Sprzedaż obiektywu za granicę

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Odp: Sprzedaż obiektywu za granicę

Zamieszczone przez Bangi
    [MENTION=60543]Mohinder[/MENTION] odnoszę się do historii opisanej w 1 poście i moich doświadczeń
    Bardziej chyba o chodziło o Twoje twarde założenie "że nie wysyłam za granicę" . Zresztą to nie zabezpiecza - ja miałem przypadek takiego przekrętu z możliwością wysyłki w Polsce .... Gość był tak uprzejmy że organizował transport przez kolegę ....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Przemek_PC
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2462

Inny przekręt tego rodzaju to pieniądze w spadku po kimś tylko żeby je dostać to najpierw trzeba koszty manipulacyjne pokryć.
      A może wyłudzaczowi napisać, że przesyłka gotowa ale musi najpierw pokryć koszty odprawy celnej? Podać oczywiście fikcyjny numer konta.

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3410

Zamieszczone przez Przemek_PC
        Inny przekręt tego rodzaju to pieniądze w spadku po kimś tylko żeby je dostać to najpierw trzeba koszty manipulacyjne pokryć.
        A może wyłudzaczowi napisać, że przesyłka gotowa ale musi najpierw pokryć koszty odprawy celnej? Podać oczywiście fikcyjny numer konta.
        Ja już nie nadążam wyspamowywać nadawców , tyle tego dziennie leci Sam tekst słabo przetłumaczony już jest zabawny , a co dopiero treść

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: przym.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 45,8 KB
ID: 2089842
        Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Zamieszczone przez candar
          Ja już nie nadążam wyspamowywać nadawców , tyle tego dziennie leci Sam tekst słabo przetłumaczony już jest zabawny , a co dopiero treść

[ATTACH=CONFIG]4966[/ATTACH]
          Też dostaję podobny spam, kiedyś nawet próbowałem poprowadzić sprawę tak ja w poniższym linku, ale nie dali się nabrać
          Studentowi z Irlandii udało się przechytrzyć internetowych oszustów. Po otrzymaniu maila z intratną propozycją, 22-latek podstępem wyłudził od oszustów pieniądze, a następnie przekazał je na cele charytatywne.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• michalab
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1580

Niektórzy żyją z otrzymywanego scamu, ale wymaga to wiele kreatywności. Tutaj próbka (polecam):
            Zapraszam

Komentarz

• Marcinus
              Początki nałogu
              • 2018
              • 444

Ja jeśli wysyłam to tylko (oczywiście gdy pieniądze są na koncie co jasne) kurierem którego sam zamawiam a dokładnie sam nadaję. Nigdy nie tak że ktoś zamawia kuriera na mój adres, chyba nie muszę wyjaśniać czemu? Natomiast gdy wystawiam do sprzedaży coś wartościowego i/lub świadczącego że mogę w domu posiadać wiecej takiego sprzetu to jak ktoś chce kupic i chce przyjechać osobiście to umawiam się w pracy, nigdy nie podaje adresu domowego. Znajomy tak zrobil, gość chciał na następny dzien do poludnia, wiec znajomy powiedzial że niestety do poludnia nokogo nie bedzie, najwcześniej o 17 tej on wraca z pracy i umówił się na 18. Jak wrocil mieszkanie bylo splądrowane i już nic do sprzedaży nie miał.
              Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2939

podepnę się
                chcę sprzedać 2 obiektywy, na które nie widzę zainteresowania w PL (spodziewam się zysku ok 3tys zł)
                czy ebay to jedyne miejsce, gdzie mogę wystawić? dawno tam nie byłem
                czy jest może jakaś dedykowana sprawdzona strona aukcyjna dla foto, jak np. reverb jest dla gratów muzycznych?
                EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                Flickr | YT

Komentarz

• tomfoot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2362

Zamieszczone przez cauchy
                  podepnę się
                  chcę sprzedać 2 obiektywy, na które nie widzę zainteresowania w PL (spodziewam się zysku ok 3tys zł)
                  czy ebay to jedyne miejsce, gdzie mogę wystawić? dawno tam nie byłem
                  czy jest może jakaś dedykowana sprawdzona strona aukcyjna dla foto, jak np. reverb jest dla gratów muzycznych?
                  A jakie to szkła?
                  Tak, chyba jebaj jest jedynym sensownym miejscem.

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

sigma 12-24 i tamron 28-300
                    Flickr | YT

Komentarz

• tomfoot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2362

Zamieszczone przez cauchy
                      sigma 12-24 i tamron 28-300
                      Ciężkie zadanie przed Tobą. Ale próbuj na ebayu, choć i na allegro może być zainteresowanie, pod warunkiem że nie tzw. "allegro lokalnie"

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4605

Zamieszczone przez tomfoot
                        Ciężkie zadanie przed Tobą. Ale próbuj na ebayu, choć i na allegro może być zainteresowanie, pod warunkiem że nie tzw. "allegro lokalnie"
                        A jak się wystawia, żeby nie było "allegro lokalnie"?

Szkła się nie sprzedają, nawet bardzo popularne i dobre - mówię na swoim przykładzie - C16-35/4L IS. Cena musi być minimalna.
                        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• tomfoot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2362

Zamieszczone przez marfot
                          A jak się wystawia, żeby nie było "allegro lokalnie"?

Szkła się nie sprzedają, nawet bardzo popularne i dobre - mówię na swoim przykładzie - C16-35/4L IS. Cena musi być minimalna.
                          Wchodzisz w zakładkę sprzedaż, wrzuca Cię na lokalnie i klikasz wystaw przedmiot. Następnie w okienku po prawej stronie na dole klikasz w: "Możesz też wystawić przez dotychczasowy formularz" i jesteś znowu na zwykłym allegro :-)

Trudno będzie niezmiernie powyższe dwa szkła sprzedać w sumie za oczekiwaną przez [MENTION=19623]cauchy[/MENTION] kwotę. Musi się trafić naprawdę ktoś mocno zainteresowany (rozumiem, że szkła są w stanie bardzo dobrym). Tyle, że może to potrwać miesiącami. Ebay niestety uległ unii europejskiej i nalicza jakieś opłaty celne, vat i inne fikołki, które później kupujący często i tak płaci drugi raz, więc pierdoły o wolnym handlu są imaginacją.
                          Ostatnio edytowany przez tomfoot; 37800.

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4605

Zamieszczone przez tomfoot
                            Ebay niestety uległ unii europejskiej i nalicza jakieś opłaty celne, vat i inne fikołki, które później kupujący często i tak płaci drugi raz, więc pierdoły o wolnym handlu są imaginacją.
                            Nalicza opłaty jak towar wychodzi poza Unię. Jakoś nie widzę tego, żeby trafił się taki kupiec z racji ceny, no może z Wielkiej Brytanii
                            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• tomfoot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2362

Zamieszczone przez marfot
                              Nalicza opłaty jak towar wychodzi poza Unię. Jakoś nie widzę tego, żeby trafił się taki kupiec z racji ceny, no może z Wielkiej Brytanii
                              Pierwszy przecież zgłosi się kupiec z Nigerii.

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

albo amerykanski admirał, który akurat jest na ukrainie i nie może odebrać osobiście, ale przyśle kuriera
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...