Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Racja, pamiętam, że załatwiałem Pańską dostawę ze szpitala.
Zamieszczone przez Kolaj
A drugie, trzecie, czy czwarte dno nikogo nie interesuje.
Ale mają fundamentalne znaczenie dla sprawy. Obserwatorów interesuje tylko sensacyjka. "Nierzetelny przedsiębiorca nie oddał pieniędzy!" Dobrze brzmi, no nie? Jak do brukowca. Czy ktokolwiek z czytających zastanowił się przez chwilę, nad faktem, czy ja jako już publicznie osądzony i winny, mam takie hobby, że lubię sobie robić problemy? Sam sobie diabolicznie wymyśliłem, że teraz wyłudzę pieniądze z Pana APP, bo bardzo pragnę znaleźć się takim wątku?
Ale mają fundamentalne znaczenie dla sprawy. Obserwatorów interesuje tylko sensacyjka. "Nierzetelny przedsiębiorca nie oddał pieniędzy!" Dobrze brzmi, no nie? Jak do brukowca. Czy ktokolwiek z czytających zastanowił się przez chwilę, nad faktem, czy ja jako już publicznie osądzony i winny, mam takie hobby, że lubię sobie robić problemy? Sam sobie diabolicznie wymyśliłem, że teraz wyłudzę pieniądze z Pana APP, bo bardzo pragnę znaleźć się takim wątku?
Znaczy co? APP jest winien faktu, że nie dostał w porę monitora, a teraz nie może odzyskać pieniędzy? Nie osądzam nikogo, zwłaszcza osób, których nie znam. Dla mnie jednak sprawa jest prosta - są pieniądze jest towar, nie ma towaru zwrot pieniędzy. Są jeszcze jakieś inne opcje? Klient płacąc zawiera umowę ze sprzedawcą i od tego momentu sprzedawca odpowiada za przebieg transakcji.
A ja z obu transakcji z Tom01 jestem zadowolony. Może nie miałem problemów bo bał się bana tutaj?
Drugi zakup (selekcjonowany i kalibrowany NEC 2690 WUXi) trwał trochę dłużej niż się spodziewałem, ale przyczyny opóźnienia były logiczne - ten model "wyszedł" , w zamian dostałem w tej samej cenie nowszą wersję WUXi2, do tego te NECi trudniej wyselekcjonować niż Eizo , więc nie przeszkadzał mi fakt czekania trochę dłużej na ten perfekcyjny egzemplarz - zdecydowanie warto było
Selekcja selekcją, decydując się na nią trzeba brać pod uwagę wydłużony czas oczekiwania. Ale nie zwracanie pieniędzy to przesada. Przy tak długim okresie czekania na zwrot pieniędzy i to w kwocie całkiem sporej dziwię się, że APP nie upomina się o odsetki z "zamrożonych pieniędzy".
A ja nie.
Miałem jedną jedyną transakcję z Tom01 i wystarczyło.
Kilka miesięcy temu rozglądałem się za w miarę dobrym monitorem. Skontaktowałem z Tom01, który zechciał mi pomóc w wyborze odpowiedniego dla mnie monitora (za co bardzo Mu dziękuję). Stanęło na CG222W. Przed złożeniem zamówienia zapytałem o czas realizacji (włączając usługę wyselekcjonowania i kalibracji). W odpowiedzi usłyszałem, że to potrwa dwa tygodnie.
Zamówienie złożyłem 6 kwietnia, a monitor otrzymałem 13 maja.
Przebolałbym ten nieznośnie wydłużający się czas realizacji zamówienia, ale nie to jak zostałem potraktowany. Tak jak w przypadku APP inicjatywa kontaktu stała tylko po mojej stronie, to ja musiałem co tydzień dopytywać się co z monitorem i co tydzień wysłuchiwać tłumaczenia i żebym zapytał w następnym tygodniu – zapłaciłem 5 i pół tyś. zł, a zostałem potraktowany jak petent.
