Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie wiem dlaczego nie podajecie nazw sklepow? Zakladam ze nie sciemniacie, wiec napisanie prawdy nie jest oczernianiem tylko przedstawieniem faktow.
Dokładnie tak. Nie mamy żadnego interesu żeby chować pod dywan tego typu praktyki .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Wystarczy popatrzeć w archiwum google, weźmy pod lupę dobry sklep w Krk fotoplus.
Aktualnie - FOTO > Obiektywy > Obiektywy do lustrzanek
18 Kwi 2013 - http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=pl
Dziś :
Canon EF 8-15mm - 5449 zł
Canon EF-S 10-22mm - 3149 zł
Canon EF 17-40mm - 2949 zł
Canon EF 16-35mm f/2,8L II - 5899 zł - różnica w cenie 650zł, cashback 820zł = 170zł taniej
Canon EF 24-70 mm f/2,8L II - 8699 zł
Canon EF 70-200mm f/2,8L IS II - 8998 zł
18 Kwi 2013 :
Canon EF 8-15mm - 5349 zł
Canon EF-S 10-22mm - 2999 zł
Canon EF 17-40mm - 2815 zł
Canon EF 16-35mm f/2,8L II - 5249 zł
Canon EF 24-70 mm f/2,8L II - 8499 zł
Canon EF 70-200mm f/2,8L IS II - 8398 zł
To nie wszystkie droższe szkła, tak tylko do przedstawienia efektów promocji.
,,- Panie kierowniku. On się na wszystkie sklepy obraża. Mieszkamy na Służewcu, to aż do Żoliborza mamy wszystkie sklepy poobrażane.
- Pański sklep jest ostatni. To teraz już chyba na Bielany będziemy…
- Do Bydgoszczy będę jeżdził, a tu nie będę kupował! ”
No chyba każdy, przynajmniej z Krakowa lub okolic, wie jakie są sklepy na "F" na Studenckiej i Karmelickiej
Zresztą fotoplus już tu padł, a przypadek z 17-55/2.8 rozegrał się na przestrzeni jednego dnia.
Można powiedzieć, że przesadzam, co tam dwie stówki, skoro stać Cię na szkło za taką cenę, może i owszem, ale za te 200 stówki to można mieć filtr, a tak poza tym, to patrząc z ich punktu widzenia to niby ile więcej zarobią na takiej akcji podnosząc cenę? Wg mnie zdecydowanie mniej niż zostaje smrodu, bo gdyby mi sprzedali popołudniu szkło za cenę z rana, to bym gotówkę wyłożył, a tak nie oni ją dostaną A przynajmniej jeszcze nie teraz
Ciekawe czy to sklepy podnoszą cenę, bo chcą więcej zarobić, czy Canon podnosi cenę na nową dostawę bo chce zwrócić sobie promocje
Pod warunkiem że wszystkie sklepy zrobią podwyżki to może tak być .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Dystrybutor cen z tego powodu nie podnosi, to jest wyłącznie decyzja handlarza... Firma Canon jak najbardziej w dobrej wierze organizuje taką promocję niestety przez ten "margines" wizerunek firmy również cierpi...
...To nie wszystkie droższe szkła, tak tylko do przedstawienia efektów promocji.
Tak działa ekonomia - to dość oczywista prawidłowość :-)
Dokładnie ten sam mechanizm spowodował że po zakończeniu programu "rodzina na swoim" ceny mieszkań spadły do tego stopnia że bardziej się opłaca je kupić bez dopłaty do odsetek.
Ale spójrzcie też na to jeszcze tak, przez pryzmat tego punktu regulaminu, który podałem. Jesteśmy w UE, mamy strefę wolnego handlu, globalizację itd., a tu przez taki paragraf jest wg mnie całkiem duży problem, bo podobno (tak słyszałem) cała masa sklepów, szczególnie internetowych i tych tańszych nie ma sprzętu z polskiej dystrybucji...
Na Karmelickiej w KRK już podnieśli; wczoraj dzwoniłęm do KRK i pytam o C17-40 na necie cena 2800 PLN; pytam czy mają orginalne pudełko bo do cashbacka potrzebuje a sprzedawca do mnie "że co jest CASHBACK? zadzwonie do Pana za chwile bo musze sprawdzić cenę jaką mam na sklepie............ ". Do tej pory nie zadzwonił a cena juz na necie 2945 PLN; uczciwość I klasa; omijam ten sklep z daleka!
To ja dodam swoje 3 grosze.
To już 3-ci Cashback którym się interesuje. I przy każdym z nich były podnoszone ceny przez sprzedawców.
Przypomnę że klient musi wyłożyć jednak pieniądze z własnej kieszeni, ewentualnie potem ma możliwość otrzymania części swoich pieniążków (przy spełnieniu kilku punktów regulaminowych i przy zaangażowaniu się klienta żeby otrzymać parę złotych zwrotu).
Sklepy żerując na tym że klient ma szansę odzyskać parę złotych i jeszcze z tej sumy chcą uczknąć kąsek.
To jak podatek Belki. Albo ja czegoś nie rozumie, ale dla mnie to złodzieje.
Pominę wcześniejsze Cashbacki, chodź we wcześniejszym kupiłem 24-105 L i w sumie dobrze na tym wyszedłem, ale to kwestia szczęścia była.
W Casback 2013 interesuje mnie C17-40 L i jakie moje "zdziwienie". Sklep Fotoceny z Chorzowa z którego jestem ogólnie zadowolony i większość sprzętu właśnie u nich kupiłem ma obiektyw C17-40 na sklepie i jednego dnia cena 2815zł, ogłaszany jest Cashback i na drugo dzień 2949zł. Podrożał o 134zł.
Śmiem twierdzić że sklep chce odemnie haracz w wysokości 33% kwoty Cashbacku, która w tym wypadku wyności 410zł.
Czyli w tym wypadku mam możliwość zwrotu (podkreśle MOŻLIWOŚĆ) zwrotu 276zł. Nie podoba mi się to i będe to piętnował.
Co innego gdyby sklepy załatwiały cały Cashback i obniżyli by cenę nie o 410zł, ale o 276zł.
I wtedy obiektyw w zakupie byłby tańszy, klient nie miał by problemów z załatwianiem tego wszystkiego (nie każdy musi się interesować takimi tematami, niektóry idą i kupują aparat, obiektyw w sklepach nie dla idiotów i robią zdjęcia nic nie wiedząc o zwrotach), a sklepy jeszcze by na tym zarobiły.
Niestety w Polsce już okradają klientów przed zwrotem.
5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;
Komentarz