Sprzedaż obiektywu za granicę

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mariusz_C
    Uzależniony
    • 2007
    • 577

Sprzedaż obiektywu za granicę

Wystawiłem swoje szkło u nas na OLXie w normalnej u nas rynkowej cenie. Odezwał się do mnie gość ze Szkocji. Jest chętny kupić. Zapytał ile przesyłka, nie wiedziałem bo było późno i piątek był. On po kilku minutach sam sprawdził, że przesyłka DHLem do Szkocji będzie kosztowała 150zł. Napisał mi, że pokryje koszty przesyłki i żeby mu podać dane do przelewu. Podałem. Dziś pisze, że zrobił przelew i jego bank wyśle mi potwierdzenie. Za jakiś czas przyszło potwierdzenie w mailu z Lloyds Bank, które wg mnie trochę dziwnie wygląda, bo nie jest to pdf jak u nas w bankach. Napisałem mu, że czekam, aż kasa wejdzie na konto i dopiero mu wyślę szkło. On mi odpisał, że jego bank czeka na potwierdzenie, aż dojdzie przesyłka i dopiero będę miał kasę wysłaną na konto z jego banku. Napisał, że zrobił wszystko co mógł dla swojego bezpieczeństwa i teraz tylko ja opóźniam transakcję. Śmierdzi mi to dlatego piszę, żeby się poradzić czy ktoś miał coś podobnego?? Jak to załatwić, żeby i on był pewny i ja?? Nigdy nie wysyłałem nic tak drogiego za granicę i nie bardzo wiem jak to zrobić.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
  • kmeg
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1535

Odp: Sprzedaż obiektywu za granicę

Zamieszczone przez Mariusz_C
    Wystawiłem swoje szkło u nas na OLXie w normalnej u nas rynkowej cenie. Odezwał się do mnie gość ze Szkocji. Jest chętny kupić. Zapytał ile przesyłka, nie wiedziałem bo było późno i piątek był. On po kilku minutach sam sprawdził, że przesyłka DHLem do Szkocji będzie kosztowała 150zł. Napisał mi, że pokryje koszty przesyłki i żeby mu podać dane do przelewu. Podałem. Dziś pisze, że zrobił przelew i jego bank wyśle mi potwierdzenie. Za jakiś czas przyszło potwierdzenie w mailu z Lloyds Bank, które wg mnie trochę dziwnie wygląda, bo nie jest to pdf jak u nas w bankach. Napisałem mu, że czekam, aż kasa wejdzie na konto i dopiero mu wyślę szkło. On mi odpisał, że jego bank czeka na potwierdzenie, aż dojdzie przesyłka i dopiero będę miał kasę wysłaną na konto z jego banku. Napisał, że zrobił wszystko co mógł dla swojego bezpieczeństwa i teraz tylko ja opóźniam transakcję. Śmierdzi mi to dlatego piszę, żeby się poradzić czy ktoś miał coś podobnego?? Jak to załatwić, żeby i on był pewny i ja?? Nigdy nie wysyłałem nic tak drogiego za granicę i nie bardzo wiem jak to zrobić.
    Tzw przekręt nigeryjski.
    Galeria na CB
    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• jotes25
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3609

Mam dwie aukcje na allegro lokalnie i takich cwaniaków odzywa się średnio dwóch dziennie. Wyślij mu obiektyw, a pieniędzy nie zobaczysz nigdy...

Komentarz

• janhalb
        Początki nałogu
        • 2008
        • 325

Człowieku, przecież to przekręt stary jak Internet… Żadne banki takich cudów nie robią - gość zleca przelew to przelew idzie, bank ma w nosie na co i do kogo. Jak dojdą pieniądze to wysyłaj. Ale nie dojdą. Gość próbuje Cię zrobić w balona.
        Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• Mariusz_C
          Uzależniony
          • 2007
          • 577

Zamieszczone przez janhalb
          Człowieku, przecież to przekręt stary jak Internet… Żadne banki takich cudów nie robią - gość zleca przelew to przelew idzie, bank ma w nosie na co i do kogo. Jak dojdą pieniądze to wysyłaj. Ale nie dojdą. Gość próbuje Cię zrobić w balona.
          Dokładnie. Macie rację. Gość ma kierunkowy z Nigerii.
          Lipa jak nic.
          Z drugiego numeru ten sam gość. Ta sama śpiewka.
          A czy przez Pay Pall jest bezpiecznie??
          5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

" On mi odpisał, że jego bank czeka na potwierdzenie, aż dojdzie przesyłka i dopiero będę miał kasę wysłaną na konto z jego banku"

To jest czad. Napisz do niego, że opinia jego banku ciebie nie interesuje. Jedyne co ciebie interesuje to najpierw kasa na koncie.

