ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merauder
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1092

Zamieszczone przez rycerz
    no i na co sie zdecydowałeś?
    Wczesniej juz o jednej pisalem pare postow wyzej: Fotografia portretowa i reportażowa. Warsztaty fotograficzne

A co do drugiej to daje sobie czas, bo w zasadzie dwoch na raz na pewno nie bede ogarnial. Ale poki co pozostaje przy typie Z pamietnika lampy blyskowej... jakos ta paplanine Nikonowska zniose, kosztem pochloniecia wiedzy.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• rycerz
      Bywalec
      • 2008
      • 227

Zamieszczone przez Merauder
      Wczesniej juz o jednej pisalem pare postow wyzej: Fotografia portretowa i reportażowa. Warsztaty fotograficzne

A co do drugiej to daje sobie czas, bo w zasadzie dwoch na raz na pewno nie bede ogarnial. Ale poki co pozostaje przy typie Z pamietnika lampy blyskowej... jakos ta paplanine Nikonowska zniose, kosztem pochloniecia wiedzy.
      książka jest mocarna napisana z humorem , czasem nawet za dużym
      ale faktycznie posiadacze lamp sb mają lepiej czytając ta książke...
      nx100

Komentarz

• Marcin K
        Bywalec
        • 2005
        • 142

Album

Witam,
        Ja mam trochę inne pytanie na temat książek
        Poszukuje nie podręcznika z informacja co to przesłona itp., tylko albumu z ładnymi zdjęciami, gdzie mógłbym obejrzeć zdjęcia mistrzów fotografii z opisem tych zdjęć. Szczególnie interesuje mnie portret.

Ktoś ma pomysł na coś takiego?
        Marcin Kasiński
        http://itzone.pl

Komentarz

• TylerDurden
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 32

Witam.Podepnę się do tego tematu bo nie chcę specjalnie zakładać nowego a ten wydał mi się najodpowiedniejszy.
          Czy w Polsce można gdzieś kupić aktualne numery wydawanego w języku francuskim magazynu PHOTO?

Description utilisée lors du partage sur les réseaux sociaux.

Przeglądałem allegro i ebay ale nie mogę niczego znaleźć (są jakieś pojedyńcze numery z lat 70-tych).Może ktoś już kupował albo widział na półce i orientuje się gdzie można nabyć to pismo np w empiku?
          Dzięki.
          30D,EOS 1n,EF85mm f/1.8 USM,EF50mm f/1.8,430EX i coś tam jeszcze się znajdzie...

Komentarz

• StaszekAlkata
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 33

Czy ktoś czytał Michael Freeman "Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej"?
            Wiem, że jest tam zwrot "fotografii cyfrowej", ale widziałem dzisiaj u kolegi i wyglądało to całkiem ciekawie. Bynajmniej nie w stylu "to jest aparat, a to przysłona" tylko od razu było o (nie)liniowości matrycy itd...
            Bardzo dobra książka. Chyba było tu już wiele na jej temat napisane. Zawiera zagadnienia z szerokiego spektrum - dotyczy zarówno fotografii studyjnej jak i w plenerze. Z innych (też godnych polecenia) o świetle: Światło w fotografii: magia i nauka oraz Oświetlenie portretowe w praktyce - obie to jednak książki głównie dotyczące fotografii studyjnej.

Witam,
            Ja mam trochę inne pytanie na temat książek
            Poszukuje nie podręcznika z informacja co to przesłona itp., tylko albumu z ładnymi zdjęciami, gdzie mógłbym obejrzeć zdjęcia mistrzów fotografii z opisem tych zdjęć. Szczególnie interesuje mnie portret.
            Polecam:
            Interesujesz się nowoczesnymi technologiami, informatyką? Dobrze trafiłaś/eś.

Chociaż i w: http://merlin.pl/Swiat-w-obiektywie-.../1,343848.html
            również jest wiele zdjęć portretowych. Odnośnie opisów do zdjęć... z tym już bywa gorzej Owszem przed każdym rozdziałem jest wstawka, jednak nie ma tutaj opisów typu "dlaczego zrobiłem to zdjęcie tak, a nie inaczej". Niemniej warto kupić.

Komentarz

• Marcin K
              Bywalec
              • 2005
              • 142

Zamieszczone przez StaszekAlkata

Polecam:
              Interesujesz się nowoczesnymi technologiami, informatyką? Dobrze trafiłaś/eś.

Chociaż i w: http://merlin.pl/Swiat-w-obiektywie-.../1,343848.html
              również jest wiele zdjęć portretowych. Odnośnie opisów do zdjęć... z tym już bywa gorzej Owszem przed każdym rozdziałem jest wstawka, jednak nie ma tutaj opisów typu "dlaczego zrobiłem to zdjęcie tak, a nie inaczej". Niemniej warto kupić.
              Dzieki.
              Pierwsza mam. Taki format opisow mi wystarczy. Nie chodzi m io opis jak zostalo zrobione. Tylko taki ogolny podpis z informacja np gdzie sie ukazalo itp w 2-3 zdaniach.

