Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ja też nie lubię takich, truje d*pe, że kupi, prosi o sample. Jak już taki dostanie tego sampla to zaczyna się gadka na temat, czy mu to szkło potrzebne, bo jemu jednak nie potrzeba UWA on chce portretówke.
Na koniec jednak powie, że potrzebuje tłumik do golfa a nie obiektyw
Tak czytam, czytam Wasze posty i dochodzę do wniosku, że albo prawie każdy piszący ma kasy jak lodu i nie ma problemów z daniem 12k za obiektyw "na słowo honoru", albo dobrze jest rządzić czyjąś kasą. Jeżeli uważacie, że sample są niepotrzebne - to po co tyle pytań i próśb o nie z różnych obiektywów. Może ocena sprzedającego jest trochę na wyrost - ale sprzedając obiektyw za tę cenę - też trzeba się wykazać odrobiną dobrej woli - chyba, że się chwalimy "mam ale nie sprzedam"
Po co to bicie piany? Nie znamy dyskusji pomiędzy sprzedającym i potencjalnym kupującym. Sprzedający nie musi wysyłać sampli a potencjalny kupujący nie jest zmuszony do zakupu.
Ubawiłem się czytając Wasze odpowiedzi :-) Najlepszy tekst "moje rawy waza sporo". becekpl - słabą masz skrzynkę w takim razie (amatorską) :-)
Na pewno macie rację.
Dawajcie dalej Chętnie poczytam :-)
W sumie to po tym poście rozumiem dlaczego gość nie chce Ci sprzedać czegokolwiek.
Canon 600 /4 to nie jest szkło made in Russia ,gdzie trzeba przerzucić kilka takich samych obiektywow aby trafic na jeden w mare dobry.
W tego typu obiektywach nie zdarza sie jeden bardziej ostrzejszy od drugiego..Nie na tej półce takie rzeczy!
Tak czytam, czytam Wasze posty i dochodzę do wniosku, że albo prawie każdy piszący ma kasy jak lodu i nie ma problemów z daniem 12k za obiektyw "na słowo honoru", albo dobrze jest rządzić czyjąś kasą. Jeżeli uważacie, że sample są niepotrzebne - to po co tyle pytań i próśb o nie z różnych obiektywów. Może ocena sprzedającego jest trochę na wyrost - ale sprzedając obiektyw za tę cenę - też trzeba się wykazać odrobiną dobrej woli - chyba, że się chwalimy "mam ale nie sprzedam"
Problem jest dziecinnie prosty. Sample nie są mi potrzebne, bo wolę sam sprawdzić jaki obrazek generuje sprzęt. Wysyłanie RAWów to pół sukcesu. Bo ten sam obiektyw z 5DmkI nie musi dawać identycznego obrazka jak z 1DX.
Zawsze to powtarzałem, że odbiór tylko osobisty w przypadku zakupu używanego sprzętu. Warto sobie zastrzec możliwość zrezygnowania z zakupu po teście sprzętu u sprzedającego. A że trzeba się czasami przejechać 300km w jedną stronę - trudno, ale jak coś kosztuje 5 000zł, to koszt paliwa np 180÷200zł lepiej dopisać do rachunku niż szukać wiatru w polu.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX www.cobalt.fr.pl
Problem jest dziecinnie prosty. Sample nie są mi potrzebne, bo wolę sam sprawdzić jaki obrazek generuje sprzęt. Wysyłanie RAWów to pół sukcesu. Bo ten sam obiektyw z 5DmkI nie musi dawać identycznego obrazka jak z 1DX.
Zawsze to powtarzałem, że odbiór tylko osobisty w przypadku zakupu używanego sprzętu. Warto sobie zastrzec możliwość zrezygnowania z zakupu po teście sprzętu u sprzedającego. A że trzeba się czasami przejechać 300km w jedną stronę - trudno, ale jak coś kosztuje 5 000zł, to koszt paliwa np 180÷200zł lepiej dopisać do rachunku niż szukać wiatru w polu.
