Podejrzane aukcje na Allegro II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • centur
    Uzależniony
    • 2011
    • 766

Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

Zamieszczone przez michalab
    Ale przecież w opisie jest o AF, chyba lepszy AF niż w c50/1.4 można sobie wyobrazić, nawet w szkle EF-S
    miałem c50/1.4 wiele lat i chyba nie zaryzykowałbym opisu, że 18-135 na AF "o niebo lepszy" od 50-tki, toż to ani eLka ani USM !
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• fj_mike
      Dopiero zaczyna
      • 2012
      • 18

Zamieszczone przez koraf
      A co o tym sądzicie ? 400/2.8II za mniej niż połowę ceny na rynku : CANON EF 400mm f/2.8 L USM II (2863950797) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.. Sprzedający wygląda na wiarygodną osobę.
      Na innej aukcji z aparatem napisał:
      Ja kupiłem zestaw z racji obiektywu ,dlatego go sprzedaję
      Aparat CANON EOS 1DS (2863951657) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Komentarz

• Alcest
        • 2012
        • 4

Witam,

znacie może tego sprzedawcę? * * * Nowy CANON 650D 18-135 IS STM FV23% * * * (2876161681) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Niechiałbym dostać cegły w paczce. Co o tym myślicie?

Komentarz

• Chtiej
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 40

Zamieszczone przez Alcest
          Nic podejrzanego na tej aukcji nie widzę, a jeśli boisz się dostać cegłę to zamów z możliwością sprawdzenia paczki za pobraniem (sprzedający powinien się zgodzić na wpłatę zaliczki na kuriera + reszta za pobraniem), albo jedź do Krakowa i odbierz osobiście.
          Wygląda na zupełnie normalnego sprzedawcę. Wystawia FV, udziela gwarancji, możliwy jest odbiór osobisty więc jeśli cena Ci odpowiada to nie widzę przeciwwskazań.

Komentarz

• wlodal
            Bywalec
            • 2007
            • 198

Zamieszczone przez Chtiej
            Nic podejrzanego na tej aukcji nie widzę, a jeśli boisz się dostać cegłę to zamów z możliwością sprawdzenia paczki za pobraniem (sprzedający powinien się zgodzić na wpłatę zaliczki na kuriera + reszta za pobraniem), albo jedź do Krakowa i odbierz osobiście.
            Wygląda na zupełnie normalnego sprzedawcę. Wystawia FV, udziela gwarancji, możliwy jest odbiór osobisty więc jeśli cena Ci odpowiada to nie widzę przeciwwskazań.
            Nie wiedziałem , że przesyłka kurierem ma opcję sprawdzenia - rozumię przed zapłatą !? . Taką opcję , wg mojej wiedzy , ma tylko poczta polska . Mało tego - np. UPS nie przyjmuje przesyłek płatnych pobraniem od osób , które nie mają z nimi umowy - czyli co najmniej 30 paczek miesięcznie - przekonałem się o tym na własnej d... . W przypadku kuriera , po sprawdzeniu po zapłacie - jedyne co można , to spisać protokół i czekać . Czy coś pomyliłem ?. Tak więc nie wiem o jakim sprawdzeniu piszesz !.
            Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Komentarz

• Joshec
              Bywalec
              • 2006
              • 167

Zamieszczone przez koraf
              Macie w pełni rację to stare szkło również zmyliła mnie II.
              Hmmm, to nawet nie poprzednia wersja 400/2.8 L IS USM ale naprawdę staruszek... Canon Camera Museum | Camera Hall - Lenses (EF Mount)

Komentarz

• Sunders
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2746

Zamieszczone przez wlodal
                Nie wiedziałem , że przesyłka kurierem ma opcję sprawdzenia - rozumię przed zapłatą !? . Taką opcję , wg mojej wiedzy , ma tylko poczta polska .
                Prawdopodobnie chodzi o Pocztex, który chyba rzeczywiście jako jedyny oferuje za dodatkowe 5pln taką opcję. Raz sam z niej korzystałem jako kupujący i polecam ją w razie wątpliwości.
                http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• salas
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 3000

Ale przy normalnym kurierze można przecież otworzyć paczkę, chociażby w celu sprawdzenia uszkodzeń :> jak wtedy by była cegła to od razu spisać co i jak i niech wraca?
                  SONY

Komentarz

• DarekB
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 182

Zamieszczone przez salas
                    ...można przecież otworzyć paczkę, chociażby w celu sprawdzenia uszkodzeń
                    Ostatnio próbowałem przy kurierze z DPD ale odesłał mnie na drzewo argumentując, że opakowanie nie jest uszkodzone.
                    Przy Pocztexie potwierdzam, działa i kosztuje raptem 5zł.

Zamieszczone przez salas
                    ...przy normalnym kurierze
                    Normalny kurier to?

Komentarz

• wlodal
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 198

Zamieszczone przez DarekB
                      Ostatnio próbowałem przy kurierze z DPD ale odesłał mnie na drzewo argumentując, że opakowanie nie jest uszkodzone.

