RTV EURO AGD i zakup aparatu. Bać się czy nie bać?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • violinman23
    Coś już napisał
    • 2006
    • 97

RTV EURO AGD i zakup aparatu. Bać się czy nie bać?

Witam.
    Planuję zmienić korpus na Canon'a 7D. "RTV EURO AGD" ma dosyć korzystną ofertę. Pytanie tylko, czy nie bać się zakupu u nich. Poprzedni korpus, zakupiłem w fotojokerze, jest nim 40D. I było z nim masę problemów, o czym pisałem na forum. Pierwszy egzemplarz odesłałem bo miał gigantyczny BF, drugi wydawał się w porządku, ale tylko na pierwszy rzut oka. Generalnie problemy z ostrością, minimalny BF przy długich szkłach. Kalibrowałem go w warszawie, ale nadal nie bylem zadowolony. Po niecałych 10 tys zdjęć padła migawka, tym razem serwisowałem w Berlinie. Dopiero wtedy wszystko wróciło do normy. Ale po jakimś czasie znowu zaczął mi przeszkadzać minimalny BF przy 400mm. Nie ukrywam że obawiam się zakupu kolejnego aparatu. Krążą pogłoski że do tego typu sklepów trafiają egzemplarze z tzw. "drugich sortów". Pomożecie? Z góry dzięki.
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Kupiłem 550d + 18-135, a poźniej jszcze 430EX II. Wszytsko na raty 0%.
    Kupowałem w momencie, gdy mieli najniższe ceny w porówaniu do rynku.
    Zero problemów, jestem w pełni zadowolony. IMHO nie ma co się bać.
    Aha - tylko raz mi przysłali karte kredytową, ale podziękowałem i odesłałem - poza znaczkiem pocztowym, innych dodatkowych kosztów nie poniosłem.
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• violinman23
      Coś już napisał
      • 2006
      • 97

Ja tam się nie będę w raty zagłębiał. Tylko właśnie nie chcę żeby mi się sytuacja powtórzyła Dzięki bardzo za odpowiedź, poczekajmy jak się inni wypowiedzą na ten temat
      Moje gnioty.

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Uważaj tylko na ubezpieczenie kredytu, bo wciskają je na lewo i prawo.

Komentarz

• violinman23
          Coś już napisał
          • 2006
          • 97

To tak nawiązując do tego kredytu, to kiedyś siostra jak chciała brać kredyt w banku to nie mogla bo w kwitach miała ze już coś ma. A pracownik banku nie był upoważniony żeby jej udzielić informacji, jaki kredyt widnieje w tych dokumentach. Okazało się że chodzi o jakąś kartę stałego klienta czy coś w ten deseń, z IKEI Także racja, trzeba uważać Dlatego ja nie chce żadnych rat, kredytów. Tylko w pełni sprawny produkt.
          Moje gnioty.

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez violinman23
            Poprzedni korpus, zakupiłem w fotojokerze, jest nim 40D. I było z nim masę problemów,[...]
            Problemy, które opisujesz nie są związane z tym, gdzie kupiłeś. Po prostu miałeś pecha i trafił Ci się problematyczny egzemplarz. Żaden duży sprzedawca nie testuje indywidualnie każdego sprzedawanego egzemplarza.

Jeśli Ci to coś pomoże, to mogę Ci powiedzieć, że ja swoje 7D kupiłem 2 lata temu właśnie w Euro i póki co działa. Ale nie uważam, żeby to była zasługa sprzedawcy.

Komentarz

• C80
              Uzależniony
              • 2007
              • 855

Hehe. Byłem w identycznej sytuacji. Kupowałem 40D, serwisowałem w Berlinie z powodu BF/FF z 24-70 i ostatnio kupiłem w Euro 7D.

Nie bałbym się. 7D ma mikroregulację i jeżeli masz wolny wieczór i odrobinę ciepliwości to spokojnie możesz go sobie sam skalibrować. Ja kalibrowalem C50/1.8, C24-70/2.8, C70-200/2.8 oraz S300/2.8. Tylko C85/1.8. nie wymagał mikroregulacji.

7D brałem na kredyt. I tu warto zwrócić uwagę na pewną ciekawostkę która moze być później problemem. Kredyt brany rzekomo na 6 miesięcy (czyli raty 0%) jest wystawiony przez bank na 12 miesięcy. Tyle, że jest tam punkt mówiący, że spłacając po 6 miesiącach nie płaci się za procenty.

