Rozdzielczość + Lab...?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Kilka co popularniejszych labow internetowych, w tym internetowy oddzial mojego ulubionego ProfiLabu na Wolskiej (e-foto) maja trzy tryby odbitek: wypelnienie, dopasowanie, no-resize.

Puscilem kiedys serie testowa, a nawet dwa razy.
    To znaczy zrobilem zdjecie dokladnie co do piksela dopasowane do formatu jaki chcialem miec, uscilem we wszystkich trzech trybach.
    Jedynie w trybie dopasowanie byl zachowany caly kadr oraz odrobinke bialych paskow. W pozostalych dwoch - zawsze czegos tam gdzies brakowalo.
    I dlatego od tej pory stosuje tylko dopasowanie do odbitki i ciacham biale paski... choc musze przyznac - sprobuje kiedys przy odbiorze poprosic o ciachniecie.

Pozostale tryby - jak kto woli... ale wg mnie nie sprawdzaja sie bo wystarczy ze papier lekko sie przesunie i po kadrze.
    W przypadku zdjec z kompaktow czyli 4:3 - rowniez tryb dopasowanie bedzie najlepszy choc najwiekesze paski zostawi.

Komentarz

• Trzaska
      Coś już napisał
      • 2005
      • 86

Jeśli chodzi Wam o to by pozbyć się białych pasków, a zarazem żeby zdjęcia "weszły" całe - polecam opcje "Dynamiczne cięcie" - do dostania w labolatorium Wilab (AGFA). Jednym słowem - utną paski za Was. Natomiast jest tam jeszcze ciekawsza opcja - tryb repro - zdjęcia trzeba przygotować dokładnie w określonej rozdzielczości i do określonej wielkości odbitki - zalecane właśnie przy wspomnianych ramkach, cyferkach przy brzegu zdjęcia - pliki nie są skalowane, co więcej nie ma możliwości ingerencji labu w kolorystyke tak naświetlanego zdjęcia :smile: . Przetestowałam - nie mogłam im pod tym względem nic zarzucić, choć dopuszczam możliwość ze niezbyt dokładnie szukałam "zaginionego milimetra".

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

A ja jak testowalem i Wilab i Profilab w tym samym czasie - wyslalem im identyczne pliki, identycznie obrobione, poprosilem identyczne opcje i wielkosci itp... to z Wilabu zdecydowanie gorsze kolory wyszly - zamiast rudej (i na ekranie tez rudej) wiewiorki wyszla szara... moze nie zauwazyli ze dalem notatke "bez korekcji" ?

Komentarz

• Trzaska
          Coś już napisał
          • 2005
          • 86

Niestety, identyczne odczucia. Mają kolorystyke, która mi osobiście niezbyt odpowiada, i ta z profilabu jest zdecydowanie żywsza. Nie sądze żeby majstrowali przy kolorystyce, wywołałam u nich ponad 600 zdjęć w róznych partiach, zawsze było to samo, mimo że robiłam też w trybie repro, gdzie maszyna wrecz wyklucza taka możliwosc. Ten typ tak najwyrazniej ma.
          Natomiast mają coś, czego wiele innych labów w Wawie mogło by im pozazdrościć i zrobić coś takiego u siebie - elastyczność w możliwości dostarczeniu im plików - przede wszystkim przyzwoity ftp, na który można im wgrać pliki. Oprócz tego obsługują więcej fotmatów, niż inne laby internetowe. (choćby TIFF).
          Jak widać nie można mieć wszystkiego, ale marzy mi się lab z interfejsem Wilab'u i odbitkami Profilab'u :-)

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Trzaska
            Natomiast mają coś, czego wiele innych labów w Wawie mogło by im pozazdrościć i zrobić coś takiego u siebie - elastyczność w możliwości dostarczeniu im plików - przede wszystkim przyzwoity ftp, na który można im wgrać pliki. Oprócz tego obsługują więcej fotmatów, niż inne laby internetowe. (choćby TIFF).
            Jak widać nie można mieć wszystkiego, ale marzy mi się lab z interfejsem Wilab'u i odbitkami Profilab'u :-)
            www.e-foto.pl . Maja calkiem przyjemny programik do wgrywania zdjec - wygodniejszy od ftpa, ewentualnie mozna przez www wgrywac. To internetowa wersja Profilabu i mozna osobiscie odbierac w wielu roznych punktach w Warszawie.

Uzywam jeszcze czasem http://www.fotonet.tychy.pl/ - ceny konkurencyjne z ProfiLabem, jakosc porownywalna, niestety tylko wysylkowo a przez to dluzej trwa czekanie na zdjecia (z e-foto juz na nastepny dzien po wgraniu ok 14:00 mozna miec odbitki - na Wolskiej bo tam robia). Ale za to cena np 20x30 w Tychach - bardzo zachecajaca by troszke poczekac

Komentarz

• Trzaska
              Coś już napisał
              • 2005
              • 86

Właśnie e-foto rozczarowuje, jest straaaasznie wolne w porownaniu z ftp (zreszta nie widzialam jeszcze takiego labu w necie ktory by taka aplikacje zrobil przyzwoicie) no i tylko jpg.... Ale i tak korzystam bo odbitki mi się podobają :-) Przed dawaniem do labu poza Warszawa powstrzymuje mnie wyobrażenie sobie jak wyglądałaby ewentualna reklamacja zmarnowanych 200 zdjęć... w pociąg i do Tych :-D

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Trzaska
                Właśnie e-foto rozczarowuje, jest straaaasznie wolne w porownaniu z ftp (zreszta nie widzialam jeszcze takiego labu w necie ktory by taka aplikacje zrobil przyzwoicie)
                U mnie smiga... a i tak jakos przez www mi wygodniej i tez smiga. Pewnie to kwestia lacza.
                no i tylko jpg
                tiffy to juz ladne paredziesiat megabajtow.W tiffach to sie nosi odbitki do sporawych rozmiarow rzedu powyzej 20x30 - wtedy lepiej jednak na zywo w labie wytlumaczyc co sie chce za wydruk zrobic, dlatego uwazam to ograniczenie za rozsadne.

Przed dawaniem do labu poza Warszawa powstrzymuje mnie wyobrażenie sobie jak wyglądałaby ewentualna reklamacja zmarnowanych 200 zdjęć... w pociąg i do Tych :-D
                Reklamacja na bazie rekomendacji. Reklamowalem w Tychach ok 20 skopanych odbitek 20x30. Najpierw na telefon, pani poprosila by odeslac wraz z nr zlecenia i opisem co mi sie w nich nie podoba. Po 3 dniach przyszly juz poprawnie zrobione (kalibracja im sie rozjechala i np z czarnego zrobil sie ciemnozgnilozielony...). Telefon odbieraja skutecznie i obsluga jest mila oraz kompetentna.

Komentarz

Pracuję...