Ile za zlecenie - prośba o pomoc.
Zwiń
X
-
-
Oczywiście, że nie był zaskoczony. Profesjonalny pracownik odpowiedzialny za negocjowanie i zawieranie umów nigdy nie będzie zaskoczony. Równie chłodno może Ci również odpowiedzieć, że serdecznie dziękuje za ofertę ale nie została wybrana. Nie sądzę abyś był jedyną osobą, której oferta została złożona
Myślę, że z taką kwotą jednak trochę przesadziłeś. Ja bym policzył 1zł kilometrówkę (standardowo tak zawsze liczę przy zleceniach na odległość) i ok. 50zł/h. Dojazd (z ew. korkami itd.) to 2-2,5h robienie zdjęć jakieś 30-45min. Selekcja i obróbka to też pewnie z 30min. Teoretycznie archiwizacja tego wszystkiego to też jakiś koszt - w końcu przez 3miechy będzie to zalegać Tobie na dyskach. No i wykonujesz robotę regularnie - musisz być dyspozycyjny a kasę zobaczysz i tak na końcu po tych 3miechach (swoją drogą to coś szybka ta budowa - tylko 3 miechy
) Mi wyszło coś koło tego co policzył Joshec (175 za dzień + dojazdy). Zaokrągliłbym do 14k za całość.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
Jeśli się nie uda to mówi się trudno....piniondze to nie wszystko - chociaż na wakacje by było
Nawet żebym zaproponował 8k za całość to zawsze znajdzie się ktoś kto weźmie mniej.
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.Komentarz
-
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpisKomentarz
-
-
Po co jeździć??? Zostaw w jakiejś budzie aparat z podłączonym wyzwalaczem. To jest budowa, to w nocy masz teren chroniony.Witam,
dostałem ofertę zrealizowania projektu, na który składa się ok 56 wyjazdów (wyjazd co 2 dni) na teren budowy - 40km w jedną stronę co w sumie daje ok 4500km. Podczas każdego wyjazdu muszę zrobić zdjęcie (wybrać 1 z każdego wyjazdu) z jednego konkretnego miejsca. Całość będzie wykorzystana w krótkim filmiku prezentującym proces powstawania nieruchomości.
Nie mam zielonego pojęcia jaką kwotę przedstawić zainteresowanym. Jeśli ktoś mniej więcej orientuje się w cenach takich usług to byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź.
pozdrawiam,
ŁukaszKomentarz
-
Musiałbym (oj, okropny przymus) kupić nowy aparat bo w weekendy pracuję na 2 body
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.Komentarz
-
za wyjazdy jak już policzą ci wg wskaźnika czyli 0.84zł -nie wiem na jakiej podstawie koledzy wyliczyli kwoty po 6tys.
4500*0,84=3780zł
Tyle płaci każda firma za kilometr używania prywatnego samochodu, nie ejst tu dużo ale starcza na wszystko i coś zostaje zawsze.
Teraz tak każdą godzinę za "kółkiem" liczysz wg stawki kierowcy czyli ok 10-12zł/h
I teraz kwestia zdjęć.
Nie wiem dokładnie co to za zlecenie i jak się umówiłeś z klientem ale wnioskując po komentarzach itd zrobienie materiału zajmuje ci 30min w terenie plus czas na obróbkę - i tu zależy co robisz ale nie wmawiajcie mi że obrabiacie godzinę jedną fotografię - jeśli tak polecam zmienić komputer na szybszy(sorry jak zabrzmiało złośliwie)
No ale wydaje mi się że maks czas pracy dla foto. jest 1,5h i to wycenił bym na 150zł max, chyba że to jednorazowe "pstryknięcie" to wiadomo ale przy 56zdjęciach masz całkiem znośne pieniądze a eksploatacja sprzętu raczej jest na poziomie minimum w przeciwieństwie do innych typów zleceń gdzie sadzimy po 1000klatek w przeciągu 2godzin
Sumując:
Koszty dojazdów: 3780zł
Praca za kierownicą: max 2h na jeden wyjazd(ok40km to zazwyczaj robimy w 40min licząc jazdę po mieście) - 56*2*11(uśredniam stawkę kierowcy) = 1120zł
Praca fotografa: 56*150=8400
łącznie: 13240zł
Sprawdzenie:
zarobek brutto: (8400+1120)/(56*[2+1,5])=/196=48,87
Wniosek: wychodzi że pracujesz 1miesiąc plus nadgodziny-196h po 48zł/h
Oceń sam.Komentarz
-
Może inaczej: taki wyjazd, choćby to było dwie godziny, rozwala ci praktycznie pół dnia jeśli nie cały dzień. Bo popatrz na to z tej strony - co w tym dniu jeszcze uda ci się zrobić (zawodowo)?
