Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie, no spoko.... Nie do mnie przecież ta oferta.... Ale teraz robi się tyle gniot... zdjęć, że faktycznie każdy może się pokazać... Ja tam wole się pokazywać gdzie indziej.
Zdrówko.
Może powiedzmy sobe szczerze, ten serwis ma utrzymać tylko jego właściecieli !!
Kretyński sposób na obniżenie wartość czyjejś pracy !!
Tylko tak dalej i będzie tak jak ze studentami ekonomi ... no na kasę to się nadają w mięsnym
Nie wiem panowie dlaczego sie tak podniecacie, SP wyglada jak kazdy kolejny stock jakich jest tysiace w sieci BTW, Ciekawe czy pamieta jeszcze ktos NAF ktora przeksztalcila sie w peryskop.pl - aktualnie bedacy nieco ponizej peryskopowej A swoja droga 0,60 pln fiu fiu
Tez mam kilka zdjec ktore udalo mi sie sprzedac w roznym przedziale cenowym. Tu jednak chodzi wlasnie o perspektywe o ktorej pisal Hazan.
Jesli bedziesz docelowo posiadal na koncie 100 lub 1000 zdjec z ktorych kazde moze byc sciagniete wiele razy - zarobek moze byc rozny. Od 0 pln do kilkuset zlotych i wiecej.
A w kazdym momencie mozesz to samo zdjecie sprzedac sasiadowi za 1000pln za sztuke.
Wszytsko ok tylko teraz wolalbym wydziergac pare tys., kupic domenke, oplacic transfer, wypozycjonowac, opracowac CMS-a i wio do przodu, po co sie meczyc miesiacami, latami robiac zjecia skoro mozna zostac posrednikiem ... nie ryzykujac nic a wkladajac miesiac dwa pracy. Druga strona medalu ... jesli potrzbuje zdjecia to szukam na zagranicznych stockach. Zeby zrobi te 100 zdjec ktore ktos sciagnie niezle trzeba sie namachac a sami wiemy jak to w PL jest z checia placania za cokolwiek co jest niematerialne ...
Nie, no spoko.... Nie do mnie przecież ta oferta.... Ale teraz robi się tyle gniot... zdjęć, że faktycznie każdy może się pokazać... Ja tam wole się pokazywać gdzie indziej.
Zdrówko.
Jeżeli na plfoto pokazujesz nieudane foty to moglbym zobaczyc zdjecia ktore sprzedajesz i pokazujesz gdzie indziej?
faktycznie te 60 gr to troche smieszne.. mozna by sie rownie dobrze zlitowac i oddac je za darmo, a nawet jeszcze zrzec sie praw autorkisch.. przeciez tyle kosztuje paczka chusteczek!!
40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
faktycznie te 60 gr to troche smieszne.. mozna by sie rownie dobrze zlitowac i oddac je za darmo, a nawet jeszcze zrzec sie praw autorkisch.. przeciez tyle kosztuje paczka chusteczek!!
Proponuje zapoznac sie z oferta innych serwsiow stockowych i porownac to z SP w oparciu o polskie realia.
Proponuje zapoznac sie z oferta innych serwsiow stockowych i porownac to z SP w oparciu o polskie realia.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
jakie realia masz na mysli???
1 zdjecie do kalendarza niskonakladowego - 150zl netto to z ostatniego tygodnia
2 zdjecia do Gali z koncertu Manamu - jakies 450 zl brutto (ale to bylo okolo 4 lat temu, moze cos sie zmienilo)
czyli biorac pod uwage jedynie to jedno, ostatnie zdjecia do kalendarza to u Ciebie musialbym "sprzedac" 250 razy jakies zdjecia.
Dzieki ale chyba wole rozdawac je za darmo jak sprzedawac za tak zawrotne kwoty.
