Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Zamieszczone przez bernard78
    allxages - "pare groszy" to oni nie biorą...

są branże produkcyjne które "lecą" na dużo mniejszej marży niż ONI i inwestują bardzo wielkie pieniądze, SWOJE pieniądze!!
    (nie mówię, że serwis nie inwestuje inie ponosi kosztów, ale..)

portal powinien zarabiać w 90% z samego "publikowania" ogłoszeń a prowizja to taki bonus.. ale u nich bardzo wysoki!!
    Ale to ich księgowi ustalają ile % dochodu co przynosi. Nie żyjemy w 1983, żeby ktoś to planował centralnie
    ..faktem jest to że najlepiej jak nie odpowiada to nie korzystaj, ale to tak jakbyś w 1983 roku powiedział komuś że jak ci OC komunikacyjne nie pasuje w PZU to nie korzystaj
    allergo zdominowało polski rynek.. ebay sie nie przyjął... tak więc są monopolistami i "ciągną" z tego tytułu ile można :-D
    No jeżeli posądzasz ich o monopolistyczne czyny to możesz to zgłosić do pewnego urzędu i się tym zajmą chętnie. Ja tutaj widzę prawa rynku.

Zamieszczone przez Merauder
    Dokładnie, jeśli obliczysz, że cena wysyłki + reszta kosztów sprzedającego dotyczących przesyłki wynosi 20 zł, a on żąda sobie za to 30 to taka sama kradzież jak i te 3750 tyle, że skala jest inna.
    No tak, w takim przypadku masz oczywiście racje. Ja osobiście nie zdarzyłem się z taka sytuacją nigdy, a z Allegro korzystam od lat. Inna sprawa, że jakbym sobie wyliczył że powinno wyjść 20 zł, a wyszło 30 zł, to jeszcze miałbym problem z udowodnieniem, że sprzedający nie kupił taśmy w tym samym sklepie co ja i np. cena jego taśmy była większa o 3 zł. I co wtedy? Nie da rady wyliczyć 100% kosztów. Jak wyliczysz opłate za paliwo, które zużył? Wiesz jakie będzie miał zużycie na trasie dom-poczta-dom?

Komentarz

• bernard78
      Bywalec
      • 2010
      • 187

..jak mieszka gdzieś na odludziu... ma 40 km na pocztę i paliwo-żerny samochód??

sama podróż może osiągnąć "chorą" sumę :-D
      Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
      SZUKAJKA Canon-Board

Komentarz

• Merauder
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1092

Zamieszczone przez allxages
        [...]

No tak, w takim przypadku masz oczywiście racje. Ja osobiście nie zdarzyłem się z taka sytuacją nigdy, a z Allegro korzystam od lat. Inna sprawa, że jakbym sobie wyliczył że powinno wyjść 20 zł, a wyszło 30 zł, to jeszcze miałbym problem z udowodnieniem, że sprzedający nie kupił taśmy w tym samym sklepie co ja i np. cena jego taśmy była większa o 3 zł. I co wtedy? Nie da rady wyliczyć 100% kosztów. Jak wyliczysz opłate za paliwo, które zużył? Wiesz jakie będzie miał zużycie na trasie dom-poczta-dom?
        Często tak bywa, że dokładne koszty są tak naprawdę prawie nie możliwe do obliczenia, a kwoty ewentualnych oszustw tak małe, że nie warta gra świeczki.

Ale sam miałem przypadek, gdzie płaciłem za kuriera 50 zł, gdzie opakowanie było oryginalne (koszty pakowania odpadają), a rodzaj paczki taki, że sprawdzając taryfikator przewoźnika wychodziło 34 zł i to nie mając umowy z kurierem (łącznie z przyjazdem kuriera pod dany adres). Sprzedający zaś na 99.9% miał umowę (jak się ma 60 aktywnych aukcji, gdzie większość idzie kurierem ze względu na wartość), a więc pewnie i jeszcze miał taniej. Tyle tylko, że nie burzyłem się, bo pomimo zawyżonych kosztów transportu ogólna cena był na tyle niska, że konkurencja wymiękała nawet z tańszym kosztem transportu.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        ..jak mieszka gdzieś na odludziu... ma 40 km na pocztę i paliwo-żerny samochód??

sama podróż może osiągnąć "chorą" sumę :-D
        Bez skrajności proszę
        Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254. Powód: Automerged Doublepost
        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• bernard78
          Bywalec
          • 2010
          • 187

ja jak sprzedaje coś na allegro to przesyłke mam w cenie...

wtedy nie ma takich niedomówień :-D
          Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
          SZUKAJKA Canon-Board

Komentarz

• Merauder
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1092

ja jak sprzedaje coś na allegro to przesyłke mam w cenie...

wtedy nie ma takich niedomówień :-D
            Jak to mówią: czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal
            7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• zieli33
              Bywalec
              • 2010
              • 193

Aukcja już zakończona. Ktoś jednak kupił. Wszyscy wiemy w jakich granicach mogą się zawierać dodatkowe koszty związane z pakowaniem i wysyłką.
              Jak się chce uniknąć opłat allegro to mamy np. giełdę na CB czy na OC. Sam sporo sprzętu foto przez forum kupiłem/sprzedałem.
              C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• fil91
                Bywalec
                • 2009
                • 140

