Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
to akurat znam bo tlumaczyla moja zona, a ja sprawdzalem merytorycznie.
wiec niejako tresc poznalem. powiedzialbym ze nie zla ksiazka dla tych co chca zaczac i lyknac troche podstaw technicznych i praktycznych fotografii. jest to jedna z tych nielicznych ksiazek, ktore majac "cyfrowa" w tytule, nie stanowia w 90% opisu mozliwosci cyfrowek a w 10% traktuja o robieniu zdjec.
dobra tresc, piekne zdjecia, a przede wszystkim - ograniczenie technobelkotu do minimum i pisanie o fotografowaniu. pewnie dlatego malo popularna pozycja
dobra tresc, piekne zdjecia, a przede wszystkim - ograniczenie technobelkotu do minimum i pisanie o fotografowaniu. pewnie dlatego malo popularna pozycja
Potwierdzam Jestem wlasnie w trakcie studiowania i o ile sporo rzeczy jest calkiem podstawowych to zestawienie ich z naprawde dobrymi zdjeciami wprowadza czytalnika w nieco inny wymiar pojmowania fotografii.
Odbiega mocno od techniczego belkotu i teoretycznych rozwazan w stylu zrob tak i tak bo teoretycznie powinno byc dobrze ale nie mam zdjecia zeby to potwierdzic
nie, nie ma potrzeby.. jeszcze poprosze o wysylke kurierem przez Tajlandie - w tysiaku sie pewnie nie zmieszcze ale za to bede mial co czytac w dlugie zimowo/wiosenne wieczory
Dodam ze ksiazka to jak wspominaliscie prawdziwa gratka, ja starałem kupic sie ja, ale graniczyło to wrecz z cudem, co tez sie stało. Żona widzac me starania, mailowo skontaktowała sie z Panem Andrzejem Mroczkiem, i w prezencie urodzinowym dostałem piekne wydanie w twardej oprawie z osobistymi życzeniami urodzinowymi ( tyle przechwałek) w moich oczach Andrzej Mroczek jest człowiekiem który swa pasja potrafi sie dzielic z wielka chęcią. dla ciekawskich
Ostatnio jest do kupienia FOTOGRAFIA John Freeman, wyd. Ardady. Nie jest to A.Mroczek jesli chodzi o czytanie, ale zaprezentowane zdjecia w kontekscie tytulow ktore maja obrazowac, naprawde niezle. No i dostepna teraz i bardzo starannie wydana.
Dla tych, którym obcy langłydż nie straszny, a mają ochotę podumać sobie o samej fotografii jako takiej polecam:
"On Being A Photographer" i "On Looking At Photographs" (by D. Hurn & B. Jay)
Dwie niedługie pozycje ciekawe na każdym poziomie zaawansowania, bo tematyka nie do końca typowa (żadne tam "jak zrobić...") i bardzo uniwersalna.
Zero zdjęć (choć są odwołania), podpisów, opisów i techniki, żadnych porad. Czysto myślowe podejście do obrazu oraz celowości i procesu robienia zdjęć.
Kto zechce, znajdzie.
Ja zaliczam się do grona tych, którzy nie załapali się na "Książkę o fotografowaniu" (ech... tyle czasu leżała na półce w księgarni, jak się dowiedziałem, że nakład zamknięty zdecydowałem się dłużej nie zwlekać, ale okazalo się, że dwa dni wcześniej sprzedali, a w internecie już dawno nie było). Jeśli ktoś wie gdzie można tą pozycję dopaść (poza tymi aukcjami z allegro) w jakiej..ś..kolwiek czytelnej formie, będę wdzięczny za info na priv.
Dwie niedługie pozycje ciekawe na każdym poziomie zaawansowania, bo tematyka nie do końca typowa (żadne tam "jak zrobić...") i bardzo uniwersalna.
Zero zdjęć (choć są odwołania), podpisów, opisów i techniki, żadnych porad. Czysto myślowe podejście do obrazu oraz celowości i procesu robienia zdjęć.
Kto zechce, znajdzie.
w podobny desen jest Galen Rowell: "Inner Game of Outdoor Photography". przemyslenia na temat obrazowania, sposobu postrzegania fotografii, itd. itp. solidna, mocna ksiazka, dla tych co maja jak sciagnac z US i nie zal im kilku dolcow
Komentarz