Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rachwal
    Bywalec
    • 2006
    • 125

Zamieszczone przez Monikatrs
    A co oznaczają tzw kredyty... itp?
    Taki rodzaj ichniej waluty, na to masz przeliczniki 1 kredyt = X dolara/euro/zl ... Nic nadzwyczajnego.
    obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• asterix
      Uzależniony
      • 2005
      • 793

za kredyty kupujesz foty. 1 kredys = 1 dolar. Mozesz je wymienic na kredyty i kupic foty lub przelac np na swojego Paypala.

Wysylanie skanu dokumentu do tych serwisow jest bezpieczne. Sa to firmy

zarejestrowane, ponoszace odpowiedzialnosc za przechowywanie owych danych.
      Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• rachwal
        Bywalec
        • 2006
        • 125

Zamieszczone przez asterix
        Dla mnie absolutnym krolem downloadu jest shutterstock, po miesiacu pobytu minimum dzienne siegnelo 55 downloadow. Moze i placa 0.25 i 0.30 ale daje to minimum te 50zl dziennie.
        Ameryki nie okrywasz :P Wiekszosc jak nie wszyscy zarabiaja na SS najwiecej chyba, chyba, ze na IS maja grubbe folio ... Lecz na poczatku na pewno SS kroluje ...
        obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

są to takie punkty, które można kupić aby za nie kupować fotki... czasem też kredyty dostaje się za sprzedaż zdjęć. Jeśli sprzedajesz fotki za kredyty, to można zamieniać je pozniej na cash.

Pozdr.
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• hyzop
            Początki nałogu
            • 2006
            • 413

Witam serdecznie!.........
            I kolejne pytanie: czy wysyłanie im skanu dowodu osobistego jest bezpieczne?
            Dowód sie nie nadaje , potrzebny paszport - może i lepiej, nie ma tam części danch, które by można było użyć.

Komentarz

• cos okropnego
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 20

Witam ponownie,
              proszę powiedzcie mi który ze stockow ma ostrzejsze zasady SS czy iS, chodzi mi głównie o to czy zdjęcia odrzucone na SS wchodzą wam na IS lub odwrotnie odrzucone na iS zostają zaakceptowane na SS
              pozdrawiam

Komentarz

• asterix
                Uzależniony
                • 2005
                • 793

IS ma makabrycznie wygorowane kryteria jesli chodzi o fotki biznesowe. Praktycznie na wszystkich stockach mam 95-100% a na IS 30%

W sumie mi to pasi, juz sie z tym pogodzilem. Poprostu musze sie starac bardziej i szlifowac technike.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Najwiekszy luz ma fotolia, za nia wg mnie SS. Bigstock to powolny wół a stockexpert ma nieco pogrzany system wyszukiwania, ktory nie pozwala latwo sie przebic nowym userom.
                Jeszcze jedno odnosnie fotolii - maja zwalony system keywordow. Tylko 7 z listy wchodzi w wyszukiwarki (te co podniesiesz na sama gore, przez co upierdliwe jest dodawanie fot i tak czy tak, najczesciej admin zmienia keywordy na te co jemu pasuja)

SS RULEZ ! mam prawie 500 dowloadow po 3 tygodniach bycia aktywnym
                Ostatnio edytowany przez asterix; 2646. Powód: Automerged Doublepost
                Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• rachwal
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 125

Zamieszczone przez asterix
                  IS ma makabrycznie wygorowane kryteria jesli chodzi o fotki biznesowe. Praktycznie na wszystkich stockach mam 95-100% a na IS 30%
                  To wpadnij na Crestock. Tam (IMO!) jest siwy dym z akceptacja

Co do porownania SS a IS, to tez sklaniam sie za SS, ze latwiejszy do submitowania ...

Komentarz

• krzyhu

Witam

pytanie troche z innej beczki ale w temacie: skąd wiadomo że zdjęcia zamieszcane na stockach są wykonane przez ich prawowitych autorów? tj.: bardzo łatwo chyba zakosić komuś fote w obecnych czasach, nie ma dowodu w postaci np. negatywu, przecież mozna z roznych stron gdzie ludzie prezentuja swoje foty posciagac coś sobie i potem jako własne wystawić na stocku.
                    czy jest jakis system weryfikacji tego czy po prostu obowiązuje żelazna etyka na takich stockach?

pozdrawiam

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

Zamieszczone przez krzyhu
                      Witam

pytanie troche z innej beczki ale w temacie: skąd wiadomo że zdjęcia zamieszcane na stockach są wykonane przez ich prawowitych autorów? tj.: bardzo łatwo chyba zakosić komuś fote w obecnych czasach, nie ma dowodu w postaci np. negatywu, przecież mozna z roznych stron gdzie ludzie prezentuja swoje foty posciagac coś sobie i potem jako własne wystawić na stocku.
                      czy jest jakis system weryfikacji tego czy po prostu obowiązuje żelazna etyka na takich stockach?

pozdrawiam
                      sprawa jest taka. negatywy są - raw'y. Można też sprawdzić date uploadu fotki. Jeśli ktoś wykryje że skradłeś foty to usuną Ci konto, a kasy nie zobaczysz. Jeśli nie daj boże ukradziona fotka pochodziła z galerii 'ekskluzywnego' fotografa z istock, to masz spore szanse na sprawę w sądzie.

Pozdr.

Komentarz

• Qbexus
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 562

Dość trudno jest ukraść fotkę w odpowiedniej rozdzielczości. A po za tym tak się nie godzi

Komentarz

• rypson
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 225

To prawda ciezko dzisiaj ukras fotke w dobrej rozdzielczosci, raczej ludzie nie udostepniaja dobrych fotek od tak na stroach... zawsze to znak wodny albo rozdzielczosc nie za duza... ludzie staraja sie chronic jak sie da zdjecia... a tak na marginesie zapytam cy istnieje mozliwosc ustawienia w aparacie zeby w exifie zdjecia bylo imie i nazwisko autora ?? w xifie jest takie miejsce na imie i nazwisko ale jest puste zawsze i tak mnie ciekawilo to kiedys jak ustawic zeby exif zawieral informacje o autorze... wiem wiem mozna to sobie wyedytowac i dodac ale tak z poziomu aparatu zeby utawic....

Komentarz

• pito
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 147

Zamieszczone przez rypson
                            cy istnieje mozliwosc ustawienia w aparacie zeby w exifie zdjecia bylo imie i nazwisko autora ??
                            tak, uruchom program, ktory dostales na plytce razem z aparatem i polacz sie kabelkiem przez kompa

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

Zamieszczone przez pito
                              tak, uruchom program, ktory dostales na plytce razem z aparatem i polacz sie kabelkiem przez kompa
                              dokładnie... ale w sprawie ochrony 'praw do zdjęcia' ma to nie zbyt wielką moc, gdyż exif można z zdjęcia usunąć...

Komentarz

• yggdrassill
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 240

mam male pytanie, nie chce zakladac nowego watku bo temat pasuje
                                potrzebuje informacji na temat jaka cene powinienem podac za zdjecie, ktore ma byc wykorzystane na opakowaniu produktu, ktorego sprzedaz jest w setkach tys. sztuk? chodzi mi o praktyczne wskazowki, znam stawki ZPAFu, ale jak to z nimi jest to kazdy wie
                                aby nie zasmiecac ew. informacje mozna na PM
                                z gory dziekuje

Komentarz

Pracuję...