Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
RTV EURO AGD i zakup aparatu. Bać się czy nie bać?
RTV EURO AGD i zakup aparatu. Bać się czy nie bać?
Witam.
Planuję zmienić korpus na Canon'a 7D. "RTV EURO AGD" ma dosyć korzystną ofertę. Pytanie tylko, czy nie bać się zakupu u nich. Poprzedni korpus, zakupiłem w fotojokerze, jest nim 40D. I było z nim masę problemów, o czym pisałem na forum. Pierwszy egzemplarz odesłałem bo miał gigantyczny BF, drugi wydawał się w porządku, ale tylko na pierwszy rzut oka. Generalnie problemy z ostrością, minimalny BF przy długich szkłach. Kalibrowałem go w warszawie, ale nadal nie bylem zadowolony. Po niecałych 10 tys zdjęć padła migawka, tym razem serwisowałem w Berlinie. Dopiero wtedy wszystko wróciło do normy. Ale po jakimś czasie znowu zaczął mi przeszkadzać minimalny BF przy 400mm. Nie ukrywam że obawiam się zakupu kolejnego aparatu. Krążą pogłoski że do tego typu sklepów trafiają egzemplarze z tzw. "drugich sortów". Pomożecie? Z góry dzięki.
Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii! Moje gnioty. Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę
Kupiłem 550d + 18-135, a poźniej jszcze 430EX II. Wszytsko na raty 0%.
Kupowałem w momencie, gdy mieli najniższe ceny w porówaniu do rynku.
Zero problemów, jestem w pełni zadowolony. IMHO nie ma co się bać.
Aha - tylko raz mi przysłali karte kredytową, ale podziękowałem i odesłałem - poza znaczkiem pocztowym, innych dodatkowych kosztów nie poniosłem.
Ja tam się nie będę w raty zagłębiał. Tylko właśnie nie chcę żeby mi się sytuacja powtórzyła Dzięki bardzo za odpowiedź, poczekajmy jak się inni wypowiedzą na ten temat
Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii! Moje gnioty. Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę
To tak nawiązując do tego kredytu, to kiedyś siostra jak chciała brać kredyt w banku to nie mogla bo w kwitach miała ze już coś ma. A pracownik banku nie był upoważniony żeby jej udzielić informacji, jaki kredyt widnieje w tych dokumentach. Okazało się że chodzi o jakąś kartę stałego klienta czy coś w ten deseń, z IKEI Także racja, trzeba uważać Dlatego ja nie chce żadnych rat, kredytów. Tylko w pełni sprawny produkt.
Poprzedni korpus, zakupiłem w fotojokerze, jest nim 40D. I było z nim masę problemów,[...]
Problemy, które opisujesz nie są związane z tym, gdzie kupiłeś. Po prostu miałeś pecha i trafił Ci się problematyczny egzemplarz. Żaden duży sprzedawca nie testuje indywidualnie każdego sprzedawanego egzemplarza.
Jeśli Ci to coś pomoże, to mogę Ci powiedzieć, że ja swoje 7D kupiłem 2 lata temu właśnie w Euro i póki co działa. Ale nie uważam, żeby to była zasługa sprzedawcy.
Hehe. Byłem w identycznej sytuacji. Kupowałem 40D, serwisowałem w Berlinie z powodu BF/FF z 24-70 i ostatnio kupiłem w Euro 7D.
Nie bałbym się. 7D ma mikroregulację i jeżeli masz wolny wieczór i odrobinę ciepliwości to spokojnie możesz go sobie sam skalibrować. Ja kalibrowalem C50/1.8, C24-70/2.8, C70-200/2.8 oraz S300/2.8. Tylko C85/1.8. nie wymagał mikroregulacji.
7D brałem na kredyt. I tu warto zwrócić uwagę na pewną ciekawostkę która moze być później problemem. Kredyt brany rzekomo na 6 miesięcy (czyli raty 0%) jest wystawiony przez bank na 12 miesięcy. Tyle, że jest tam punkt mówiący, że spłacając po 6 miesiącach nie płaci się za procenty.
Druki które przyjdą do domu z banku mają kwotę rozłożoną na 12 miesięcy (tzw. minimalna kwota spłaty). Więc jeżeli chce się raty 0% lepiej płacić na drukach wypisanych ręcznie lub przelewem internetowym.
Kupowałem czterokrotnie sprzęt foto w EURO. Body, obiektywy (też eLki), kompakta. Oglądałem sprzęt dokładnie przed odbiorem w sklepie. Nie spotkałem się z żadnymi problemami w eksploatacji tych egzemplarzy, jeśli przy kolejnej okazji będą mieli dobrą promocję to też skorzystam.
Również kupowałem w euro 500D- zero problemów.jeden z tańszych sklepów rtv a napewno najtańszy jeżeli mają promocje.500D to nie był jedyny zakup w tym sklepie i mogę go polecić.
Kupowałem w momencie, gdy mieli najniższe ceny w porówaniu do rynku.
Zero problemów, jestem w pełni zadowolony. IMHO nie ma co się bać.
Aha - tylko raz mi przysłali karte kredytową, ale podziękowałem i odesłałem
Można u nich rzeczywiście nieraz trafić na niezłe ceny - ja także kilkakrotnie skorzystałem z ich oferty cenowej i ratalnej (lampa, obiektyw, aparat, ekspres do kawy, laptop) i jestem bardzo zadowolony. Kartę mi też przysłali - leży nieaktywowana w szufladzie.
Uważaj tylko na ubezpieczenie kredytu, bo wciskają je na lewo i prawo.
Zgadza się - ja za każdym razem zaznaczałem, że ubiegam się o kredyt bez ubezpieczenia. Miła pani ujmowała moją sugestię w wniosku przesyłanym do banku - udało mi się za każdym razem, tzn ani razu nie miałem ubezpieczonego kredytu
Ja mam tylko jedną zagwozdkę związaną z tym ich kredytem. Chcę spłacić całość w terminie 5 raty (tak - piątej, nie szóstej), więc zapłacę bez oprocentowania.
I teraz może ktoś wie, czy potem trzeba kontaktować się z Sygma Bank żeby zamknęli kredyt, czy jeżeli saldo się zgadza to zostanie zamknięty automatycznie? Czyli w momencie zaksięgowania reszty pieniędzy moja przygoda z nimi kończy się definitywnie?
Brałem u nich ostatnio drukarkę [mało fotograficzny gadżet] przez net z odbiorem w wybranym sklepie. Pełna profeska. Przy odbiorze można było pooglądać sprzęt z każdej strony.
Podejrzewam, że podobnie będzie ze sprzętem foto.
C80, jak spłacisz wcześniej to dobrze jest skontaktować się z bankiem i poprosić o info na maila o spłaceniu kredytu. Dobrze jest też z tym pytaniem zwrócić się na infolinie baku. Może się okazać, że trzeba ich poinformować, że wpłacasz więcej niż kw. minimalna w jednym cyklu.
BTW, miałem sytuację o której pisałeś wcześniej. Brałem u nich jakieś sprzęt na raty 0% na 6m-cy. Bank przysłał blankiety na 12 z info, że jak się uporam w 6, to zero odsetek. Było miło aż po 8m-cach przyszły odsetki - żoncia, coś źle policzyła w ostatniej 6 racie
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety... www.tomaszszyszko.pl
Komentarz