ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Profesjonalne zarządzanie barwą - książka

Ktoś ją kupił http://helion.pl/ksiazki/zabarw.htm ? Zastanawiam się na ile może się przydać... coś nie coś już wiem o zarządzaniu barwą :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez mirhon
      Ktoś ją kupił http://helion.pl/ksiazki/zabarw.htm ? Zastanawiam się na ile może się przydać... coś nie coś już wiem o zarządzaniu barwą :-)
      To tłumaczenie na j. polski ksiązki Frasera "Real World Color Management"
      z błędami tłumacza

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Zamieszczone przez akustyk
        odswiezam, bo znalazlem ciekawa ksiazke w Empiku na polce:
        "Praktyczny kurs fotografii" Łukasz Gaweł, wyd. Kluszczynski. cena 49,90

dosc gruba, sporo informacji, swietny papier, znakomite zdjecia. a o najwazniejsze - 90% ksiazki o sposobach na robienie zdjec, a 10% na gadanie o sprzecie i obrobce. dokladnie odwrotnie niz ogromna wiekszosc sprzedawanych dzis ksiazek na polce "fotografia"

jak przeczytam to opisze wrazenia. chyba, ze ktos juz przeczytal ta lekture, to z checia poznam opinie.
        Książka przeczytana? Kupiłem dzisiaj i zapowiada się nieźle.

Komentarz

• merger
          Uzależniony
          • 2006
          • 619

czy ma ktos mroczka -te nowa wersje- dostepna w wersji cyfrowej i moglby podeslac (prosze pisac na pw) lub wie gdzie mozna ja jeszcze kupic w rozsadnej (normalnej dla tej ksiazki) cenie, bo ostatnio widzialem, ze cena sie wiwindowala do 150 zl, a troche szukalem i naklad na wyczerpaniu.
          5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
          430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez aptur
            Książka przeczytana? Kupiłem dzisiaj i zapowiada się nieźle.
            jeszcze czytam. fajnie sie czyta, choc niestety poki co niezbyt intensywnie, bo tez czytam cos innego

co na chwile obecna moge powiedziec, to precyzyjne informacje bez upraszczania, ale i bez komplikowania. widac, ze ktos sie przylozyl do przemyslenia co i jak napisac
            www albo tez flickr

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez akustyk
              jeszcze czytam. fajnie sie czyta, choc niestety poki co niezbyt intensywnie, bo tez czytam cos innego

co na chwile obecna moge powiedziec, to precyzyjne informacje bez upraszczania, ale i bez komplikowania. widac, ze ktos sie przylozyl do przemyslenia co i jak napisac
              Zdążyłem przeczytać. Świetna pozycja dla amatorów i nie tylko. Informacje podane w sposób sysntetyczny i interesujący. Dodatkowo dużo fajnych zdjęć polskich autorów. Na szczęście mało o technicznych bzdurach a sporo o świetle, kadrowaniu itd. Polecam każdemu początkującemu i troche bardziej zaawansowanym.

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez merger
                czy ma ktos mroczka -te nowa wersje- dostepna w wersji cyfrowej i moglby podeslac (prosze pisac na pw)
                Namawianie do przestepstwa? Oj nie chcialbys sie z prawnikiem wydawnictwa spotkac w sadzie...

lub wie gdzie mozna ja jeszcze kupic w rozsadnej (normalnej dla tej ksiazki) cenie, bo ostatnio widzialem, ze cena sie wiwindowala do 150 zl, a troche szukalem i naklad na wyczerpaniu.
                Rozsadna a normalna to roznica. W obecnym stadium sprzedazy tej ksiazki to cena 149zl jest normalna - masz na aukcji Allegro wyjasnione dlaczego.
                Rozsadna cene moze znajdziesz za ksiazke utopiona/zniszczona/zuzyta itp albo okazyjnie jak ktos nie bedzie wiedzial co sprzedaje, albo po naprawde wielu latach. Ew. jak wznowia wydanie...

Komentarz

• merger
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 619

dziekuje za cenne informacje. nie bylo tematu.
                  5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                  430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• acekd
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 62

Namawianie do przestepstwa? Oj nie chcialbys sie z prawnikiem wydawnictwa spotkac w sadzie...

Warto zwrócić uwagę, że istnieje pojęcie LICHWY - też karalne. :-)
                    To oczywiście odnośnie tego Pana z Allegro. Ilość oferowanych książek i cena rażąco odbiegająca od ceny rynkowej (sklepowej) - mogłaby na to wskazywać.
                    Ostatnio edytowany przez acekd; 4574.

Komentarz

• Piotrek.G

Witajcie ludziska

Mam do was prośbe, zapytanie jestem początkującym chciałem co nieco "łyknąć" podstaw. Czytając wasze wątki, komentarze widze tylko książki już dla bardziej zaawansowanych i dlatego zwracam się z prośbą o podanie jeśli możecie jakiś ciekawych tytułów dla takiego kogoś jak ja.
                      Czyli od takich co wy zaczynaliście.
                      Stosunkowo tanich.

Pozdro

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez acekd
                        To oczywiście odnośnie tego Pana z Allegro. Ilość oferowanych książek i cena rażąco odbiegająca od ceny rynkowej (sklepowej) - mogłaby na to wskazywać.
                        "Pan z Allegro" to w ogóle osobliwy gość ;-)

2004: http://groups.google.com/group/pl.re...38e1fd799fc73f
                        2005: http://groups.google.com/group/pl.re...d310b950b4e640

zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Czarek jest w porzo facet. znam go z innych okazji (fotoforum.pl) i bardzo do pogadania czlowiek. lubi czasem narobic szumu, ale jak sie do niego przyzwyczaic to sie mu tego nawet nie ma za zle

nie wiem jaki jest osobiscie, ale troche osob z nim regularnie pleneruje, wiec pewnie nie pozera na dzien dobry
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez acekd
                            Warto zwrócić uwagę, że istnieje pojęcie LICHWY - też karalne. :-)
                            Najwyrazniej nie znasz roznicy miedzy lichwa (pobieranie wygorowanych procentow za pozyczone pieniadze) a po prostu wolnym rynkiem...

Prawnie zabronione i karalne jest pobieranie takich wlasnie odsetek a nie wystawianie przedmiotow za dowolna cene.
                            Wysokość odsetek maksymalnych kodeks cywilny określa na czterokrotność stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego a kare (do 3 lat pozb wolnsci) okresla art. 304. K.k.

Komentarz

• Oakhallow
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 258

A czy ktoś ma do polecenia jakąś pozycję traktującą o makrofotografii w sposób przystępny ale rzeczowy??
                              Najlepsza z żon chciałaby się pobawić i chciałem jej sprawić jakiś podręcznik.

Oakhallow

Komentarz

• Skipper
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1112

ktos czytał te ksiązki i moze cos powiedziec na ten temat??? są cos warte czy tylko wielkie tytuły bez treści??

i jeszcze to

lub co możecie polecic w tej tematyce?
                                Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

Pracuję...