Normalny kurier to?
                      Zgadza się - chodziło mi o pocztex - jednak zawsze , z przyzwyczajenie , piszę "poczta polska" . Natomiast - dogadać się z kurierem ??- tak jak napisano wcześniej - udowodnij , że opakowanie jest uszkodzone . Jak nie to płać , sprawdzaj i możemy spisać protokół .
                      Pozdrawiam wszystkich z Canon Board i Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku .

Komentarz

• salas
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 3000

Normalny kurier to?
                        Być może trafiłeś na jakiegoś chama, mi żaden do tej pory nie odmówił a zawsze otwieram przy nich i byli już chyba z każdej firmy kurierskiej
                        Może w Kielcach pracują jacyś normalni ludzie z którymi da się dogadać, nie wiem :>
                        Ostatnio edytowany przez salas; 47223.
                        SONY

Komentarz

• Sunders
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2746

Normalny kurier to?
                          Kiedyś też tak próbowałem i wtedy kurier zwykle oświadczał, że owszem mogę sprawdzić w jego obecności zawartość przesyłki pobraniowej, ale po uprzednim uiszczeniu opłaty.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez salas
                          Być może trafiłeś na jakiegoś chama, mi żaden do tej pory nie odmówił a zawsze otwieram przy nich i byli już chyba z każdej firmy kurierskiej
                          Może w Kielcach pracują jacyś normalni ludzie z którymi da się dogadać, nie wiem :>
                          Z jakich firm są Ci dobrze wychowani kurierzy, co pozwalają otworzyć przesyłkę? Bez uprzedniego wnoszenia opłaty?
                          http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Chtiej
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 40

Nie wiedziałem , że przesyłka kurierem ma opcję sprawdzenia - rozumię przed zapłatą !? . Taką opcję , wg mojej wiedzy , ma tylko poczta polska . Mało tego - np. UPS nie przyjmuje przesyłek płatnych pobraniem od osób , które nie mają z nimi umowy - czyli co najmniej 30 paczek miesięcznie - przekonałem się o tym na własnej d... . W przypadku kuriera , po sprawdzeniu po zapłacie - jedyne co można , to spisać protokół i czekać . Czy coś pomyliłem ?. Tak więc nie wiem o jakim sprawdzeniu piszesz !.
                            Piszę o sprawdzeniu przed zapłatą, a firma kurierska, która taką usługę za jakieś 5zł oferuje nazywa się EMS Pocztex (choć dla niektórych to to samo co Poczta Polska).
                            Co do wysyłki za pobraniem przez UPS, DPD, DHL, itd. istnieje taka możliwość jeśli skorzysta się z firmy pośredniczącej takiej jak, zamow-kuriera, sendit, kurierzy, itp.
                            Przy korzystaniu z firmy pośredniczącej jest pewna wygoda, która polega na odebraniu przez kuriera paczki (nie trzeba wozić - zwłaszcza jak ktoś nie mieszka w mieście).

Komentarz

• wlodal
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 198

Zamieszczone przez Chtiej
                              Piszę o sprawdzeniu przed zapłatą, a firma kurierska, która taką usługę za jakieś 5zł oferuje nazywa się EMS Pocztex (choć dla niektórych to to samo co Poczta Polska).
                              Co do wysyłki za pobraniem przez UPS, DPD, DHL, itd. istnieje taka możliwość jeśli skorzysta się z firmy pośredniczącej takiej jak, zamow-kuriera, sendit, kurierzy, itp.
                              Przy korzystaniu z firmy pośredniczącej jest pewna wygoda, która polega na odebraniu przez kuriera paczki (nie trzeba wozić - zwłaszcza jak ktoś nie mieszka w mieście).
                              Reasumując , jeśli interesuje nas sprawdzenie przed zapłatą , to tylko pocztex , czyli USŁUGI KURIERSKIE POCZTY POLSKIEJ - ta brzmi pełna nazwa . Tyle , że wielu sprzedawców zgadza się na przesyłkę kurierem za pobraniem , ale o dziwo , nie zgadzają się na wysyłkę pocztexem ze sprawdzeniem . Przecież i tak koszty przesyłki , z zasady , pokrywa kupujący. Nie zgadzają się na pocztex , mimo , że kupujący dodatkowo opłaca pełne ubezpieczenie ??!!
                              Jeśli sprzedający pisze prawdę w opisie , to czego się boi ??.

Komentarz

• Chtiej
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 40

Tyle , że wielu sprzedawców zgadza się na przesyłkę kurierem za pobraniem , ale o dziwo , nie zgadzają się na wysyłkę pocztexem ze sprawdzeniem . Przecież i tak koszty przesyłki , z zasady , pokrywa kupujący. Nie zgadzają się na pocztex , mimo , że kupujący dodatkowo opłaca pełne ubezpieczenie ??!!
                                Przyznam, że nie doświadczyłem jeszcze takiej odmowy, ale wydaje mi się, że sprzedawcy często mają umowy z firmami kurierskimi, które odbierają od nich paczki i dlatego nie muszą się "bawić" w chodzenie na pocztę, stanie w kolejkach, itp, bo nie każdy ma na to czas - tak mi się wydaje. Oczywiście wersja z czymś do ukrycia też jest możliwa, gdzie tym "czymś" jest zwykle nieadekwatny stan rzeczywisty sprzetu do deklarowanego w ogłoszeniu czy na aukcji.

Komentarz

Pracuję...