Dopiero w szóstym tygodniu, gdy zrezygnowałem z zamówienia i zażądałem zwrotu pieniędzy, Tom01 poprosił mnie o danie mu szansy. Dałem. I rzeczywiście tym razem monitor został dostarczony w umówionym czasie.
Być może Tom01 jest profesjonalistą w swojej dziedzinie i być może zależy mu na dostarczeniu sprzętu najlepszej jakości (pewnie tak), a na pewno nie jeden z nas ma mu wiele do zawdzięczenia za jego udzielanie się na forum - nikt mu tego nie odbierze.
Ale wiem jeszcze jedno: nic więcej już u Toma01 nie zamówię.
Przykre, bo Tom01 jest jednym z nas, ale jak pisał Kolaj: „Na zaufanie trzeba pracować długo, ale żeby je utracić, nie potrzeba wiele.”
Widzę, że w końcu firma Mastif dostaje to na co zasługuje ja więcej w tej firmie nic nie kupię a kupiłem w 2008 r. eizo CG222W i kalibrator one eye a ile miałem przebojów i próśb ,dawania szans ,itp z ich strony , konkretnie od Tom 01.
W końcu dostałem monitor po miesiącu od wpłaty pieniędzy na ich konto a kalibrator dopiero po ... trzech miesiącach :-(. Miałem otrzymać gratis za zwłokę (za to ,że naiwny zgodziłem się tak długo czekać) w postaci tableta Bamboo i oczywiście go w końcu nie dostałem . Wstyd o tym pisać ale to są fakty o firmie Mastif i Tom01.
I tak jak opisują koledzy ja inicjowałem liczne rozmowy telefoniczne pisałem maile gdyż Mastif (Tom01) nie poczuwał się do dotrzymywania terminów i ciągle zmienianych obietnic.
Proponuję już nie kopać leżącego. Każdy na podstawie tego wątku miał możliwość wyrobienia sobie sobie opinii o firmie i jej podejściu do biznesu. Ze względu na olbrzymią wiedzę Toma01 i jego chęć niesienia pomocy nam wszystkim, dajmy mu czas na przemyślenia i zajęcia stanowiska.
przedewszystkim chcialem sie przywitac bo to moj pierwszy post na forum.
Natomiast wracajac do tematu musze powiedziec ze mialem podobna sytuacje otoz zamowilem u Tomka uzywany monitor (ogloszenie wisialo w forumowej gieldzie). Zamowienie oraz pieniadze wplacilem na poczatku grudnia i umowilem sie, ze monitor ma byc dostarczony do swiat. Kilka dni przed wigilia zostalem poproszony o przesuniecie terminu wysylki na pierwszy dzien po swietach, z tego co mowil Tomek byl problem z zapakowaniem. Zgodzilem sie niechetnie, natomiast po chwili odebralem 2 telefon w ktorym zostalem przeproszony za zamieszanie i poinformowany ze monitor bedzie w terminie. Monitor byl u mnie 21 grudnia. Byl to moj pierwszy zakup z przedplata na konto i z realizacji calej transakcji jestem bardzo zadowolony.
Informuję wszystkich zainteresowanych, że w dniu dzisiejszym (13.08.2009) sprawa feralnego dla mnie Eizo S2431, która stała się przyczyną założenia tego wątku, została polubownie zakończona -otrzymałem od ZPK Mastiff (Tom01) przelew na kwotę obejmującą pozostałą część należności wraz z odsetkami.
Uff, zamknąć wątek, zapomnieć, potraktować jako wypadek przy pracy.
A po co zamykać?
A jak komuś znowu jakaś transakcja z Tom01 nie wyjdzie to otwierać/łączyć/zamykać nowy i kierować do tego?
A po rozwiązaniu sprawy znowu zamknąć? A potem kolejny się znajdzie to znowu otwierać?
Naprawdę nie rozumiem "parcia na zamykanie" gdy indywidualnej osobie się problem rozwiąże...
Trzeba patrzeć przyszłościowo - nie można odgórnie zakładać, że taka sytuacja się nie powtórzy a nie ma sensu mieć w przyszłości kilku wątków na ten sam/podobny temat .
Komentarz