Jakie 6 tysięcy za miesiąc pracy? To nie jest kwota równoważna z tym co typowy etatowiec dostanie co miesiąc "na rękę".
Na podstawie realnych stawek płaconych, choć w branży zupełnie innej.
Zresztą - kolega Joshec wyliczył ci to wg tej twojej stawki i wyszło całkiem podobnie (ja w tych 1,50 za km uwzględniam już fakt, że samochód sam na miejsce nie dojedzie).Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Chyba się kolega trochę zagalopował. w jednym zdaniu pisze że za dojazd 0,84 PLN/km mówiąc, że to tylko zwrot kosztów, gdzie w następnym zdaniu sumuje wszystko razem i dzieli na ilość godzin onanizując się wielkością stawki godzinowej. czyli skąd ten dobry zarobek? Czy zarobek czy może tylko zwrot kosztów? to zdecydowana różniaca. Dlaczego tak nisko się ceni i za godzinę prowadzenia tylko 10 PLN? Przecież to blisko najniższego wynagrodzenia! Odlicz jeszcze podatki. Niektórzy przewidzieli, że się tu pojawi taki co nawet dopłaci do interesu i nawet tego nie zauważy.za wyjazdy jak już policzą ci wg wskaźnika czyli 0.84zł -nie wiem na jakiej podstawie koledzy wyliczyli kwoty po 6tys.
4500*0,84=3780zł
Tyle płaci każda firma za kilometr używania prywatnego samochodu, nie ejst tu dużo ale starcza na wszystko i coś zostaje zawsze.
Teraz tak każdą godzinę za "kółkiem" liczysz wg stawki kierowcy czyli ok 10-12zł/h
I teraz kwestia zdjęć.
Nie wiem dokładnie co to za zlecenie i jak się umówiłeś z klientem ale wnioskując po komentarzach itd zrobienie materiału zajmuje ci 30min w terenie plus czas na obróbkę - i tu zależy co robisz ale nie wmawiajcie mi że obrabiacie godzinę jedną fotografię - jeśli tak polecam zmienić komputer na szybszy(sorry jak zabrzmiało złośliwie)
No ale wydaje mi się że maks czas pracy dla foto. jest 1,5h i to wycenił bym na 150zł max, chyba że to jednorazowe "pstryknięcie" to wiadomo ale przy 56zdjęciach masz całkiem znośne pieniądze a eksploatacja sprzętu raczej jest na poziomie minimum w przeciwieństwie do innych typów zleceń gdzie sadzimy po 1000klatek w przeciągu 2godzin
Sumując:
Praca za kierownicą: max 2h na jeden wyjazd(ok40km to zazwyczaj robimy w 40min licząc jazdę po mieście) - 56*2*11(uśredniam stawkę kierowcy) = 1120zł
Sprawdzenie:
Oceń sam.Ostatnio edytowany przez jaroz; 45161.Komentarz
-
Wystarczy uważnie patrzeć i wtedy łatwo zauważyć, że do obliczeń stawki godzinowej kasa za dojazd nie była branaChyba się kolega trochę zagalopował. w jednym zdaniu pisze że za dojazd 0,84 PLN/km mówiąc, że to tylko zwrot kosztów, gdzie w następnym zdaniu sumuje wszystko razem i dzieli na ilość godzin onanizując się wielkością stawki godzinowej. czyli skąd ten dobry zarobek? Czy zarobek czy może tylko zwrot kosztów? to zdecydowana różniaca. Dlaczego tak nisko się ceni i za godzinę prowadzenia tylko 10 PLN? Przecież to blisko najniższego wynagrodzenia! Odlicz jeszcze podatki. Niektórzy przewidzieli, że się tu pojawi taki co nawet dopłaci do interesu i nawet tego nie zauważy.
Także można nawet i śmiało do 50zł/h zaokrąglić - co nie jest w cale dużą stawką w branży budowlanej (nie mówię tutaj o pracownikach fizycznych na budowie
)
Przy takich zlecaniach akurat z tym dopłacaniem bym nie przesadzał. Bo firmie jednak trzeba rachunek/fakturę wystawić a tego już student z 500D i kitem nie da rady obejść
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
Komentarz
-
Kolego uważam, że nie na miejscu jest wypowiadanie własnej opinii i przypinanie jej do innych ludzi... Skąd Ty wiesz co jest dla kogo "wygórowanymi warunkami"?Jeden wyjazd = pół dnia roboty ? No bez przesady
Dojazdy stawiam na ok 2h/dzień, pół godziny na zrobienie zdjęcia a obróbka ? Ileż można siedzieć nad jednym zdjęciem, które ma tylko dokumentować budowę ?