Zamieszczone przez zieli33
                A niektórzy sprzedawcy korzystają z najdroższych usług kurierskich.
                Wysyłka za 3750zł.
                http://allegro.pl/item994687451_35_1_4.html
                Moim zdaniem to była "aukcja prywatna" wystawiona pod konkretnego użytkownika ( możliwe że z naszego forum bo sprzęt wystawiony jest również na giełdzie CB http://canon-board.info/showthread.php?t=61639) ale oczywiście mogę się mylić:-|

Komentarz

• canis_lupus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1252

Tak sie skłąda ze sam zalicytowałem ten obiektyw - jednak moja wyższa oferta została odwołana. Tylko moja. Z przyczyną "sprzedany". Ciekawe co powie na to sąd...
                  "I love You Cię" Różyczko...
                  Galeria ,
                  Druga galeria,

Komentarz

• bernard78
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 187

oj!

to jeżeli odwołał Twoją ofertę, do tego wyższą....

TO JEST JUŻ OSZUSTWO!!!
                    SZUKAJKA Canon-Board

Komentarz

• djcargo
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 353

Zamieszczone przez Merauder
                      Dokładnie, jeśli obliczysz, że cena wysyłki + reszta kosztów sprzedającego dotyczących przesyłki wynosi 20 zł, a on żąda sobie za to 30 to taka sama kradzież jak i te 3750 tyle, że skala jest inna.
                      Nie bronię tego sprzedającego, który wysyłkę ustalił na 3750 - bo to jest już ewidentnie śmieszne.

Ale powiedz mi taką jedną rzecz. Wolisz kupić u "oszusta", który sprzedaje coś po 20 zł + 15 zł koszt wysyłki (gdzie na poczcie płaci załóżmy 8 zł + 1,76 zł VAT + powiedzmy 1 zł za kopertę), czy u kogoś kto sprzedaje po 28 zł + 10 zł wysyłka?

Ludzie! Nie dajmy się zwariować! Według regulaminu Allegro:
                      "Do ceny ustalonej zgodnie z niniejszym artykułem Sprzedający może doliczyć jedynie koszty związane z dostarczeniem Towaru Kupującemu, w tym koszty związane z przygotowaniem Towaru do wysyłki oraz koszty przesyłki bądź transportu"
                      Czyli doliczenie pewnej - w granicach rozsądku - kwoty za np. paliwo na dojazd na pocztę - jest całkowicie zgodne z regulaminem Allegro.
                      Regulamin pkt 8.

Komentarz

• sal
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1122

Zamieszczone przez djcargo
                        Nie bronię tego sprzedającego, który wysyłkę ustalił na 3750 - bo to jest już ewidentnie śmieszne.

Ale powiedz mi taką jedną rzecz. Wolisz kupić u "oszusta", który sprzedaje coś po 20 zł + 15 zł koszt wysyłki (gdzie na poczcie płaci załóżmy 8 zł + 1,76 zł VAT + powiedzmy 1 zł za kopertę), czy u kogoś kto sprzedaje po 28 zł + 10 zł wysyłka?
                        Często jest też na przykład tak, że waga się różni od tej przez nas oczekiwanej i trzeba zapłacić mniej/więcej.
                        Ja na przykład ostatnio oddawałem jednemu kupującemu 30zł, bo kurier z jakiegoś niezrozumiałego powodu policzył prawie połowę mniej za przesyłkę...
                        Poza tym tak jak pisałeś - dojazd na pocztę też kosztuje, czas kosztuje...
                        Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• tombas
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2194

Zamieszczone przez sal
                          dojazd na pocztę też kosztuje, czas kosztuje...
                          z tym to się akurat nie zgadzam (dla jasności, nie z tym że "czas to pieniądz" ale z tym żeby brac za to dodatkwą kasę) , uważam ze to należy uwzglednic w cenie oferowanego przedmiotu.
                          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• sal
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1122

Zamieszczone przez tombas
                            z tym to się akurat nie zgadzam (dla jasności, nie z tym że "czas to pieniądz" ale z tym żeby brac za to dodatkwą kasę) , uważam ze to należy uwzglednic w cenie oferowanego przedmiotu.
                            Ale ja nie pisałem gdzie te koszty powinny być uwzględnione, tylko że są.
                            I skoro np. ktoś preferuje odbiór osobisty i do mnie przyjeżdza, to nie rozumiem dlaczego mam od niego brać ekstra opłatę w cenie przedmiotu?
                            W Polsce się niestety utarło że sporo "usług" jest darmowych (dojazd tu, dojazd tam, czas spędzony na poczcie, w korkach itp.)

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2194

Zamieszczone przez sal
                              dojazd na pocztę też kosztuje, czas kosztuje...
                              a może by tak doliczac kase za czas poświęcony na zrobienie fotek i wystawienie aukcji?
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• sal
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1122

Zamieszczone przez tombas
                                a może by tak doliczac kase za czas poświęcony na zrobienie fotek i wystawienie aukcji?
                                To akurat jest niezależne od wysyłki przedmiotu, bądź nie i powinno być zawarte w cenie przedmiotu.
                                I tak - czas kosztuje, nawet jeśli spora część polskiego społeczeństwa uważa inaczej.

Komentarz

Pracuję...