Podejrzane aukcje na Allegro II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zoomi
    Uzależniony
    • 2012
    • 551

Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

nie allegro co prawda ale można się pośmiać, ciekawe czy wystawiający te ogłoszenia naprawdę liczy na to że ktos jest aż tak głupi...

GIEŁDA FOTOGRAFICZNA - aparaty fotograficzne

oczywiście trzymamy się z daleka od takich prostackich oszustw

Komentarz

• zoomi
      Uzależniony
      • 2012
      • 551

brak możliwości odbioru osobistego, brak jakiejkolwiek odpowiedzi na zadawane przez formularz allegro pytania...
      niby wszystko wydaje się być OK ale pomimo to moja lampka ostrzegawcza ma kolor żółty

Canon EOS 1-Ds Mark III STAN BDB/IDEAL BODY !!!!!! (3923614154) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Komentarz

• ANDRZEJ M.
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 28

Taki sam znalazłem tutaj: Canon EOS 1DS Mark III 21 1 MP Digital SLR Camera Black Body Only 013803079265 | eBay

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Faktycznie, to są dokładnie te same zdjęcia aparatu. Dziwi jedynie fakt, że na Alle... wystawia aukcję osoba która ma wzorowe konto oceniane na 5.
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• ANDRZEJ M.
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 28

Też się zdziwiłem, trzeba być jednak czujnym , tą aukcję znalazłem przypadkowo.

Komentarz

• zoomi
              Uzależniony
              • 2012
              • 551

już usunęli, śmierdziało mi to od początku
              trzeba uważać i sprawdzać komentarze wraz z datami - często dochodzi do włamań na konto, oszust wystawia przedmiot a właściciel
              konta nawet o tym nie wie, czujność szczególnie zalecana gdy od dłuższego czasu nie ma ruchu na koncie czyli komentarzy

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Aukcja już usunięta z Serwisu All.... a konto było takie przyzwoite
                Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Kuba1
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 960

Zamieszczone przez zoomi
                  już usunęli, śmierdziało mi to od początku
                  trzeba uważać i sprawdzać komentarze wraz z datami - często dochodzi do włamań na konto, oszust wystawia przedmiot a właściciel
                  konta nawet o tym nie wie, czujność szczególnie zalecana gdy od dłuższego czasu nie ma ruchu na koncie czyli komentarzy
                  W ostatnim czasie było bardzo wiele aukcji foto wystawionych przez włamywaczy na cudzych kontach. Zastanawia łatwość przeprowadzenia takiego włamu. Była swojego czasu afera, kiedy zwolniony pracownik Allegro puścił farbę, że hasła użytkowników przechowywane są w bazie w niezaszyfrowanej formie. Sam widziałem wiele aukcji "z włamaniem" - ten serwis jest na ślinę klejony.
                  Inna sprawa, że gdyby podejrzane aukcje nie wzbudzały żywego zainteresowania, to by ich nie było. Zamiast zakasać rękawy i po prostu zarobić na sprzęt, szuka się "wyjątkowych okazji", a wiadomo czym one są w 95%.

Komentarz

• boniek82
                    Dopiero zaczyna
                    • 2012
                    • 47

Zamieszczone przez Kuba1
                    Była swojego czasu afera, kiedy zwolniony pracownik Allegro puścił farbę, że hasła użytkowników przechowywane są w bazie w niezaszyfrowanej formie. Sam widziałem wiele aukcji "z włamaniem" - ten serwis jest na ślinę klejony.
                    Tak na logikę, chyba nie sądzisz, że ktoś będzie kombinować z włamaniem na serwery allegro po to, żeby wyciągnąć hasło do jakiegoś średnio interesującego konta w celu wystawienia jednego przedmiotu? Nie łatwiej wbić prosto na konto, które pewnie jest zabezpieczone skomplikowanym hasłem zaq123 lub podobnym? Zresztą nawet niech hasło będzie skomplikowane. Jeśli z lenistwa będzie zapamiętane w przeglądarce to jego wyciągnięcie nie będzie stanowić problemu.
                    pzdr.
                    Ostatnio edytowany przez boniek82; 47212.
                    Boniek

