Podejrzane aukcje na Allegro II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • FOTO-PAN
    Uzależniony
    • 2013
    • 513

Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

cwaniactwo i tyle !!!

Komentarz

• Adam71
      Początki nałogu
      • 2011
      • 316

To body to musiałby ślepy kupić. W życiu nie dałbym nawet 2500 zł za ten szrot. Mam nadzieje że handlarzyna przejedzie się na tym bo cenę wywalił paserską !

Komentarz

• polok01
        • 2014
        • 1

urząd skarbowy powinien się panem klex-em zająć

Komentarz

• Tom77
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2875

Zamieszczone przez Bolek02
          Legalność sprzętu to nie tylko ładowarki kable i pudła. To także dokumenty zakupu świadczące o pochodzeniu.
          To wyróżnia handlarza czy sprzedawcę od pasera
          Cytat za Wikipedią : Paserstwo można popełnić umyślnie jak i nieumyślnie, zależnie od tego, czy paser wie o przestępnym pochodzeniu przedmiotu (paserstwo umyślne), czy też w konkretnym przypadku powinien i mógł takie pochodzenie rzeczy stwierdzić na podstawie towarzyszących okoliczności, np. podejrzanie niskiej ceny, sprzedaży bez dokumentów lub w niekompletnym stanie itp.

--- Kolejny post ---

Niestety niewiedza nie zwalnia od konsekwencji

Gdybyśmy na to tak patrzyli to każda okazyjna cena będzie podejrzana. Pytanie czy lepiej kupić aparat wyrwany na ulicy czy skradziony z domu z ładowarką i pudełkiem
          Oczywiście zakładam że paserzy nie wpadli na pomysł sprzedawania po "normalnych" cenach bo wtedy trudno będzie odróżnić pasera od użytkownika który zmienia aparat, zmienia system, potrzebuje pieniędzy, ma focha, stać go na stratę, itp, itd.

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Zamieszczone przez Tom77
            Gdybyśmy na to tak patrzyli to każda okazyjna cena będzie podejrzana. Pytanie czy lepiej kupić aparat wyrwany na ulicy czy skradziony z domu z ładowarką i pudełkiem
            Oczywiście zakładam że paserzy nie wpadli na pomysł sprzedawania po "normalnych" cenach bo wtedy trudno będzie odróżnić pasera od użytkownika który zmienia aparat, zmienia system, potrzebuje pieniędzy, ma focha, stać go na stratę, itp, itd.
            Wszystko zależy od Twojego podejścia. Ja nigdy nic kradzionego bym nie kupił tylko z powodu niskiej ceny. Gdyby ludzie nie kupowali podejrzanego sprzętu, to mniej byłoby kradzieży.
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Tom77
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2875

Wszystko zależy od Twojego podejścia. Ja nigdy nic kradzionego bym nie kupił tylko z powodu niskiej ceny. Gdyby ludzie nie kupowali podejrzanego sprzętu, to mniej byłoby kradzieży.
              Nigdzie nie napisałem o kupowaniu kradzionego. Możesz zostać paserem kupując cokolwiek na allegro, niekoniecznie w niskiej cenie.

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Przepraszam Tom77 nic nie sugerowałem. To Ty napisałeś cyt. "Pytanie czy lepiej kupić aparat wyrwany na ulicy czy skradziony z domu z ładowarką i pudełkiem."
                To wynika w sposób niemal oczywisty gdy kupuje się "goły sprzęt" bez żadnych dokumentów.
                Zawsze jednak można poprosić o spisanie umowy kupna co daje pewną wiarygodność.
                Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Tom77
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2875

Przepraszam Tom77 nic nie sugerowałem. To Ty napisałeś cyt. "Pytanie czy lepiej kupić aparat wyrwany na ulicy czy skradziony z domu z ładowarką i pudełkiem."
                  To wynika w sposób niemal oczywisty gdy kupuje się "goły sprzęt" bez żadnych dokumentów.
                  Zawsze jednak można poprosić o spisanie umowy kupna co daje pewną wiarygodność.
                  Faktycznie źle to zabrzmiało. Nie chodziło mi oczywiście o kupno kradzionego. Chodzi mi o to, ze pewność mamy tylko i wyłącznie kupując sprzęt nowy ze sklepu. W przypadku używanego nigdy nie ma pewności cokolwiek byłoby w zestawie, sama umowa też nic nam nie da.

Komentarz

• kulek855
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 327

Body eos 6d za grosze w idealnym stanie. Myślę, że nikt myślący się na to nie nadzieje.

Czemu aukcja podejrzana?:

- brak możliwości odbioru osobistego
                    - wysyłka niby ze stanów
                    - cena
                    - pierwsza aukcja "sprzedającego"

PROFESJONALNY UŻYWANY Canon EOS 6D !!!! (3853491226) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
                    ARTLIMITED

Komentarz

• zoomi
                      Uzależniony
                      • 2012
                      • 551

i akurat musi sprzedać w PL bo nie zna ebay.com

Komentarz

• kaindox
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 598

akcja grzecznościowa i zero komentarzy? Ciekawy na czym ta grzeczność polegała, może właściciel niepiśmienny?

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Zamieszczone przez Tom77
                          Faktycznie źle to zabrzmiało. Nie chodziło mi oczywiście o kupno kradzionego. Chodzi mi o to, ze pewność mamy tylko i wyłącznie kupując sprzęt nowy ze sklepu. W przypadku używanego nigdy nie ma pewności cokolwiek byłoby w zestawie, sama umowa też nic nam nie da.
                          Po pierwsze umowa to bardzo wiele w przypadku zakupu sprzętu, bo wskazuje na pochodzenie. Po drugie widziałeś kiedyś złodzieja / pasera, który podpisał by taką umowę przy sprzedaży ? Ja kupując sprzęt używany dostaję zawsze od sprzedającego dokumenty zakupu na podstawie których nabył sprzęt. Takich rzeczy raczej się nie wyrzuca, tylko trzyma dla ważności ew. gwarancji a potem można w ten sposób udokumentować faktyczne pochodzenie.

Komentarz

• becekpl
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 4318

na allegro 80 % używek jest bez papieru? sami złodzieje?
                            wątpię, ja sam papierów nie trzymam
                            nie ma to znaczenia przy sprzedaży a jak kupuje to patrze na stan sprzętu a nie na dokumenty
                            Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                            Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Raideur
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 265

Nie rozumiem was, bo jak moze sie faktura zgubic, nawet jesli to mozna tez zeskanowac?

Komentarz

• becekpl
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 4318

ale po co? dla Miecia?
                                ja systematycznie wywalam papiery jak się kończy gwarancja, często nawet przed jak mnie najdzie ochota zabawa w czyściciela szuflad
                                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

Pracuję...