Podejrzane aukcje na Allegro II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fotopstryczek
    Uzależniony
    • 2013
    • 653

Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

Ja też nie lubię takich, truje d*pe, że kupi, prosi o sample. Jak już taki dostanie tego sampla to zaczyna się gadka na temat, czy mu to szkło potrzebne, bo jemu jednak nie potrzeba UWA on chce portretówke.
    Na koniec jednak powie, że potrzebuje tłumik do golfa a nie obiektyw

W większości przypadków szkoda tego sampla robić.

Komentarz

• ryba_ryba
      Dopiero zaczyna
      • 2014
      • 37

Tak czytam, czytam Wasze posty i dochodzę do wniosku, że albo prawie każdy piszący ma kasy jak lodu i nie ma problemów z daniem 12k za obiektyw "na słowo honoru", albo dobrze jest rządzić czyjąś kasą. Jeżeli uważacie, że sample są niepotrzebne - to po co tyle pytań i próśb o nie z różnych obiektywów. Może ocena sprzedającego jest trochę na wyrost - ale sprzedając obiektyw za tę cenę - też trzeba się wykazać odrobiną dobrej woli - chyba, że się chwalimy "mam ale nie sprzedam"

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Po co to bicie piany? Nie znamy dyskusji pomiędzy sprzedającym i potencjalnym kupującym. Sprzedający nie musi wysyłać sampli a potencjalny kupujący nie jest zmuszony do zakupu.

Komentarz

• tomfoot
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2362

Zamieszczone przez Kosmo
          Ubawiłem się czytając Wasze odpowiedzi :-) Najlepszy tekst "moje rawy waza sporo". becekpl - słabą masz skrzynkę w takim razie (amatorską) :-)
          Na pewno macie rację.

Dawajcie dalej Chętnie poczytam :-)
          W sumie to po tym poście rozumiem dlaczego gość nie chce Ci sprzedać czegokolwiek.

Komentarz

• KrZyChUM
            Bywalec
            • 2010
            • 178

Zamieszczone przez violan
            Canon 600 /4 to nie jest szkło made in Russia ,gdzie trzeba przerzucić kilka takich samych obiektywow aby trafic na jeden w mare dobry.
            W tego typu obiektywach nie zdarza sie jeden bardziej ostrzejszy od drugiego..Nie na tej półce takie rzeczy!
            Ponadprzeciętnie ufny z Ciebie człowiek...
            [ 500px ]

Komentarz

• cobalt
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 1513

Zamieszczone przez ryba_ryba
              Tak czytam, czytam Wasze posty i dochodzę do wniosku, że albo prawie każdy piszący ma kasy jak lodu i nie ma problemów z daniem 12k za obiektyw "na słowo honoru", albo dobrze jest rządzić czyjąś kasą. Jeżeli uważacie, że sample są niepotrzebne - to po co tyle pytań i próśb o nie z różnych obiektywów. Może ocena sprzedającego jest trochę na wyrost - ale sprzedając obiektyw za tę cenę - też trzeba się wykazać odrobiną dobrej woli - chyba, że się chwalimy "mam ale nie sprzedam"
              Problem jest dziecinnie prosty. Sample nie są mi potrzebne, bo wolę sam sprawdzić jaki obrazek generuje sprzęt. Wysyłanie RAWów to pół sukcesu. Bo ten sam obiektyw z 5DmkI nie musi dawać identycznego obrazka jak z 1DX.
              Zawsze to powtarzałem, że odbiór tylko osobisty w przypadku zakupu używanego sprzętu. Warto sobie zastrzec możliwość zrezygnowania z zakupu po teście sprzętu u sprzedającego. A że trzeba się czasami przejechać 300km w jedną stronę - trudno, ale jak coś kosztuje 5 000zł, to koszt paliwa np 180÷200zł lepiej dopisać do rachunku niż szukać wiatru w polu.
              C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• violan
                Coś już napisał
                • 2009
                • 71

Zamieszczone przez cobalt
                Problem jest dziecinnie prosty. Sample nie są mi potrzebne, bo wolę sam sprawdzić jaki obrazek generuje sprzęt. Wysyłanie RAWów to pół sukcesu. Bo ten sam obiektyw z 5DmkI nie musi dawać identycznego obrazka jak z 1DX.
                Zawsze to powtarzałem, że odbiór tylko osobisty w przypadku zakupu używanego sprzętu. Warto sobie zastrzec możliwość zrezygnowania z zakupu po teście sprzętu u sprzedającego. A że trzeba się czasami przejechać 300km w jedną stronę - trudno, ale jak coś kosztuje 5 000zł, to koszt paliwa np 180÷200zł lepiej dopisać do rachunku niż szukać wiatru w polu.

