonu i NIP-u ? Oczywiscie wraz ze zgłoszeniem do US ?

Komentarz

• allxages
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2549

Jesli juz tak bronimy wszelkich reguł, i mamy tak zacnych tropicieli oszustów to moze w koncu pojawi sie watek o podejrzanych fotografach ślubnych bez regonu i NIP-u ? Oczywiscie wraz ze zgłoszeniem do US ?
                      A Ty nie możesz go założyć?

Komentarz

• bastiano
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 40

Zamieszczone przez allxages
                        A Ty nie możesz go założyć?
                        Niestety nie, mam kiepskiego nosa, sa lepsi.

Komentarz

• HuleLam
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1641

1. NIP ma każdy, kto płacił kiedykolwiek jakikolwiek podatek dochodowy - przypuszczam że ca. wszyscy fotografowie
                          2. Posiadanie REGON nie jest obowiązkiem
                          3. Fotografię usługową "okazyjną" (wesela itp.) można wykonywać na podstawie umów o dzieło*
                          4. A wątek załóż - będzie kolejne fajne piekiełko jak w "najlepszych ślubnych knotach**

zdRAWki
                          * pod pewnymi warunkami - ale można, czasem się nawet obu stronom bardziej opłaca niż DG i faktury
                          ** czemu tak wielu z nas żyłka skacze kiedy poruszamy temat fotografii ślubnej? Toż to ginący zawód
                          Fotograf platoniczny

Komentarz

• arturs
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4196

nie wypowiedziałeś się w kwestii która była poruszona tylko atakujesz nagle innych - np. ja akurat mam zarówno NIP jak i REGON, ZUS i US zasilam regularnie więc nie trafiłeś..
                            a jak komuś będzie taki wątek potrzebny to na pewno ktoś go założy..
                            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• misieek
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 176

Zamieszczone przez arturs

Wystawił za złotówkę żeby nie płacić za dużej prowizji, a dużym kosztem wysyłki zabezpieczył się przed tym żeby ktoś nie poszedł później do sądu że kupił za 1zł z wysyłka za 35zł obiektyw o wartości 3,5k.
                              GG: 538295
                              SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez misieek
                                a dużym kosztem wysyłki zabezpieczył się przed tym żeby ktoś nie poszedł później do sądu że kupił za 1zł z wysyłka za 35zł obiektyw o wartości 3,5k.
                                i tu wcale to nie jest takie oczywiste - koszt przedmiotu to koszt przedmiotu - 1 zł - a wysyłka to co innego - jakby kupujący był cwany i złośliwy to by zażądał odbioru osobistego lub kuriera na swój koszt i mógłby problemów sprzedawcy narobić..

Zamieszczone przez misieek
                                Wystawił za złotówkę żeby nie płacić za dużej prowizji
                                Właśnie o tym piszemy że to jest właśnie oszukiwanie - w tym wypadku allegro z którego wszyscy chętnie korzystają a płacić nikt nie chce bo to przecież niehonor płacić za coś jak można "zakombinować", dokładnie tak samo jest z podatkami czy zdjęciami "ściągniętymi z netu", tylko czemu są takie płacze jak ktoś komuś zdjęcie podprowadzi i np. na swoją aukcję wstawi - można się zawsze wytłumaczyć przecież się nic nie stało bo zdjęcie było w necie..
                                a jak chciał sprzedać za darmo na portalu aukcyjnym to jest jeszcze świstak, ebaj czy co tam jeszcze - albo choćby zwykła umowa kupna/sprzedaży i przesyłka ze sprawdzeniem zawartości..
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...