Komentarz

• Mohinder
              Uzależniony
              • 2019
              • 580

Mieszkam w Irlandii i robiłem zakupy na olx. Zawsze się dogadałem i sprzedawca zawsze czekał aż dojdą pieniądze. Dla mnie to normalne. Pieniądze szybko docierały i przesyłki do mnie również. Sam również sprzedawałem poprzez cos podobnego do olx tutaj w Irlandii i wszystkie płatności były wykonywane poprzez paypal. Pienądze były natychmiast i nie było problemów. Ten Twój przypadek jest wyrażnie próbą oszustwa. Nie wysyłaj nic przed dotarciem pieniędzy.
              Pozdrawiam
              https://www.photographer-limerick.com/
              Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• Wieslaw18
                Bywalec
                • 2012
                • 156

5 lat temu sprzedawałem na allegro obiektyw, i dostałem maila od potencjalnego nabywcy żebym mu wysłał ten obiektyw, on go oceni czy wszystko w porządku i dopiero wtedy przeleje pieniądze I to raczej Polak był

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3410

Nie sprzedawać i nie wysyłać! Oszustwo i też miałem takie propozycje. To jakaś plaga

https://pomorska.pl/oszustwa-nigeryj...ar/c3-14383581

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: niger.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 138,0 KB
ID: 2089834

Nazwa: loyds.JPG
Rozmiar: 63,1 KB
ID: 2089835

Nazwa: loyds1.JPG
Rozmiar: 105,8 KB
ID: 2089836

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Wieslaw18
                  5 lat temu sprzedawałem na allegro obiektyw, i dostałem maila od potencjalnego nabywcy żebym mu wysłał ten obiektyw, on go oceni czy wszystko w porządku i dopiero wtedy przeleje pieniądze I to raczej Polak był
                  Nie można uogólniać, ale trzeba weryfikować kupującego (sprzedającego też). Ostatnio sprzedałem przez OLX (też miałem od oszusta jedną ofertę sprzedaży za granicę). Kolejne zapytanie i krótka piłka, rozmowa i pieniądze na koncie miałem po chwili. Od razu wysyłka kurierem ubezpieczonej przesyłki. Kwestia wiarygodności obu stron ma kluczowe znaczenie. Bez pieniędzy na koncie nie ma wysyłki!.
                  Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Mohinder
                    Uzależniony
                    • 2019
                    • 580

Dlaczego nie sprzedawać i nie wysyłać. Napisz gościowi że wyślesz ale jak zobaczysz pieniądze na koncie i tyle. Żadne jakieś potwierdzenia wpłaty Cie nie interesują. Pieniądze wpłyną to wysyłasz i tyle. A jesli ponagla to niech się wypcha tym potwierdzeniem. Dlatego preferuję Paypal. Jest szybki i bezpieczny.
                    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5499

Przerabiałem kilka razy takie próby wyłudzenia ode mnie sprzedawanego sprzętu mimo, że zawsze podkreślam, że nie wysyłam za granicę.
                      Po którymś razie miałem nawet chotę narobić do pudełka i wysłać taki prezent do Nigerii...
                      Kilka razy zgłaszałem do OLX taką sytuację, ale oni co najwyżej zablokują gościa i tyle, za chwilę założy kolejne konto.
                      Szkoda w ogóle czasu na dyskusje z zagrnicznymi "chętnymi".
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Mohinder
                        Uzależniony
                        • 2019
                        • 580

Bangi nie gniewaj się ale teraz poczułem się urażony. Dogadywałem się ze sprzedającymi czy to z olx czy z allegro. Przelewałem pieniądze i zawsze to ja zamawiałem i opłacałem kuriera który odbierał przesyłkę od sprzedającego. Nie było problemów więc proszę nie wrzucaj do jednego wora.
                        Według mnie jeśli pieniądze wpłynęły za sprzedawany przedmiot i na wysyłkę to wysyłam i co mnie to obchodzi dokąd. Czy to klient w Nigerii czy w Polsce to nie ważne.

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5499

[MENTION=60543]Mohinder[/MENTION] odnoszę się do historii opisanej w 1 poście i moich doświadczeń
                          Jeśli kasa najpierw wpłynie na konto sprzedającego, to niech sobie i wysyła na biegun polarny, nie widzę problemu. Też bym nie robił problemu w takim przypadku.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net
                          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• michalab
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1580

A czy przez Pay Pall jest bezpiecznie??
                            Bezpiecznie jest gdy masz kasę na koncie w swoim banku. Ale w tym przypadku nie łudź się, koleś nie chce tego obiektywu kupić tylko go wyłudzić.
                            Zapraszam

Komentarz

• Jacek
                              Początki nałogu
                              • 2020
                              • 382

Takie tam, z życia wzięte, dotyczy pieniędzy i fotografii.

Moja historia to nie jest oszustwo, ale samo życie. Kolega z Londynu wygrywa w Polsce, w konkursie fotograficznym nagrodę 2000 zł. Nie chciał tych pieniędzy, napisał do mnie mail z prośbą bym znalazł w Polsce jakieś hospicjum, na które mogłaby pójść ta nagroda. Znalazłem hospicjum, podałem koledze namiary a on napisał do organizatorów konkursu, że prosi o przekazanie pieniędzy z nagrody dla hospicjum.
                              Dostał odpowiedź, że organizator nie może tak zrobić, pomimo pisemnego uzasadnienia
                              nagrodzonego, muszą wysłać kasę do Londynu, (w przeliczeniu na euro.)
                              Tak zrobili, a kolega przelał w/w kwotę na hospicjum w Anglii.

Drugi przykład: znajomi z RPA (Republika Południowej Afryki) chcą wziąć udział w konkursie foto organizowanym przez firmę. Nie mogą przesłać opłaty za udział firmie, mogą natomiast prywatnej osobie. Jak robimy, ja za nich płacę a oni przesyłają na moje konto.

Komentarz

Pracuję...