Masz jeszcze inne propozycje ?

Cos w stylu "Najlepsze fotografie portretowe ogolnie" lub "Najlepsze fotografie portretowe mistrza X" lub jeszcze inne. Moga byc tez anglojezyczne.

Bede wdzieczny za inne propozycje
              Marcin Kasiński

Komentarz

• StaszekAlkata
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 33

Niedawno zamówiłem: http://www.fotoszop.pl/ksiazka-magnu...ka-oprawa.aspx
                prawdopodobnie będzie czekać pod choinką
                Zakupiłem w ciemno więc nie mogę niestety nic na temat tego albumu powiedzieć. Po przeczytaniu dam znać co o nim myślę.
                Co nieco można dowiedzieć się z:
                http://www.amazon.com/Magnum-Brigitt.../dp/0500543429
                http://www.amazon.co.uk/Magnum-Brigi.../dp/0500543429

Komentarz

• airhead
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2495

"Jak czytać fotografię" jest niezłe
                  Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                  Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• rycerz
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 227

Zamieszczone przez Marcin K
                    Dzieki.
                    Pierwsza mam. Taki format opisow mi wystarczy. Nie chodzi m io opis jak zostalo zrobione. Tylko taki ogolny podpis z informacja np gdzie sie ukazalo itp w 2-3 zdaniach.

Cos w stylu "Najlepsze fotografie portretowe ogolnie" lub "Najlepsze fotografie portretowe mistrza X" lub jeszcze inne. Moga byc tez anglojezyczne.

Bede wdzieczny za inne propozycje
                    a cos takiego? fotografia w modzie
                    nx100

Komentarz

• Marcin K
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 142

Zamieszczone przez rycerz
                      a cos takiego? fotografia w modzie
                      Dzieki. Mam ja juz.

Myslalem bardziej o portrecie.

Obecnie rozwazam Magnum Magnum i Historia Fotografii Światowej Naomi Rosenblum

Macie jakies inne propozycje ?
                      Marcin Kasiński

Komentarz

• StaszekAlkata
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 33

Z nowości na rynku - może kogoś zainteresuje
                        Proponujemy książki poradnikowo-hobbystyczne, uczące praktycznych umiejętności oraz książki specjalistyczne dla lekarzy weterynarii. Wchodząc na nowe obszary zainteresowań, zawsze staramy się nawiązywać współpracę z najlepszymi autorami, instruktorami i konsultantami. Naszym nadrzędnym celem jest wspieranie Państwa zainteresowań – przez dostarczanie jak najpełniejszej wiedzy i pomoc w kształtowaniu oczekiwanych umiejętności.

Bezpłatny ebook Davida duChemina autora "W kadrze".

Komentarz

• robercik
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 20

Pytanie

Pozdrawiam serdecznie !
                          Chciałem kupić książkę dotyczącą Adobe Lightroom zastanawiam się nad pozycją "Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelbyego" lub Adobe Photoshop Lightroom 2. Oficjalny podręcznik i mam pytanie do Was "ludzi oczytanych", która z Tych pozycji jest waszym zdaniem bardziej godna polecenia a może znacie jakieś inne pozycje.

Z góry dziękuję

Robert

Komentarz

• mateuszkaratysz
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 330

Wielka księga fotografii national geographic

Komentarz

• wojkij
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1915

Zamieszczone przez robercik
                              Chciałem kupić książkę dotyczącą Adobe Lightroom(...)
                              U grubego masz raczej luźne podejście do tematu i praktyczne podejście do zagadnienia. Ta druga to raczej taki sztywny podręcznik z omówieniem każdej zakładki i suwaka. Jeśli w LR już pracujesz to wychwycisz jedynie jakieś tam ciekawostki, w 2h te książki przeczytałem/przekartkowałem siedząc w empiku, nie było w nich nic co mogło by mnie skłonić do zakupu.
                              www.kwapisz.org

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez wojkij
                                U grubego masz raczej luźne podejście do tematu i praktyczne podejście do zagadnienia. Ta druga to raczej taki sztywny podręcznik z omówieniem każdej zakładki i suwaka. Jeśli w LR już pracujesz to wychwycisz jedynie jakieś tam ciekawostki, w 2h te książki przeczytałem/przekartkowałem siedząc w empiku, nie było w nich nic co mogło by mnie skłonić do zakupu.
                                a "Adobe Photoshop Lightroom 2. Podręcznik dla fotografów" widziałeś może? bo u nas w empiku nie widziałem..
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...