Druki które przyjdą do domu z banku mają kwotę rozłożoną na 12 miesięcy (tzw. minimalna kwota spłaty). Więc jeżeli chce się raty 0% lepiej płacić na drukach wypisanych ręcznie lub przelewem internetowym.
              [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• violinman23
                Coś już napisał
                • 2006
                • 97

No to juz cos wiem Dzieki chłopaki za opinie
                Moje gnioty.

Komentarz

• chopinx
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 38

Kupowałem czterokrotnie sprzęt foto w EURO. Body, obiektywy (też eLki), kompakta. Oglądałem sprzęt dokładnie przed odbiorem w sklepie. Nie spotkałem się z żadnymi problemami w eksploatacji tych egzemplarzy, jeśli przy kolejnej okazji będą mieli dobrą promocję to też skorzystam.

Komentarz

• axidus821
                    Coś już napisał
                    • 2011
                    • 87

Również kupowałem w euro 500D- zero problemów.jeden z tańszych sklepów rtv a napewno najtańszy jeżeli mają promocje.500D to nie był jedyny zakup w tym sklepie i mogę go polecić.

Komentarz

• kobesi
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 72

Cały swój sprzęt kupowałem w Euro (oprócz używki T28-75), również poprzedni "zestaw" czyli 450d z kitem, T90 i C10-22. Nie ma problemów ze sprzętem.
                      Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Kupowałem w momencie, gdy mieli najniższe ceny w porówaniu do rynku.
                        Zero problemów, jestem w pełni zadowolony. IMHO nie ma co się bać.
                        Aha - tylko raz mi przysłali karte kredytową, ale podziękowałem i odesłałem
                        Można u nich rzeczywiście nieraz trafić na niezłe ceny - ja także kilkakrotnie skorzystałem z ich oferty cenowej i ratalnej (lampa, obiektyw, aparat, ekspres do kawy, laptop) i jestem bardzo zadowolony. Kartę mi też przysłali - leży nieaktywowana w szufladzie.

Uważaj tylko na ubezpieczenie kredytu, bo wciskają je na lewo i prawo.
                        Zgadza się - ja za każdym razem zaznaczałem, że ubiegam się o kredyt bez ubezpieczenia. Miła pani ujmowała moją sugestię w wniosku przesyłanym do banku - udało mi się za każdym razem, tzn ani razu nie miałem ubezpieczonego kredytu
                        C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• C80
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 855

Ja mam tylko jedną zagwozdkę związaną z tym ich kredytem. Chcę spłacić całość w terminie 5 raty (tak - piątej, nie szóstej), więc zapłacę bez oprocentowania.

I teraz może ktoś wie, czy potem trzeba kontaktować się z Sygma Bank żeby zamknęli kredyt, czy jeżeli saldo się zgadza to zostanie zamknięty automatycznie? Czyli w momencie zaksięgowania reszty pieniędzy moja przygoda z nimi kończy się definitywnie?
                          [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• chopinx
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 38

Poproś treść umowy kredytowej do przestudiowania, tam muszą być określone wszystkie warunki.

Komentarz

• szycho
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 350

Brałem u nich ostatnio drukarkę [mało fotograficzny gadżet] przez net z odbiorem w wybranym sklepie. Pełna profeska. Przy odbiorze można było pooglądać sprzęt z każdej strony.
                              Podejrzewam, że podobnie będzie ze sprzętem foto.

C80, jak spłacisz wcześniej to dobrze jest skontaktować się z bankiem i poprosić o info na maila o spłaceniu kredytu. Dobrze jest też z tym pytaniem zwrócić się na infolinie baku. Może się okazać, że trzeba ich poinformować, że wpłacasz więcej niż kw. minimalna w jednym cyklu.

BTW, miałem sytuację o której pisałeś wcześniej. Brałem u nich jakieś sprzęt na raty 0% na 6m-cy. Bank przysłał blankiety na 12 z info, że jak się uporam w 6, to zero odsetek. Było miło aż po 8m-cach przyszły odsetki - żoncia, coś źle policzyła w ostatniej 6 racie
                              Ostatnio edytowany przez szycho; 4850.
                              EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                              www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

Pracuję...