Dokładnie tak jak Kolega napisał.
                Ja wiele razy kupuwałem sprzęt foto dużej wartosci ,nigdy o żadne Sample nie prosilem -bo to nic nie daje i o niczym nie swiadczy ,bo jak sie trafi na oszusta to z dziecinna latwoscia moze podmienić Exif zdjecia .
                Dlatego albo odbior osobisty albo odpowiednia umowa z tzw,gwarancja rozruchowa,zakup przez Allegro i sprawa załatwiona.
                A wczesniej juz pisalem ,ze kiedy ktos prosi o Sample to sam nie wie co chce kupic i niemal zawsze obiektywu nie kupi .

Komentarz

• becekpl
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 4318

dokładnie dla 12 k można pojechać z lapkiem i na miejscu ocenić
                  drogie rzeczy najlepiej się kupuje face to face
                  Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                  Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Z tym, że jak wynika z relacji kolegi, to umówienie się nie było zbytnio możliwe.

Komentarz

• becekpl
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 4318

ale wcześniej wymiana maili po której sprzedający stwierdził ze tego "klienta" nie obsługuje
                      pewnie mu tez wytknął amatorstwo
                      Ostatnio edytowany przez becekpl; 27958.
                      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• cobalt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 1513

Zamieszczone przez MC_
                        Z tym, że jak wynika z relacji kolegi, to umówienie się nie było zbytnio możliwe.
                        No to odpuszczamy temat.
                        Skończyły się już czasy, kiedy kupowaliśmy to co było w sklepie.
                        To kupujący ma być zadowolony, a nie sprzedawca robić łachę.
                        W wielu krajach sprzęt o dużej wartości, który jest wystawiany na sprzedaż przechodzi wcześniej przegląd w serwisie - ocena stanu technicznego i obie strony są zadowolone.
                        C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• violan
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 71

W wielu krajach sprzęt o dużej wartości, który jest wystawiany na sprzedaż przechodzi wcześniej przegląd w serwisie - ocena stanu technicznego i obie strony są zadowolone.
                          Tak powinno byc,ale w mentalnosci polskich uzytkowników sprzetu foto oraz negatywnych opiniach o polskich serwisach -to podanie informacji ,ze sprzet w byl w serwisie ,mial przeglad czy byl czyszczony -jest informacja nie korzystna dla sprzedajacego a u kupujacego podstawą do bardzo dużych podejrzeń co do stan technicznego i rozterki czy warto kupic dany sprzet -"bo dobrego nie daje sie do serwisu".
                          Wszak lepsza dla wielu z nas jest opinia -"stan idealny nikt w nim nie grzebał".

Komentarz

• iczek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 711

Problemem nie jest sprzedajacy. Kompletnie zagubil sie tutaj główny problem. Kolega, autor watku na publicznym forum podważa wiarygodnosc obcego czlowieka, bo ten wysyla mu sample z inna przyslona i nie chce sie z nim umowic (moze nie ma czasu) i w efekcie zapewne serii maili odmawia mu sprzedazy.
                            Nie znamy szczegolów, ale publicznie sie obmawia i rzuca jakies podejrzenia na bogu ducha winnego allegrowicza.
                            W sumie warto moze zastanowić sie jaki sens ma istneinie takiego forum, bo kazdy moze napisac tutaj wszystko bezkarnie o kazdej aukcji
                            A to ze foty male, a to ze odpisal niegrzecznie wiec pewnnie zlodziej itd....
                            Plisss.
                            Paranoja.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
                            FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                            Ptaki
                            Portrety
                            Pejzaż

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

To kupujący ma być zadowolony, a nie sprzedawca robić łachę.
                              Udana transakcja to taka, gdy obie strony są zadowolone.
                              Z mojego doświadczenia. Wystawiam coś za powiedzmy 2000zł. Przychodzi mail "za 1200 biorę". Ani witam czy dzień dobry tylko "za 1200 biorę". Taka osoba jest u mnie skreślona.

Komentarz

• RTSiak
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 635

Zamieszczone przez horak
                                Prędzej czy później i tak sprzedam szkło i wiesz kto jest kupującym ? - ten co o nic nie pyta.
                                co to za tekst :O w takim przypadku kupujacy albo spi na $$$ albo jest kretynem

ja kupujac szklo za 1000, 5000 czy 10000 czasami chce sample a czasami nie chce, w niektorych przypadkach mozna ocenic czy jest ostro na np jakims tam XXX/2.8, jak chce sample ze szkla za dyche i ktos mnie oleje to moze byc pewny ze i ja jego oleje, szanujmy sie wzajemnie a nie ''nie i ch**, sp***''....

Komentarz

Pracuję...