Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tak, szczególnie, że szkło może być mniej lub bardziej ostre itp. Faktycznie, z takim nastawieniem to ja bym sobie darował... tego sprzedającego.
Canon 600 /4 to nie jest szkło made in Russia ,gdzie trzeba przerzucić kilka takich samych obiektywow aby trafic na jeden w mare dobry.
W tego typu obiektywach nie zdarza sie jeden bardziej ostrzejszy od drugiego..Nie na tej półce takie rzeczy!
Podejrzane jest to że sprzedający unika kontaktu i rozmowy na temat obiektywu. Jednym razem twierdzi, że obiektyw trzeba kalibrować do każdego body oddzielnie, a zaraz pisze że jest ok. Że on chyba ma pecha, bo każde szkło musi kalibrować pod każde body. ???
W samej aukcji nic podejrzanego nie ma, ale po 2 dniowej korespondencji na mesengerze powiedział. Dowidzenia. Twierdzenie, że nie ma się zdjęć z obiektywu na przysłonie f/4 dla mnie jest kpiną. I nie wiem czy problemem jest wysłanie maila z 2-3 rawami jeśli ktoś chce przyjechać za kilka dni i obiektyw kupić. Może jest z nim coś nie tak po prostu.
violan - ja akurat chciałem jechać w niedzielę kupić to szkło, ale bez kilku sampli na f/4 nie będę dymał 300km, żeby podpiąć do body i się rozczarować. Nie miałeś do czynienia z długimi tele więc możesz się nie wypowiadać. L-ka nie jest każda równa i wydając 12tyś na szkło to chciałbym, żeby było ostre. Po 1 zdjęciu które mi przesłał na 5.6 ciężko stwierdzić czy szkło jest ok. A nie kosztuje to 1000zł.
Raz już kupiłem walnięte 300/2.8 i więcej nie muszę. To też przecież L-ka była, a nie jakeś szkło made in Russia
--- Kolejny post ---
I nie twierdzę że obiektyw jest zły, ale moim zdaniem coś śmierdzi. Gość wystawia sprzęt - ja chcę kupić, ale okazuje się, że jednak nie mogę kupić. Może tylko ja nie mogę :-)
Robisz ptaki i nie znasz gościa? Wąskie grono stanowicie. Popytaj znajomych z okolic Torunia, może znają faceta. Jest na allegro od 2001 roku. A to, że nie wysłał sampli... sorry - czy to podważa jego wiarogodnośc jako sprzedajacego? Twoje sugestie cokolwiek na wyrost. Raczej rozżalony jesteś i zupełnie niepotrzebnie podważasz wiarugodność sprzedajacego
Byłem mocno zainteresowany kupnem obiektywu, ale Pan niestety nie jest skory do współpracy. Prosiłem 2 dni o zdjęcia z obiektywu na f/4. Po długich negocjacjach wysłał mi 1szt na f/5.6 twierdząc, że ma tylko jedno zdjęcie z tego szkła. Odbiór niby osobisty w Toruniu, ale ni jak nie dało się z Panem umówić.
Zapytałem czy obiektyw jest sprawny i czemu nie mogę otrzymać zdjęć i czy w ogóle mogę go kupić - dostałem odpowiedź "Nie muszę sprzedawać Dowidzenia"
Powiem Ci kolego, że sam wkurzam się na pytania o przesłanie zdjęć i rzadko to robię chyba, że mam je pod ręką. Co z tych zdjęć chcesz wyczytać ? - pewnie ostrość. Jak kupujesz w sklepie też prosisz o sample. Nawet jeśli sam cykniesz parę fotek w sklepie to i tak nic z nich nie wyczytasz. Gdyby każdy podchodził do tego tak jak ty to większość z nas byłaby pewnie podejrzana. Wiesz czemu nie przesyłam zdjęć - bo taki ktoś rzadko kupuje ponieważ szuka na nich takich kwiatów, że i tak nie kupi. Prędzej czy później i tak sprzedam szkło i wiesz kto jest kupującym ? - ten co o nic nie pyta.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Kosmo
Podejrzane jest to że sprzedający unika kontaktu i rozmowy na temat obiektywu. Jednym razem twierdzi, że obiektyw trzeba kalibrować do każdego body oddzielnie, a zaraz pisze że jest ok. Że on chyba ma pecha, bo każde szkło musi kalibrować pod każde body. ???
W samej aukcji nic podejrzanego nie ma, ale po 2 dniowej korespondencji na mesengerze powiedział. Dowidzenia. Twierdzenie, że nie ma się zdjęć z obiektywu na przysłonie f/4 dla mnie jest kpiną. I nie wiem czy problemem jest wysłanie maila z 2-3 rawami jeśli ktoś chce przyjechać za kilka dni i obiektyw kupić. Może jest z nim coś nie tak po prostu.
violan - ja akurat chciałem jechać w niedzielę kupić to szkło, ale bez kilku sampli na f/4 nie będę dymał 300km, żeby podpiąć do body i się rozczarować. Nie miałeś do czynienia z długimi tele więc możesz się nie wypowiadać. L-ka nie jest każda równa i wydając 12tyś na szkło to chciałbym, żeby było ostre. Po 1 zdjęciu które mi przesłał na 5.6 ciężko stwierdzić czy szkło jest ok. A nie kosztuje to 1000zł.
Raz już kupiłem walnięte 300/2.8 i więcej nie muszę. To też przecież L-ka była, a nie jakeś szkło made in Russia
--- Kolejny post ---
I nie twierdzę że obiektyw jest zły, ale moim zdaniem coś śmierdzi. Gość wystawia sprzęt - ja chcę kupić, ale okazuje się, że jednak nie mogę kupić. Może tylko ja nie mogę :-)
Facet doszedł do wniosku, że trujesz dupe i nie chce mu się z tobą gadać. Pewnie sobie pomyślał, że kupisz i będzie miał przez ciebie same problemy bo doszukasz się małego włoska między szkłami. Nie dziwię się mu jeśli rzeczywiście wywarłeś takie wrażenie.
horak u mnie koleś w nowym obiektywie doszukał się włoska właśnie;D
tylko czas straciłem
ja tez nie wysyłam rawow bo i tak na 99% wróci z błędem do skrzynki
moje rawy waza sporo
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Ubawiłem się czytając Wasze odpowiedzi :-) Najlepszy tekst "moje rawy waza sporo". becekpl - słabą masz skrzynkę w takim razie (amatorską) :-)
Na pewno macie rację.
ja chcę kupić, ale okazuje się, że jednak nie mogę kupić. Może tylko ja nie mogę :-)
Kup przez znajomego, lub chociaż sprawdź podstępem. Jak będzie ok, to po transakcji mailem podziękujesz panu za współpracę-niewspółpracę. A jak nie, to zrobisz tak samo. Ups. Ciekawe, czy ten pan przypadkiem nie czyta naszego forum....
Ja już odpuściłem temat. Nie chce to nie. Powoli znajdę sobie inny. Na razie mam 400/2.8 więc aż tak mocno mnie nie ciśnie żeby się użerać z jakimś dziwakiem.
Kosmo..
Nie tylko ja ale i inni sugerowali w postach ,że jak ktoś prosi o sample z takiego szkła ,to tylko wkurza sprzedającego.
Ja wprost Ci powiem,ze jakbym sprzedawał któryś ze swoich tele Canona(a zdziwiłbyś się bardzo ile i jakie posiadam lol: ) to podobną odpowiedź w treści też ode mnie otrzymałbyś jak Ci odpowiedział sprzedający ,którego uważasz za dziwaka i ja go bardzo doskonale rozumię.
Komentarz