Dokładnie tak jak Kolega napisał.
Ja wiele razy kupuwałem sprzęt foto dużej wartosci ,nigdy o żadne Sample nie prosilem -bo to nic nie daje i o niczym nie swiadczy ,bo jak sie trafi na oszusta to z dziecinna latwoscia moze podmienić Exif zdjecia .
Dlatego albo odbior osobisty albo odpowiednia umowa z tzw,gwarancja rozruchowa,zakup przez Allegro i sprawa załatwiona.
A wczesniej juz pisalem ,ze kiedy ktos prosi o Sample to sam nie wie co chce kupic i niemal zawsze obiektywu nie kupi .
Z tym, że jak wynika z relacji kolegi, to umówienie się nie było zbytnio możliwe.
No to odpuszczamy temat.
Skończyły się już czasy, kiedy kupowaliśmy to co było w sklepie.
To kupujący ma być zadowolony, a nie sprzedawca robić łachę.
W wielu krajach sprzęt o dużej wartości, który jest wystawiany na sprzedaż przechodzi wcześniej przegląd w serwisie - ocena stanu technicznego i obie strony są zadowolone.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX www.cobalt.fr.pl
W wielu krajach sprzęt o dużej wartości, który jest wystawiany na sprzedaż przechodzi wcześniej przegląd w serwisie - ocena stanu technicznego i obie strony są zadowolone.
Tak powinno byc,ale w mentalnosci polskich uzytkowników sprzetu foto oraz negatywnych opiniach o polskich serwisach -to podanie informacji ,ze sprzet w byl w serwisie ,mial przeglad czy byl czyszczony -jest informacja nie korzystna dla sprzedajacego a u kupujacego podstawą do bardzo dużych podejrzeń co do stan technicznego i rozterki czy warto kupic dany sprzet -"bo dobrego nie daje sie do serwisu".
Wszak lepsza dla wielu z nas jest opinia -"stan idealny nikt w nim nie grzebał".
Problemem nie jest sprzedajacy. Kompletnie zagubil sie tutaj główny problem. Kolega, autor watku na publicznym forum podważa wiarygodnosc obcego czlowieka, bo ten wysyla mu sample z inna przyslona i nie chce sie z nim umowic (moze nie ma czasu) i w efekcie zapewne serii maili odmawia mu sprzedazy.
Nie znamy szczegolów, ale publicznie sie obmawia i rzuca jakies podejrzenia na bogu ducha winnego allegrowicza.
W sumie warto moze zastanowić sie jaki sens ma istneinie takiego forum, bo kazdy moze napisac tutaj wszystko bezkarnie o kazdej aukcji
A to ze foty male, a to ze odpisal niegrzecznie wiec pewnnie zlodziej itd....
Plisss.
Paranoja.
To kupujący ma być zadowolony, a nie sprzedawca robić łachę.
Udana transakcja to taka, gdy obie strony są zadowolone.
Z mojego doświadczenia. Wystawiam coś za powiedzmy 2000zł. Przychodzi mail "za 1200 biorę". Ani witam czy dzień dobry tylko "za 1200 biorę". Taka osoba jest u mnie skreślona.
Prędzej czy później i tak sprzedam szkło i wiesz kto jest kupującym ? - ten co o nic nie pyta.
co to za tekst :O w takim przypadku kupujacy albo spi na $$$ albo jest kretynem
ja kupujac szklo za 1000, 5000 czy 10000 czasami chce sample a czasami nie chce, w niektorych przypadkach mozna ocenic czy jest ostro na np jakims tam XXX/2.8, jak chce sample ze szkla za dyche i ktos mnie oleje to moze byc pewny ze i ja jego oleje, szanujmy sie wzajemnie a nie ''nie i ch**, sp***''....
Komentarz