A lampy nie można ustawić w tryb H czy jakiś tam co to powoduje, że można pstrykać na takich czasach?
Eos 1 D
Zwiń
X
-
-
no tryb H jest zalezny od lampy a nie od body,
ale w pracy przy blysku stroboskopowym (czyli H) bardzo mocno spada moc lampy, wiec czas synchronizacji jest dosc istotny a 1/500 to swietny wynik
inna sprawa ze wspolpraca tego body z lampa nie byla w 100% idealnaKomentarz
-
Tak ogolnie to ja wiem o tym. Przerabialem 85 f/1.8 z eos500 gdzie jest 1/2000 max...
Chodzi o precyzyjne przyklady, w sumie pewnie w sloneczny dzien f/1.2 w iso 100 wyskoczy ponad 1/8000 (w tym, ze 1D ma chyba ISO 50 dodatkowo)Komentarz
-
tak z ciekawoci - moze mi ktos wyjasnic czemu w kolejnych modelach canon zrobik "krok wstecz" i np. w mkIII jest synchro 1/300 ma czas 1/8000?? czy to ma jakies konkretne uzasadnienie czy nagle w mkIV na nowo odkryja to o czym juz wszyscy zapomnieli i beda to wciskac za gruba kase jako super-hiper-mega-nowoczesna technologie
Komentarz
-
A czemu zrezygnowano z EC w cyfrze? Czemu nowe korpusy miewają gorszy AF niż stare? Marketing, panie...tak z ciekawoci - moze mi ktos wyjasnic czemu w kolejnych modelach canon zrobik "krok wstecz" i np. w mkIII jest synchro 1/300 ma czas 1/8000?? czy to ma jakies konkretne uzasadnienie czy nagle w mkIV na nowo odkryja to o czym juz wszyscy zapomnieli i beda to wciskac za gruba kase jako super-hiper-mega-nowoczesna technologie
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Nie wiem czemu Canon zrobił taki regres, wydaje mi sie ze na bajery typu krotsze czasy, eye control itp nadejdzie czas kiedy wyscig na megapixele i wyzsze ISO straci na znaczeniu.
Wtedy Canon bedzie dorzucal lepsza funkcjonalnosc (oczywiscie za słoną oplatą).Ostatnio edytowany przez justanimage; 14384.600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210Komentarz
-
z EC to jeszcze jestem w stanie zrozumiec (np. kiedy kilkanascie punktów do wyboru) choc pewnie gdyby chcieli to by to jakos smigalo.. nie wspomne juz o amatorskich aparatach.. na pocieszenie mamy "direct print" i "wykrywanie usmiechu"
Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.Komentarz
-
Przy 3 punktach AF to faktycznie byłby zbędny bajer, przy 9 już bardzo użyteczny, a przy 45 to jest dla mnie rewelacja. Jedna czynność mniej, wreszcie nie trzeba się przejmować zmianą aktywnego pola przy przejściu z kadru poziomego na pionowy.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
gdyby to tylko dzialalo pewnie i przewidywalnie - to bez dwoch zdan bylaby super sprawa
zreszta - pewnie kiedys bedzie
Komentarz
-
Te "cuda" techniki, które wpakowali choćby do EOS-a 3 będą w cyfrowych lustrach tuż przed ich zmierzchem :/ . Tak coś czuję. Podobnie jak stało się w analogowych. Wypuścili wypasioną puszke i nastała era cyfry. Ech...Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8Komentarz
-
W tej jedynce jest "stary" ETTL więc z lampą błyskową bywa nieprzewidywalnie."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
ale fizycznie sa jakies bariery by w ett-l II wprowadzic krotsze synchro?? pytam z ciekawosci - nie znam sie na na budowie pomiaru blysko.. wiedze ze kiedys sie dalo a teraz roznica to 1/200s.. do BARDZO duzo
Komentarz
-
Trójkę mam stosunkowo krótko (zrobiłem jak na razie 2 rolki, trzecia dopiero zaczęta), więc ciężko mi się wypowiadać z całą stanowczością, ale już teraz mogę powiedzieć, że w ~90% przypadków wybiera mi punkt AF na który patrzę.
Czy dobrze złapie ostrość to już inna bajka - pola krzyżowe są tylko w centrum kadru, ale to nie ma nic wspólnego z EyeControl jako takim.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
tylko pozazdroscic w takim razie - taki EC zdublowany jeszcze na wszelki wypadek z multisterownikiem (chwala ze choc na to jakis geniusz w canonie wpadl) to by rzeczywiscie byla fajna rzecz
moze bedzie w 1d mk15
Komentarz
-
Komentarz