Podejrzane aukcje na Allegro II
Zwiń
X
-
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII -
Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Myślę, że kupujący nie śpi na kasie ponieważ wtedy kupowałby w sklepie. Kretynem też nie jest a raczej kimś mądrzejszym niż Ci się wydaje ponieważ wie że te sample nic mu nie powiedzą. Woli kupić szkło, podłączyć do swojego body i cieszyć się swoimi zdjęciami niż analizując w 100 % cropie cudze zdjęcia z cudzego body. Chcesz kupić ostre szkło i mieć pewność, że absolutnie dobrze współpracuje z twoim body to idz do sklepu i testuj do woli. Dla mnie fotografia jest przyjemnością a nie paranoją.co to za tekst :O w takim przypadku kupujacy albo spi na $$$ albo jest kretynem
ja kupujac szklo za 1000, 5000 czy 10000 czasami chce sample a czasami nie chce, w niektorych przypadkach mozna ocenic czy jest ostro na np jakims tam XXX/2.8, jak chce sample ze szkla za dyche i ktos mnie oleje to moze byc pewny ze i ja jego oleje, szanujmy sie wzajemnie a nie ''nie i ch**, sp***''....
--- Kolejny post ---
To tak jak ze zleceniem, jeśli z góry wiemy że ktoś jest problematyczny to lepiej odpuścić. Ja unikam trucicieli bo oni nawet w nowym obiektywie znajdą wady więc uprzejmie im dziękuję.Ostatnio edytowany przez horak; 34022.Komentarz
-
btw
od paru dni mam duzy problem z logowaniem sie do allegro- z pracy jest to niemozliwe
czy u was tez wystepuja z tym problemy
w domu ok, w pracy,z telefonu wyskakuje blad logowaniaNie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!Komentarz
-
U mnie wszystko OK. Zarówno z PC jak i telefonu.
--- Kolejny post ---
Zgadza się. Czasami nawet nie trzeba takich potencjalnych kupujących szukać na allegro. Wystarczy przejrzeć na forum wątek "kupię"
Komentarz
-
Ogólnie masz rację, ale w tym konkretnym przypadku sprzedający ma niespecjalnie chodliwy towar i taka "selekcja" kupujących może nie być najrozsądniejszym wyjściem...I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Fragmenty kilku świeżych maili skierowanych do mnie jako sprzedającego:
- "jaka ostateczna cena?"
- "co Pan powie na kwotę x" (kwota niższa o 20%)
- "czesc, kost to London?" (oryginalna pisownia)
- "Mam L 28-70 więc nie zależy mi aż tak bardzo. Proszę przemyśleć a jeśli przez dłuższy okres nie będzie zainteresowania Pańskim obiektywem powrócimy do rozmowy."
- "Jestem bardzo zadowolony z odpowiedzi do mnie i chcialbym kupic przedmiot, co to jest stan przedmiotu i zakup towaru dla mojego syna i chcialem sie dowiedziec, ze bede co platnosci przelewem bo mam maly problem z moim PayU konto na Allegro i bedzie równiez dodac dodatkowy kontroler 200PLN do zaplaty jako koszty wysylki do Wielkiej Brytanii za posrednictwem Pocztex-EMS (EE) i koszt wysylki do Wielkiej Brytanii z Pocztex-EMS (EE) tutaj (Cennik - przesyłka kurierska w obrocie zagranicznym - EMS | Pocztex.pl), Ja potrzebowac ty wobec poczta mi swoje dane bankowe pelnej platnosci"
-"czekam na szybką zmianę ceny i kupuję"
Co do 600L to nie wyobrażam sobie innego sfinalizowania transakcji niż odbiór osobisty z przetestowanie obiektywu na własnym body.Komentarz
-
Oczywiście, ale znów nie bierzesz pod uwagę tego konkretnego przypadku - po obiektyw trzeba by jechać 300 km.
To trochę tak jak z kupnem samochodu - "Panie, 180 tysięcy przebiegu, bezwypadkowy, idealny stan", a na miejscu zastajesz ruinę z licznikiem przekręconym o 100%.
Oczywiście kosztów dojazdu nikt nie wraca...
Zrobienie kilku sampli nie zajmie wiele czasu, a potencjalnemu nabywcy może oszczędzić 250 zł wydanych niepotrzebnie na paliwo. Chyba, że sprzedający ma coś do ukrycia...I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Dla mnie dziwne jest, że facet nie wrzucił kilku rawów na hosting do opisu aukcji, to nie są tanie zabawki i takie coś może rozwiązać wiele problemów i zawracania gitary. Jak ktoś ma wydać >12 000 na szkło to i te 250-300 na paliwo to znowu nie tak dużo.
Co do gaduł to sprzedając Tamrona 150-600 zadzwonił do mnie facet i gadaliśmy ponad godzinę, żałuję, że dał 5 dych mniej niż zwycięzca aukcji bo fajnie mi się z nim gadało i chciałem, żeby kupił to szkło.
A rozumiem, że nie każdy ma do wtopienia kilka tysięcy na szkło.
| D7100 | 12-24/4 | 70-200/2.8 | 150-600/5-6.3 |Komentarz
-
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
-
Komentarz
-
Być może mało precyzyjnie się wyrażam - nie kupiłbym obiektywu za 12 koła wyłącznie na podstawie sampli przesłanych e-mailem, odbiór osobisty i oględziny są oczywiste.
Sample są potrzebne po to, żeby nie jechać zupełnie w ciemno po ewidentnie zajechanego klocka (strata czasu i kasy na paliwo).
Jeśli sample są OK, to prawdopodobieństwo powrotu do domu z obiektywem zasadniczo wzrasta i wtedy 250 zł wydane na paliwo jest po prostu koniecznym kosztem.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Tu się z Tobą zgadzam Merde.
-
No to w takim razie się nie zrozumieliśmyByć może mało precyzyjnie się wyrażam - nie kupiłbym obiektywu za 12 koła wyłącznie na podstawie sampli przesłanych e-mailem, odbiór osobisty i oględziny są oczywiste.
Sample są potrzebne po to, żeby nie jechać zupełnie w ciemno po ewidentnie zajechanego klocka (strata czasu i kasy na paliwo).
Jeśli sample są OK, to prawdopodobieństwo powrotu do domu z obiektywem zasadniczo wzrasta i wtedy 250 zł wydane na paliwo jest po prostu koniecznym kosztem.
Komentarz
-
No i dlatego z wszelkimi wnioskami bym się wstrzymał.....
No cóż, taka cena wolności słowa
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
Komentarz