Jednocześnie uważam, że oczywiście trzeba cenić swoją pracę, ale wg mnie ta kwota jest trochę wygórowana jak na nasze warunki. Niby 3 miesiące co 2 dni trzeba być dyspozycyjnym, ale co to za uwiązanie w porównaniu do np 8h/5dni. Nie jest to też jakaś specjalistyczna robota (nie ujmując tym samym).
Powinieneś raczej napisać jak na MOJE warunki i wtedy byłoby ok
Nie porównuj tego z 6000 zł które dostaje pracownik etatowy bo aby dostać tyle za meicha na etacie pracodawca płaci za Ciebie powiedzmy 12 tysiaków brutto.
50% stosujemy wyłącznie jeśli w grę wchodzą prawa autorskie, a tego nie wiemy... poza tym jeśli założyciel wątku prowadzi działalność i jest na VAT'owcem to po co miałby stosować umowę o dzieło?To może ja zaproponuję tak:
Umowa o dzieło, 50% koszty uzyskania przychodu (http://www.vat.pl/pracownicy-i-zus/i...udnienia-7375/)
Stawki brutto:
- koszt dojazdu (tzw. "kilometrówka", auto >900cm3) - 0,8358 zł/km (realnie koszt paliwa to ok. 60% tej kwoty, resztę masz na amortyzację, itd.)
- stawka za roboczogodzinę za czas dojazdu (za 'kółkiem") - 25,00 zł/h
- stawka za roboczogodzinę obróbki zdjęć - 100,00 zł/h
Kalkulacja:
koszt dojazdu: 4500 km x 0,8358 zł/km = ok. 3 760,00 zł
wynagrodzenie za czas dojazdu: 2,5 h x 56 razy = 140 h x 25,00 zł = 3 500,00 zł
obróbka zdjęć: 1,0 h x 56 razy = 56 h x 100,00 zł = 5 600,00 zł
"uwiązanie": bezcenne ;-)
RAZEM: 12 860,00 zł brutto
Mam nadzieję, że idea liczenia jest zrozumiała, jak chcesz podstaw sobie inne dane np. wyższe/niższe stawki, jeżeli o czym zapomniałem dolicz...
"Uwiązanie" musisz sobie sam wycenić :-)
Pozdrawiam J.
Poza tym w kilometrówce jest raczej stawka dla pracownika etatowego który dostaje taki a nie inny zwrot za jazdę własnym samochodem do celów służbowych... a tu mamy współprace firma firma, a nie szef pracownik
Kolego tu nie ma relacji pracownik etatowy pracodawca... jest relacja firma firma i podane stawki godzinowe możesz o kant **** rozbićza wyjazdy jak już policzą ci wg wskaźnika czyli 0.84zł -nie wiem na jakiej podstawie koledzy wyliczyli kwoty po 6tys.
4500*0,84=3780zł
To nie będzie używanie auta prywatnego tylko składowa zapłaty za wynajęcie specjalisty z innej firmy do wykonania zlecenia 
Uwielbiam takie podejście specjalistów, którzy uważają ze czyjeś wyliczenia są za duże i NIE WOLNO komuś zarobić więcej niż jest w ich opinii możliweI teraz kwestia zdjęć.
Sumując:
Sprawdzenie:
Oceń sam.
Uważam, że Merde wyliczył to dość sensownie, a sam dołożyłbym do tej kwoty jeszcze ze 2000 aby mieć pole do manewrowania i targów.
Lulu daj znać jaki będzie rezultat, a osobiście trzymam kciuki za pozytywne rozpatrzenie Twojej propozycji.Komentarz
-
Wyliczenie które przedstawiłem miało na celu zobrazowanie całości jako zlecenia-nie koniecznie fotograficznego.
Można tak w polemizować w nieskończoność że to branża budowlana że są pieniądze, a jak by to był zakład szewski to nie ma kasy i robimy taniej?
Stawkę za samochód i dojazdy policzyłem tak jak każda firma wam policzy i nie jest to nic dziwnego ani dużo ani mało.
Firma w której robię wypożycza sprzęt specjalistyczny(tak sprzęt budowlany) i stawka za godzinę pracy sprzętu z kierowcą jest ustalona a dojazd pobierają 1zł za kilometr.
Propos kpin odnośnie stawki jaką liczyłem za godzinę prowadzenia samochodu to właśnie kierowca maszyny o której mowa powyżej otrzymuje niewiele więcej bo większość to paliwo i eksploatacja sprzętu.
Nie chcę tu podawać kwot itd.
Sprawdźcie sami ile kosztuje wynajęcie koparki na godzinę.
Wydaje mi się że we wszystkim powinniśmy kierować się rozumem i umiarem.Komentarz
-
Komentarz
Komentarz