Komentarz

• Kuba1
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 960

Zamieszczone przez boniek82
                      Tak na logikę, chyba nie sądzisz, że ktoś będzie kombinować z włamaniem na serwery allegro po to, żeby wyciągnąć hasło do jakiegoś średnio interesującego konta w celu wystawienia jednego przedmiotu? Nie łatwiej wbić prosto na konto, które pewnie jest zabezpieczone skomplikowanym hasłem zaq123 lub podobnym? Zresztą nawet niech hasło będzie skomplikowane. Jeśli z lenistwa będzie zapamiętane w przeglądarce to jego wyciągnięcie nie będzie stanowić problemu.
                      pzdr.
                      Nie wiem jak to się robi - ja zakasuję rękawy. Z faktami natomiast nie dyskutuję - są wystawiane seryjnie lewe aukcje na przejętych kontach. To, że tak się dzieje, stanowi o poziomie mojego zaufania do rzeczonego serwisu.

Komentarz

• zoomi
                        Uzależniony
                        • 2012
                        • 551

dlatego lepiej uważać i nie jarać się okazjami niż później tracić czas na bieganie po komisariatach i czekać aż program ochrony kupujących zwróci kasę
                        - a zwróci przy spełnieniu szczególnych warunków, przy płatności Allegro - warto o tym pamiętać

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Pieniądze wpłacone przez PAYU odzyskasz ale za min 3-4 m-ce Bezpieczniej jest płacić kartą płatniczą ubezpieczoną - wtedy po miesiącu można żądać zwrotu za niezrealizowaną transakcję.
                          Wszystko to jednak jeden wielki kłopot i strata czasu

Komentarz

• boniek82
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 47

Zamieszczone przez Kuba1
                            Nie wiem jak to się robi - ja zakasuję rękawy. Z faktami natomiast nie dyskutuję - są wystawiane seryjnie lewe aukcje na przejętych kontach. To, że tak się dzieje, stanowi o poziomie mojego zaufania do rzeczonego serwisu.
                            I będą niestety wystawiane póki będą napaleni do kupna "okazyjnego" sprzętu i ludzie nie będą poważnie traktowali spraw związanych z bezpieczeństwem w sieci. Serwis ten czy inny niewiele poradzi na to, że ma userów takich jakich ma. Albo dbasz o bezpieczeństwo i masz spokój, albo masz to gdzieś i potem znika Ci kasa z konta bankowego, albo masz wystawionego Canona na allegro
                            Boniek

Komentarz

• Bartkjs
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 22

Co do włamów na konta na Allegro to niestety i mnie to nie ominęło.
                              27.01.2014 zadzwonił do mnie facet z informacją, że 15.01.2014 zakupił na aukcji aparat marki Canon 5D MarkII. Pieniądze przelał na podane konto i do tej pory nie ma aparatu. Niestety nie ja wystawiłem tą aukcję, ktoś włamał sie na moje konto na Allegro i podszywając się pode mnie sprzedał aparat. Również na skrzynkę mailową nastąpiło włamanie. Gdyby nie kupujący to do dziś pewnie bym nie wiedział o całej sytuacji.
                              Po zakończeniu licytacji oszust napisał z mojego maila wiadomość do kupującego żeby przelał mu pieniądze na podany nr konta, najlepiej jeszcze tego samego dnia, w którym zakończyła się aukcja. Kupujący zapłacił i kontakt ze 'sprzedającym' się urwał.
                              Nie mam pojęcia jakim sposobem oszust podszył się pode mnie, nigdy nie udostępniałem swoich haseł ani loginów.
                              Zgłosiłem ten fakt na policję i zobaczymy co z tego wyniknie.

Komentarz

• becekpl
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 4318

Zamieszczone przez Bolek02
                                Pieniądze wpłacone przez PAYU odzyskasz ale za min 3-4 m-ce
                                maximum po dwóch
                                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

Pracuję...