Nie rozumiem o co to całe oburzenie. Powtarzacie "wolny rynek", a jednocześnie oburzacie się na proponowane stawki i zarobek pośrednika. Kiedy komuna się kończyła byłem jescze dzieckiem. Z przerażeniem stwierdzam że wrosła ona nie tylko w starsze pokolenia, ale w moje i młodsze. Gdzie się nie obejrzeć słychać święte oburzenie o to, że ktoś coś tanio kupił i drogo sprzedał. Przecież nikt nie zmusza Was do sprzedaży zdjęć w takich cenach. Ja osobiście nie wyślę zdjęcia do tej i podobnej agencji. Udaje mi się (dość rzadko) sprzedać swoje zdjęcia bezpośrednio klientowi do ograniczonego wykorzystywania za 200-krotność proponowanej stawki...no i co z tego? Ja z tego powodu nie widzę najmniejszych powodów do oburzania się na osobę, która podjęła taką inicjatywę. Nikt nie broni Wam czy mi założyć podobnej działalności i kupować zdjecia chociażby za 1gr i później sprzedawać za 200zł. No i pytanie do Zanussi: Jaki biznes w warunkach gospodarki rynkowej nie ma w założeniu przede wszystkim zarobienie na swojego właściciela? Jeżeli niskie stawki dla fotografów spowodują klapę tego biznesu - to kto poniesie tego konsekwencje i straty?
Jakie oburzenie??? po prostu kazdy wyraza swoja opinie i tyle
Zamieszczone przez perqsista
Powtarzacie "wolny rynek", a jednocześnie oburzacie się na proponowane stawki i zarobek pośrednika.
chyba nie rozumiesz do konca tego co piszsz.
Wlasnie jest wolny rynek (powiedzmy, bo wolny rynek to utopia) wiec kazdy moze sam zdecydowac czy mu to pasuje czy nie, jak wiekszosci nie pasuja oferowane warunki to kontrahent musi je zmienic albo zwinac interes.
A ze wypowiadamy swoje opinie - przeciez to forum miedzy innymi do tego sluzy
Zamieszczone przez perqsista
No i pytanie do Zanussi: Jaki biznes w warunkach gospodarki rynkowej nie ma w założeniu przede wszystkim zarobienie na swojego właściciela?
Kazdy, ale powiedz jaka grupa zawodowa chce byc "strzyzona" przez pracodawce?
jakie realia masz na mysli???
1 zdjecie do kalendarza niskonakladowego - 150zl netto to z ostatniego tygodnia
2 zdjecia do Gali z koncertu Manamu - jakies 450 zl brutto (ale to bylo okolo 4 lat temu, moze cos sie zmienilo)
czyli biorac pod uwage jedynie to jedno, ostatnie zdjecia do kalendarza to u Ciebie musialbym "sprzedac" 250 razy jakies zdjecia.
Dzieki ale chyba wole rozdawac je za darmo jak sprzedawac za tak zawrotne kwoty.
Zwroc uwage na cyfre swiadczaca o Twoim wieku.
Idzie za tym doswiadczenie i zapewne bogate portfolio oraz kilka dobrych kontaktow - gdzie sprzdac i jak to zrobic.
Podzielisz sie tymi kontaktami?
Powiesz mlodym, zdolnym i potrafiacym robic zdjecia ze kazdy z nich sprzeda swoje zdjecia bez problemu? Nie wychodzac z domu?
Za 150/450 PLN per zdjecie?
My nie dajemy 150/450 per zdjecie.
Ale dajemy mozliwosc zarabiania na swoich zdjeciach,
a zarobki zalezne sa tylko od jakosci zdjec.
Serwis kierowany jest bardziej do milosnikow fotografi dla ktorych sprzedaz zdjec u nas bedzie forma dorobienia sobie.
Do osob posiadajacych ciekawe zdjecia.
Do osob, ktore moze i maja juz konto na innym serwisie stockowym.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby te osoby mialy swoje zdjecia rowniez u nas.
Komentarz